Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαπλεκόμενα
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Σύνοδος Κορυφής
  • [5] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ασιατική κρίση - Χρηματιστήριο Αθηνών - Πτώση τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Κάρντιφ, η ελληνική οικονομία, η πώληση της Ιονικής και η παρέμβαση της δικαιοσύνης στα διαπλεκόμενα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ντι Πιέτρο α λα ελληνικά. Επιτέλους! η δικαιοσύνη εισβάλλει στα διαπλεκόμενα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Βόμβα απο τη Δικαιοσύνη. 4 εισαγγελείς ερευνούν για την κόντρα των εκδοτών και τα διαπλεκόμενα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιαούρτωσαν τον Θόδωρο Τσουκάτο δίπλα στα γραφεία του ΕΚΚΕ στα Εξάρχεια.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Γιαπωνέζικος άνεμος καίει τη Σοφοκλέους. Βουτιά 5,8 μονάδων στο Χρηματιστήριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 5.616 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, μόνιμοι και εποχικοί.

    Η ΑΥΓΗ: Κλίμα αυταρχισμού. Στο εδώλιο "η πολιτική με τα ΜΑΤ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δικαστικός πέλεκυς για διαπλεκόμενα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εισαγγελέας στο σταυρόλεξο των διαπλεκομένων. Εγκλημα είς βάρος του δημοσίου.

    ΕΘΝΟΣ: Υγραέριο και στα ΙΧ. Νομοθετική ρύθμιση πριν απο τις 15 Ιουλίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα αναμμένα καίνε τα σβησμένα μουτζουρώνουν. Απο τα καρβουνιάρικα του Κάρντιφ μαύρα τα μαντάτα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συμμορίες μαφιόζων ρημάζουν το Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι θέσεις εποχικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εισαγγελέας στα διαπλεκόμενα. Εντολή να φτάσει η έρευνα ως το κόκκαλο...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τα διαπλεκόμενα στη δικαιοσύνη. Ελέγχους κατ'οίκον και έρευνα σε βάθος διέταξε ο Γ. Κολιοκώστας.

    ΕΣΤΙΑ: Γιατί αποχωρούν τα ξένα κεφάλαια. Σοβαρός κίνδυνος κλονισμού της οικονομίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η νέα ασιατική κρίση αναδεικνύει τα πήλινα πόδια της οικονομίας μας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιχείρηση "καθαρά χέρια". Ερευνα τριών εισαγγελέων για "ανορθόδοξες διαπλοκές" οικονομίας και πολιτικής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διαδηλωτές έδειραν και τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ στη χθεσινή πορεία των αδιορίστων.

    ΝΙΚΗ: Στον εισαγγελέα τα διαπλεκόμενα. Αρχίζει επιχείρηση "καθαρά χέρια".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανακοίνωση της ΚΕ ΚΚΕ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τους αγώνες και τα προβλήματα των εργαζομένων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δάνεια με 7% επιτόκιο για την αγορά στέγης.

    [2] Διαπλεκόμενα

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "παρέμβαση-βόμβα έκανε χθές ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Κολιοκώστας, ο οποίος διέταξε δικαστική έρευνα για όσα ήρθαν πρόσφατα στο φώς της δημοσιότητας και αφορούν στα λεγόμενα "διαπλεκόμενα συμφέροντα". Η εντολή του προϊσταμένου, που θα διεκπεραιωθεί απο 4 (!) εισαγγελείς, εκφεύγει των ειωθότων για απλές προκαταρκτικές εξετάσεις, αφού - ζητά μέχρι και κατ'οίκον έρευνες σε εκδότες, επιχειρηματίες και κρατικούς αξιωματούχους".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "φιλόδοξη και εξονυχιστική έρευνα κατά των διαπλεκομένων διέταξε χθές ο εισαγγελέας, ευελπιστώντας να χτυπήσει τα υπόγεια συμφέροντα, "που καθορίζουν την τύχη της χώρας". Η έρευνα θα είναι προς κάθε κατεύθυνση και θα διενεργηθεί απο έναν εισαγγελέα και τρείς αντεισαγγελείς, που πήραν ήδη εντολή να.. εισβάλουν σαν "Ράμπο" όπου και όταν κρίνουν σκόπιμο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "σε δικαστικό κλοιό βρίσκονται πλέον οι εκφραστές των διαπλεκομένων συμφερόντων, μετά τη θαρραλέα απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Κολιοκώτα να διατάξει έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας για μίζες, προμήθειες, ακόμα και ναρκωτικά, με πρωταγωνιστές του μεγαλόσχημους παράγοντες των οργανωμένων συμφερόντων".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας θα διεξάγονται ακόμη και έρυενα κατ'οίκον, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας γ. Κολιοκώτας, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για οικονομικά σκάνδαλα και "εγκληματική δράση σε βάρος του ελληνικού λαού απο συγκεκριμένα εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "παρέχει τη δυνατότητα η εισαγγελική παρέμβαση να γίνει σε βάθος έρευνα για τη δραστηριότητα των διαπλεκομένων, μετά τα όσα έχουν δημοσιευετεί και μάλιστα με ονόματα και συγκεκριμέαν στοιχεία. Και μπορεί η έρευνα να αποδώσει και προπαντός να προλάβει διαπλοκές. να γίνει λοιπόν η έρευνα και να διερευνηθούν όλα. Η "Ε" πιστεύει ή μάλλον ελπίζει οτι με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματά της τον τελευταίο καιρό πρόλαβε δύο μεγάλες διαπλοκές. Την ανανέωση της σύμβασης για το "Ξυστό" και την ανάθεση της διοργάνωσης του "προκαθορισμένου στοιχήματος" σε συγκεκριμένο ιδιώτη, ο οποίος μονοπωλεί το δημόσιο λογισμικό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "επιχείρηση "καθαρά χέρια" α λα ελληνικά, ξεκίνησε απο χθές με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Κολιοκώστα με επικεφαλής τον εισαγγελέα κ. Γεράκη και τρείς ανεισαγγελείς και με ειδική δύναμη αστυνομικών και ανδρών του ΣΔΟΕ. Στο στόχαστρό τους οι αρχιερείς των διαπλεκομένων, που έχουν καταγγελθεί δημοσίως οτι πρωταγωνιστούν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις συμβάσεων με το δημόσιο".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "ο "ιαπωνικός πυρετός" χτύπησε χθές και τη Σοφοκλέους. Με βουτιά -5,84% ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της εβδομάδας ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών υποχωρώντας κατά 141 μονάδες. Με την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλεους, επικράτησε κύμα πωλήσεων απο τους επενδυτές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σοβαράς ανησυχίας προκαλεί η χθεσινή "ψυχρολουσία" είς το Χρηματιστήριον Αθηνών, όπου ο γενικός δείκτης εσημείωσε πτώσιν 5,84% Ανεξαρτήτως του ποία θα είναι η συνέχεια, το γεγονός δεν παύει απο του να επηρεάζη σοβαρώς την οικονομίαν της Χώρας κατά την πλέον κρίσιμον καμπήν της, κυρίως, διότι η πορεία της εξαρτάται είς μεγάλον βαθμόν απο τα ξένα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθή είς την Σοφοκλέους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "η ανησυχία για επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ιαπωνία, και κατ'επέκταση στην Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο, επιτείνεται και ενισχυόμενη απο τα εσωτερικά ελληνικά προβλήματα μεταφέρεται με σφοδρότητα στη Σοφοκλέους. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δέχθηκε χθές ισχυρότατες πιέσεις, απο τις μαζικές εντολές πωλήσεων μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να υποχωρήσει κατά 5,84% περισσότερο και απο την αγορά του Χόνγκ Κονγκ, η οποία στην Ασία δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση και έχασε 5,7%"

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η ισοτιμία γιέν-δολαρίου και η ιονική καθορίζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου. Ολοι σχεδόν οι χρηματιστές συμφωνούν οτι η Σοφοκλέους κινείται στο ρυθμό του ιαπωνικού νομίσματος, του σίριαλ της Ιονικής τράπεζας και των ιδιωτικοποιήσεων. Οταν το ιαπωνικό νόμισμα ισορροπήσει και σταθεροποιηθεί στην ισοτιμία του με το δολάριο, θα εκλείψει ένας βασικός λόγος που προκαλεί αναταράξεις στην ελληνική αγορά".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "ο ιαπωνικός άνεμος που σαρώνει τα διεθνή Χρηματιστήρια κατακαίει και τη Σοφοκλέους, την οποία χτύπησε πρόσφατα και ο ιός της Ιονικής. Στο νέο "ντόμινο" της ασιατικής χρηματαγοράς, που έθεσε σε κίνηση η ελεύθερη πτώση του γιέν, ενεπλάκη το Χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ αλλά και τα ευρωπαϊκά, αποδεικνύοντας γαι άλλη μια φορά οτι οι τοπικές αγορές ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες της διεθνοποίησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα ταλανίζουν τη χρηματιστηριακή αγορά της οδού Σοφοκλέους, ύστερα απ'την κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης "βυθίστηκε" στις 2.286,49 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες ποσοστιαίες απώλειες της τάξεως του 5,84% Κάποια στιγμή μάλιστα η πτώση του δείκτη είχε φτάσει στο 7,1% δημιουργώντας τη ζοφερή αίσθηση του "κράχ".

    [4] Σύνοδος Κορυφής

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μόνη απ'οτι φαίνεται θα μείνει η Ελλάδα στην υπεράσπιση της απόφασης του Λουξεμβούργου για τα ευρωτουρκικά, στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, ύστερα και απο την επίσημη τοποθέτηση του προεδρεύοντος Βρετανού πρωθυπουργόυ Τ. Μπλέρ για την ανάγκη άρσης των παρεξηγήσεων με την Τουρκία, την οποία ο Κ. Σημίτης αντέκρουσε εμμένοντας στις ελληνικές θέσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η ελληνική αντιπροσωπεία στο Κάρντιφ και η πυρά υποδαυλίζεται έως τελικής "λύσεως" και τελικής "πτώσεως" ύστερα απο τη χθεσινή πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Τ. Μπλέρ ο οποίος ζήτησε την επαναδιατύπωση της απόφση του Λουξεμβούργου ώστε να αρθούν οι "παρεξηγήσεις" της ΕΕ με την Τουρκία. Ο κ. Μπλέρ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω της γεωπολιτικής θέσης και τόνισε τη σημασία που δίνει η ΕΕ στις καλές σχέσεις της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε πλήρη απομόνωση βρέθηκε όπως αναμενόταν ο Κ. Σημίτης χθές στο Κάρντιφ όσον αφορά τις ευρωτουρικές σχέσεις. Οι 14 εταίροι με επικεφαλής τον Βρεανό πρωθυπουργό Τ. Μπλέρ έθεσαν ουσιαστικά θέμα αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας ακυρώνοντας έτσι την προηγούμενη απόφαση του Λουξεμβούργου για την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε θριαμβολογήσει εντονότατα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "νέο βέτο προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χθές αργά το βράδυ, αν τελικώς περιληφθεί ειδική αναφορά, η οποία θα υπερβαίνει το όριο που η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διατηρεί τις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ. Απο την άλλη πλευρά με αυστηρή γλώσσα ο εκπρόσωπος της Βρετανικής προεδρία υποστήριξε οτι η ελληνική αντιπροσωπεία "δυσκολεύει τη συζήτηση γαι τις ευρωτουρκικές σχέσεις" και έλαβε τη δέουσα απάντηση απο τον υπουγό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο".

    [5] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "στο κάλαθο των αχρήστων πετάει στην ουσία το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) τις εντάσεις των εκπαιδευτικών που ζητούν τηνακύρωση του διαγωνισμού της ντροπής, τις οποίες αντιμετωπίζει ως "απόψεις πολιτών" επιβεβαιώνοντας οτι έχει μεταβληθεί σε εκτελεστικό όργανο επιβολής των κυβερνητικών επιλογών. Το ΑΣΕΠ, όπως έγινε ολοφάνερο χθές δεν αποθαρρύνει απλώς τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν ενστάσεις για την ακύρωση του διαγωνισμού αλλά έμμεσα πλήν σαφώς τους προειδοποιεί οτι δεν έχουν καμία τύχη".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "διαδηλωτές έδειραν χθές τον σύνδιαδηλωτή τους, πρόεδρο της Ομοσπονδίας των καθηγητών κ. Νίκο Τσούλια, ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΟΛΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια, τις ημέρες του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών έξω απο τα εξεταστικά κέντρα".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σε μια ατελείωτη αλυσίδα προβλημάτων έχει εξελιχθεί ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών, καθώς καθημερινά ανακύπτουν και κανούργιοι λόγοι για να πονοκεφαλιάζουν υπουργείο Παιδείας και ΑΣΕΠ. Χθές τόσο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαωνισμού κκ Παπαδάκις και Βέης παραδέχθηκαν οτι αναμένεται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, καθώς υπάρχουν δυσχέρειες στην εξεύρεση βαθμολογητών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, καθώς όπως τονίζουν πηγές του ΑΣΕΠ, μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί οι βαθμολογητές. Απο την πλευρά του ΑΣΕΠ πάντως επισημάνθηκε χθές οτι οι βαθμολογίες των εξετάσεων πρόκειται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μεγάλη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Σύνοδος Κορυφής του Κάρντιφ, η συνέχιση της απεργίας στην Ιονική, η κρίση στα Χρηματιστήρια της Ασίας και η νέα πτώση του γιέν έναντι του δολαρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Δραματική υποχώρηση στη Σοφοκλέους - Τελειώνει η "περιόδος χάριτος" προς την κυβέρνηση".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πλήγμα" στο Χρηματιστήριο η διεθνής συγκυρία και η δυστοκία στις αποκρατικοποιήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίση ή ευκαιρία; - Πτώση 5,8% στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στηρίξει τη Ρωσία - Σε ελεύθερη πτώση το γιεν και η ιαπωνική αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντίδοτα στον ασιατικό πυρετό αναζητάει η Ευρώπη - Προβληματισμός στο Κάρντιφ από την εξάπλωση της κρίσης".

    [7] Ασιατική κρίση - Χρηματιστήριο Αθηνών - Πτώση τιμών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε χθες η Σοφοκλέους, καθώς η ανησυχία για την πορεία των ασιατικών αγορών συμπαρέσυρε το σύνολο των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων. Ο δείκτης παρουσίασε απώλειες 5,84% και έκλεισε στις 2.286,49 μονάδες. Το μέγεθος της πτώσης εκτιμάται οτι περιορίζει τα περιθώρια για νέα σημαντική υποχώρηση των τιμών".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 16 June 1998 - 11:01:11 UTC