Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εμπρηστές
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Εκκλησιαστική περιουσία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Αύξηση εσόδων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εμπρηστές των δασών, η οικονομική πολιτική, το σκάνδαλο της εκκλησιαστικής περιουσίας και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκου τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο γαμπρός στην Κρήτη προέκυψε νύφη!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): Εβαλα 6 φωτιές στην Ηλεία. Ομολόγησε εμπρηστής

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κρεμάστε τους ψηλά. Πιάστηκαν άλλοι 7 εμπρηστές.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Φουντώνει η διαμάχη για κάθαρση στην Εκκλησία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βροχή εξώσεων. Πρωταθλήτρια η Θεσσαλονίκη.

    Η ΑΥΓΗ: Στα ψηλά ράφια ο πληθωρισμός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δασικοί και κοινοτάρχες οι εμπρηστές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυνήγι μαγισσών με τους εμπρηστές.

    ΕΘΝΟΣ: Αγριεύει η Εφορία. Εντατικοί έλεγχοι σε εμπόρους-επαγγελματίες

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ναζιστικό "ράους" στην Κύπρο και αντίποινα στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα πέντε αγκάθια καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δάνεια: Τα στεγαστικά που συμφέρουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκρηξη συλλήψεων μετά τη λαίλαπα και τις περιπολίες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Θέατρο σκιών" η μαφία των εμπρηστών.

    ΕΣΤΙΑ: Ζήτημα αξιοπιστίας θέτει πάλιν το ΔΝΤ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντί για δάσος προτιμούσαν περισσότερα ελαιόδενδρα!

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συναυλίες φορολογικής ασυδοσίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Είπε ονόματα το πρωί, ανακάλεσε το βράδυ ο εμπρηστής.

    ΝΙΚΗ: Πιάσανε εμπρηστές(!). Δασικός υπάλληλος ο εγκέφαλος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν είναι πασαρέλα τα αρχαία μνημεία του τόπου μας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο κρούσμα κατάχρησης εξουσίας στην ΕΛΑΣ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρηγοριά στις τσέπες οι μειώσεις τιμών σε είδη διατροφής

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ολα κρίνονται στο καλάθι της νοικοκυράς.

    [2] Εμπρηστές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "μετά τη λαίλαπα μπαράζ συλλήψεων ατόμων που κατηγορούνται για εμπρησμούς χθες παρουσιάστηκαν και νέα πειστήρια απο το Ηράκλειο, την Ιεράπετρα και αλλού. Στην Ηλεία συνελήφθη 30χρονος, που ομολόγησε αρχικά εξι εμπρησμούς (το βράδυ στην ανάκριση έναν) με υπόσχεση αμοιβής απο δασικό. Εμπλέκει άλλους τρείς, ο ένας κοινοτάρχης. Στην Κρήτη απέδειξαν "εμπρηστικές ρουκέτες"... ενω πυροσβέστης αφηγείται "μάχη" με εμπρηστές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "στα πράσα πιάστηκαν οι τοπικές μαφίες που κρύβονται πίσω απο πολλούς εμπρησμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Η σύλληψη ενός κοινοτάρχη και ενός δασοκόμου στην Ηλεία, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εμπρησμό, φέρνει στην επιφάνεια το μέγα πρόβλημα της ασυδοσίας και της ανεξέλεγκτης δράσης των τοπικών συμφερόντων που επιδίδονται σε σωρεία παράνομων πράξεων".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "μετά την αποτέφρωση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, η αστυνομία έχει επιτέλους στα χέρια της εναν εμπρηστή, ο οποίος ομολόγησε οτι ευθύνεται για τις εξι απο τις επτά πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της Ηλείας. Ο 31χρονος αγρότης παραδέχθηκε οτι έβαλε φωτιά στις δσικές κετάσεις με την προτροπή του θείου του, ενω κατονόμασε ως χρηματοδότη της "επιχείρησης" εναν δασικό υπάλληλο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "στην Καλιδόνα της ηλείας ήταν σχεδόν κοινό μυστικό οτι οι φωτιές ανάβουν απο κατοίκους της περιοχής για πολύ συγκεκριμένους λόγους: η περιοχή φημίζεται για το λάδι της. Θεωρείται ισως το καλύτερο λάδι του κόσμου, λόγω της σύνθεσης των εδαφών και των κλιματολογικών συνθηκών. Η μεγένθυση του ελαιώνα ηταν ίσως κοινή επιδίωξη των κατοίκων της περιοχής, καθ' ότι ιδιαίτερα προσδοφόρος η ελαιοπαραγωγή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "η κυβέρνηση επιδίδεται κατόπιν εορτής σε "κυνήγι μαγισσών". Ανακοινώνει αλλεπάλληλες συλλήψεις εμπρηστών, αφού προηγουμένως κατακάηκε η Ελλάδα. Χθες, σε έκτακτη συνέντευξη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ παρουσίασαν μια ακόμη επιτυχία: αγρότης στον Πύργο ομολόγησε οτι έβαλε εξι απο τις επτά πυρκαγιές που πυρπόλησαν το νομό Ηλείας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "το κράτος ξύπνησε. Το παραπέτασμα που έκρυβε τους εμπρηστές έπεσε και τώρα αποκαλύπτεται ο ζόφος των κυκλωμάτων που έσπερναν τον πύρινο τρόμο. ακόμα και ο νόμος της σιωπής ξεχάστηκε οταν οι υπηρεσίας ασφαλείας έστρεψαν τα φώτα των ανακριτικών γραφείων στα πρόσωπα των εμπρηστών".

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτση) στα βασικό του σχόλιο αναφέρει οτι "η επικήρυξη των εμπρηστών μετά τις καταστοφές εποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένη σκέψη, αλλά σκέπτεται αποσπασματικά. Η επικήρυξη αποσκοπέι στο να ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη απο τις δικές της ευθύνες και να τα ρίξει όλα σε οργανωμένους εμπρηστές, τους οποίους και με την βοήθεια φερεφώνων της αναζητεί ακόμη και σε ξένους πράκτορες".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "νέα τροπή πήρε αργά χθες το βράδυ η υπόθεση της αποκάλυχης οργανωμένου κυκλώματος εμπρηστών στην Πελοπόννησο, αφού ο βασικόςκατηγορούμενος αναίρεσε το σκέλος της αρχικής του κατάθεσης που αφορούσε την εμπλοκή δασικού υπαλλήλου αλλά και του κοινοτάρχη Καλήδονας στις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ηλεία απο τις 17 Ιουλίου εως τις 8 Αυγούστου".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "πρόσθετα έσοδα 600 δισ. δρχ για το νέο έτος αναζητά η κυβέρνηση, αφού οι δαπάνες ξέφυγαν αρκετά απο τους στόχους του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 1998. ετσι δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, επιβεβαιώνοντας με ατό τον τρόπο τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία. Οι τελικές αποφάσεις για τον κρίσιμο προϋπολογισμό του 1999 θα ληφθούν τον Οκτώβριο και το εύρος των αλλαγών θα κριθεί απο την εξέλιξη των δαπανών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "με ασύλληπτους ρυθμούς αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, αποδεικνύοντας το φορομπηχτικό σε βάρος των εργαζομένων, χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πάνω απο 21% αυξήθηκαν στο εφτάμηνο τα έσοδα απο τη φορολόγηση εισοδήματος, ενω με αντιστοιχο ρυθμό αυξήθηκε το σύνολο των κρατικών εσόδων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "δια δευτέραν φοράν εντός ενός τριμήνου, το Διεθνές Νομισματικόν Ταμείον εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων πουθέτουν εις την διάθεσίν του αι ελληνικαί κυβερνητικαί υπηρεσίαι. εκφράζει μάλιστα την έντονον ανησυχίαν του δια τας επιπτώσεις του γεγονότος αυτού εις την προσπάθειαν εκτιμήσεως των πραγματικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "η μάχη της κυβέρνησης κατά του πληθωρισμού αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα ολο και πιο δύσκολη, όλο και πιο αβέβαιη ως προς την έκβασή της. Ενα μόλις 24ωρο μετά την πρόβλεψη του ΔΝΤ για πληθωρισμό 3,5% το 1999 έναντι 2,5% που επιδιώκει η κυβλερνηση, ήρθαν στην επιφάνεια τα σοβαρά εμπόδια που συναντά η εφαρμογή της "συμφωνίας κυρίων" που έχει κάνει η κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ".

    [4] Εκκλησιαστική περιουσία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζου) υποστηρίζει οτι "μυστικός δείπνος" αναβίωσε χθες νωρίς το μεσημέρι και μέχρι τις πρώτες απογευματνές ώρες στην Αμαλιάπολη, στο εκκλησιαστικό κτήμα Δημητριάδος στην περιοχή Μνήες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κατοικία οπου τις τελευταίες ημέρες παραθερίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος έγινε κέντρο διερχομένων με κύριο θέμα το πόρισμα για την κατασπατάληση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τον τρόπο που θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "το πόρισμα της επιτροπής για τη διαχείρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας φουντώνει τη διαμάχη για την κάθαρση στην Εκκλησία της Ελλάδος. Πολλοί μητροπολίτες απο τη μια πλευρά θεωρούν οτι παρέχεται μοναδική ευκαιρία στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με την απόδοση ευθυνών ονομαστικά στους ιερωμένους και ταυτόχρονα την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας. Αλλοι πάλι εφιστούν την προσοχή του Αρχιεπισκόπου στον κίνδυνο η Εκκλησία να δυσφημιστεί στο χριστεπώνυμο πλήθος και να πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "μέσα στα άλλα σκάνδαλα της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας σήμερα αποκαλύπτουμε το πως μέσα σε εξι χρόνια οι επιτήδειοι τσέπωσαν παρανόμως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δραχμές μέσω ανύπαρκτων "επισκευών" σε ακίνητα της Εκκλησίας. Για την καταστρατήγηση των διατάξεων αυτών του κανονισμού γινόταν κατάτμηση δαπανών για επισκευές δεκάδων εκατομμυρίων σε μικρά τιμολόγια, κάτω των 500.000 δρχ ώστε να μην περνούν απο την έγκριση της διοικούσης επιτροπής της οικονομικής υπηρεσίας".

    [5] Κυπριακό

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "για "δύσκολες ώρες" με την Αθήνα εν όψει της διεύρυνσης της ΕΕ μιλάει ο υπουργός Εξωτειρκών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος θεωρεί οτι ο σημαντικότερος παράγων για την επίλυση του Κυπριακού ειναι η αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "νέο κύκλο αμερικανικών πιέσεων για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 σηματοδοτεί η περιοδεία που αρχίζει τη Δευτέρα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα. Η Ουάσιγκτον αρνείται πάντως να συνδέσει τη λύση του Κυπριακού με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και επαναφέρει την πρόταση για μορατόριουμ στις πολεμικές πτήσεις, ενω η Αγκυρα αποφάσισε ήδη τις πρώτες κινήσεις της εναντίον της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "το μοναδικό όπλο που διαθέτει στα πλάισια της ΕΕ η Αθήνα προς υπεράσπιση της Κύπρου βομβάρδισε με εκβιαστικές δηλώσεις του σε εφημερίδα της Βόνης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Το Veto που έχει εξαγγείλει η ελληνική εξωτερική πολιτική σε ό, τι αφορά την διευρυνση της ΕΕ εν ή περιπτώσει οι λοιποί δεκατέσσερις αρνηθούν την ένταξη της Κύπρου απειλείται απο τον Κλάους Κίνκελ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "νέες πιέσεις για παραχωρήσεις και συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα αναμένεται να ασκήσουν τους επόμενους μήνες οι εταίροι μας με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την πρόθεση τους να αναβαθμίσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις οι οποίες παραμένουν σχεδόν παγωμένες τον τελευταίο χρόνο".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι "σοβαρές ανησυχίες προκαλεί στην ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση η χθεσινή προειδοποίηση του Γερμανού υπουγού εξωτερικών, Κλαους Κίνκελ οτι θα υπάξει αναταραχή στις σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η αύξηση των δημοσίων εσόδων, η σταθεροποίηση στη Σοφοκλέους και η εξαγορά απο την ΠΙΣΤΕΩΣ τράπεζας στην Κύπρο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σημαντική αύξηση εσόδων τον Ιούλιο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ευχάριστη έκπληξη στα έσοδα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νηνεμία... Μικρή άνοδος στις διεθνείς αγορές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απρόσμενη αύξηση των κρατικών εσόδων στο 7μηνο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πονοκέφαλος η ζήτηση της δραχμής απο ξένους".

    [7] Αύξηση εσόδων

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "για πρώτη φορά ενδέχεται τα δημόσια έσοδα να ξεπεράσουν εφέτος τους στόχους, που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί οτι ειναι εφικτή και μια θετική εν προκειμένω "υπέρβαση" στα δημοσιονομικά, ιδιαίτερα δε μετά την αύξηση των εσόδων στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 1998 κατά 14,86% σε σύγκριση με πέρυσι, ποσοστό πολύ υψηλότερο τόσο του ετήσιου στόχου όσο και του στόχου που είχε τεθεί για το επτάμηνο (11,90%).

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 13 August 1998 - 10:09:01 UTC