Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστηριακή κρίση
  • [3] Εμπρηστές
  • [4] Εξοδος Δεκαπενταύγουστου
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Φορολογική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα διεθνής κρίση στα Χρηματιστήρια, οι εμπρηστές των δασών και η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου είναι τα βασικά θεματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης): Τρέχουν για σύνταξη οι 40άρηδες στο δημόσιο

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εγκρίνουν 4 εκατ. οικοδομικές άδειες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μόνικες Ελλήνων πολιτικών. Σεξ και εξουσία πάνε πακέτο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Συνάλλαγμα 120 δισ. έφυγε στο εξωτερικό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φιάσκο υπουργού. "Ανθρακες" η συμμορία εμπρηστών Πύργου

    Η ΑΥΓΗ: Η μεγάλη απόδραση. Κορυφώνεται η έξοδος για το Δεκαπενταύγουστο

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αντεπίθεση Σημίτη σε όλα τα μέτωπα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βρώμικος πόλεμος κυβέρνησης - πυροσβεστών κατά των δασικών

    ΕΘΝΟΣ: Παιχνίδι για γερά νεύρα. Μετά τη "ρουκέτα" του Σόρος στη Ρωσία

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοιμάζουν κούτσα - κούτσα "κουτσοβλάχικο" ζήτημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαύρη ημέρα για το Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό τέστ για μετοχές και δραχμή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσέρνομπιλ απειλεί τα Χρηματιστήρια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χτύπησε πάλι ο Σόρος στη Μόσχα.

    ΕΣΤΙΑ: Εξ Ιταλίας το παράδειγμα. Θα πληρώνη ο καθένας τα σκουπίδια του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απροσμέτρητες οι συνέπειες απο την κρίση στις αγορές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εδω πανικός έξω... ψυχραιμία. Μικρή πίεση στη δραχμή.

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ελ Νίνιο" χτύπησε τα Χρηματιστήρια. Πιέσεις και στη δραχμή.

    ΝΙΚΗ: Σοκ απο τη Ρωσία. Πανικός στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες αυξήσεις σε συγκοινωνίες και ταχυδρομικά τέλη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εριξαν τη δραχμή έναντι των ξένων νομισμάτων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θούριος Νιόνιου στη Σάνη

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η ασθενής Ρωσία ταράζει και πάλι τα χρηματιστήρια.

    [2] Χρηματιστηριακή κρίση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με οικονομικό Τσέρνομπιλ απειλεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Στην Ελλάδα μεγάλη πτώση -3,89% στη Σοφοκλέους, με ρευστοποίηση μεγάλων πακέτων μετοχών απο ξένους θεσμικούς (ΟΤΕ, Πίστεως, Εθνική κλπ) και πιέσεις στη δραχμή, ύστερα απο καιρό. Η Τράπεζα τς Ελλάδος πούλησε 290 εκατ. δολάρια".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "στη Σοφοκλέους η Ελλάδα αναστενάζει. Οι νευρικές διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών δοκιμάζουν την ψυχραιμία των Ελλήνων επενδυτών. Χθες το "χτύπημα" ήρθε από τη Μόσχα, όπου οι δηλώσεις του Αμερικανοούγγρου Τζορτζ Σόρος προκάλεσαν πανικό, που μεταδόθηκε αστραπιαία στις ευρωπαϊκές αγορές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "ήταν Αρκετό να προτείνει ο Τζορτζ Σόρος την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος για να αρχίσει ένα νέο ντόμινο αναταραχής στη διεθνή αγορά. Το Χρηματιστήριο της Μόσχας κατέγραψε βαριές απώλειες και έκλεισε προσωρινά, το δολάριο Χονγκ Κονγκ δέχτηκε νέα επίθεση, τα δυτικά Χρηματιστήρια σημείωσαν σοβαρή πτώση, ενώ η Σοφοκλέους πιέστηκε από νέο κύμα ρευστοποιήσεων και η δραχμή δέχτηκε για πρώτη φορά μετά την υποτίμηση πιέσεις".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει ότι "εντονότατη ανησυχία διακατέχει τους οικονομικούς κύκλους της χώρας, έπειτα από τη χθεσινή δραματική εξέλιξη στη χρηματαγορά της Ρωσίας και την αναταραχή που αυτή προκάλεσε, τόσο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές όσο και στην ελληνική χρηματογορά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σαν "χάρτινος πύργος" κατέρρευσε χθες για δεύτερη φορά μέσα σε 3 ημέρες το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που προβάλλεται τόσο έντονα από την κυβέρνηση, ως δείγμα της καλής πορείας της Ελληνικής Οικονομίας. Η πτώση αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες του έτους και φανερώνει ότι η μεγάλη ανοδική κίνηση που παρουσίασε το Χρηματιστήριο ύστερα από την υποτίμηση στηριζόταν σε φρούδες ελπίδες και όχι στην καλή πορεία των οικονομικών μεγεθών που καυχάται η κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η διεθνής κρίση λαμβάνει κάθε μέρα και δραματικότερες διαστάσεις. Η δραχμή δέχθηκε πιέσεις, χωρίς, ωστόσο, να υποχωρήσει αισθητά, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη δυναμικά και δεν επέτρεψε μεγάλες διακυμάνσεις. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, πάντως, έχασε 3,9% και οι τιμές των ομολόγων το ακολούθησαν προς τα κάτω. Η Μόσχα βρέθηκε στο επίκεντρο των δυνατών ανέμων, που ξεκίνησαν από τη μεγάλη αρνητική διόρθωση της Γουόλ Στριτ, τηνπροηγούμενη εβδομάδα, και την πτώση του γιεν".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "ενώ η πλειονοψηφία των στελεχών της χρηματιστηριακής αγοράς εξετίμα, ότι η προχθεσινή μικρά άνοδος κατά 0,14% εις το Χρηματιστήριον Αθηνών κατεδείκνυε "ωριμότητα" και "επιλεκτικότητα" εις τας τοποθετήσεις των επενδυτών, οι οποίοι δεν επηρεάσθησαν από την πτώσιν της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς, ήρκεσεν η χθεσινή συνεδρίασις εις την Σοφοκλέους δια να ανατρέψη άρδην το σκηνικόν".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "μια επιστολή του γνωστού Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή και κερδοσκόπου, Τζορτζ Σόρος, στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", στάθηκε αρκετή για να τινάξει στον αέρα τις χρηματαγορές της Ρωσίας και να επηρεάσει πτωτικά τα Χρηματιστήρια όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Αμεσα επηρεάστηκε το μάρκο, η ζώνη του ΕΥΡΩ, αλλά και η δραχμή δέχθηκε πιέσεις".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "αναταραχή και έντονη ανησυχία προκλήθηκε στην ελληνική χρηματαγορά από τις δραματικές εξελίξεις στην χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας. Κατακόρυφη πτώση, κατά 3,89% σημείωσε η Σοφοκλέους, ενώ υπήρξε διολίσθηση της δραχμής με σημαντική εκροή συναλλάγματος ύψους 390 εκατ. δολαρίων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σε μια από τις χειρότερες μέρες του χρόνου εξελίχθηκε η χτεσινή, για την οδό Σοφοκλέους, όπου οι τιμές των μετοχών ταρακουνήθηκαν στο ρυθμό των διεθνών χρηματιστηρίων. Επιχειρώντας να εξηγήσουν την εξέλιξη αυτή, οι περισσότεροι από τους αρμόδιους παράγοντες παραπέμπουν στην κρίση που διέρχονται τα χρηματιστήρια διεθνώς, εξαιτίας κύρια της οικονομικής και νομισματικής κρίσης στις χώρες της Ασίας, στην οποία από χτες προστέθηκε και η μεγάλη πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια της Ρωσίας".

    [3] Εμπρηστές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "μέσα" αποφάσισε η ανακρίτρια του Πύργου για τους Γιώργο Αναστασόπουλο και Γιώργο Μαυροειδή - τον εμπρηστή που έφερε τα πάνω - κάτω στην ανάκριση με τα "είπα - ξείπα" του και το θείο του, τον οποίο "έκαψε" η κατάθεση μιας γυναίκας που τους είδε να τρέχουν μαζί σε δάσος της Ηλείας, αφού έβαλαν φωτιά. Ο "άλυτος γρίφος" λύθηκε μετά απο επεξεργασία των στοιχείων της ανάκρισης, που προέκυψαν απο καταθέσεις των τεσσάρων εμπρηστών και άλλων μαρτύρων, για δέκα ώρες στο γραφείο της ανακρίτριας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "ανακάλεσε χθες την αρχική ομολογία του ο εμπρηστής της Ηλείας. Ηταν κατά παραγγελία. Οπως αποδεικνύεται, εντάσσεται στο βρώμικο πόλεμο της κυβέρνησης κατά των δασικών, στον οποίο έχει εμπλέξει και την Πυροσβεστική. Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος επεχείρησε να "πείσει" τον εμπρηστή να μην ανακαλέσει την ομολογία του. Με παρακρατικές μεθόδους η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "την πρώτη του σοβαρή "γκέλα" έκανε οπως φαίνεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος με την εσπευσμένη ανακοίνωσή του οτι εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπρηστών. Τόσο ο δασικός υπάλληλος απο τα Κρέσταινα οσο και ο προεδρος της κοινότητας Καλιδόνα αφέθηκαν ελεύθεροι. Προφυλακίστηκαν θείος και ανιψιός".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν οτι "έστω και με καθυστέρηση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού... Αλλά και η εγρήγορση των πολιτών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δείχνουν να έχουν αποδώσει. Οι πυρκαγιές φυσικά συνεχίζονται - ορισμένες μάλιστα ειναι και ιδιαίτερα καταστροφικές... Ωστόσο, το χάος των προηγούμενων εβδομάδων δεν έχει επαναληφθεί και οι παρεμβάσεις της Πυροσβεστικής... Παρά τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες ειναι λίγο - πολύ αποτελεσματικές. Στα θετικά της κινητοποίησης θα πρέπει ασφαλώς να καταγραφεί και η σύλληψη ικανού αριθμού εμπρηστών σε ολόκληρη τη χώρα".

    [4] Εξοδος Δεκαπενταύγουστου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "έρημη πόλη ειναι απο χθες η Αθήνα και οι φανατικοί Αθηναίοι, που έμειναν στην πρωτεύουσα θα την απολαύσουν για ενα ολόκληρο τριήμερο οπως τις παλιές καλές εποχές που ενέπνευσαν στον Παλαμά να γράψει τον θρυλικό στίχο "Αθήνα διαμαντόπετρα της Γης το δακτυλίδι". Απο τη Δευτέρα οι "βάρβαροι" θα επιστρέψουν και η διαμαντόπετρα θα ξαναγίνει σιγά - σιγά η ανυπόφορη πρωτεύουσα των 4 εκατομμυριων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "νέο μαζικό κύμα φυγής ξεκινά απο σήμερα, καθώς η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου δίνει την ευκαιρία στοους τελευταίους εναπομείναντες της πρωτεύουσας να την εγκαταλείψουν και αυτοί έστω για δυο-τρείς μέρες. Πολλών οι προορισμοί κατευθύνονται σε μερη της Ελλάδος, όπου η γιορτή της Παναγίας θα γιορταστεί με λαμπρότητα ιδιαίτερη, ενω κάποιων άλλων σε τόπους ολιγοήμερων διακοπών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζου) αναφέρει οτι "με την ευλογία της Παναγίας οι κάτοικοι της πρωτεύουσας εγκαταλειπουν το άγχος και τη ζέστη της μεγαλούπολης και σπεύδουν με κάθε μέσο στα πανέμορφα νησιά μας αλλά και στα σημεία εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Κ. Μήτση) "κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου και οι αρχές της χώρας βρίσκονται επι ποδός για να αντιμετωπίσουν την τελευταία "μεγάλη φυγή" του καλοκαιριού. Χιλιάδες θα ειναι οι προσκυνητές που θα ταξιδέψουν σήμερα με προορισμό την Τήνο και την Πάρο, όπου υπάρχουν ναοί της Μεγαλόχαρης και στους οποίους πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκηνύσουν τη Θεοτόκο".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "Δεκαπενταύγουστος αύριο και η κατά παράδοση μεγαλύτερη έξοδος της χρονιάς ξεκίνησε ήδη απο σήμερα, αφού χιλιάδες Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο: πλοία, αεροπλάνα, τρένα και κυρίως αυτοκίνητα διευκολύνουν την απόδραση των κατοίκων της Αθήνας. Μετά το διήμερο ισως και πάλι πρώτη είδηση να ειναι ο τραγικός απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων και τα στατιστικά στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "έρημη πόλη θυμίζει η πρωτεύουσα. Με βαπόρια και αεροπλάνα, λεωφορεία και τρένα αλλά και ΙΧ αυτοκίνητα χιλιάδες Αθηναίοι "απέδρασαν" χθες απο την τσιμεντούπολη για τα νησιά και τις παραλίες εν όψει της εορτής της Μεγαλόχαρης. Το μαζικό κύμα φυγής των εκδρομέων κορυφώνεται σήμερα με "πρωταγωνιστές" τους "δραπέτες" του Δεκαπενταύγουστου, που ξεχύνοτναι στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους εθνικούς δρόμους για να περάσουν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στις πανεμορφες ακρογιαλιές της χώρας μας".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα διεθνή κρίση στα Χρηματιστήρια, η φορολογική πολιτική και οι προσφορές για την |ονική Τράπεζα είναι τα βασικά θεματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Παρενέργειες στη Σοφοκλέους απο τη νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ταραχή στη χρηματαγορά. Απο την "εισαγόμενη" αναστάτωση λόγω των φόβων για τη ρωσική οικονομία".

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: "Ασπίδα για τη δραχμή τα υψηλά επιτόκια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παίζει και η Σοφοκλέους στη ρώσικη ρουλέτα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εισαγόμενη η αστάθεια στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου".

    [6] Φορολογική πολιτική

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ γράφει οτι "Με αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν με άνωθεν εντολή οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ειναι η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος φορολόγησης των ακινήτων και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά και στα χωράφια, μέχρι το τέλος του έτους".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 14 August 1998 - 8:46:13 UTC