Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Ομολογία Κλίντον
  • [4] Επεισόδιο στη Κάλυμνο
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Διεθνή χρηματιστηριακή κρίση
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος-Ελληνική αγορά.

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ομολογία Κλίντον, η κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές, το επεισόδιο στη Κάλυμνο και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Βοδινό δηλητήριο πωλείται σε σούπερ μάρκετ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζου): Τραγωδία για 4 παιδάκια. Παλεύουν ορφανά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πείπα ξείπα. Διάλεξη Κλίντον για το σεξ σε κλειστό κύκλωμα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σπάει ο άξονας Ελλάδας - Σερβίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιμια Νο 2 στην Κάλυμνο. Μπαϊράκι σήκωσαν οι Τούρκοι.

    Η ΑΥΓΗ: Τέλος της ευφορίας για την ελληνική οικονομία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επέλαση Τούρκων πρακτόρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γεύση απο Υμια στην Κάλυμνο.

    ΕΘΝΟΣ: Η ομολογία του πλανητάρχη. Η τύχη του στα χέρια 18 γυναικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΑΕΚ "πουλήθηκε" στους Ιεχωβάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τούρκοι στην Κάλυμνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί. Προθεσμίες-δικαιολογητικά για προσλήψεις

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το σύνδρομο της Βότκας απειλεί και τη δραχμή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στη δίνη υποτιμήσεων και τα Βαλκάνια.

    ΕΣΤΙΑ: Ξέφραγο αμπέλι κατήντησαν οι φυλακές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ρούβλι ταράζει την Ευρώπη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επισπεύδονται οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ομολόγησε τη σχέση με τη Μόνικα ο Κλίντον.

    ΝΙΚΗ: Πρόβα για επεισόδιο. Οι Τούρκοι έστησαν μπαϊράκι στην Κάλυμνο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρόλο "γερακιού" διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ραντεβού στη ΔΕΘ για έντονη αντιπαράθεση

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δίπορτο ΠΑΣΟΚ. Ανοικτό αριστερά, όχι κλειστό δεξιά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υπο κατάρρευση η ρωσική οικονομία.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "σε περίοδο αβεβαιότητας έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, με πρώτη επίπτωση την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της δραχμής, με προφανείς συνέπειες στον πληθωρισμό και τα δημόσια ελλείμματα. Χθες παρενέβη η Τράπεζα της Ελλάδος και περιόρισε, προς το παρόν, την αυξητική τάση. Στη Σοφοκλέους ο δείκτης τελικώς έκλεισε με απώλειες 1,63% (στις 2.539,35 μονάδες) αφού είχε κινηθεί χαμηλότερα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "οι εξελίξεις στην οικονομία δημιουργούν αναμφισβήτητα αισιοδοξία. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται εφησυχασμός. Δεν αρκεί να προχωράμε με τους δικούς μας ρυθμούς οταν οι άλλοι τρέχουν γρηγορότερα". Το σαφές αυτό στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων που θα αποτελέσει και το περίγραμμα της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έδωσε χθες ο Κώστας Σημίτης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "η ευφορία του πρωθυπουργικού μηνύματος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιχειρεί να συγκαλύψει τη νέα εξόρμηση της Εφορίας και τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας. Μεταφράζοντας το μήνυμα του κ. Σημίτη με την ευκαιρία της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στο οποίο ο πρωθυπουργός αποφεύγει τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, του ελλείμματος και της ανεργίας, η Νέα Δημοκρατία και το ΔΗΚΚΙ εκτιμούν οτι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει".

    [3] Ομολογία Κλίντον

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "σε ομολογία με απρόβλεπτες εξελίξεις για το πολιτικό του μέλλον υποχρεώθηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ύστερα απο πολύωρη κατάθεση στο σώμα των ενόρκων, στην αίθουσα των Χαρτών του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ομολόγησε οτι διατηρούσε "ανάρμοστη σχέση" με τη Μόνικα Λιουίνσκι".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "μετά απο πεντέμισι ώρες ανάκρισης ο πλανητάρχης ομολόγησε οτι είχε "ανάρμοστη" σχέση με τη Μόνικα Λεβίνσκι δίνοντας μια νέα ερμηνεία στην σεξουαλική συμπεριφορά. Τον Κλίντον ανέκριναν 23 ευυπόληπτοι πολίτες της Ουάσιγκτον. Απο αυτούς οι 18 είναι γυναίκες (12 μαύρες, 6 λευκές) και 5 άνδρες (2 μαύροι, 3 λευκοί).

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "κατέβασα τα παντελόνια μου, αλλά δεν είχα σχέση", φέρεται να είπε ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος κατέθετε για πάνω απο 5 ώρες στο διευρυμένο Σώμα των ενόρκων. Ο πλανητάρχης περιέγραψε ως "επαφή" και οχι ως σεξουαλική σχέση την περιπέτειά ου με τη Μόνικα Λεβίνσκι, επιμένοντας οτι η αρχική του κατάθεση τον περασμένο Ιανουάριο δεν ηταν ψευδής".

    [4] Επεισόδιο στη Κάλυμνο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει οτι "αν δει κανείς το επεισόδιο στην Κάλυμνο, με τους Τούρκους που ύψωσαν την ημισέληνο σε ελληνικό έδαφος, μόνο ως άλλη μια θρασύτατη ενέργεια, έχει διαπράξει μέγα λάθος. Το συγκεκριμένο περιστατικό κρύβει στα "σωθικά" του τη μεγάλη επιθετικότητα της γείτονος χώρας έναντι του ελληνικού λαού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "σε μια περίεργη και ύποπτη ενέργεια προχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στο λιμάνι της Καλύμνου, Τούρκοι επιβάτες θαλαμηγού, που είχε καταπλεύσει, προερχόμενη απο την Πάτμο. Σε μια προσπάθεια να στήσουν ενα σκηνικό για φωτογράφιση, ύψωσαν σε φωτιστικό στύλο της παραλιακής οδού του λιμανιού της Καλύμνου μια τουρκική σημαία και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες, ενω την ίδια ώρα ελάμβαναν χώρα τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "σε νέα ιταμή πρόκληση προέβη χθες η Αγκυρα. Την ώρα που οι δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο τίθενται σε "σχηματισμό μάχης" εξι Τούρκοι που επέβαιναν σε θαλαμηγό ύψωσαν την τουρκική σημαία σε κεντρικό σημείο της Καλύμνου και άρχισαν να φωτογραφίζονται, πανηγυρίζοντας. Οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, που όρισε δικάσιμο, αφήνοντάς τους ελεύθερους. Για το επεισόδιο, που θυμίζει έντονα τα γεγονότα των Ιμίων, η κυβέρνηση τηρεί χαμηλούς τόνους, ενω έντονη υπήρξε η αντίδραση της αντιπολίτευσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "μετά τα ιμια και τη Γαύδο, οι Τούρκοι σήκωσαν μπαϊράκι και για μεγάλα νησιά του Αιγαιου ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο κάθε όριο προκλητικότητας και θράσους. Το σενάριο ηταν το ίδιο, με την ανάρτηση της τουρκικής σημαίας επι ελληνικού εδάφους. Αλλαξαν μόνο οι πρωταγωνιστές, το τόπος της πρόκλησης, αλλά και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που αντιμετώπισε το θέμα ως καθημερινό φαινόμενο που δεν προκαλεί καμία εντύπωση και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα μας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "την τουρκική σημαία ύψωσαν χθες τα μεσάνυχτα σε φωτιστικό στύλο της παραλιακής οδού της Καλύμνου Τούρκοι που επέβαιναν σε θαλαμηγό με σημαία Τουρκίας και φωτογράφιζαν το κατόρθωμά τους. Νέα τουρκική πρόκληση που θυμίζει "Ιμια Νο 2".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "ούτε καν αυτόφωρον εθεωρήθη το αδίκημα των δυο Τούρκων οι οποίοι τας μεταμεσονυκτίους ώρας της Κυριακής προς Δευτέραν, απεβιβάσθησαν εις την Κάλυμνον και ύψωσαν την τουρκικήν σημαίαν εις στύλος της ΔΕΗ, εις την παραλιακήν λεωφόρον της νήσου".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "τέστ για τα "αντανακλαστικά" της κυβέρνησης αποτέλεσε η προκλητική ενέργεια των τεσσάρων Τούρκων τουριστών και των ναυτικών της θαλαμηγού EDA, που χθες τα ξημερώματα αποφάσισαν - όπως ειπαν - να πάρουν ως ενθύμιο απο την Κάλυμνο και τα άλλα ελληνικά νησιά φωτογραφίες με φόντο την ημισέληνο. Η κυβέρνηση ομως κράτησε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας μια νέα όξυνση που θα προκαλούσαν σχόλια κυβερνητικών στελεχών".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "οργή και αγανάκτηση προκαλεί η νέα πρόκληση ομάδας Τούρκων "τουριστών" να υψώσουν την τουρκική σημαία στο κατάμεστο απο κόσμο λιμάνι της Καλύμνου. Το πρωτοφανές αυτό επεισόδιο προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα ενω χθες τόσο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνης οσο και το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησαν να δώσουν την ετνύπωση οτι επρόκειτο για "μεμονωμένο επεισόδιο".

    [5] Κυπριακό

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "το σάλπισμα της υποχώρησης ακούγεται πλέον ταυτόχρονα σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς οι κυβερνήσεις Σημίτη και Κληριδη εμφανίζονται πλέον έτοιμες να αναστείλουν μονομερώς την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Κυπριακοί κυβερνητικοί κύκλοι με επιλεγμένες διαρροές επαναλαμβάνουν το τελευταίο 48ωρο μιας "μονομερούς κίνησης καλής θέλησης" που ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με την τέταρτη κατά σειράν αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων χωρίς να υπάρχει "ορατό" αντάλλαγμα απο την πλευρά της Τουρκίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "σε νέες προκλήσεις προχωρά η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αγκυρα απέρριψε την αμερικανική πρόταση ενός μορατόριουμ των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων υπεράνω της Κύπρου, σε "αντάλλαγμα" της αναστολής υλοποίησης του πυραυλικού προγράμματος (ρωσικοί πύραυλοι S-300) εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι στρατηγοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα κατεχόμενα με άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα, τάσσοντάς τα μάλιστα σε επιθετική διάταξη".

    [6] Διεθνή χρηματιστηριακή κρίση

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "ενα νέο ντόμινο υποτημίσεων που θα αγγίξει και την Ελλάδα προβάλλει στον ορίζοντα μετά την απόφαση Γέλτσιν για υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος. Πάντως η Σοφοκλέους παραμένει ψύχραιμη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "σε νέες περιπέτειες απειλεί να βάλει τη δραχμή το ρωσικό ρούβλι. Η Μόσχα υπέκυψε στις πιέσεις και υποτίμησε χθες το εθνικό της νόμισμα εως και 30%. Το "σύνδρομο της βότκας" εντείνει την αβεβαιότητα στις διεθνείς χρηματαγορές και προκαλεί κραδασμούς ακόμη και στη Σοφοκλέους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι διεθνείς αγορές μετά την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) και τις δραματικές εξελίξεις που δρομολογούνται στις οικονομίες της Ρωσίας και των χωρών της Ανατολικής Ασίας. Οι εξελίξεις επηρεάζουν σημαντικά και την ελληνική οικονομία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "η εκδήλωση της ρωσικής οικονομικής κρίσης εισέβαλε απειλητικά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μεταδίδοντας φόβους και αβεβαιότητα στην Αθήνα. Η αναπροσαρμογή των ορίων διακύμανσης του ρουβλίου που οδηγεί σε μεγάλη ντε φάκτο υποτίμηση, καθώς και η αναστολή επι 90 ημέρες της αποπληρωμής των δόσεων του εξωτερικού χρέους έσπειρε ανησυχία στη Γηραιά Ηπειρο. Νευρικές οι ευρωπαϊκές αγορές στην αρχή ισορρόπησαν στη συνέχεια για να κινηθούν ελαφρώς ανοδικά στο τέλος".

    (Ι. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές - κεφαλαιαγορές, το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την 63η ΔΕΘ, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και τα οικονομικά αποτελέσματα της Ιονικής Τράπεζας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ρωσική ρουλέτα στις διεθνείς χρηματαγορές - Προς οικονομική κατάρρευση η Ρωσία".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ψύχραιμες αντιδράσεις - Χωρίς πανικό αντέδρασαν στη διεθνή κινητικότητα οι αγορές χρήματος στην Αθήνα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η δραχμή δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο - Κ. Σημίτης: Συνεχίζουμε ακάθεκτοι παρά τις δυσχέρειες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τεστ αντοχής και για το Πρόγραμμα Σύγκλισης - Η διάρκεια της αναταραχής στις αγορές προσδιορίζει τις επιπτώσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θετικά αντανακλαστικά και στην ελληνική αγορά - Περιορισμένες αντιδράσεις σε δραχμή και επιτόκια".

    [8] Υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος-Ελληνική αγορά.

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "Με σχετική αταραξία αντέδρασαν χθες οι ελληνικές αγορές χρήματος και κεφαλαίου στην είδηση για την υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος, με τη δραχμή να υποχωρεί ελάχιστα έναντι του μάρκου και της ecu, τα επιτόκια να σημειώνουν ανεπαίσθητη άνοδο και την οδό Σοφοκλέους να κλείνει μόνο 1,63% κάτω".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 18 August 1998 - 9:22:30 UTC