Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Απόδραση κρατουμένων
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Μήνυμα Χριστόδουλου
  • [6] Συνέντευξη υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου
  • [7] Συνέντευξη Κρανιδιώτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η οικονομική πολιτική, η απόδραση των ανηλίκων απο τις φυλακές του Αυλώνα και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Εκδρομείς όμηροι της ΕΛΑΣ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Εκπαιδευτικοί: 2 στους 3 κάτω απο τη βάση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χριστόδουλος: Μολών λαβέ σε Τούρκους και πολιτικούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φόρος 25% στα ακίνητα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχίζει το γκρέμισμα αυθαιρέτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η μαφία οργάνωσε την απόδραση.

    ΕΘΝΟΣ: 10 νέοι φόροι στα ακίνητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο γήπεδο της ΑΕΚ το συνέδριο των Ιεχωβάδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηχηρό ράπισμα απο τους Αμερικανούς στην Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μείωση ΦΠΑ σε ΔΕΗ - ΟΤΕ - φάρμακα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλ. Παπαδόπουλος για φωτιές: Αρχίζουμε απο το μηδέν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δολοφονούν την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία.

    ΕΣΤΙΑ: Τι επιφυλάσσει η επιστροφή Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διαγραφές "ανταρτών" ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ πριν απο τις δημοτικές

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τουρισμός: Τέλος εποχής με πτώση στη Βόρεια Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στη Σουμελά σύσσωμη η ηγεσία.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε όσους σκοπεύουν να προχωρήσουν στην αγορά ή μεταβίβαση ακινήτου επιφυλάσσει ο νέος προϋπολογισμός του 1999. Στα σχέδια, που μελετά το υπουργείο Οικονομικών, ειναι η επιβολή του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος, ο οποίος θα ανεβάσει σημαντικά τη φορολογική αξία των ακινήτων, ο φόρος χρησικτησίας, αλλά και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στο "πακέτο" περιλαμβάνεται και η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στα αγροτεμάχια σε ολη την Ελλάδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "ένα φόρο απο τα παλιά κινδυνεύουν να βρούν πάλι μπροστά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για το Φόρο Υπεραξίας, που είχε καταργηθεί τον Οκτώβριο 1995 και τώρα το υπουργείο Οικονομικών μελετά την επαναφορά του για να αυξήσει τα έσοδα. Απο το υπουργείο δεν γλιτώνουν ούτε τα αγροτεμάχια, που μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "διάφορα σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πολλές φορές τεθεί το θέμα της μείωσης των φόρων στα ΙΧ και τα καύσιμα χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί. Ενα καινούργιο σενάριο, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ειναι αυτό της μειωσης του ΦΠΑ, που επιβάλλεται στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και στα φάρμακα".

    [3] Απόδραση κρατουμένων

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "εις πεδίον μάχης μετετράπη το μεσονύκτιον και τας πρώτας πρωινάς ώρας της Κυριακής η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, μετά την απόδρασιν 40 ανηλίκων Αλβανών και Ρουμάνων κακοποιών απο τας φυλακάς Αυλώνος. Οι αστυνομικοί προκειμένου να αποτρέψουν την έλευσιν των κακοποιών εις την πρωτεύουσαν, προσεπάθησαν να δημιουργήσουν ομάδας ελέγχου κατά μήκος της εθνικής οδού, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκαί και ανταλλαγαί πυροβολισμών, αι οποίαι έθεσαν εις κίνδυνον πουάριθμους πολίτας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "σκηνές που θυμίζουν αστυνομική ταινία και απο τις οποίες απο θαύμα δεν θρηνήσαμε αθώα θύματα εκτυλίχθηκαν προχθές το βράδυ στην εθνική οδό στο ύψος της Νέας Κηφισιάς μετά την ομαδική απόδραση απο τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα 41 Αλβανών, τρείς απο τους οποίους, που αποπειράθηκαν να διαφύγουν με κλεμμένο φορτηγάκι, κατεδίωξαν οι αστυνομικοί ρίχνοντας εναντίον τους δεκάδες σφαίρες, πολλές απο τις οποίες πέρασαν δίπλα απο τα κεφάλια των επιβατών αυτοκινήτων, που οι αστυνομικοί θέλησαν να χρησιμοποιήσουν ως φυσικό εμπόδιο για τους κακοποιούς".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "τα είχε όλα η μαζική απόδραση των ανηλίκων αλλοδαπών κρατουμένων απο τις φυλακές του Αυλώνα το Σάββατο, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο. και αγριο ανθρωποκυνηγητό και πυροβολισμούς και εναν ελαφρά τραυματισμένο. Κυρίως ομως αποδείχθηκε με τον πιο καταφανή τρόπο οτι τα πρώην κρατητήρια του στρατοπέδου του Αυλώνα δεν πληρούν τους όρους φυλακών υψίστης ασφαλείας, όπως ήθελε να λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, λίγο πριν μεταφερθούν οι κρατούμενοι εκεί".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "στην Αγκυρα βρίσκεται σήμερα ξεκινώντας νέο κύκλο επαφών, ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ. Προσπάθεια του Μίλερ εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που έλαβαν σε πρόσφατη σύσκεψη Αμερικανοί αξιωματούχοι ειναι να εκτονωθεί η κρίση στην περιοχή, καθώς πλησιάζει η ώρα, που έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στη Μεγαλονησο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "σαφείς ενδείξεις οτι οι Αμερικανοί έστω και με δειλά βήματα γυρίζουν την πλάτη τους στους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς οτι κινδυνεύουν απο την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, γεγονός που εκτιμάται απο διπλωματικούς κύκλους ως πρόθεση των Αμερικανών με τη διαμεσολαβητική προσπάθειά τους για το Κυπριακό να μην ασκήσουν μονομερώς πιέσεις στην Αθήνα και στην Λευκωσία για τους S-300 αλλά να ζητήσουν και απο την Αγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη μείωση της έντασης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "πακέτο προτάσεων με στόχο την εκτόνωση της τεχνητής κρίσης, που δημιουργείται απο την Τουρκία με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων S-300 μεταφέρει στις βαλίτσες του ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, που επισκέπτεται απο σήμερα την Αγκυρα".

    [5] Μήνυμα Χριστόδουλου

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "το όνειρό του "ως επικεφαλής του ελληνισμού να ξανανοίξει τη Μονή της Παναγίας στο όρος Μελά του Πόντου" ξεδίπλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος παραλαμβάνοντας το βράδυ της Παρασκευής το συμβολικό κλειδί της μονής που του ενεχείρισε ο πρόεδρος του ιδρύματος "Παναγ'ια Σουμελά" Γ. Τανιμανίδης, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο πρόεδρο του ιδρύματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "ξάφνιασε τους παριστάμενους, αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παναγίας Σουμελά, επανέλαβε το "Μολών λαβέ" με άμεσους αποδέκτες τους εχθρούς της χώρας και έμμεσους τους πολιτικούς ταγούς της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε σύντομη ομιλία του ειπε οτι θέλει να απευθύνει ενα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση προς την πολιτισμένη Δύση και προς τη βάρβαρη Ανατολή".

    Ο ΑΔΕΥΣΜΕΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "αιφνιδίασε πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος με ομιλίες του στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, απάντησε σε κάθε επιβουλέα της χώρας μας τονίζοντας οτι "είμαστε διατεθειμένοι να επαναλάβουμε το μολών λαβέ". Ακόμη παραλαμβάνοντας αντίγραφο κλειδιού του ιερού ναού ευχήθηκε "ως επικεφαλής του ελληνισμού να ανοίξει τις πόρτες της Παναγίας Σουμελά" που βρίσκεται στον Πόντο".

    [6] Συνέντευξη υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου

    "Αρχίζουμε απο το μηδέν το σχεδιασμό για την προστασία των δασών", δηλώνει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος και τονίζει οτι την κύρια ευθύνη θα έχουν οι νέοι δήμοι του "Καποδίστρια". Ο υπουργός Εσωτερικών που ανέλαβε να συντονίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα της κατάσβεσης, της αποκατάστασης των καμένων περιοχών και της αποζημίωσης των πυροπαθών, εντοπίζει αδυναμίες στη λειτουργία της κρατικής μηχανής σε ό, τι αφορά την κατάσβεση, αλλά τις αποδίδει στο μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών τον μήνα Ιούλιο. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε οτι θα γίνουν αμέσως αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στον Ταϋγετο, στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα και στην Κασσάνδρα.

    [7] Συνέντευξη Κρανιδιώτη

    Την ανάγκη να απεγκλωβιστεί η ελληνική πλευρά απο την "τουρκική λογική" της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο, υπογραμμίζει σε συνεντευξή του στα ΝΕΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ασκώντας έτσι - έμμεση αλλά σαφή - κριτική στην απόφαση για την προμήθεια των πυραύλων S-300. Ο κ. Κρανιδιώτης δεν αποκλείει ενα μορατόριουμ στις στρατιωτικές πτήσεις πάνω απο την Κύπρο, αρκεί να εντάσσεται σε μια γενικότερη διαδικασία περιορισμού των εξοπλισμών στο νησί. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θεωρεί, τέλος, οτι οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και ζητεί απο την αμερικανική πλευρά, αλλά και την ΕΕ να σκήσουν πιέσεις στην Αγκυρα.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 17 August 1998 - 9:02:11 UTC