Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πώληση Ιονικής
  • [3] Αντιπαράθεση Πολιτείας - Εκκλησίας
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πώληση Ιονικής - Προσφορές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι προσφορές για την Ιονική, το Κυπριακό και η αντιπαράθεση πολιτείας - Εκκλησίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Πώληση Ιονικής: Με το βιολί στο χέρι

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ιονική: Φιάσκο. Αγονος ο διαγωνισμός.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φιλιππινέζα ο Γιάννος απο Λάτση - Κωστόπουλο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Δυο σκοτεινά καρτέλ προηγούνται του Λάτση για αγορά Ιονικής

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ναυάγησαν στην Ιονική. Σημίτης και οικονομική πολιτική

    Η ΑΥΓΗ: Ιονική: Η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρόμικα παιχνίδια με Ιονική.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιονική: Το μεγάλο φιάσκο του Γιάννου.

    ΕΘΝΟΣ: Τομαχόκ κατά Ιονικής. Αγονος ο διαγωνισμός - Βολές κατά Γιάννου

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αναστολή "εκτελέσεως" στην ταλαίπωρη Ιονική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ιονική: Ζητείται ταυτότητα για 1.125 εκατομμύρια δολάρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Οι νέες προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιονική: Ναυάγιο. Σε άγονη γραμμή ο διαγωνισμός-θρίλερ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιονική: Το μεγάλο φιάσκο.

    ΕΣΤΙΑ: Ιονική: Μείζων ο κίνδυνος για την οικονομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιονική: Απο την ευφορία στην απογοήτευση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανώμαλη προσγείωση για Ιονική.

    ΤΑ ΝΕΑ: 4 εκπλήξεις χάλασαν την πώληση της Ιονικής.

    ΝΙΚΗ: Αγονοι χειρισμοί. Φιάσκο ο διαγωνισμός για την Ιονική.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διεθνές φαγοπότι γύρω απο τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ιονική: Εφεραν πανικό τα δισ. των άγνωστων επενδυτών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΔολλαρΙονική;

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πολύπλοκος γρίφος η Ιονική.

    [2] Πώληση Ιονικής

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν οτι "μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την κυβέρνηση, αλλά και χιλιάδες επενδυτές στο Χρηματιστήριο με το άνοιγμα των προσφορών για την αγορά της Ιονικής. Οι έως χθες φερόμενοι ως επικρατέστεροι μνηστήρες της Τράπεζας ουσιαστικά βγήκαν μόνοι τους απο το παιχνίδι. Οσο για τις άλλες δυο προσφορές, παρ'ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι ικανοποιητικό είναι βέβαια προβληματικές και ως προς τη διαφάνεια και ως προς τη φερέγγυότητά τους, καθώς δεν μετέχει καμία μεγάλη Τράπεζα του εξωτερικού".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "η συμφωνία κυρίων", που επετεύχθη μεταξύ των μεγαλοτραπεζών Σπ. Λάτση και Ι. Κωστόπουλου, μετέβαλε σε "Φιλιππινέζα" τον Γ. Παπαντωνίου στην υπόθεση πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση θορυβημένη αναμένεται να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επικίνδυνους ερασιτέχνες, ενω η αγορά και το Χρηματιστήριο κλυδωνίζονται".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "σε λύδια λίθο της πολιτικής της είχε αναγορεύσει η κυβέρνηση την πώληση της Ιονικής, προσδοκώντας τίμημα άνω των 200 δισ. δρχ. ώστε να δοθεί ώθηση στα σχέδιά της για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Η πώληση της Ιονικής είχε αναγγελθεί περίπου ως δίδυμη απόφαση με την υποτίμηση της δραχμής, προκειμένου να δοθεί σήμα αποφασιστικότητας στις διεθνείς αγορές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "σε φιάσκο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Δυο αγνώστου οικονομικού βάρους εταιρίες υπέβαλαν προσφορές 340 και 303 δισ. δρχ. και οι αρμόδιοι της Εμπορικής Τράπεζας και της Τραπέζης της ελλάδος ψάχνουν να βρούν ποιοί είναι".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει οτι "μετά το Σουδάν και το Αφγανιστάν αμερικανικός πύραυλος "Τόμαχοκ" έπεσε και στην Ιονική. Η εμφάνιση των "άγνωστης ταυτότητας" Αμερικανών και η ξαφνική αλλαγή πλευσης του Ομίλου Λάτση προκάλεσαν εμπλοκή στο διαγωνισμό πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Ολα δείχνουν οτι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "σε μείζονος σημασίας πολιτική ηττα για την κυβέρνηση κατέληξε ο διαγωνισμός για την πώληση της Ιονικής. Ηδη η κυβέρνηση δέχεται συνδυασμένα πυρά απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της, ενω παράγοντες της αγοράς εκτιμούν οτι οι πρακτικές του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίστηκαν απο ερασιτεχνισμό και αδεξιότητα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "τριγμούς στο Χρηματιστήριο, στην οικονομία και στις προσδοκίες της κυβέρνησης προκαλεί το "ναυαγιο" της Ιονικής. Απο τους δυο πολύφερνους καπετάνιους - μνηστήρες της Τράπεζας, ο Γιάννης Κωστόπουλος της Πίστεως δεν εμφανίστηκε, ενω ο Σπύρος Λάτσης της Eurobank έδωσε την πιο χλωμή προσφορά 135,5 δισ. Η αγορά μιλά για "παίγνιο" που θα ρίξει την τιμή της Ιονικής. Τώρα ο διαγωνισμός πάει να κηρυχθεί άγονος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Ιονικής, που έχει ως αποτέλεσμα να φρενάρει η γιγαντιαία προσπάθεια του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, μέσω της ιδιωτικοποίησης του γιγαντιαίου και σπάταλου δημόσιου τομέα, παίχτηκε τόσο απο τους διαπλεκόμενους που εκφράζουν το ντόπιο κατεστημένο, όσο και απο τους επίδοξους σωτήρες. Εκμεταλλευόμενοι την παροιμιώδη ανεπάρκεια του Γιάννου Παπαντωνίου οι επίδοξοι αγοραστες της Ιονικής, στραπατσάρισαν στην κυριολεξία το διαγωνισμό, σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν την Ιονική, για να μπορέσουν στη συνέχεια να την πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί εκβιάζοντας την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τις αποκρατικοποιήσεις απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "εις αδιέξοδον έφερον την κυβέρνησιν αι τρείς προσφοραί δια την αγοράν του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης και σήμερον αναμένεται η οριστική απόφασις του ΔΣ της ιδιοκτήτριας Εμπορικής Τραπέζης, ενω η τροπή που έλαβεν ο χθεσινός διαγωνισμός προεκάλεσε την έντονον αντίδρασιν ολων των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως".

    [3] Αντιπαράθεση Πολιτείας - Εκκλησίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κορυφώνεται η διαμάχη κυβέρνησης-Εκκλησίας... Ο πανικός από την ευρεία λαϊκή αποδοχή που παρουσιάζει ο Αρχιεπίσκοπος έχει καταλάβει την κυβέρνηση, που αδυνατεί να εμφανίσει λαϊκό έρισμα και να πλησιάσει έστω και εξ` αποστάσεως τα υψηλά ποσοστά της δημοτικότητας του... ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει ότι "με όπλο του την αγάπη του λαού, που τον αγκαλιάζει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος αντιμετώπισε απτόητος τις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης, που εξακολουθεί να ενοχλείται από τους λόγους του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σε άτακτη υποχώρηση οδήγησε την κυβέρνηση η σθεναρή στάση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος όχι μόνο δεν κάμφθηκε από τις αήθεις "βολές" υπουργών του ΠΑΣΟΚ, αλλά διεμήνυσε προς πάσα κατευύθυνση ότι θα συνεχίσει να λέει στο λαό την αλήθεια για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "μαχητικότερος αναμένεται να γίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος κατά τις αναφορές του στα εθνικά θέματα και τα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία, όπως ο ίδιος το υπαινίχθηκε χθες στην Κόνιτσα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "την πρόθεσή του να συνεχίζει να εκφράζει τις απόψεις του για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, έστω και αν κάποιοι τον επικρίνουν, εξέφρασε χθες από την Κόνιτσα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, όπου παρέστη στην εορτή που πολιούχου Κοσμά του Αιτωλού. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας απέστειλε, μάλιστα, σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι θα συνεχίσει να μιλάει για τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι: ``ολος ο κόσμος μιλάει γι` αυτά. Εμείς δεν θα μιλάμε;".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "σε φάση όξυνσης φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με την Πολιτεία. Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χθες να εμφανίσει την κυβέρνηση ως μη ενοχλημένη ιδιαίτερα από -πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Γιαννόπουλος - Σουλαδάκης) σχολίασαν με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τις δηλώσεις Χριστόδουλου".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "δυσαρεστημένος από την εξέλιξη της κατάστασης στην κύπρο εμφανίζεται ο Κλίντον, ενώ ο Γ. Κληρίδης φέρεται να προειδοποιεί με παραίτηση, αν οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές δυνάμεις εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Λευκωσία για ματαίωση της εγκατάστασης των S-300".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "πίσω απο τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ζήτημα των S-300 αποφάσεις πιθανότατα δυσάρεστες και πάντα υπο την σκιά των τουρκικών πιέσεων της Δύσης. Στην σύσκεψη αναμένεται να συμφωνηθεί μια ακόμη αναβολή στην παραλαβή και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων, η οποία ομως θα συνδυάζεται με την απόφαση προμηθειών και αμερικανικών πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "η αδυναμία της "ελληνικής πλευράς" μετά τις αμερικανικές και τουρκικές απειλές, να υλοποιήσει την προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου, έχει ως αποτελεσμα την εμφάνιση "τριβών" και "τριγμών" στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας για το ποιος τελικά θα επωμιστεί το πολιτικό τίμημα μιας υπαναχώρησης για την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-300".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "έντονο προβληματισμό δημιουργεί σε Αθήνα και Λευκωσία η απόλυτη άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση σχετίζεται με απαγόρευση υπερπτήσεων στην Κύπρο, συγχρόνως δε η επικέντρωση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα στο ζήτημα "πύραυλοι S-300" αντί στην ουσία του πολιτικού προβλήματος του Κυπριακού".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "παρα τη φιλότιμη προσπάθεια Αθήνας και Αγκυρας να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους απο τους S-300 στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη την ερχόμενη Πέμπτη θεωρείται κρίσιμη, γιατί σε αυτήν θα αποσαφηνιστούν οι εκατέρωθεν προθέσεις σε ό, τι αφορά το επίμαχο θέμα. Χθες ο κ. Πάγκαλος δήλωσε οτι τη σχετική απόφαση θα λάβει η Λευκωσία, αλλά ο πρόεδρος Κληρίδης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει μόνος του την ευθύνη".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι προσφορές για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, η πτώση τιμών κατα 2,51% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής του 1999 και οι εξελίξεις στα Διεθνή Χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Ιονικής - Δύο αμερικανικές εταιρίες "φαντάσματα" προσέφεραν το υψηλότερο τίμημα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Απότομη προσγείωση αν και η Εμπορική Τράπεζα μελετά τις προσφορές των αγνώστων Αμερικανών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το παρασκήνιο - Γιατί κατέληξε άγονος ο διαγωνισμός".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φαρσοκωμώδια οι προσφορές για την αγορά της Ιονικής - Απογοήτευση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε σίριαλ εξελίσσεται το θρίλερ της Ιονικής - Αδήλο το μέλλον της ιδιωτικοποίησης παρά τις 3 προσφορές".

    [6] Πώληση Ιονικής - Προσφορές

    Η Γενική Δημοπρασίων γράφει οτι "ανοικτά είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Ιονικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, δεν έλαβαν χθές η απόφαση για την πώληση τουν 51% γιατί πρέπει να εξετάσουν την φερεγγυότητα των δυο "αγνώστων" αμερικανικών εταιρίων, οι οποιές υπέβαλαν προσφορές ύψους 337 δισ. δρχ και 305 δρχ., τίμημα βέβαια αρκετά υψηλό".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 25 August 1998 - 8:11:45 UTC