Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξαγορά Ιονικής
  • [3] Αντιπαράθεση Εκκλησίας - Πολιτείας
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Πώληση Ιονική - Αγονος ο διαγωνισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Κυπριακό, η υπόθεση εξαγοράς της Ιονικής και η αντιπαράθεση πολιτείας - Εκκλησίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Κρυφό παζάρι. Πανικός σε αγορά-κυβέρνηση

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Στόχος μαφιόζων οι ελληνικές τράπεζες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιονική: Οι Αμερικανοί έκρυβαν Ανδρεάδη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ιονική: Ποιοί κρύβονται πίσω απο τις προσφορές - μαμούθ

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θύματα δραχμή - αποταμιευτές λόγω Ιονικής.

    Η ΑΥΓΗ: Η οικονομία στη σκιά της "Ιονικής".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φταίει ο Γιάννος για το φιάσκο σε Ιονική, Ολυμπιακή και ΚΑΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολο το παρασκήνιο για την Ιονική.

    ΕΘΝΟΣ: Οι λύσεις στους "γρίφους" με τα Λύκεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους έστειλε "άψαλτους" ο Ευάγγελος για τον Ορκο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξω φρενών η Κύπρος για τις δηλώσεις Πάγκαλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις. Τι αλλάζει μετά την ενοποίηση των Ταμείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιονική: Το παρασκήνιο του ναυαγίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εβαλαν μυαλό;Διεθνής οίκος τώρα ως σύμβουλος πώλησης.

    ΕΣΤΙΑ: Ιονική: Τι δεν εγνώριζαν οι αναγνώστες μας απο παλαιό δημοσίευμα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα συνταγή για την Ιονική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προκρούστεια κλίνη" για την αξία της Ιονικής.

    ΤΑ ΝΕΑ: 570 δισ. κόστος στο Χρηματιστήριο απο την Ιονική.

    ΝΙΚΗ: Ιονική: Βολές και απο την αγορά. Αγονος ο διαγωνισμός. Βαρύ κλίμα

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνες εξελίξεις απο τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πόλεμος στα ράφια με θύματα τους καταναλωτές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ιονική: Αγοράς αγώνας άγονος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ιονική: Επεσαν σε κενό φερεγγυότητας.

    [2] Εξαγορά Ιονικής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "μας "αποκοίμισαν" οι τραπεζίτες, λέει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά το ναυάγιο της Ιονικής. Αυτοπαγιδευτήκατε στις προσδοκίες σας, αντιτείνουν τραπεζίτες και αγορά. Στους κυβερνητικούς διαδρόμους μιλούν για απρόσμενη σύμπραξη συμφερόντων μεταξύ Κωστόπουλου - Λάτση, αλλά ο ορίζοντας των πραγματικών ευθυνών παραμένει θολός. Με νέους όρους για το δεύτερο διαγωνισμό εντός τριμήνου ετοιμάζεται η κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "φαίνεται οτι η πώληση της Ιονικής ναυάγησε προτού ανοιχθούν οι προσφορές. Λέγεται οτι ο όμιλος Λάτση είχε προειδοποιήσει το προηγούμενο βράδυ οτι δεν θα προσφέρει περισσότερα απο 200 δισ και εκεί επισφραγίστηκε η αποτυχία. Γενικά, πάντως, πιστεύεται οτι "το παιχνίδι ηταν σικέ" για να κατεβάσουν τον "πήχυ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση επιχειρέι να ανασυνταχθεί μετά το πλήγμα που εδέχθη απο την εξέλιξη του διαγωνισμού της Ιονικής και πλέον αναζητεί νέες ευέλικτες διαδικασίες, που θα την απελευθερώνουν και απο το "βάρος" της χρηματιστηριακής αξίας. Ο νέος διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί μετά τρείς μήνες στις αρχές Νοεμβρίου θα διεξαχθεί με νέους όρους, ώστε να διευρύνει τον κύκλο των υποψήφιων αγοραστών και να επιτρέπει αντονότερο ανταγωνισμό. Και τούτο γιατί αν δεν μεταβληθούν οι όροι του διαγωνισμού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνει η τράπεζα στο "ράφι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "αλλάζει ριζικά το σκηνικό της πώλησης της Ιονικής, μετά την απόφαση του πρωθυπουγού να ανοίξει το διαγωνισμό στο διεθνή χώρο προσλαβάνοντας μεγάλο χρηματοοικονομικό οίκο ως σύμβουλο πώλησης της τράπεζας. Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού αναλαμβάνει ο διοικητής της Εθνικής Τράπε\ς, Θ. Καρατζάς. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκτιμούν οτι οι τρείς μήνες πιθανόν δεν ειναι αρκετοί για την προσέλκυση μεγάλων ξένων αγοραστών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "την οικογένεια Ανδρεάδη έκρυβε τελικά η πρόταση των Αμερικανών - που προσέφερε και το υψηλότερο τίμημα - για την αγορά της Ιονικής Τράπεζας. Ο διαγωνισμός, όπως αναμενόταν, κηρύχθηκε άγονος αλλά τρώθηκε ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της κυβέρνησης και έχασε η δραχμή. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εμμένει να στηρίζει τον Γ. Παπαντωνίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "άγονος ο διαγωνισμός για την Ιονική. Η κυβέρνηση έμεινε έκθετη και ο Σημίτης πνέει τα μένεα με τον Γιάννο Παπαντωνίου, που τον παραπλανούσε με την αισιοδοξία του. Οι ξένοι υποψήφιοι αγοραστες - φαντάσματα με τα δισ. δολάρια οδήγησαν το διαγωνισμό σε φιάσκο".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "η σημαντική πτώση χθες στο Χρηματιστήριο ηταν ασφαλώς αναμενόμενη. Αυτό δεν σημαίνει ομως οτι ηταν και δικαιολογημένη. Γιατί βέβαια δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς οτι η αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της Ιονικής θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Η κυβέρνηση φυσικά θα έχει μετανιώσει σήμερα πικρά για το κλίμα που καλλιεργούσε ολο αυτό το διάστημα όχι μόνο τις υψηλές προσδοκξίες που είχε δημιουργήσει σχετικά με το τίμημα της Ιονικής, αλλά και τις γενικότερες προεκτάσεις που έδινε στην πώληση σε σχέση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "με νέους όρους περισσότερο ρεαλιστικούς και προς το τίμημα και προσαρμοσμένους στα διεθνή στάνταρ που διέπουν παρόμοιας φύσης ιδιωτικοποιήσεις, επαναλαμβάνεται μέσα σε τρείς μήνες το αργότερο, ο διαγωνισμός για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Η αναμενόμενη "κήρυξη" αποτο ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας, ως άγονου του πρώτου διαγωνισμού ανοίγει ενα νέο αγώνα δρόμου μεταξύ των ενδιαφερομένων να αποκτήσουν την Ιονική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "περπατώντας στο κενό χθες η κυβέρνηση προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρεί άκρη στο αδιέξοδο που δημιούργησε με την πολιτική της, η οποία έφερε το φιάσκο της Ιονικής. Το πρωθυπουγικό γραφείο αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου τα είχαν χαμένα, καθώς η χρηματαγορά κατέγραψε χωρίς καμιά αμφισβήτηση με τον πλέον δραματικό τρόπο την κυβέρνητική αποτυχία".

    Η ΕΣΤΑ εκτιμά οτι "η κωμικοτραγική εξελιξις της υποθέσεως της Ιονικής δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Μας ενδιαφέρει ολους, καθώς εκθέτει σε σοβαρώτατα κίνδυνο την πολυετή προσπάθεια της χώρας να ενταχθή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Κυρίως ομως μας αφορά διότι η αποτυχία της Ιονικής δεν ειναι ενα μεμονομένο περιστατικό. Αποτελεί δείγμα μιας συνολικής νοοτροπίας της κυβερνήσεως αλλά και του πολιτικού συστήματος γενικώτερα, το οποίο εδω και δεκαετίες συνεχίζει να επιθυμή την πολιτική διαχείριση της οικονομίας και να φοβάται τις δυναμικές τις οποίες δημιουργεί η ελευθερη αγορά".

    Κατά την ΑΚΡΟΠΟΛΗ "η κυβέρνηση προσπάθησε να υποδυθεί την "ψύχραιμη" ύστερα απο το ναυάγιο της προσπάθειας πώλησης της Ιονικής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας δυο τροπολογίες, στην προσπάθειά του να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, δείχνει τον πανικό του οικονομικού επιτελείου".

    [3] Αντιπαράθεση Εκκλησίας - Πολιτείας

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "μετά την Παναγία την Σουμελιώτισσα, ήρθε η Πόλη και η Αγια-Σοφιά. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος πρωταγωνίστησε πάλι και από την Κόνιτσα, αλλά αυτή τη φορά με ένα τραγούδι για τις "χαμένες πατρίδες", ενώ επισκέφτηκε και τα σύνορα με την Αλβανία και μοίρασε σταυρούς στους στρατιώτες-φρουρούς της Κακαβιάς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "με αμείωτη ένταση, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει τους τόνους, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σε γραφικότητα εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, ο οποίος επιμένει στον αλυτρωτισμό, ενώ θυμήθηκε ακόμα και την Αγιά Σοφιά χθες από την Κόνιτσα".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις δέκα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά γραμμή πλεύσης για να απεμπλακεί από το πρόβλημα των S-300. H "γραμμή" για την "απεμπλοκή από το πρόβλημα`` αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή Πέμπτη στον πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος καλείται από την Αθήνα να καταβάλει το τίμημα των επιλογών για το θέμα των πυραύλων".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "ούτε έκπληξη, ούτε αιφνιδιασμό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε στη Λευκωσία η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, ότι στο θέμα των πυραύλων S-300 η Ελλάδα παίζει συμβουλευτικό ρόλο και αυτό όταν της ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος Κληρίδης, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί αύριο το Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό σε μια ευρεία σύσκεψη για το Κυπριακό, τόνισε ότι δεν τον εντυπωσίασε ούτε τον εξέπληξε η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι κυβερνήσεις Ελλάδας και κύπρου θα κληθούν να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στη Μεγαλόνησο, η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το ζήτημα αυτό αφορά μόνο τη Λευκωσία και ότι η Αθήνα απλώς θα συμφωνήσει με την όποια απόφαση, προκαλεί αντιδράσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "κι ενώ αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη κλείνει με δυσάρεστο τρόπο για την διπλωματία μας το θέμα των S-300, σε Αθήνα και Κύπρο ασχολούνται με τις δηλώσεις Πάγκαλου, ο οποίος "έρριξε το μπαλάκι στην Λευκωσία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "έντονη δυσφορία στη Λευκωσία, αλλά ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα προκάλεσε η χθεσινή προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως αυτή εκδηλώθηκε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, να αποστασιοποιηθεί από το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 και στην ουσία να αφήσει αστήρικτη την κυπριακή κυβέρνηση, τη στιγμή που αναμένεται να εκδηλωθεί νέα αμερικανική πρωτοβουλία και να ενταθούν οι πιέσεις για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "τα πάνω κάτω κατάφερε να φέρει και πάλι ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Η κυπριακή κυβέρνηση, αμήχανη, προσπαθεί να καλύψει τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, χωρίς να δίνει όμως πειστικές απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα που δημιουργούνται. Η πρώτη αντίδραση του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ήταν μάλλον ειρωνική".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κήρυξη του διαγωνισμού της Ιονικής ως άγονου, η πτώση τιμών κατά 3,62% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και η ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αναταράξεις στις αγορές - Πτώση 3,62% στη Σοφοκλέους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επιστροφή στο ρεαλισμό - Αγονος ο διαγωνισμός για την Ιονική, εντός τριμήνου ο επόμενος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ο γέγονε, γέγονε... " - Το 45% του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Σοφοκλέους "εκλογικεύει" την αξία της Ιονικής Τράπεζας - Σε τρείς μήνες η νέα απόπειρα πώλησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μήνυμα για "λογική τιμή" από τις ελληνικές τράπεζες - Τρείς όρους θέτουν οι αγοραστές της Ιονικής για το νέο διαγωνισμό".

    [6] Πώληση Ιονική - Αγονος ο διαγωνισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "άλλη μια ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας αναζητά η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση του 51%. Ο πωλητής, η Εμπορική Τράπεζα, αποφάσισε τελικώς, να απορρίψει και τις τρείς προσφορές, κρίνοντας ότι για διαφορετικούς λόγους δεν είναι ικανοποιητικές και κήρυξε άγονο το διαγωνισμό".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 26 August 1998 - 8:10:13 UTC