Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιστολές Σημίτη
  • [3] Αλβανική κρίση
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Προμέτοχα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, οι επιστολές Σημίτης προς τους υπουργούς για κυβερνητικό έργο, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αλβανική κρίση, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκλογές τον Ιούνιο. Προθεσμία ως τότε να ολοκληρώσουν το έργο τους. Τι δείχνουν οι επιστολές Σημίτη προς υπουργούς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πέφτει ο μύθος του Ελληνα εραστή. Ανησυχητικό το αποτέλεσμα έρευνας του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τους έγραψε στα τεφτέρια του. Τελεσίγραφο Σημίτη σε υπουργούς, με προσωπικές επιστολές.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Χτύπημα Σόρος κλυδωνίζει τα διεθνή χρηματιστήρια. Κατρακυλούν οι μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το σέξ και οι νέοι μας. Στοιχεία -σόκ για την ερωτική συμπεριφορά των Ελλήνων. Επίσημη πανελλαδική έρευνα.

    Η ΑΥΓΗ: Δυσαρεστημένοι οι Ελληνες απο τις συνθήκες ζωής τους, αποκαλυπτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 200.000 δρχ η μείωση φόρων στ'αυτοκίνητα. Αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης και έντονο παρασκήνιο πριν την απόφαση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ωσεί παρών ο Σημίτης. Μετατοπίζει μαζικά τις ευθύνες του στους υπουργούς. Επιστολές-ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας.

    ΕΘΝΟΣ: Ευρω-χαστούκι για τις πυρκαγιές. Αποκαλύπτουμε την απόρρητη έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πέρασε για "Σαλούν " το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τρισάθλια η εμφάνιση του αρχισερίφη των ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρομοκρατούν υπουργούς. Τίθενται υπο στενή παρακολούθηση απο τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόβουν τα επιδόματα. Αρχή με το ανθυγιεινής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγαπητέ... Πρόσεχε ως τον Ιούνιο '99. Σημίτης:18 επιστολές- οδηγίες προς υπουργούς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκλογικός συναγερμός απο Σημίτη. Οι επιστολές -φωτιά του πρωθυπουργού στους υπουργούς.

    ΕΣΤΙΑ: Το θέμα Λεβίνσκυ κλονίζει την ειρήνη. Διεθνείς ανησυχίες για το κενό εξουσίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποτροπιάζει η διεθνής κρίση. Ισχυρές πιέσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα και απαισιόδοξες προβλέψεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τελεσίγραφο με εκπνοή τον Ιούνιο '99.18 επιστολές Σημίτη προς υπουργούς απαιτούν επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

    ΤΑ ΝΕΑ: 18 ρέματα στα καμένα θα μας πνίξουν. Μπαζωμένα, καταπατημένα, χτισμένα.

    ΝΙΚΗ: Κόβουν τα επιδόματα. Στους δημόσιους υπαλλήλους και σε ΔΕΚΟ-ΔΗΜΟΥΣ. Το μέτρο θα συνδυαστεί με βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας και δημιουργία. Χιλιάδες λαού και νεολαίας στο Φεστιβάλ χτές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σάρωσαν οι γυναίκες στις εξετάσεις των εκπαιδευτικών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Β. Παπαγεωργόπουλος: Διογκώνεται κάθε μέρα το ρεύμα.

    [2] Επιστολές Σημίτη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ώς τον Ιούνιο του '99 καθορίζει ο Κώστας Σημίτης με επιστολές του προς 18 υπουργούς. Ο πρωθυπουργός σε όλες τις επιστολές επαναλαμβάνει μονότονα την ανάγκη να δώσουν οι υπουργοί βάρος σε θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "οι 18 επιστολές, με τις οποίες, όπως γνωστοποιήθηκε χτές, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός στις 14 Σεπτέμβρη σε ισάριθμους υπουργούς της κυβέρνησής του και με τις οποίες εφιστά την προσοχή τους για τις πλευρές του κυβερνητικού έργου που πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα, έδωσαν το έναυσμα για την παραγωγή πολλαπλών σεμιναρίων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την θυμηδίαν προεκάλεσαν αι δοθείσαι χθές είς την δημοσιότητα επιστολαί του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη προς τους υπουργούς του, με τας οποίας καθορίζει είς αυτούς τας προτεραιότητας κατά υπουργείον-προτεραιότητας αι οποίαι κατά κοινήν λογικήν συνιστούν αυτονόητα υπουργικά καθήκοντα. Ο κ. Σημίτης προσφωνεί έκαστον υοπυργόν με το μικρόν του όνομα, είς όλας δε τα επιστολάς αρχίζει και καταλήγει με την αυτήν διατύπωσιν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "οι αγωνιώδεις επιστολές του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη προς τους υπουργούς για τις υστερήσεις και τις προτεραιότητες του κυβερωνητικού έργου, προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό και αναταράξεις στην κυβέρνηση η καταγραφή της πρωθυπουργικής αγωνίας για την κυβερνητική επίδοση κατά το προσεχές κρίσιμο εννεάμηνο κατά το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα δοκιμασθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, προκάλεσε αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι, "αυστηρές εντολές για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου δίνει ο πρωθυπουργός με επιστολές που έστειλε προ ημερών σε όλους τους υπουργούς του. Η αγωνία του κ. Σημίτη είναι διάχυτη, γι αυτό και ζητά την υλοποίηση σημαντικών μέτρων, που καθυστερούν, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του '99 αφήνοντας έτσι ανοικτά τα σενάρια περί εκλογών. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να θέσει σε εκλογικό συναγερμό την κυβέρνηση και το κόμμα, αφού οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό "Πόντιο Πιλάτο", που μεταθέτει τις ευθύνες για την αποτυχία του κυβερνητικού έργου στους υπουργούς. Με επιστολές προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ομολογείται οτι στον τομεά ευθύνης του κάθε υπουργού δεν προωθείται και δεν παράγεται ουσιαστικό έργο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται οτι είναι ωσεί παρών στην κορυφή της κυβέρνησης, ισχυριζόταν μόλις απο λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη πως το έργο που γίνεται είναι μεγάλο και οτι είναι υπερήφανος για το κυβερνητικό σχήμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "το σενάριο των πρόωρων εκλογών για ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές, αναζωπύρωσε χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε (απο τις 14 Σεπτεμβρίου) προς τους υπουργούς του. Απο την αναγνώριση των επιστολών προκύπτει σαφέστατα οτι ο Κ. Σημίτης θέτοντας χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου τον Ιούνιο του 1999 (χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών) στέλνει μήνυμα και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "με προσωπικες επιστολές -τελεσίγραφα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης "έγραψε στα τεφτέρια του " το έργο που υποχρεούνται να φέρουν σε πέρας μέχρι τις Ευρωεκλογές οι υπουργοί του. Μ'αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Σημίτη "ανοίγει το παιχνίδι" των εσωκομματικών διεργασιών εν όψει του συνεδρίου αλλά και για την επομένη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "οι επιστολές του πρωθυπουργού κ. Σημίτη προς τους υπουργούς του οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι εξαιρετικά πιθανή η διενέργεια διπλών ευρωβουλευτικών-βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 1999. Το χρονικό όριο του Ιουνίου 1999 τίθεται απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεν πρέπει να έχει τόσο σχέση με την ολοκλήρωση του έργου των υπουργών, όσο και με τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό του κ. Σημίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "πολιτικό σούσουρο προκάλεσε η δημοσιοποίηση της επιστολογραφίας του πρωθυπουργού σε υπουργούς του, με την οποία τους υποδεικνύει αυτονόητες ενέργειες που συνιστούν τα ουσιαστικά καθήκοντά τους. Με τις επιστολές του που παραλήφθηκαν απο τους υπουργούς στις 14 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θέτει χρονικό όριο τον Ιούνιο του 1999 για την υλοποίηση των ανεκτέλεστων διακηρύξεων της κυβέρνησής του".

    [3] Αλβανική κρίση

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "το αλβανικό κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα αν ο Σάλι Μπερίσα θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ αυτός κατεβάζει στους δρόμους τους οπαδούς του. Οι διπλωματικές προσπάθειες, ωστόσο, συνεχίζονται, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σήμερα τίθεται προς συζήτηση στην ολομέλεια του Αλβανικού Κοινοβουλίυο το αίτημα της επιτροπής εντολών και ασυλίας για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Σαλί Μπερίσα. Ενδεχόμενη άρση της ασυλίας του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος κατηγορείται για ένοπλη εξέγερση με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, θα επιτρέψει τη σύλληψή του, γεγονός που επιθυμεί ο Φάτος Νάνο, ασχέτως των πιέσεων που δέχεται απο το εξωτερικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "τρίζει επικίνδυνα η καρέκλα του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη. Και στην απελπισία του, ο πρωθυπουργός προβαίνει σε απονενοημένες κινήσεις, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να τιθασεύσει τους υπουργούς του, αρχικά αλλά και τα άλλα στελέχη του Κινήματος που ορθώνουν ανάστημα, όπως έκανε χθές ο πρώην υπουργός κ. Αντώνης Κοτσακάς".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "την ώρα που διεθνείς οργανισμοί εξετάζουν προτάσεις διεξόδου απο την κρίση και καλούν τους πολιτικούς παράγοντες της Αλβανίας σε "αυτοσυγκράτηση" ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση διοργανώνει σήμερα νέα διαδήλωση στο κέντρο των Τιράνων ενώ επανέλαβε οτι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συζητηθεί απο την ολομέλεια της Βουλής η άρση της ασυλίας του Σ. Μπερίσα προκειμένου να διωχθεί για τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "οι πιο κρίσιμες ώρες σήμερα στα Τίρανα, όπου η ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει το πρωί για να αποφασίσει, όπως αναμένεται, την άρση της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα που θα οδηγήσει στη δίωξή του για το πραξικόπημα, ενώ δύο ώρες αργότερα απο την έναρξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεϊ και σε μικρή απόσταση το παναλβανικό συλλαλητήριο, που οργανώνει το Δημοκρατικό κόμμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "η κατάσταση στη γειτονική χώρα φαίνεται οτι εξομαλύνεται (βοηθόυντος και του χρόνου) καθώς οι κρατικές Αρχές εμφανίζονται έτοιμες να ελέγξουν και πάλι στα αστικά κέντρα και τα οδικά δίκτυα. Ομως είναι φανερό πως η κατοχί οπλισμού απο ανεξέλεγκτουν πολίτες (όλων των πολιτικών παρατάξεων) και απο συμμορίες μαφιόζων υπονομεύει συστηματικά κάθε σοβαρή προσπάθεια για σταθεροποίηση και οικονομική ανάπτυξη".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "έντονη διπλωματική κινητικότητα στα Τίρανα έχουν αρχίσει οι διεθνείς οργανισμοί σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει με καθημερινές διαδηλώσεις τη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του Φάτος Νάνο και καλεί τους οπαδούς του να κλιμακώσουν το κίνημα της αντίστασής τους κατά των κομμουνιστών".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "προσπάθεια για αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί διεθνώς σχετικά με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 καταβάλλουν η Λευκωσία και η Αθήνα, παίζοντας το "χαρτί" της προσφυγής στον ΟΗΕ ενώ την ίδια ώρα η Αγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της ζητώντας την άμεση κατάργηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και των στρατιωτικών βάσεων της κυπριακής δημοκρατίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια με επίκεντρο το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή το ΓΓ της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί Αθήνα και Αγκυρα το επόμενο διάστημα. Η επίσκεψη του κ. Σολάνα στην περιοχή τοποθετείται εντός του ερχομενου μηνός, ενώ εκδηλώνεται σε χρονική στιγμή που ο Πρόεδρος Κλίντον επαναλαμβάνει πως ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συνεχίσει ν'ασχολείται με το Κυπριακό και που η Βρετανική Κυβέρνηση, υπεραμύνεται της ανάγκης υιοθέτησης του μορατόριουμ υπερπτήσων στην Κύπρο με αντάλλαγμα την μη εγκατάσταση των περιβόητων πλέον ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, προκειμένου να συζητηθούν οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει ζητήσει ο Μεσούτ Γιλμάζ και η Αθήνα προσανατολίζεται να ανταποκριθεί θετικά στη σχετική πρόταση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε απο τον Ελληνα ομόλογό του κατ'ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια στις 12 και 13 Οκτωβρίου".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η έναρξη των εγγραφών για τα προμέτοχα, οι νέες απώλεις στα μεγάλα Διεθνή Χρηματιστήρια, η τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα στον ΕΟΤ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και η εξαγορά χρηματιστηριακής εταιρίας από την Xiosbank.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Η αβεβαιότητα επανέρχεται στο Τόκιο, ισχυρές πιέσεις στην Ευρώπη".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Περιμένουν και Γερμανούς - Εντονη κινητικότητα στο χώρο των τραπεζών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αχίλλειος πτέρνα" είναι οι δαπάνες σας - Νέα σύσταση της Νομισματικής Επιτροπής στην Ελλάδα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σύννεφα κρίσης απλώνονται σε όλες τις χρηματαγορές - Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια - Νέες πιέσεις στο δολάριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προεξοφλούνται οι ιδιωτικοποιήσεις με προμέτοχα 450 δισ. δραχμών".

    [6] Προμέτοχα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Την ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στο πρόγραμμα με μετοχοποιήσεων, επιδιώκει η κυβέρνηση με την έκδοση στις 29 Σεπτεμβρίου των ομολόγων τα οποία από την 1-1-1999, θα μετατρέπονται σε μετοχές των υπό κρατικοποιήση ΔΕΚΟ. Το συνολικό ύψος των ομολόγων ανέρχεται σε 340 δισ. δραχμές, αλλά εαν υπάρξει ζήτηση μπορεί να διαμορφωθεί σε 440 δισ. δραχμές".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 18 September 1998 - 9:14:45 UTC