Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές
  • [3] Κοσσυφοπέδιο
  • [4] Διαβαλκανική σύνοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η διαβαλκανική σύνοδος κορυφής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκλογές τώρα. Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το ΠΑΣΟΚ πάει για διάσπαση. Σούπερμαν ο Αβραμόπουλος 58%

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ψήφισαν πρωθυπουργό τον Αβραμόπουλο. Αποτελέσματα που ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τριπλός θρίαμβος. Σούπερ στάρ ο Αβραμόπουλος. Κ. Καραμανλής: Ηχηρό το μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής Σημίτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γρήγορα ανασχηματισμός. Σημίτη διώξε όλους τους άχρηστους και τους ανίκανους που ευθύνονται για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανωλεθρία του Σημίτη. Ομολόγησε τη συντριβή και τώρα τρέμει για τη νέα εκλογική αναμέτρηση του β'γύρου. Κυβέρνηση ισχνής μειοψηφίας, τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

    ΕΘΝΟΣ: Ηχηρό μήνυμα για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Αγγίζει το 40% η αποχή. Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ κερδίζει νομαρχίες σε Κοζάνη, Γιάννενα, Θεσπρωτία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με τρομακτικό "τιράζ" στον Δήμο Αθήνας η επανέκδοση Δημήτρη Αβραμόπουλου. Δεύτερος "γύρος θανάτου" για Δήμους και Νομαρχίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Ράπισμα στην αντιλαϊκή πολιτική. Πραγματικό βατερλώ των υποψηφίων του εκσυγχρονιστικού μπλόκ της κυβερνώσας παράταξης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τριπλή νίκη για τη Νέα Δημοκρατία. Ιστορικό εκλογικό ρεκόρ απο Αβραμόπουλο. Προβάδισμα-έκπληξη σε Πειραιά -Θεσσαλονίκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τελεσίγραφο στον Σημίτη. Ψήφος διαμαρτυρίας για κοινωνική πολιτική και επιλογές προσώπων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μηνύματα ανατροπών απο το μέλλον. Προάγγελος εξελίξεων η.. εκτόξευση Αβραμόπουλου. Ηττα-προειδοποίηση για Κ. Σημίτη. Διχασμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Κατέρριψε ιστορικό ρεκόρ (ο Αβραμόπουλος).

    ΤΑ ΝΕΑ: Μήνυμα σόκ απο τις τρείς μεγάλες πόλεις. Το ΠΑΣΟΚ κρατάει σε περιφεριακούς δήμους και νομαρχίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εστειλαν μήνυμα. Πρόσωπα ευρείας αποδοχής επέλεξαν κυρίως οι ψηφοφόροι.

    [2] Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου της εκλογικής αμαμέτρησης για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων στέλνουν αναμφισβήτητα πολύ ενδιαφέροντα πολιτικά μηνύματα σε περισσότερους τους ενός αποδέκτες. Τα συμπεράσματα-μηνύματα που εξάγονται απο τα εκλογικά αποτελέσματα αναφέρονται σε ένα νέο πολιτικό τοπίο, ένα τοπίο που προβάλλεται στο πολιτικό μέλλον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η πρώτη Κυριακή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επεφύλασσε ενα ηχηρόταταο ράπισμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, όχι μόνο έστειλε ένα σαφέστατο και καταλυτικό πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, συγχρόνως όμως φαίνεται να ανοίγει "τους ασκούς του Αιόλου" στο κυβερνών κόμμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "άμεσες και τολμηρές αποφάσεις απαιτεί ο ελληνικός λαός απ' τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης και το οποίο αποτυπώθηκε με τρόπο πειστικότατο στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ηττήθηκαν οι υποψήφιοι, που υποστηρίχτηκαν απ'το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "ο λαός έστειλε το μήνυμά του απο τον πρώτο γύρο των εκλογών: το αποτέλεσμα ήταν πανωλεθρία του Κ. Σημίτη. Ηγείται πλέον μιας κυβέρνησης ισχνής μειοψηφίας και τίθεται επιτακτικά θέμα πρόωρων εκλογών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "η δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την παρούσα σύνθεση της Βουλής προβάλλει ανάγκλυψη, απο τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, παρά την όποια ιδιομορφία έχουν. Και το αίτημα για "εκλογές τώρα" τίθεται εκ των πραγμάτων, έστω και αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το προβάλλει ρητά, καθώς συνταγματικά δεν έχει τη δυνατότητα να το επιβάλλει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "μετά το εκλογικό Βατερλό του κ. Κ. Σημίτη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για την αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ, αναμένονται απρόβλεπτες εσωκομματικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του θα κλιμακωθεί μετά την επιβεβαίωση των χειρότερων προβλέψεων και την απώλεια της ρέντας του "πάρτα όλα".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "ηχηρό ήταν το μήνυμα, που το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών έδωσε για την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Στους δήμους της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά η διαφορά υπέρ των υποστηριζόμενων απο τη Νέα Δημοκρατία υποψηφίων είναι μεγάλη. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί σε δοκιμασία. Οι επιλογές, που έγιναν σε δήμους καίριας σημασίας, δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους".

    [3] Κοσσυφοπέδιο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "οι ύστατες προσπάθειες του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συνεχίστηκαν και χθές με νέο γύρο συνομιλιών με τον Γιουγκοσλάβο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Φαίνεται δε πως οι συνομιλίες έφθασαν σε κρίσιμο και οριακό σημείο, όπως δείχνουν και οι αντιφατικές εκτιμήσεις για την πορεία τους. Ενώ ο Μιλόσεβιτς δηλώνει οτι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος με πολιτικά μέσα και υποστηρίζει οτι η Γιουγκοσλαβία εκπλήρωσε και τους έξι όρους π ου έθεσε η Ομάδα Επαφής χαρακτηρίζει την κατάσταση πολύ σοβαρή και υποστηρίζει οτι στις μέχρι σήμερα συνομιλίες δεν υπήρξε πρόοδος. Ο Χόλμπρουκ για πρώτη φορά έδωσε και το "στίγμα" για τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για να αποτραπούν οι βομβαρδισμοί, τονίζοντας οτι οι συνομιλίες για μια ειρηνυική, εναλλακτική και κοινά αποδεκτή λύση θα συνεχισθούν τις επόμενες δύο ημέρες και οτι το ΝΑΤΟ θα λάβει τη Δευτέρα την εξουσιοδότηση να αρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ενώ το ρολόι του ΝΑΤΟ δείχνει πέντε λεπτά πριν απο την επίθεση, ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον Μιλόσεβιτς προσπαθούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις στο ταραγμένο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς όμως εμφανή αποτελέσματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "αμυδρές ελπίδες οτι θα αποφευχθεί η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία γεννούσαν χθές οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον πρόεδρο τη Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ωστόσο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται απειλητικά στην περιοχή και ως αύριο η Συμμαχία μπορεί να δώσει την εντολή ενεργοποίησης των δυνάμεών της".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνει οτι "το ενδεχόμενο του βομβαρδισμόυ απο το ΝΑΤΟ είναι πλέον πολύ κοντά. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε πως "δεν επιλύθηκε η κρίση", παρά την αντίθετη άποψη του Βελιγραδίου".

    [4] Διαβαλκανική σύνοδος

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "υπάρχει ο χρυσούς κανών είς τας διακριτικάς σχέσεις: Μια συνάντησις κορυφής καλύτερα να μη γίνη παρά να αποτύχη. Τον απλούστατον και λογικώτατον αυτόν κανόνα, δυστυχώς η Κυβέρνησις, όχι μόνον παραβίανει, αλλά αντιστρέφει. Ο λογος δια την επικειμένην συνάντησιν Σημίτη-Γιλμάζ είς την Αττάλειαν, είς το περιθώριον της βαλκανικής συνόδου. Η πραγματοποίησις της συναντήσεως ωριστικοποιήθη την τελευταίαν κυριολεκτικώς στιγμήν. Και πρέεπι να λεχθή οτι αοριστία και εκκρεμότης, δεν συμβάλλει είς την ενίσχυσιν του κύρους των δύο πρωθυπουργών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "κυριολεκτικά "στον αέρα" βρίσκεται η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής της Αττάλειας, αφού είναι πολύ πιθανό την ώρα που θα ανοίγουν οι εργασίες της, να ξεκινούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών θέσεων στο Κόσοβο και τη Γιουγκοσλαβία. Κανένας ηγέτης των Βαλκανίων δεν θα ήθελε να βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας για τη (δεύτερη) Διάσκεψη Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "με την πικρή γεύση μιας απρόσμενης σε μέγεθος εκλογικής αποτυχίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φτάνει νωρίς σήμερα το πρωί στην Αττάλεια για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς ασφαλώς να ελπίζει οτι θα μπορούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσιες με τη διεθνή του ακτινοβολία. Αν στην εκλογική αναμέτρηση οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν σε απογοητευτικά επίπεδα, οι "πρωτοβουλίες " της κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο, δεν μπορούν καν να γίνουν αντικείμενο αναλύσεων, αφού περιορίζονται στη σφαίρα της παρωδίας".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 12 October 1998 - 9:23:32 UTC