Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Εκλογές
  • [4] Κόσοβο
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο Αθηνών - Νέα πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για το β'γύρο των εκλογών, οι εξελίξεις στο Κόσοβο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Να μένει το βύσσινο. Η Αριστερά απορρίπτει τις.. ανήθικες προτάσεις Σημίτη. Τα πολιτικά κέρδη της Ν. Δημοκρατίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αδειάζουν το ΠΑΣΟΚ τα μικρά κόμματα. Χωρίς συμμάχους στο β'γύρο. "Γραμμή" στους ψηφοφόρους τους να.. φύγουν εκδρομή και να μην ψηφίσουν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η Βάσω με 40 βουλευτές ανοίγει το δρόμο της διαδοχής. Μετά τις εκλογές κινείται γρήγορα, φλερτάρει με Ακη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Το πρόβλημα ονομάζεται "Σημίτης". Εκεί καταλήγουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οδυνηρός ο β'γύρος για Σημίτη. Τι αποφάσισαν τα κόμματα για τις επαναληπτικές.

    Η ΑΥΓΗ: Αφετηρία αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό. Πλήγμα για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα του Α'γύρου των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάρε σκούπα κ. Σημίτη. Καθάρισε όλους τους ανίκανους στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εντρομοι στο Μαξίμου απο την καθολική κατακραυγή. Οι πάντες καταλογίζουν ευθύνες στην πολιτική Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Ευθύνες για την αποτυχία. Το ΠΑΣΟΚ προδόθηκε απο τον εαυτό του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το "χειρουργείο" έτοιμο αλλά ο.. ασθενής ανένηψε. Η υποχωρητικότητα του Μιλόσεβιτς χαλάει τα σχέδια των ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα δίνουν όλα στα μικρά κόμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο για το β'γύρο. Πώς θα κινηθούν Καραμανλής - ΝΔ για να ολοκληρώσουν το θρίαμβο. Πρώτος στόχος Θεσσαλονίκη και Πειραιάς. ΠΑΣΟΚ: άρχισαν τα όργανα στο παρασκήνιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι 7 πληγές του ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες τις ανέδειξαν και προβληματίζουν Σημίτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ναρκοπέδιο οι επόμενοι 8 μήνες στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Το σενάριο πρόωρων εκλογών. Σύγχυσις και αμηχανία στον κυβερνητικό χώρο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση Σημίτη. Λαϊκή δυσφορία και ΟΝΕ συνθλίβουν τον πρωθυπουργό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι ρυθμιστές του δεύτερου γύρου. Μάχη εντυπώσεων η μάχη της ερχόμενης Κυριακής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προσκλητήριο για τους εκτός και.. εντός ΠΑΣΟΚ για τον κρίσιμο β'γύρο.

    ΝΙΚΗ: Ανασύνταξη στο ΠΑΣΟΚ και προβληματισμός. Στόχος τώρα ο δεύτερος γύρος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμικά στη μάχη του β' γύρου. Ανοδος των ψηφοδελτίων που στήριξε το ΚΚΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επιστράτευση στελεχών στη Θεσσαλονίκη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι οργανώσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές '98: Ψάχνονται (όλοι μετά τα τελικά αποτελέσματα).

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές '98: Εκρηκτικό παρασκήνιο.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "η μόνη δίοδος επικοινωίας, διαλόγου και συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται υπο την αιγίδα και "αυστηρή καθοδήγηση" του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσαν χθές οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη συνάντησή τους, ενώ στα υπόλοιπα θέματα διαπίστωσαν και πάλι οτι το κλίμα δεν είναι καλό και οι διαφορές δεν έχουν αμβλυνθεί".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η πλήρης διάσταση απόψεων Ελλάδος και Τουρκίας επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά κατά τη συνάντηση στην Αττάλεια των πρωθυπουργών των δύο χωρών κ. Κ. Σημίτη και Μ. Γιλμάζ, ο οποίος σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας επανέφερε την πρόταση περί διαλόγου εφ'όλης της ύλης επί των διεκδικήσεων που προβάλλει η Τουρκία στο Αιγαίο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "τα ελληνοτουρκικά αυτή τη φορά δεν "κινήθηκαν " και στη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών που πραγματοπιοήθηκε χτές το βράδυ, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους. Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν οτι το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είαν καλό, αλλά αναφέρθηκαν στη διαδικασία που συνεχίζεται στο ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "προκλητική, όπως πάντα, εμφανίστηκε η τουρκική πλευρά δείχνοντας για μια ακόμη φορά οτι δεν επιθυμεί την εκτόνωση της έντασης με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρωθυπουγός Μ. Γιλμάζ, επανέλαβε χθές στη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη τις απαράδεκτες απόψεις των στρατοκρατών της Αγκυρας για διάλογο εφ'όλης της ύλης χωρίς ατζέντα, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει και το θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "μια ακόμη άτυπη ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής χρειάστηκε για να επιβεβαιώσει το "σημείον μηδέν" στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος η δήλωση του πρωθυπουργού Κώστας Σημίτης με την οποία εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προόδου, "φαινομένου γνωστού σε ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του στο ξενοδοχείο "Ντέντεμαν" με φόντο τον κόλπο της Αττάλειας, δεν έβγαλε την είδηση που περίμεναν οι δεκάδες Ελληνες και τούρκοι εκπρόσωποι του Τύπου. Στο θέμα του Κόσοβου, οι θέσεις Αθήνας και Αγκυρας δεν ταυτίζονται, ενώ και στα ελληνοτουρκικά διαπιστώθηκε η γνωστή... διαφωνία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "τίποτα το ουσιαστικό, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν υπήρξε απο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ. Σημίτης και Γιλμάζ συμφώνησαν οτι υπάρχει πρόβλημα στο Αιγαίο και έδωσαν αμοιβαίες υποσχέσεις να εργαστούν ως προς την απομάκρυνση των πιθανοτήτων να υπάρξουν αφορμές έντασης που οδηγούν σε κρίσεις".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "σε αδιέξοδο κατέληξε η ωριαία χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του και οικοδεσπότη της δεύτερης Συνόδου Κορυφής των βαλκανικών χωρών, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επέμεινε στη λογική του εφ'όλης της ύλης διαλόγου, μη αποδεχόμενος την αρμοδιότητα του Διθενούς δικαστηρίου της Χάγης".

    [3] Εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "πυρετώδεις διαβουλεύσεις με υπερπροσφορές στους υποψηφίους δημάχους που αποκλείστηκαν απο τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών άρχισαν τα επιτελεία κομμάτων και συνδυασμών, προκειμένου να κερδιθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι και νομαρχίες. Ταυτόχρονα όμως η μάχη δίνεται την ερχόμενη Κυριακή και για την άμβλυνση ή ενίσχυση των εντυπώσεων του πρώτου γύρου".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτών που στηρίζουν μη συντρηητικά ψηφοδέλτια, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, στο ΠΑΣΟΚ. Μετά το... σόκ της πρώτης Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ ανασυντάσσεται, αναζητά "συμμάχους νίκης"ή -όπως έλεγαν χθές στελέχη του -"πανστρατιά προοδευτικών δυνάμεων" με στόχο πάντα την επικράτηση των υποψηφίων τους, τουλάχιστον στις 30 Νομαρχίες και στους περισσότερους δήμους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "ένα βαρόμετρο δεν δημιουργεί τον καιρό, απλώς τον καταγράφει. Τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αποτελούν το βαρόμετρο που καταγράφει πρώτα απ'όλα την κρίση των κομμάτων και το αδιέξοδο του πολιτικού τοπίου. Καταγράφει τις διεργασίες κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος και την αθεράπευτη πολιτική ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αδυνατεί να μετατρέψει τη δυναμική της "πτώσης του ΠΑΣΟΚ" σε δυναμική ανάπτυξη δική της".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "πανικόβλητοι δέχθηκαν το αναμενόμενο μήνυμα του α'γύρου των εκλογών οι "εκσυγχρονιστές" του Μαξίμου και τώρα μετρούν ημέρες έω ςτην Κυριακή, για την ολοκλήρωση της πανωλεθρίας. Η κατακραυγή είναι καθολική. Η Νέα Δημοκρατία εν τω μεταξύ ρίχνει όλο το βάρος της στο β'γύρο για να ολοκληρωθεί όπως τόνισε ο Κώστας Καραμανλής- η νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν "γενικό προσκλητήριο-τόσο για τους εκτός όσο και για τους.. εντός- κήρυξε απο χθές το ΠΑΣΟΚ, εν όψει του κρίσιμου β' γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Πρώτος στόχος του "προσκλητηρίου ενότητας" που απηύθυναν χθές οι κκ Κ. Σκανδαλίδης και Α. Τσοχατζόπουλος είναι οι "αντάρτες" του κυβερνώντος κόμματος που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ"είς τους δήμους Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και είς την "υπερνομαρχίαν" Αθηνών-Πειραιώς εντοπίζεται η αντιπαράθεσις της προσεχούς Κυριακής. Κυβέρνησις και αξιωματική Αντιπολίτευσις αποδίδουν ιδιαιτέραν σημασίαν είς τας τρείς αυτάς περιπτώσεις δια λόγους ουσίας, αλλά και γοήτρου".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "ένα νέο πολιτικό τοπίο και αυτοδιοικητικά δεδομένα διαμόρφωσαν με την ψήφο τους οι πολίτες στον προχθεσινό πρώτο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, τοπίο σαφώς δυσχερέστερο για το κυβερνητικό κόμμα, που καταγράφει πλέον τις επιπτώσεις απο τον μονόδρομο της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και απο τη γεμάτη ανακολουθίες και σοβαρές ελλείψεις πολιτική που εφάρμοσε στην αυτοδιοίκηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "μετά την ευφορία και την απόλυτη ικανοποιήση για τα αποτελέσματα της Κυριακής, ο Κ. Καρμανλής και οι συθνεργάτες του άρχισαν τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις για την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στο β'γύρο. Πρώτος στόχος η νίκη στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, αλλά και στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ η εσωκομματική αντιπολίτευση περνά στην επίθεση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "θα οριστικοποιηθεί το "διαζύγιο" Σημίτη με την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ στο β'γύρο των δημοτικών και νομαριχακών εκλογών, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές με βάση την τάση και τα συμπεράσματα που κατεγράφησαν την πρώτη Κυριακή. Την ίδια στιγμή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμενοποιώντας το "μήνυμα" της εκλογικής αναμέτρησης, θέτουν θέμα ηγεσίας, ζητώντας ουσιαστικά την αποπομπή Σημίτη".

    [4] Κόσοβο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στο "παρά κάτι" σταμάτησε η μπότα του ΝΑΤΟ και κατ'επέκτασιν η απόφαση των ΗΠΑ να πατήση στον λαιμό τους "απροσάρμοστους", στην νέα τάξη πραγμάτων, Σέρβους με αφορμή την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. Η υποχωρητικότης που την τελευταία στιγμή επέδειξε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και εν ταυτώ η Ρωσική προειδοποίηση οτι σε περίπτωση επεμβάσεως του χωροφύλακα της νέας τάξης (ΝΑΤΟ), η Ρωσία θα βοηθήση με κάθε δυνατό τρόπο, την Σερβία, ανέκοψε την ηγετική τάξη των ΗΠΑ απο την υλοποίηση της απειλής περί "χειρουργικής" επεμβάσεως στην κοιτίδα του σερβικού πολιτισμού".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "παρά την επίτευξη μερικής συμφωνίας μεταξύ του Ρ. Χόλμπρουκ και του Σ. Μιλόσεβιτς, τα σύννεφα του πολέμου συνεχίζουν να "συρρέουν " πάνω απο το Κόσοβο. Ο Αμερικανός διαπραγματευτής επιδιώκει να αποσπάσει τη διαβεβαίωση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων οτι θα αναστείλουν την αποφασισθείσα επιδρομή κατά 24 ώρες, η οποία - σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας-μπορέι να γίνει οποτεδήποτε το κρίνει ο στρατηγός Κλάρκ".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "οι μαραθώνιες συνομιλίες του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διεκόπησαν χθές, ώστε να ενημερώσει ο Χόλμπρουκ το ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα της μεσολάβησής του, και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα σε πιο αισιόδοξο κλίμα, δεδομένο οτι υπήρξε χθές κάποια πρόοδος".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνεχιζόμενη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επικείμενη τρίτη φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ, οι θέσεις του ΕΚΟΦΙΝ για την ελληνική οικονομία και η άνοδος τιμών στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Αρνητικό "μήνυμα" στέλνει η Σοφοκλέους - Νέα πτώση 1,83%''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Πιεστικά μηνύματα για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο Κ. Σημίτης - Αλλαγές φέρεται ότι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Στις 26 Οκτωβρίου στο κοινό το τρίτο πακέτο του ΟΤΕ - Η κρίση στις διεθνείς αγορές δεν αναβάλλει τη μετοχοποιήση άλλου 10%. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ ΟΝΕ και κοινωνικού προσώπου - Σε διελκυστινδα η κυβέρνηση μετα το ``μήνυμα της κάλπης''''.

    [6] Χρηματιστήριο Αθηνών - Νεα πτώση

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Πορεία αντίθετη, σχεδόν του συνόλου των χρηματιστηριών διεθνώς, επέλεξε να ακολουθήσει χθες η Σοφοκλέους, υπό το βάρος σημαντικών ρευστοποιήσεων αλλά και τις διχογνωμίας που επικρατούσε σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 13 October 1998 - 7:59:46 UTC