Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Διαφθορά ΕΛΑΣ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, η οικονομική πολιτική και η διαφθορά στην Αστυνομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δήλωση και πρόστιμο. "Ο,τι αρπάξουμε" ως το 2000. Θα συμπληρώνουμε έναν τόμο σπαζοκεφαλιές για τα εισοδήματα. "Πόθεν έσχες" για όλους. Καταργούν το τραπεζικό απόρρητο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αστυνόμοι "νταβατζήδες". Νέα αποκάλυψη-βόμβα. Διηύθυναν οίκο ανοχής με 15χρονα κοριτσάκια. Σάλος για την αυτοκτονία 14χρονου μέσα στο τμήμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βόμβα απο το ΔΝΤ-Με απόρρητο έγγραφο φέρνει τα πάνω-κάτω στην κυβέρνηση και προβλέπει: Δεν μπαίνουμε στην ΟΝΕ ούτε το 2001

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέες προσλήψεις σε ΔΕΗ-ΙΚΑ-Νομαρχίες-Υπουργεία. 2.816 θέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαφιόζοι αστυνομικοί. Να πάρει κεφάλια ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας. Συναλλάσονται με κρατούμενους για να "μπλοκάρουν" την έρευνα του εισαγγελέα Γεράκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εννέα αστυνομικοί μαστροποί. Εξαρθρώθηκε κύκλωμα προαγωγής ανήλικων αλλοδαπών. Ποινική δίωξη απο τον εισαγγελέα του Πύργου.

    ΕΘΝΟΣ: Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προτείνει στον πρωθυπουργό: Γενναίες αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ευνουχίζουν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανεκπαίδευτα και συγχισμένα τα όργανα της ΕΛ. ΑΣ. Ετσι την θέλει η πολιτική "μας" ηγεσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκλογές με λίστα και απλή αναλογική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Οδηγός για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρόζ διμοιρία της ΕΛΑΣ στο σκαμνί. Κάθε μέρα και νέος "άθλος " της Αστυνομίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι αυξήσεις μισθών-εφάπαξ σε τράπεζες και Δημόσιο. Τι θα ισχύσει απο 1ης Νοεμβρίου ανά κλίμακα και κατηγορία.

    ΕΣΤΙΑ: Αύξησις φόρων με νέα τεχνάσματα. Τεκμήρια, "πόθεν έσχες" και φορολογία συζύγων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλλαγές στην κυβέρνηση, ζητεί ο Κακλαμάνης. Καταγγέλει στα "ΝΕΑ", "ομάδες και παρέες".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μέτωπο δημάρχων προωθεί ο Παπαγεωργόπουλος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δύσκολη ελευθερία. Επέτειος απελευθέρωσης της Θεσ/κης.

    [2] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

    "Αλλαγές στην κυβέρνηση ζητεί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" καταγέλλει "παρέες και ομάδες που υπονομεύουν το ΠΑΣΟΚ". Τονίζει πως "επιβάλλεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες". Και προτείνει στον κ. Σημίτη να κάνει "σοβαρές κινήσεις αναδιάταξης στο κόμμα και στην κυβέρνηση, με προοπτική που θα υπερβαίνει τον ρόλο και την κοντόθωρη λογική προσώπων και μηχανισμών, ομάδων και παρεών".

    "Τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των εσωτερικών του προβλημάτων, επισημαίνει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει στα χέρια του τις πρωτοβουλίες προτείνει γενναίες τολμηρές τομές. Με τη συνέντευξή του στο "Εθνος" ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάσσεται εμμέσως υπέρ ενός δομικού ανασχηματισμού στην κυβέρνηση και αλαλγών στο κόμμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "πρόωρες εκλογές, με λίστα και απλή αναλογική θα είναι -όπως όλα δείχνουν- η απάντηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων που δημιουργήθηκε, έπειτα απο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο κ. Σημίτης που βρίσκεται στριμωγμένος στο "καναβάτσο" και διατελεί σε οιονεί ομηρεία, δεν έχει πλέον πολλά περιθώρια για να αποτινάξει απο πάνω του τα δεσμά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "αντιμέτωπος με τις πιέσεις, ακόμη και στλεχών που θεωρούνται στενοί πολιτικοί του φίλοι, θα είανι και πάλι απο σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά το "διάλειμμα" που υπήρξε λόγω της απουσίας στην Αυστρία. Το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος παραμένει εκρηκτικό, καθώς η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής δεν στάθηκε ικανή να εκτονώσει την ένταση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων " το μνημόνιο για μια κοινωνική Ευρώπη, που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του Πέρτσαχ, ήρθε -στο βαρύ εγχώριο μετεκλογικό κλίμα της συντριβής του ΠΑΣΟΚ - να επαναπροσδιορίσει την πολιτκή του κυβερνώντος κόμματος. Την ώρα που οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς αναζητουν νέους δρόμους προς τον κοινό στόχο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης ο κ. Κώστας Σημίτης-έστω και καθυστερημένα- εμαφνίζεται αποφασισμένος να εγκαταλείψει τους "πολιτικούς μονόδρομους" της τελευταίας διετίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης γίνεται αποδέκτης αυτές τις ημέρες των πιο αντιφατικών (και επώδυνων) εισηγήσεων για το πώς θα πρέπει να "ερμηνεύσει" το μήνυμα των εκλογών. Εάν ισχύουν όμως οι πληροφορίες περί εμμονής στις παραιτήσιες των Κ. Γείτονα και Γ. Ρωμαίου, τότε είναι πιθανό να αναγκαστεί σε "πρόωρες αποφάσεις" (ίσως και εντός της εβδομάδας). Σε κάθε περίπτωση ανησυχεί ιδιαίτερα για τα "εκφυλιστικά φαινόμενα" που καταγράφονται με ραγδαίους ρυθμούς, τόσο στο κυβερνητικό σχήμα όσο και στο κόμμα".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "για πολλοστή φορά κύκλοι του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου επιδείδονται σε αλχημείες προκειμένου να ισχυροποιήσουν τις θέσεις του "τσάρου" που δήθεν αποσκοπούν στην τσέπη του καταναλωτή. Για ακόμη μια φορά επιχειρείται το "άγγιγμα" ευαίσθητης "χορδής" του καταναλωτή όπως το αυτοκίνητο και κυρίως η "άνεση" απόκτησής του".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "πρωτοφανή τεχνάσματα μετέρχεται το υπουργείο Οικονομικών για να αυξήση τα φορολογικά έσοδα του έτους 1999 κατά 800 δις δραχμών, χωρίς - υποτίθεται- την επιβολή νέων φόρων. Την μεθόδευση που θα ακολουθηθή απεκάλυψε ουσιαστικώς ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, όταν παρεδέχθη οτι τα πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν απο την "φυσιολογική" αύξηση των εισοδημάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "φορολογικό πλιάτσικο επιχειρεί η κυβέρνηση, με τη μετατροπή των φορολογικών εντύπων σε δυσνόητα, ογκώδη και πολύπλοκα. Ουσιαστικά, τα μετατρέπει σε δηλώσεις περί "πόθεν έσχες", για να χώσει το χέρι όσο πιο βαθιά γίνεται στην τσέπη μας. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσδοκά να παρασύρει σε λάθη τους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση των πολύπλοκων φορολογικών εντύπων, ώστε να τους επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, σε μια ανέντιμη προσπάθεια "ο, τι πιάσουμε" ως το 2000".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "αγρια λιτότητα για εκατομμύρια φορολογούμενους επιφυλάσσει για το 1999 η κυβέρνηση, η οποία, ψευδόμενη, ισχυρίζεται οτι δεν θα υπάρξει καμία νέα φορολογία. Εισοδήματα, ακίνητα και περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και επιτηδευματίες, θα υποστούν τη "μη επιβολή νέων φόρων" καθώς θα αναγκαστούν αν στηρίξουν το νέο προϋπολογισμό που προβλέπει συνολικά έσοδα περίπου 10 τρις δρχ απο 9,4 τρις δρχ που προβλέπονται για το 1998".

    [4] Διαφθορά ΕΛΑΣ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "το τραγικό περιστατικό της Θεσσαλονίκης κατέδειξε αυτό που κάθε νουνεχής Ελληνας απο πολλού πιστεύει. Οτι δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία, μετά τις συστηματικές και "φιλότιμες" προσπάθειες του Μεταπολιτευτικού Κατεστημένου, κατέληξε σήμερα, να συμπεριέχει στους κόλπους της αστυνομικά όργανα που ανεκπαίδευτα συγχισμένα και εν πολλοίς απογοητευμένα απο την συμπεριφορά της Πολιτείας, εκτελούν τα καθήκοντά τους σπασμωδικά. Αυτήν ακριβώς την ΕΛΑΣ θέλησαν οι πολιτικοί άρχοντες του Τόπου, αυτήν έχουν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "ο τρόπος δράσης ορισμένων αστυνομικών δείχνει καθαρά οτι δεν έχουν στις κρίσιμες στιγμές την απαραίτητη ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό που απαιτούν οι περιστάσεις. Και δυστυχώς, δύσκολο θα είναι να αποκτήσους τις δύο αυτές προύποθέσειες, όταν μεταξύ των κριτών και των συμβουλατόρων τους είναι συνάδελφοί τους, όπως ο κ. Φεστερίδης, πρόεδρος του συλλόγου των αστυνομικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος προ ημερών δεν δίστασε να εμφανιστεί με στολή σε εκλογικό φυλλάδιο ως υποψήφιος των καθαρά κομματικοποιημένων εκλογών στο Δήμο Θεσσαλονίκης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "εννέα αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Τροχαίας Πύργου διώκονται ποινικά, με την κατηγορία οτι ενέχονται σε κύκλωμα που εξέδιδε ανήλικες Ρουμάνες σε κλάμπ του Πύργου. Οι δύο κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία και συνέργεια σε σωματεμπορία και οι 7 για παράβαση καθήκοντος, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ε. Καίσαρη, έκαναν τα "στραβά " μάτια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "ακόμη δεν είχε συνέλθει η κοινή γνώμη απο το σόκ της εν ψυχρώ εκτέλεσης του 17χρονου Σέρβου μαθητή και στη Θεσσαλονίκη απο ανθυπαστυνόμο της Ασφάλειας και κατάπληκτη πληροφορήθηκε οτι στον Πύργο εξαρθρώθηκε κύκλωμα προαγωγής ανήλικων αλλοδαπών, στο οποίο ενέχονται και εννέα αστυνομικοί. Το κύκλωμα εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Πύργου".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 26 October 1998 - 10:11:06 UTC