Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-01-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/01/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Ολυμπιακή
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Συνέντευξη Πετσάλνικου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η Παιδεία στο απόσπασμα. Στον αέρα η σχολική χρονιά. Απεργούν τώρα και οι καθηγητές. Αύριο αποφασίζουν οι μαθητές. Διάλογος "κωφών" απο το υπουργείο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συναγερμός για τη γρίπη. Ερχεται ο ιός που "κρεβάτωσε" 7 εκατ. Ιταλούς. 26.000 νεκροί το '89 στην Αγγλία απο την ίδια γρίππη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Εκτέλεση" Κληρίδη απο συνεργάτες του. Διέρρευσαν ντοκουμέντο του στρατηγού Βορβολάκου για τους S-300.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΧ: Μεγάλα πακέτα προσφορών για να αντιμετωπισθεί η εργοστασιακή αύξηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας τώρα στην Ολυμπιακή. Να σταματήσει επιτέλους το αίσχος της δυσφήμησης της χώρας και η ταλαιπωρία των πολιτών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νυχιές απο τη Δήμητρα. Απειλεί με το αρχείο Παπανδρέου τον Σημίτη παραμονές του Συνεδρίου. Το Μαξίμου ετοιμάει χοντρό πρόστιμο για τη βίλα της Εκάλης. Ποιοί βουλευτές είναι σε επαφή με τη χήρα.

    ΕΘΝΟΣ: Δεύτερος γύρος έντασης στα σχολεία. Οι καθηγητές ανοίγουν τώρα νέο μέτωπο. Απεργίες απο την ΟΛΜΕ. Ανακαταλήψεις απο τους μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χτυπάνε το κουδούνι για να τελειώσει το "διάλειμμα". Προσπάθεια Σημίτη-Αρσένη να ανοίξουν τα σχολεία. Οι καθηγητές, όμως, προχωρούν σε απεργίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρομαγμένο "σπουργίτι". Επί 11 ώρες συνεδρίαζαν στο ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα να τα βρούν. Ο πρωθυπουργός αδυνατεί να πείσει ακόμη και τα στελέχη που ανήκουν στο δικό του "στρατόπεδο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγωνία για τις καταλήψεις. Κυβερνητική σύσκεψη απελπισίας απο τον Σημίτη. Αβέβαιο αν ανοίξουν αύριο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτελούν την "Ολυμπιακή". Κυβέρνηση και πιλότοι σε μετωπική σύγκρουση. Συρρικνώνεται κατά 23% το έργο της. Αλυσίδα απαιτήσεων απο τα συνδικάτα. Διοίκηση: σκληρή γραμμή σε όλα. Ούτε τζάμπα δεν υπάρχει... αγοραστής.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οριστικά για πρόεδρος ο Μητσοτάκης. Η "Ε" αποκαλύπτει το "κρυφό χαρτί" του επίτιμου. Εκτός σχεδιασμών της Ρηγίλλης ο Κ. Στεφανόπουλος.

    ΕΣΤΙΑ: Τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς. Καραμανλής, Σαμαράς, Μάνος και Αβραμόπουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γνωρίζω τα κυκλώματα που μ'έβαλαν στόχο. Ο "αδιάφθορος" του ΣΔΟΕ μιλάει στα ΝΕΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νόμιμα τα αυθαίρετα σε 26 περιοχές της Μακεδονίας. Ετοιμες οι μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ για Χαλκιδική, Πιερία και Ασπροβάλτα-Τι προβλέπεται για Επανομή και Περαία.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αναζωπυρώνεται η ένταση στο μέτωπο της εκπαίδευσης, καθώς οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς τελειώνουν σήμερα και απο αύριο ανοίγουν τα σχολεία. Η ΟΛΜΕ προσέρχεται σήμερα στον διάλογο που ζήτησε το υπουργείο Παιδείας, όμως επιμένει στην ανάκληση του Ν. 2525/97 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών ετοιμάζεται για κάθοδο σε απεργία. Οι συντονιστικές επιτροπές των μαθητών ετοιμάζονται για ανακαταλήψεις και νέες κινητοποιήσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "όσο παράτολμο- ή και παράλογο- θα ήταν να περιμένει κανείς απο τη σημεινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ηγεσία της ΟΛΜΕ... διέξοδο στην κρίση που διέρχεται η Παιδεία... άλλο τόσο - ή και περισσότερο - κρίμα θα ήταν αν η συναντηση αυτή δεν προσέφερε την ευκαιρία..και για την επανάληψη ενός ουσιαστικού διαλόγου..και για την επαναλειτουργία όλων των σχολείων αλλά αν ο κάθε διάλογος είναι -παντού και πάντα- πράγμα δύσκολο... ακόμα πιο δύσκολο γίνεται όταν η κάθε πλευρά προσέρχεται σ'αυτόν..προβάλλονται προϋποθέσεις ή θέτοντας όρους για τη διεξαγωγή του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "επιστράτευση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού της εκπαίδευσης ζήτησε ο πρωθυπουργός με στόχο την άμεση εκτόνωση του μετώπου της Παιδείας. Η μόνη που υπάκουσε προς το παρόν είναι η ΠΑΣΚ που διαφοροποιήθηκε απο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ολες οι πλευρές παραμένουν στις θέσεις που είχαν διατυπώσει πριν απο τα Χριστούγεννα και οι γονείς αγωνιούν για το αν αύριο θα ανοίξουν τα σχολεία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "επεισοδιακά με καταλήψεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχίζει και πάλι, απο αύριο, η εκπαιδευτική περίοδος. Οι μαθητές αδιαφοούν για τα παραδείγματα εξετάσεων που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργέιο Παιδείας, τα χαρακτηρίζουν γελοία και ετοιμάζονται να γυρίσουν και πάλι στα "χαρακώματα" των σχολείων. Γι αυτό και αύριο έχουν προγραμματισθεί συνελεύσεις των συντονιστικών επιτροπών των μαθητών, ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος δράσης. Παράλληλα, οι μαθητές προετοιμάζονται για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, ενώ μελετούν εκτός απο καταλήψεις σχολείων και αποκλεισμούς δρόμων".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "έντονες και εναγώνιες προσπάθειες καταβάλλει το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να..χτυπήσει το κουδούνι και να επέλθει η πολυπόθητη στιγμή να ανοίξουν τα σχολεία. Επί τούτου έχει επιστρατευθεί σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος προς τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ στην ΟΛΜΕ υπο την έννοιαν οι κομματικοί παράγοντες να λάβουν αποστάσεις απο τις θέσιες της Ομοσπονδίας και... ούτω πως να λήξει το θέμα. Παρά ταύτα, όμως η ΟΛΜΕ απεφάσισε νέες 24ωρες απεργίες και νέα συλλαλητήρια εντός του Ιανουαρίου, γνωστοποιώντας εκ παραλλήλου, οτι θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πλευρό των μαθητών και στις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις αυτοί αποφασίσουν".

    [3] Ολυμπιακή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "κυβέρνηση, διοίκηση και πιλότοι μοιάζουν να εκτελούν συνειδητά, και για τους δικούς της λόγους η κάθε πλευρά, τον εθνικό αερομεταφορέα. Η σύγκρουση κυβέρνησης-πιλότων είναι πλέον μετωπική καθώς υιοθετείται σκληρή γραμμή και απο τα δύο μμέρη, ενώ η διοίκηση της "Ολυμπιακής" ζεί το δικό της vertigo και συρρικνώνει κι άλλο (8% πέρυσι, 15% τώρα) το έργο της εταιρίας. Και το μόνο σταθερό, παραμένουν το... χάος και η ταλαιπωρία του κοινού".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "σχέδιο κατάρρευσης και όχι ανάκαμψης της ΟΑ απο τους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρίας κατέθεσαν στη Διοίκηση του ΕΘνικού Αερομεταφορέα οι εκπρόσωποςι της ΕΧΠΑ ζητώντας με δύο προτάσεις τους αυξήσεις της τάξης του 35 και 25% αντίστοιχα. Οι εκτός πραγματικότητας εμφάνιση των χειριστών είχε σαν αποτέλεσμα η διοίκηση της ΟΑ με συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας 20 λεπτών να απορρίψει στο σύνολό τους και τις δύο προτάσεις και να προχωρήσει απο σήμερα στην ανασύνθεση του προγράμματος δρομολογίων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "σταδιακή καταστροφή της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντελείται με σκοπό να πωληθεί έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος σε μεγάλες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, οι οποίες δρούν επιχειρηματικά και στην Ελλάδα. Αν και δεν αμφισβητεί κανείς τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ΟΑ εντούτοις απο κυβερνητικής πλευράς φαίνεται οτι κυριαρχεί η τάση διόγκωσής τους, με τελικό σόχο να μεγιστοποιηθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της ισχυρίζεται μεταξύ άλλων οτι "η κυβερνητική πολτική για την ΟΑ οδήγησε σε αδιέξοδο-και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί κανείς επί ώρες στα αεροδρόμια για να το καταναοήσιε. Αφού αποδείχθηκε η αδυναμία του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη να προωθήσει την εξυγίανση της εταιρίας, είανι σαφές οτι ήθρε η ώρα για τις δύσκολες αποφάσεις, αυτή τη φορά απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "ανοιχτές διεκδικήσεις είς βάρος της χώρας μας προβάλλει το στρατιωτικο-πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα την ευθύνη των υπηρεσιών ελέγχου ολόκληρου του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα για δήθεν ελλείψεις στην περιοχή πληροφορθιών πτήσεων FIR Αθηνών, αλά με προφανείς πολιτικούς σκοπούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "τον έλεγχο του εναερίου χώρου ολόκληρου του Αιγαίου διεκδικούν τώρα οι Τούρκοι, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανυπαρξία ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας. Προκύπτουν ερωτηματικά για την αμέλεια, ενώ η ΥΠΑ έσπευσε να ανακοινώσει οτι το ραντάρ θα λειτουργήσει απο τις 15 Φεβρουαρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο η Αγκυρα επανέφερε χθές τις επεκτατικές της διαθέσεις γαι το Αιγαίο, απαιτώντας διχοτόμηση του FIR Αθηνών. Η μονομερής διεκδίκηση της Τουρκάις εκδηλώνεται λίγες μόνο ημέρες ύστερα απο την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των S-300 και φανερώνει οτι επόμενος στόχος των στρατοκρατών της Αγκυρας είναι η αλλαγή του στάτους κβό στην περιοχή και η διχοτόμηση του Αιγαίου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η κατ'επανάληψη επισημανθείσα αδράνεια της Κυβερνήσεως να προχωρήση εγκαίρως στην εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήαμτος ελέγχου εναερίας κυκλοφορίας, άφησε στην Αγκυρα τα περιθώρια να διατυπώση νέες προκλητικές διδεικήσεις. Με ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο επισημαίνεται η έλλειψις αυτή κατηγορείται η Ελλάς οτι "προσπαθεί να παρουσιάση την ζώνη του FIR ως χώρο υπο την κυριαρχία της" και οτι "κάνει κατάχρηση της ευθύνςη της στην περιοχή αυτή".

    [5] Συνέντευξη Πετσάλνικου

    "Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα προαγωγών των αστυνομικών υπαλλήλων σχεδιάζει να επιφέρει με νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος". Οπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "το υπουργεί θα θέτει στόχους για τις περιοχές που εποπτεύει κάθε τμήμα και εφόσον αυτοί επιτυγχάνονται οι άνδρες των τμημάτων θα λαμβάνουν ειδικό βαθμολογικό bonus για την ταχεία υπηρεσιακή τους εξέλιξη". Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προαναγγέλλει: "την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χρήσης των υπηρεσιακών όπλων απο τους αστυνομικούς, την απαγόρευση λήψης πλάνων σε ζωντανή μετάδοση απο τηλεοπτικά κανάλια όταν είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις ανάλογες με αυτή της Νιόβης, τον περιορισμό των διαδηλωτών που κάνουν πορεία σε ένα μέρος του οδοστρώματος για να αποφεύγεται το κυκλοφοριακό χάος". Αποκαλύπτει επίσης οτι "ειδικές κάμερες που θα τοποθετηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, εθνική οδό θα φωτογραφίζουν τους παραβάτες οδηγούς, ενώ επισημαίνει οτι για την παράνομη στάθμευση ήδη δόθηκαν κλήσεις παράνομου παρκαρίσματος σε υπουργικά αυτοκίνητα".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 7 January 1999 - 9:01:21 UTC