Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κακοκαιρία
  • [5] Πώληση Ιονικής
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Σημίτης - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - ΟΝΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κακοκαιρία και η πώληση της Ιονικής είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σημίτης με ζιβάγκο. 26 όρκοι πίστεως... στον σχωρεμένο. Ξεκίνησε με επίθεση στον Ακη. Το μετέωρο βήμα του Χαραλαμπίδη: "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θέατρο Σημίτη. Φόρεσε το..ζιβάγκο, ύμνησε τον Ανδρέα και καταράστηκε τη.."Δεξιά". Μοίρασε... μπανάνες στους συνέδρους -"μαϊμούδες" και έδωσε εξετάσεις στη... Δήμητρα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανδρέας ο αντι-Ανδρέας. 29 αναφορές στον ιδρυτή, 29 χειροκροτήματα, έφτασε να φωνάξει "Ανδρέα ζείς, εσύ μας οδηγείς".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Το κράτος "μετακόμισε"στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί, Γραμματείς, Διοικητές και Νομάρχες στο ΟΑΚΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέοι μισθοί σε Δημόσιο, Στρατό, Αστυνομία. Εντονες αντιδράσεις για τις αυξήσεις-ψίχουλα. "Πέρασαν" οι τροπολογίες στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ: "Καθαρές λύσεις" με επιστροφή στον... Ανδρέα. Ο πρωθυπουργός καταφεύγει στο παρελθόν για συσπείρωση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξύπνησε το ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης. Η σαρωτική εμφάνιση του πρωθυπουργού απαρχή νικηφόρας πορείας στις εκλογές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το συνέδριο έμπαζε νερά. Ο Σημίτης έπνιξε την Ελλάδα στο ψέμα..Η χώρα διαλύθηκε πάλι απο την κακοκαιρία, ενώ ο Σημίτης μιλούσε για "ισχυρή Ελλάδα" και "έξοδο στο μέλλον".

    ΕΘΝΟΣ: Ο Κ. Σημίτης ενωτικός και δυναμικός απέτρεψε την πόλωση και... Τόνωσε το ηθικό με 26 αναφορές στο όνομα του Ανδρέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πιστεύω είς έναν Θεόν Ανδρέα Παντοκράτορα". Χοροστατούντος, χθές, του προκαθήμενου του ΠΑΣΟΚ όλοι τους προσευχήθηκαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγώ ή το χάος. Μέγας διδάσκαλος ο Σημίτης στο... πάρτα όλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Τι αλλάζει απο τον Απρίλιο στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντεπίθεση με "όπλο" Ανδρέα. Σημίτης κατά υπερπατριωτών, παρακρατικών και δογματικών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ρίσκο Σημίτη. Αυτοδέσμευση για νίκη στις εκλογές. Εμφάνιση ηγεμόνα -Ανοιξε μέτωπα κατά πάντων. Δριμεία επίθεση κατά υπερπατριωτών: "είναι παρακράτος".

    ΕΣΤΙΑ: Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός. Η ομιλία Σημίτη προς το Συνέδριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νίκη άνευ αγώνος του κ. Σημίτη. Ισχνή και άτολμη εμφανίσθηκε στο συνέδριο η εσωκομματική αντιπολίτευση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συνέδριο "καθαρών σχέσεων". "Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να κλωτσήσει τους καρπούς της προσπάθειά μας".

    ΤΑ ΝΕΑ: Κυριάρχησε ο Σημίτης με σημαία νίκη και Ανδρέα.

    ΝΙΚΗ: Στη σκιά του Ανδρέα. Καταιγίδα έξω, ψυχραιμία προς το παρόν μέσα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με ισχυρό ΚΚΕ πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Ο λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να σταματήσει το χέρι του πολέμου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χτύπησε η Μαφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Βιαιοπραγία σε βάρος καθηγητή με στιλέτα. Απειλήθηκαν φοιτητές και υπάλληλοι.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κώστας (Σημίτης) όπως... Ανδρέας (Παπανδρέου).

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τελείωσε" πριν αρχίσει. Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: απόλυτη κυριαρχία Σημίτη με μόνο παράφωνο τον Μ. Χαραλαμπίδη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προβάδισμα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "άνοιγμα προς τα αριστερά, άνοιγμα προς τον κόσμο της δυσφορίας και της δυσαρέσκειας, που έχει αποστασιοποιηθεί απο το ΠΑΣΟΚ, ήταν ο χθεσινός λόγος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη. Το άνοιγμα υπογράμμιζαν οι πολλές αναφορές στο σοσιαλισμό και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Χρησιμοποίησε, καλά τη σοσιαλιστική γλώσσα ο Κ. Σημίτης στο λόγο του, που δεν απευθυνόταν μόνο στο κομματικό ακροατήριο του Συνεδρίου, αλλά ήταν και προεκλογικός με υποσχέσεις και εξαγγελίες μέτρων".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "πολλές φορές επικαλέστηκε το όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη χθεσινή ομιλία του στο 5ο Συνέδριο του κόμματος. Και μάλιστα απάντησε σε συνθήματα-αφιερώματα στον Ανδρέα Παπανδρέου, επιζητώντας την περιβόητη ενότητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "αυτό που κυριάρχησε σε "συνθηματικό" επίπεδο στο λόγο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η μετεξέλιξη του συνθήματος του '96 "καθαρές λύσειες" το οποίο μετεξελίχτηκε σε "καθαρές σχέσεις": πρόκειται ουσιαστικά για τη στάση που υιοθετεί ο Κώστας Σημίτης απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την έντονη αντίδραση των κομμάτων αλλά και την δυσπιστία όλων των τάσεων της εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως προκάλεσε η ομιλία με την οποία άνοιξε χθές τις εργασίες του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "με "σημαία" την εξάλειψη της ηττοπάθειας εν όψει των ευρωεκλογών και με πάμπολλες αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης κυριάρχησε απόλυτα στην πρεμιέρα του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "ενωτικός και αποφασιστικός ο Κ. Σημίτης έβαλε τη σφραγίδα του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τη χθεσινή ομιλία του. Τόνωσε το ηθικό των στελεχών και των μελών του κινήματος. Αναφέρθηκε επανειλημμένα στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Εθεσε τις βάσεις για την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) υποστηρίζει οτι " ο κ. Σημίτης αυτοαπομηθοποιίησε το στίλ του πολιτικού της αγγλοσαξονικής σχολής που τον ακολουθεί και έδειξε οτι διαθέτει στοιχεία μεγάλου πολιτικάντη κολπατζή, παίρνοντας "πόζα " παπανδρεϊκή. Στην πρεμιέρα του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ έδειξε οτι δεν είναι ο "λογιστής" ο "διαχειριστής" αλλά και ένας θεατρίνος, ένας πολιτικός ζογκλέρ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "αιφνιδίασε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του ο Κ. Σημίτης με τη χθεσινή κατά μέτωπον επίθεση εφ'όλης της ύλης. Χαρακτήρισε "παρακράτος" τους υπερπατριώτες που ασκούν ιδιωτική εξωτερική πολιτική και "βαθιά νυχτωμένους" όσους τον κατηγορούν οτι είναι μόνο διαχειριστής της ΟΝΕ. Με συνεχείς αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ενώπιον των συνέδρων για νίκη στις ευρωεκλογές, ενώ απαντώντας εμμέσως στον Ακη καταδίκασε τις ηττοπαθείς συμπεριφορές".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σκεπτικισμό προκαλεί στην Αθήνα η κλιμακούμενη αποσταθεροποίηση στη γειτονική Τουρκία και η απροκάλυπτη εμπλοκή των στρατοκρατών της Αγκυρας στα πολιτικά πράγματα της χώρας, δοθέντος οτι κάθε φορά που κάτι ανάλογο συμβαίνει οι μετασεισμοί αγγίζουν την Ελλάδα, είτε υπο μορφή φραστικών πυροτεχνημάτων, είτε υπο τη μορφή συνεχών παραβιάσεων και προκλήσεων πάνω απο το Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σημαντική στροφή για την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε χθές η Αγκυρα προβαίνοντας σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την ελληνική πλευρά υποστηρίζοντας οτι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η πρωτοφανής και απίστευτης επινόησης κίνηση της Αγκυρας εντάσσεται ασφαλώς στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι γείτονες, που μόνο να αποκρύψουν τις επεκτατικές τους διαθέσεις, αλλά και να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως "αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με αιχμή την κατάσταση στη Θράκη προβλέπει η έγκυρη και υψηλού επιπέδου εταιρία RAND, που εδρεύει στην Καλιφόρνια και συνδέεται πολύ στενά με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ως ένα απο τα πλέον πιθανά σενάρια πολέμου στην πρώτη τριετία του 21ου αιώνα".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "σε προκλητικό προφορικό διάβημα προς τη χώρα μας προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατασεκύασε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της γείτονος. Η ηγεσία του Πενταγώνου διαψεύδει τα σενάρια των Τούρκων διπλωματών, ενώ η ελληνική διπλωματία αναμένεται να απαντήσει με στοιχεία, με επίσημη διαδικασία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "ανέβαλε τελικώς την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, ακυρώνοντας έτσι και τη φημολογία που τον ήθελε να φθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα (αμέσως μετά την Αγκυρα) με προτάσεις για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που τελευταία επιδεινώθηκαν λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν".

    [4] Κακοκαιρία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "τριτοκοσμική εικόνα στο δρόμο για την ΟΝΕ. Η βροχή μας έπνιξε ξανά. Λεωφόροι-λίμνες απο τα βουλωμένα φρεάτια. Η Ελλάδα στο έλεος της κακοκαιρίας, θρηνεί ήδη ένα νεκρό κτηνοτρόφο. Πέντε ακόμη αγνοούνται, ενώ πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι απο τις βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΗ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης αποδείχτηκε και φέτος ο Μάρτιος, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο ημέρες, θερίζει κυριολεκτικά την Κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Περισσότερα απο 200 χωριά σε όλη την Ελλάδα είναι αποκλεισμένα, ενώ εκατοντάδες οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους, εξαιτίας του χιονιού. Και ενώ η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε για άλλη μια φορά στον ύπνο και καλείται να δώσει λύσεις εκ των υστέρων".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "πνίγηκε" χθές η Αθήνα απο την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα μέχρι το βράδυ, βάζοντας σε δοκιμασία τα νεύρα των κατοίκων και κυρίως των οδηγών. Στο μεταξύ, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των πυκνών χιονοπτώσεων που έπεσαν στα ορεινά, πολά χωριά στην ηπειρωτική Ελλάδα παρέμεναν αποκλεισμένα. Οι ισχυροί άνεμοι εξ άλλου έδεσαν και τα καράβια στα λιμάνια της χώρας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι "όταν πλημμυρίζει κυριολεκτικά και ο χώρο ςτου Συνεδρίου, δεν είναι περίεργο οτι παρέλυσε το κράτος με την ανοιξιάτικη κακοκαιρία. Διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Ανθρωποι κινδύνευσαν, εκατοντάδες χωριά αποκλείστηκαν, συγκοινωνίες σσταμάτησα, τηλεφωνικές γραμμές νέκρωσαν και την ίδια στιγμή σύνεδροι χειροκροτούσαν την πορεία προς το μέλλον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "τη βροχερή... "νύφη" του Μάρτη πλήρωσαν χθές για μια ακόμα φορά οι πολίτες της...."ανοχύρωτης" Αθήνας και κυρίως οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών προαστίων. Και ήταν επόμενο, αφού όλοι οι αρμόδιοι ήταν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν βρέθηκε στο πόστο του".

    [5] Πώληση Ιονικής

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "λίγες μέρες πριν απο την οριστικοποίηση του ξεπουλήματος της Ιονικής, όπου οι εξελίξεις έχουν περάσει ουσιαστικά στα χέρια των ιδιωτικών αγοραστριών τραπεζών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την παραχώρηση νέου σημαντικού πακέτου μετοχών της Εθνικής στους ιδιώτες, ενώ παράλληλα αναζητούτναι. "πρόσφοροι τρόποι εξυγίανσης" του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας, στην προοπτική της ιδιωτικοποίησής της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης της Ιονικής τράπεζας θα έχει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου απο τους εκπροσώοπυς της J. P. Morgan, συμβούλου πώλησης της Ιονικής. Ωστόσο, παρά τις ισχυρές πιέσεις που πράγματι ασκήθηκαν, η κυβέρνηση και η πωλήτρια Εμπορική τράπεζα δηλώνουν κατηγορηματικά οτι δεν πρόκειται να γίνει ουδεμία αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, με καταληκτική ημερομηνία την επόμενη Παρασκευή 26 Μαρτίου".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στη Βουλγαρία και η στροφή κεφαλαίων από τραπεζικές καταθέσεις σε μετοχές - ομόλογα, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εκρηκτική η αύξηση στην κεφαλαιοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς - 30 τρισ. στη Σοφοκλέους! ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στην ΟΝΕ με το σπαθί μας! - Η ένταξη είναι το μέσο, όχι ο σκοπός - Κατηγορηματικός ο κ. Σημίτης, θετική αντίδραση της αγοράς στην ομιλία του".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιες μετοχές ευνοούνται από την ανάκαμψη των comodities - Διεθνείς αναλυτές δείχνουν τα "χαρτιά" του άμεσου μέλλοντος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πού θα κριθεί η διελκυστίνδα για πληθωρισμό στο 2,5% - Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες μελέτες του ΥΠΕΘΟ.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οι αγορές επικροτούν την "τακτική" Σημίτη προσβλέποντας σε πολιτική σταθερότητα".

    [7] Σημίτης - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - ΟΝΕ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Αποφασισμένος για καθαρές λύσεις και σχέσεις εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 5ο Συνέδριο του Κινήματος. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι θα μπούμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας και εξήγησε γιατί αυτός ο στόχος δεν είναι "λογιστικός" αλλά εθνικός".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 19 March 1999 - 12:23:04 UTC