Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική Οικονομία
  • [3] Χερσαίες επιχειρήσεις
  • [4] Συνέχιση νατοϊκών βομβαρδισμών
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Κρίση στην Γιουγκοσλαβία - Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνέχιση των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου σε Ευρώπη-Βαλκάνια, τα σενάρια για χερσαίες επιχειρήσεις στο Κόσοβο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Είναι τρακτέρ. Βομβαρδίστε. Ανατριχιαστικός ο διάλογος των νατοϊκών πιλότων της σφαγής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο έλεος των πυραύλων τα πυρηνικά εργοστάσια. Σύσκεψη στην Αθήνα, δραματική προειδοποίηση απο Ρωσία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Επιασαν Τούρκους στη Βόρειο Ελλάδα. Τα ραντάρ αποκάλυψαν το συμβιβασμό του Σημίτη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ρήγματα συνειδήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Δοκιμάζεται η ενότητα του ΝΑΤΟ με το αδιέξοδο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ετοιμασίες για πόλεμο. Επίκεινται χερσαίες επιχειρήσεις. Διευκολύνσεις απο την Ελλάδα ζητάει το ΝΑΤΟ.

    Η ΑΥΓΗ: Εμπλοκή στον ορίζοντα. Ελληνικοί διάδρομοι για τις επιχειρήσεις στο Κόσοβο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ευρωπαϊκό όχι στις χερσαίες επιχειρήσεις. Εναντιώνονται στα σχέδια του ΝΑΤΟ Σημίτης, Σρέντερ, Ζοσπέν και Μπλέρ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα τρία "σενάρια" για την οικονομία. Αγριότεροι οι βομβαρδισμοί, αβέβαιες οι εξελίξεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Ελλάδα στον πόλεμο. Η Θεσσαλονίκη ορμητήριο για τις χερσαίες επιχειρήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Υποπτη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Β. Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χερσόνησο του αίματος βλέπει τη Χερσόνησο του Αίμου. Τρομακτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια φοβάται ο Ακης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παραδίδουν τη Θεσσαλονίκη για να περάσουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιδού ο στρατός σας, κ. Μπέρνς. Ο Ακης προανήγγειλε οτι η Ελλάδα θα γίνει ορμητήριο των χερσαίων επιχειρήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βόμβες ΝΑΤΟ και στην οικονομία μας σε πληθωρισμό, τουρισμό, εμπόριο και ανάπτυξη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Εντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Ο κατάλογος της ντροπής. Η ελληνική συνδρομή στις λίγες εξαιρέσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαρύτατο το τίμημα. Ο πόλεμος πλήττει οικονομικά την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Ανθρωπος που χρίστηκε Θεός. Στο όνομα του Θεου.."οι ΗΠΑ πολεμούν για το μέλλον".

    ΤΑ ΝΕΑ: Γενικότερη ανάφλεξη φοβάται η κυβέρνηση. Ακόμη και για "ολοκληρωτικό πόλεμο" μιλάει ο Ακης.

    ΝΙΚΗ: Στα πρόθυρα πολέμου Σερβία-Αλβανία. Ακης: οι εξελίξεις οδηγούν σε ολοκληρωτική σύγκρουση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γήν και ύδωρ δίνει η κυβέρνηση. Αμεσος ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας στην επέμβαση χερσαίων δυνάμεων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ναι (;) στη διέλευση όχι στην εμπλοκή. Α. Τσοχατζόπουλος για τη χρήση ελληνικών εγκαταστάσεων απο το ΝΑΤΟ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χερσαίες δι'αντιπροσώπων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πράσινο φώς για διέλευση. Η Θεσσαλονίκη και... νομοτύπως βάση εκκινήσεως του ΝΑΤΟ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γενικευμένος πόλεμος στα Βαλκάνια εκτιμά ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [2] Ελληνική Οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία απο τον πόλεμο, μόλις τώρα άρχισαν να γίνονται ορατές και δεν είναι καθόλου μικρές. Οι εξαγωγές ήδη παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση, ενώ και οστόχος περιορισμού του πληθωρισμού γίνεται περισσότερο δύσκολος. Το αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται και στη χρηματιστηριακή αγορά, όπου χθές σημειώθηκε πτώση 4,8% ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στην αγορά ομολόγων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "τρία σενάρια για την οικονομία μελετά η κυβέρνηση υπο την πίεση των εξελίξεων στη Βαλκανική. το πρώτο προβλέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε 2-3 εβδομάδες. Το δεύτερο να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί για 2-3 μήνες. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο, αλλά θα περιοριστεί στον τουρισμό και στις εξαγωγές. Το τρίτο - το "τραγικό" όπως χαρακτηρίστηκε-είναι να μεταφερθεί ο πόλεμος στην ξηρά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "μετά 26 ημέρες βομβαρδισμών τα Βαλκάνια και η Ευρώπη γενικότερα αρχίζουν να νιώθουν τις συνέπειες του πολέμου. Απασες οι γειτονικές προς τη Γιουγκοσλαβία χώρες υφίστανται πλήθος συνεπειών. Απο την πλευρά της η Ελλάδα γνωρίζει πως η διολίσθηση προς χερσαίες επιχειρήσεις θα επιφέρει ζημίες στην ελληνική οικονομία, ενώ και στην Ευρώπη, όπως προέκυψε στη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας στις Βρυξέλλες, η σκιά του πολέμου αρχίζει να έχει οικονομικές συνέπειες στη Γηραιά Ηπειρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "βουτιά 4,8% πραγματοποίησε χθές ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών εν μέσω φημών για χερσαίες επιχειρήσεις στο Γιουγκοσλαβικό και των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην ελληνική οικονομία"

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε φραστικό επίπεδο περιωρίσθη η έκφρασις κατανοήσεως του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Τ. Μπλαίρ στην ανάλυση των προβλημάτων που θα προκληθούν στην ελληνική οικονομία απο μια ενδεχόμενη παράταση των Συμμαχικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως τα εξέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου χθές στο Λονδίνο".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ για τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Κόσοβο που θα δημιουργήσουν γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή και υπενθύμισε την ελληνική πρόταση για εξεύρεση πολιτικής λύσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "οι βόμβες του ΝΑΤΟ πλήττουν και την οικονομία μας. Ο πληθωρισμός-βοηθούντος του πετρελαίου- κινείται εκτός ορίων ΟΝΕ και κολλάει στο 2,9-3% Συζητείται η λήψη έκτακτων μέτρων (μείωση φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα). Η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη κατά 70 δις εξαιτίας πληγμάτων σε τουρισμό και εξαγωγές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "σχέδιο πίεσης, με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις ασκούν στη χώρα μας ξένοι θεσμικοί επενδυτές, προκειμένου να δεχτούμε να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμιά μας προς εξυπηρέτησιν των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων".

    Κατά τα ΝΕΑ, "νέο ισχυρό πλήγμα δέχτηκε χθές το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα απο τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους. Το ευρώ έκλεισε χθές στο χαμηλότερο σημείο της σύντομης ζωής του έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στην αγορά του Λονδίνου βρέθηκε χθές ακόμη και στα 1,0589 δολάρια για να κλείσει τελικά λίγο υψηλότερα στα 1,06110".

    [3] Χερσαίες επιχειρήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "όλα συνθέτουν το σκηνικό για τη "χερσαία εισβολή" που ναί μεν ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμι Σι αρνείται αφού η πολιτική του ΝΑΤΟ "αποκλείει μια χερσαία εισβολή" στο Κοσσυφοπέδιο, ως κάτι "πολύ δύσκολο" αλλά οι αποδείξεις και όχι πλέον ενδείξεις μαρτυρούν μάλλον το αντίθετο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "την Αλβανία, όπως όλα δείχνουν, προτίθεται να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ, ως εφαλτήριο για τις χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Αλβανίας -Γιουγκοσλαβίας -ιδιαιτέρως μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων οδηγεί σε πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες με απρόβλεπτες συνέπειες".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "νέες στρατιωτικές δυνάμεις σχεδιάζει να συγκεντρώσει το ΝΑΤΟ σε περιοχές γύρω απο το φλεγόμενο Κοσσυφοπέδιο. Καθώς το Βελιγράδι ανθίσταται στους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς, το επιτελείο του αμερικανικού Πενταγώνου ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια, που απο το χάρτη τους δεν θα λείψει η βόρεια Ελλάδα. Γαι την προώθηση των δυνάμεών τους προς τα Σκόπια, που συνορεύουν άμεσα με τη Νέα Γιουγκοσλαβία τα επιτελεία των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον έχουν επιλέξει πέντε ελληνικά λιμάνια και δύο αεροδρόμια".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "η κυβέρνηση ανοίγει πλέον και επισήμως τους διαδρόμους για παροχή ποικίλων διευκολύνσεων στις ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ενώ πριν απο λίγες ημέρες διεμήνυε οτι δεν πρόκειται να περάσουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις απο το ελληνικό έδαφος (ακούστηκε και η έκφραση No Passaran), χθές υποστήριξε οτι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για τη διέλευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ερμηνεύοντας τα άρθρα 27 και 28 του Συντάγματος".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας που εναντιώνονται στο ενδεχόμενο επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία μέσω χερσαίων επιχειρήσεων. Μετά τους Σρέντερ, Ζοσπέν και Σημίτη, χθές και ο βρετανός ομολογός τους Τόνι Μπλέρ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατέστησε σαφές οτι η χώρα του αντιτίθεται σε σχέδια του είδους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "οι ετοιμασίες για γενίκευση του πολέμου στα Βαλκάνια ολοκληρώνονται και οι επικείμενες χερσαίες επιχειρήσεις θα "σημαδεύσουν" πιθανότατα, αλλαγές συνόρων στην περιοχή και θα δημιουργήσουν ανεξάρτητο-κατά τον κ. Μπλέρ- κράτος στο Κόσοβο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς πιέζεται απο το ΝΑΤΟ για διευκολύνσεις και ελπίζει στους νοτιάδες να μας γλιτώσουν αποτο τοξικό νέφος".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "σε δραματικές επισημάνσεις και προειδοοιήσεις όσον αφορά την ανεξέλεγκτη επέκταση της βαλκανικής κρίσης σε "ολοκληρωτικό πόλεμο" στην -ορατή κατ'αυτόν περίπτωση- που το ΝΑΤΟ προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσειες προέβη χθές ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας κατέστησε έστω και εμμέσως σαφέστατο οτι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές και αναπόφευκτες για όλη την περιοχή και οπωσδήποτε για την Ελλάδα".

    [4] Συνέχιση νατοϊκών βομβαρδισμών

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "οι επί 26 ημέρες συνεχιζόμενοι ΝΑΤΟϊκοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτέλεσματα στην επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, σίγουρα όμως έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα και ερωτήματα για το πώς θα επουλωθεί η πληγή που άνοιξε στην περιοχή. Καθώς διανύουμε ήδη την τέταρτη εβδομάδα των βομβαρδισμών άρχισαν να γίνονται εμφανή τα πρώτα ρήγματα στους κόλπους της Συμμαχίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "δύο λέξεις ήταν αρκετές για να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι απο 100. Ολα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το μεσημέρι της περασμενης Τετάρτης. Η στιχομυθία ανάμεσα στον πιλότο που πάτησε το κουμπί και τη βάση είναι συγκλονιστική... Η μετάδοσή της χθές απο τη σερβική τηλεόραση έκοψε τις ανάσες όλων..".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "κόλαφος για το ΝΑΤΟ αποδεικνύεται η σφαγή των αμάχων στην Τζακόβιτσα. Μετά τις αποκαλύψεις βρετανικών εφημερίδων και της σερβικής τηλεόρασης γαι την εσκεμμένη επίθεση του αμεριανικού F-16 εναντίον της αυτοκινητοπομπής των προσφύγων πριν απο πέντε ημέρες, το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε χθές πως τα αεροσκάφη του μπορεί να κτύπησαν αυτοκίνητα με άμαχους πολίτες και να προκάλεσαν το θάνατο "ενός απροσδιόριστου αριθμού πολιτών" στο Κοσσυφοπέδιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "έντρομοι απο το αίμα αθώων πολιτών που χτυπήθηκαν με προμελετημένο εγκληματικό τρόπο, οι διεφθαρμένοι ηγέτες του ΝΑΤΟ προσπαθούν στα διαλείμματα των άθλιων εμπορικών δραστηριοτήτων τους ή μεταξύ του τρίτου προς τέταρτο γάμο τους με την... επόμενη γραμματέα τους, να καλύψουν με ψέματα το φοβερό έγκλημα κατά των Κοσοβάρων προσφύγων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "το ΝΑΤΟ έπληξε χθές στόχους στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζοντας για 27η ημέρα τις επιδρομές του εναντίον της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας. Επίθεση εκδηλώθηκε απο τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις με στόχο αναμεταδότη τηλεπικοινωνιών κοντά στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι επιπτώσεις της γιουγκοσλαβικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, η πορεία του Χρηματιστηρίου - Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η σημερινή δημοπρασία επταετών ομολόγων και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "H διάρκεια θα κρίνει το κόστος για τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί αγοράζουν οι θεσμικοί επενδυτές - Κ. Σημίτης: Ενα βήμα πριν την ΟΝΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Σοφοκλέους έχασε την υπομονή της - Ενισχύονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τεστ ψυχραιμίας σήμερα στην αγορά - Κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων μετά τη χθεσινή πτώση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά - Βαρύ κλίμα δημιουργούν οι αρνητικές εξελίξεις".

    [6] Κρίση στην Γιουγκοσλαβία - Ελληνική οικονομία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Οι μέχρι τώρα επιπτώσεις από την κρίση στο Κόσοβο κρίνονται από την κυβέρνηση περιορισμένης έκτασης. Ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή πορείας στην οικονομία και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ΟΝΕ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 April 1999 - 7:59:55 UTC