Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διπλωματικές προσπάθειες
  • [3] Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία
  • [4] Βομβαρδισμοί Κόσοβο
  • [5] Επέτειος ΝΑΤΟ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνέχιση των βομβαρδισμών - χερσαίες επιχειρήσεις, η 50η επέτειος του ΝΑΤΟ, οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία και οι διπλωματικές προσπάθειες για Κόσοβο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 30 δις την ημέρα κοστίζει ο πόλεμος στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με... μετριοπαθείς αμερικανικούς υπολογισμούς. Για να ξέρουμε τι θα πληρώσουμε σε λίγο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συναγερμός για τους Αλβανούς. Φεύγουν ως μισθοφόροι, θα γυρίσουν εκπαιδευμένοι κακοποιοί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αυτά είναι τα ορμητήρια. Ο Σημίτης έδωσε στο ΝΑΤΟ Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πολύκαστρο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Επέτειος δύο αποτυχιών. Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ και ένας μήνας βομβαρδισμών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία. Απειλείται σοβαρά η Νομισματική Ενωση.

    Η ΑΥΓΗ: Μήνυμα αντίστασης απο αριστερούς της Ευρώπης. "Ευρωπαίοι όλων των χωρών αντισταθείτε".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας στη Σοφοκλέους για να γλιτώσει τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους απο τα ξένα και ντόπια αρπακτικά. Μεγάλη κομπίνα απο κερδοσκόπους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παράθυρο για την ειρήνη. "Ναί" του κ. Μιλόσεβιτς απέσπασε χθές ο κ. Τσερνομίρντιν. "Βήμα προς τα εμπρός" λέει ο κ. Κλίντον.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το πάρτυ των δολοφόνων. 50 χρόνια ΝΑΤΟ.

    ΕΘΝΟΣ: Παράθυρο ελπίδας άνοιξε ο Μιλόσεβιτς τη νύχτα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ιωβηλαίο του ΝΑΤΟ ιώβειο μαρτύριο των Βαλκανίων. Γιορτάζουν, οι άθλιοι, το δολοφονικό έργο τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αλλα λένε δημοσίως, άλλα κάνουν στα παρασκήνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποταμός δολαρίων για στρατολόγηση Αλβανών στην Ελλάδα. Αδειάζει η Ομόνοια και τα χωριά και πυκνώνουν οι τάξεις του UCK.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάρτι γενεθλίων. Το ΝΑΤΟ γιορτάζει με βόμβες τα 50 του χρόνια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ελπίδα ειρήνης 10 ώρες(!) δραματικών διαπραγματεύσεων. Μιλόσεβιτς-Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι.

    ΕΣΤΙΑ: Οι κίνδυνοι για την οικονομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανησυχητικές εγγυήσεις... απο ΗΠΑ για τα ισχύοντα σύνορα στη Βαλκανική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τρόμος και αθλιότητα. Για χερσαία εισβολή ετοιμάζονται οι δήμιοι του ΝΑΤΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρώτο βήμα για εκτόνωση της κρίσης. Μετά τις συνομιλίες Τσερνομίρντιν-Μιλόσεβιτς.

    ΝΙΚΗ: Γενέθλια επι πτωμάτων. Αρχίζει σήμερα η επετειακή σύνοδος του ΝΑΤΟ. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ακόμα στο σχέδιο Γιόσκα Φίσερ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμική πρόταση για ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τούρτα με βόμβες. Σήμερα τα γενέθλια του ΝΑΤΟ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αιμοβόρο χτύπημα παρά την προ ολίγου προσέγγιση Μιλόσεβιτς -Κλίντον. Νατοϊκοί πύραυλοι έκαναν θρύψαλα την κρατική τηλεόραση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Είδε αχτίδες ειρήνης ο Κλίντον. "Βήμα προς τα εμπρός" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μιλόσεβιτς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απόπειρα δολοφονίας του Μιλόσεβιτς. Βόμβες με ακτίνες λέϊζερ κατέστρεψαν ολοσχερώς το σπίτι του Σέρβου προέδρου.

    [2] Διπλωματικές προσπάθειες

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "παράθυρο για την ειρήνη χαρακτήριζαν διπλωματικοί παρατηρητές τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις περί το γιουγκοσλαβικό ζήτημα: ο ρώσος μεσολαβητής κ. Τσερνομίρντιν φαίνεται οτι απέσπασε στο Βελιγράδι το "ναί" του προέδρου Μιλόσεβιτς για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο-πράγμα που έσπευσε να χαιρετίσει αμέσως μετά απο την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Κλίντον μιλώντας για "βήμα προς τα εμπρός".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "μετά απο έναν ολόκληρο μήνα ανηλεών βομβαρδισμών, ο Μπίλ Κλίντον δείχνει να συναινεί στην έναρξη κάποιας ειρηνευτικής διαδικασίας για τη φλεγόμενη Γιουγκοσλαβία. Εντυπωσιακή ήταν η μεταστροφή του ακόμα και στο θέμα της παραμονής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία, ύστερα απο τη δήλωση του τελευταίου, όπως τουλάχιστον μεταφέρθηκε απο τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν, για αποδοχή μιας ευρείας διεθνούς δύναμης στο Κόσοβο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "για πρώτη φορά απο την έναρξη του πολέμου δημιουργήθηκαν ελπίδες για ειρήνη. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας Β. Τσερνομίρντιν είχε διαπραγματεύσεις δέκα ωρών με τον Σλ. Μιλόσεβιτς. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ιταρ Τας", στις συζητήσεις ο Σέρβος ηγέτης δέχθηκε "διεθνή παρουσία" υπο την αιγίδα του ΟΗΕ στο Κόσοβο, χωρίς να διευκρινίζεται αν η διατύπωση αυτή περιλαμβάνει και στρατεύματα. Είναι προφανές οτι οι πολύωρες συνομιλίες αφορούσαν όλα τα ανοικτά θέματα για τα οποία δεν έγιναν ανακοινώσεις. Πάντως ο Ρώσος απεσταλμένος που αργά τη νύχτα επέστρεψε στη Μόσχα, θα ενημερώσει σήμερα τις δυτικές κυβερνήσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο δημιούργησαν οι δηλώσεις του Ρώσου μεσολαβητή Βίκτωρ Τσερνομίρντιν αργά χθές το βράδυ. Ο Ρώσος μεσολαβητής, μετά την πολύωρη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε οτι ο κ. Μιλόσεβιτς συμφώνησε "σε διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ρωσίας". Η αμερικανική πλευρά αντέδρασε κατ'αρχήν θετικά στη νέα αυτή εξέλιξη".

    [3] Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "δεν αποκλείει-τώρα- η κυβέρνηση να λάβει και νέα, έκτακτα, μέτρα, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και την πορεία προς την ΟΝΕ, η οποία απειλείται, συνεπεία των αποτελεσμάτων του πολέμου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η παρέμβαση της Δικαιοσύνης σ'όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στη Σοφοκλέους είναι πλέον απαραίτητη μετά το όργιο κερδοσκοπίας που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους. Με πρόσχημα τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τα λόμπι των κερδοσκόπων στην Αθήνα και στο εξωτερικό πιέζουν τεχνητά τις τιμές των μετοχών, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου να πέσει κάτω απο τις 3.000 μονάδες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "απεγνωσμένες προσπάθειες σε ένα ομιχλώδες σκηνικό καταβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος, για την ομαλή ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οι γνώμες διχάζονται για το εάν η ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ θα κριθεί βάσει των τριών καλύτερων επιδόσεων ή του μέσου όρου του συνόλου των χωρών της ΕΕ, ενώ η ανακοίνωση της πρόβλεψεης για ταχύτατη διολίσθηση της δραχμής, της τάξης του 8% κατά το πρώτο εξάμηνο της ένταξης, προοιωνίζεται αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "τεράστιο οικονομικό πλήγμα θα υποστεί η χώρα μας απο τη συνέχιση και κορύφωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές σε μια περίοδο, ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας. Οπως εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι, το κόστος για τη χώρα μας αυτού του "λάθος πολέμου" αυτής της παράνοιας θα είναι ασύλληπτο. Δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για δεκάδες δισεκατομμύρια ζημιά".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "κανείς δεν μπορεί να προβή σε ασφαλείς προβλέψεις για τον τρόπο που θα επηρεάση την ελληνική οικονομία η κρίσις στη Γιουγκοσλαβία και η διαφαινόμενη κλιμάκωσίς της σε χερσαίο πόλεμο. Η αβεβαιότης είναι μεγάλη και οι αστάθμητοι παράγοντες τόσοι πολλοί, ώστε επί του παρόντος να επιτρέπουν μόνον υποθέσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "σε ομιχλώδες τοπίο εξακολουθεί να βαδίζει η κυβέρνηση όσον αφορά την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ, καθώς όπως προκύπτει απο τη χθεσινή ενημέρωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν υπάρχει καμιά σοβαρή πρόβλεψη για το επίπεδο που θα κυμανθεί ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους".

    [4] Βομβαρδισμοί Κόσοβο

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ολοένα και περισσότερο "προσωπικό" χαρακτήρα προσλαμβάνουν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ξεκάθαρος στόχος τους -πέραν των πολλών άλλων- είναι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά το βομβαρδισμό του 23ώροφου κτιρίου στο Βελιγράδι, που στέγαζε τα γραφεία του κυβερνώντος "Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος", χτές ξημερώματα σημειώθηκε και ο βομβαρδισμός της προεδρικής κατοικίας στη συνοικία Ντέντιγιε των περιχώρων του Βελιγραδίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, για μια ακόμη φορά, βρέθηκαν οι πρόσφυγες, λές και οι άκαπνοι "πολέμαρχοι" εισαγγελείς και δήμιοι, θέλουν να εξαφανίσουν κάθε μάρτυρα που θα μπορεί να αποκαλύψει την αβάσταχτη αγριότητά τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "την ώρα που οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας εντείνονται και ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου εξοπλίζεται και ετοιμάζεται να εισβέλει με τη βοήθεια των συμμαχικών επιθετικών ελικοπτέρων "Απάτσι", στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, Αμερικανοί επίσημοι έρχονται να παράσχουν εγγυήσεις για τη διατήρηση των υφισταμένων συνόρων στη Βαλκανική".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Κόσοβο συζητούν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι δεκαεννέα ηγέτες των χωρών-μελών της Συμμαχίας, ενώ απο χθές ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησαν για το "πράσινο φώς" στον σχεδιασμό της εισβολής, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "στενεύει ο κύκλος των επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά την καταστροφή του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κόμματος της γυναίκας του Σέρβου ηγέτη, οι νατοϊκοί πύραυλοι χθές έπληξαν και το σπίτι του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "απέτυχε παταγωδώς η απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της οικογενείας του απο τα ΝΑΤΟϊκά πυρά. Οι "έξυπνες" βόμβες του ΝΑΤΟ χτυπούν πλέον σε καθαρά μη στρατιωτικούς στόχους προκειμένου να κάμψουν το ηθικό των Σέρβων που αντιστέκονται στη θηριωδία των βομβαρδισμών".

    [5] Επέτειος ΝΑΤΟ

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "καθοριστική για το μέλλον των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιογκοσλαβία αναμένεται να είναι η επετειακή Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που αρχίζει σήμεαρ στην Ουάσιγκτον. Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ της συνέχισης των βομβαρδισμών, της έναρξης χερσαίων επιχειρήσεων ή της επίλυσης του ζητήματος δια της διπλωματίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "με βόμβες πάνω στην τούρτα του γιορτάζει το ΝΑΤΟ τα 50 του χρόνια, λανσάροντας, με επικεφαλής Κλίντον και Μπλέρ, το νέο "δόγμα Ράμπο". Η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά πανηγυρική είναι, καθώς ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι ο "υγιεινός περίπατος" που περίμεναν οι ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ημέρα μνήμης και περισυλλογής η σημερινή. Το ΝΑΤΟ γιορτάζει τη συμπλήρωση του 50ου έτους των έργων και ημερών του. Και το "Ιωβηλαίον" της Συμμαχίας, ενώ οι ηγέτες των χωρών μελών της θα εκφωνούν, στην Ουάσιγκτον πανηγυρικές ομιλίες για το πρελθόν και το μέλλον της, διανθίζεται ω του θαύματος με ένα ακόμη (προηγήθησαν οι εποποιίες στο Ιράκ και τη Βοσνία) κατόρθωμα: τους βομβαρδισμούς στη Νέα Γιουγκοσλαβία όπου ο πληθυσμός της χώρας αυτής "πανηγυρίζει " με τον δικό του τρόπο".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "επέτειος δύο αποτυχιών τα επόμενα 24ωρα. Το ΝΑΤΟ συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής και δράσης και ένα μήνα άγριων βομβαρδισμών. Η γενική εντύπωση είναι οτι θα τα καταφέρει καλύτερα στις τελετές των εορτασμών, παρά στα σχέδια για το μελλοντικό του ρόλο ή στη στρατηγική του για την ειρήνη στα Βαλκάνια".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "όλα τα είχε η "τούρτα" για τα πεντηκοστά γενέθλια του ΝΑΤΟ, αυτό που έλειπε ήταν τα κεράκια..Και τα κεράκια, στην περίπτωση αυτή δεν είναι παρά οι φονικοί πύραυλοι "Κρούζ" που έχουν ισοπεδώσει πόλεις και χωριά στη Γιουγκοσλαβία".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΕΞΠΡΕΣ: Λ. Παπαδήμος στη Βουλή: Αργότερα τα μέτρα και εάν χρειασθεί...

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βήμα ειρήνης. Δέχεται δύναμη του ΟΗΕ η Σερβία. Θετική αντίδραση Κλίντον.

    ΚΕΡΔΟΣ: Το ευρώ "πληρώνει" το κόστος του πολέμου.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Και πρόσθετα μέτρα κατά του πληθωρισμού. Παπαδήμος: μικρές οι επιπτώσεις της κρίσης, αλλά εάν χρειαστεί...

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Θρίλερ στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Εντονες διακυμάνσεις - πυρετός συναλλαγών.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 April 1999 - 8:32:37 UTC