Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ευρωεκλογές
  • [3] Γιουγκοσλαβικό
  • [4] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος στα περιφεριακά χαρτιά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος των ευρωεκλογών, οι εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό και ο διατροφικός εφιάλτης στην Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εφιάλτης πάνω απο την Ευρώπη. Επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα; Αγελάδες με AIDS στην Ολλανδία. Η χολέρα επιτίθεται απο το παρελθόν. Αναψυκτικά-δηλητήριο σε τρείς χώρες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το καρτέλ της κοκαϊνης. 20 φορές ισόβια για τους "βαρόνους". Τι προβλέπουν οι ανακριτές που επέστρεψαν απο τις ΗΠΑ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πραξικόπημα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Πολυτεμαχίζει τη δημοκρατική παράταξη. Επανιδρύει το κόμμα στα μέτρα του.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: ΠΑΣΟΚ εναντίον κυβέρνησης. Οι υπουργοί των προβληματικών τομέων κατηγορούνται ως υπαίτιο της ήττας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρόμος απο το AIDS στο κρέας. Βρήκαν τον ιό και σε αγελάδες. Σόκ στην κοινή γνώμη και απο κόκα-κόλα -αναψυκτικά.

    Η ΑΥΓΗ: Και άλλα μολυσμένα στο πιάτο μας. Εξαπλώνεται το διατροφικό Τσερνομπίλ στην Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επίθεση απο ΠΑΣΟΚ σε όλα τα μέτωπα. Ανασυγκροτείται απο μηδενική βάση το κόμμα-εξόρμηση στο λαό και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ζητάνε "διάλυση" του ΠΑΣΟΚ (για να ανασυνταχθούν οι εν ύπνω κομματικές οργανώσεις). Η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε μόνο με..το κόμμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Και... κλάμα στο Μαξίμου. Πλερέζες και πικρός καφές στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Απόγνωση. Νέες αποκαλύψεις -σε αδιέξοδο οι καταναλωτές. Αγελάδες με AIDS και αναψυκτικά με δηλητήρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγελάδες με έητζ και κόκα-κόλα που... πάει με όλα. Για ένα καλό γεύμα και μία καλή χώνεψη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκλογικό πραξικόπημα. Στο τραπέζι του ΠΑΣΟΚ αιφνιδίως η απλή αναλογική με την ελπίδα να κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας και να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγίδα οι εξετάσεις της Β'Λυκείου. Πρεμιέρα με δύσκολα θέματα παρά τις διαβεβαιώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψάχνει για 6 φάρμακα. Ο Σημίτης αναλύει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ. Σαρωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα. Ολο το παρασκήνιο σε κυβερνητική επιτροπή και Εκτελεστικό.

    ΕΣΤΙΑ: Σε Βρετανούς πετάει η Ολυμπιακή. Το πρώτο βήμα της ιδιωτικοποιήσεως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλίνατε επ'Αριστερά προτείνουν σε Σημίτη. Εισηγήσεις στελεχών και για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ζητείται ο..απο μηχανής Θεός. Συνεχίζεται η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέος πανικός με κόκα-κόλα και αγελάδες με AIDS. Μπλόκαραν και παρτίδες για την Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Αρχισαν τα όργανα. Εντονος προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ απο το αποτέλεσμα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αντεπίθεση με ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση προχωρεί στην πώληση των ΔΕΘ και ΚΑΕ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο Αρσένης δίνει εξετάσεις. Κρίνεται η πολύκροτη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο διασυρμός τον οδήγησε στο θάνατο. Οργή για τα όσα οδήγησαν τον Βασίλη Σιάτρα στην απόφαση αυτοκτονίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δραματικές διαστάσεις στο σκάνδαλο Τεζαψίδη.

    [2] Ευρωεκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "απ'την ήττα και τη θλίψη το κυβερνών κόμμα περιέπεσε στην περισυλλογή και την αναζήτηση, σε μια προσπάθεια να επανακτήσει το χαμένο έδαφος. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, η ανάπτυξη της "δελφινολογίας" προβάλλει απειλητική και οι περισσότεροι στρέφονται στα συνήθη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "σε "δελφινομαχία" εξελίχθηκαν χθές οι συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. Επιχειρώντας να κάνουν τις πρώτες απτιμήσεις του τραγικού για το ΠΑΣΟΚ εκλογικού αποτελέσματος, τα στελέχη του κόμματος, μετέτρεψαν σε "ρίνγκ" τις συνεδριάσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "πανικός επικρατεί στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα. Χθές στο Μαξίμου πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕ υπο τον Κ. Σημίτη έδειξε οτι έχουν χάσει οριστικά το παιχνίδι. Στον Λαλιώτη έριξαν την ευθύνη για τα 20.000 εργοτάξια. Και η Βάσω εισηγήθηκε διάλυση και επανασύσταση του μηχανισμού του Κινήματος".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "σε θέατρο μάχης μετατράπηκε χθές η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με αρκετούς εκ των δελφίνων να εγκαλούν τον ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για την εκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ και να επιχειρούν δι αυτού να "αγγίξουν" τον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Σημίτης πάντως φαίνεται να έχει αποφασίσει ήδη τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να προβληματίζεται κυρίως για το πότε θα πραγματοποιηθεί και ποιές πρωτοβουλίες πρέπει να υλοποιηθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "τη "θεραπεία" για την αντιμετώπιση έξι ανοιχτών "πληγών" που οδήγησαν στην εκλογική ήτα, αναζητούν ο Σημίτης με τους επιτελείς του. Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων ίσως συνδυαστεί και με αλλαγές προσώπων στις αρχές Ιουλίου. Ηδη γίνονται συσκέψεις για την κατανομή των 9,5 τρισεκατομμυρίων του νέου ευρωπαϊκού "πακέτου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "το βρόμικο σχέδιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου θέτουν επί τάπητος τώρα στο ΠΑΣΟΚ μετά την οδυνηρή ήττα που υπέστη το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές. Η σαφέστατη πρωτιά της ΝΔ κάνει πλέον τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να αναζητούν σωσίβια για την πολιτική τους επιβίωση και μέσα στα πλαίσια αυτά άρχισαν να μιλούν για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "αλλαγές παντού, ζητούν τώρα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πρωθυπουργική ρήση οτι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπο τον κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε οτι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ζήτησε απο τους υπουργούς του να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στους "ευαίσθητους" τομείς, όπου το ΠΑΣΟΚ πάσχει και να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος".

    [3] Γιουγκοσλαβικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "υπο τον κίνδυνο της αυτόνομης δράσης Αλβανών ανταρτών του UCK και των μη χαρτογραφημένων ναρκοπεδίων που υπάρχουν κυρίως στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, η ελληνική ειρηνευτική δύναμη βρίσκεται ήδη απο χθές στο πεδινό Ουρόσεβατς, μια πόλη περίπου 35.000 κατοίκων, η οποία δεν έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές απο τους βομβαρδισμούς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "αμείωτη συνεχίζεται η βία στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς αντάρτες του UCK ένοπλοι και με στολή, πρωθούνται μαζί με τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα κατοχής και καταλαμβάνουν επίκαιρες θέσεις, ενώ αυξάνει καθημερινά το κύμα των Σέρβων προσφύγων".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Ζητείται ο... απο μηχανής Θεός" επισημαίνει οτι "έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή όπου αναπτύσσονται οι ΝΑΤΟϊκοί οι οποίοι ακολουθούνται απο ενόπλους του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού των αλβανοφώνων".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "η ρωσική εμπλοκή καθιστά πιο περίπλοκο το πρόβλημα της ειρήνυεησ ςστο Κοσσυφοπέδιο, όπου τη λήξη των βομβαρδισμών διαδέχθηκαν εχθροπραξίες και τη φυγή των Κοσοβάρων η προσφυγιά των Σέρβων. Το ΝΑΤΟ προβληματίζεται με το "διπλό παιχνίδι" της Μόσχας και το ενδεχόμενο να "βερολινοποιηθεί" το νέο διεθνές προτεκτοράτο".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "σε ένα δισεκατομμύριο και εκατό εκατομμύριο δραχμών το μήνα, εκτιμάται το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στην ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό ανέφερε χθές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Εμμαν. Παραγιουδάκης, ο οποίος παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διετύπωσε επίσης την εκτίμηση οτι οι Ελληνες στρατιωτικοί που θα αποσταλλούν στη γιουγκοσλαβική επαρχία, μπορεί να φθάσουν τελικώς και τους 1.500".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "αντιμέτωποι με την άναρχη πραγματικότητα του Κοσσυφοπεδίου και εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκονται οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR), η ηγεσία των οποίων αισιοδοξεί πάντως οτι η αποχώρηση των Σέρβων στρατιωτικών θα ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "το δρόμο της προσφυγιάς παρίνουν για μια ακόμη φορά οι Σέρβοι - αυτή τη φορά απο το Κοσσυφοπέδιο, το ιερό λίκνο της Ιστορίας και της θρησκείας τους. Πολλοί μάλιστα απ'αυτούς, όπως οι κάτοικοι προαστίων της Πρίστινα, καίνει μόνοι τους τα σπίτια τους, σημάδι οτι χωρίζονται για πάτνα απο τη γή που έζησαν".

    [4] Μολυσμένα τρόφιμα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "μετά το νέο "Τσέρνομπιλ" στα τρόφιμα εξαιτίας των διοξινών, οι καταναλωτές βρίσκονται απο χθές μπροστά σε ένα ακόμη εφιάλτη. Οι ολλανδικές αρχές εντόπισαν νέα θανατηφόρο πάθηση στις αγελάδες, που έχει ομοιότητες με το AIDS, αλλά δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους. Την ίδια ώρα στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία αποσύρθηκαν εκατομμύρια μπουκάλια διαφόρων προϊόντων της κόκα κόλα που προκάλεσαν εκτεταμένα κρούσματα δηλητηρίασης σε μικρά παιδιά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "ασθένειες που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα, όπως χολέρα και τύφος, απειλούν την Ευρώπη, επισημαίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την ώρα που η κοινή γνώμη είναι ανάστατη απο τις αποκαλύψεις για τα μολυσμένα είδη διατροφής. Συγχρόνως, αποκαλύπτεται οτι ιός παρόμοιος με εκείνον του AIDS αποδεκατίζει γλακτοφόρες αγελάδες στις ολλανδικές φάρμες και εκφράζονται σοβαροί φόβοι οτι μεταδίδεται και στον άνθρωπο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι " μετά τις διοξινούχες κότες, μοσχαροειδή, χοιρινά, γαλακτοκομικά και λοιπά εκ Βελγίου ορμώμενα, προϊόντα, νέος πανικός ενσπείρεται στα ανα την Ευρώπη σουπερμάρκετς, ψυγεία και κουζίνες: Η θλιβερή και δίκην τροφικής ατομικής βόμβας, ιστορία που ξεκίνησε στην Βρετανία στην περίοδο διακυβερνήσεως της Μ. Θάτσερ και απεκαλύφθη προ τετραετίας με το σκάνδαλο των "τρελλών αγελάδων" έχει νέα επεισόδια τα οποία δυστυχώς, ως όλα δείχνυν δεν θα είναι τα τελευταία".

    Σύμφωνα με τΑ ΝΕΑ, "νέο κύμα πανικού κυριεύει απο χθές την Ευρώπη. Στην Ολλανδία δεκάδες αγελάδες μολύνθηκαν απο AIDS και σύμφωνα με έγγραφο, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων της Ολλανδίας μπλόκαρε προληπτικά δεκάδες τόνους με βοδινό κρέας που ήταν έτοιμο να εξαχθεί στη χώρα μας. Επίσης, μετά τα νέα κρούσματα δηλητηρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στις εταιρίες παραγωγής της Κόκα Κόλα, που εδρεύουν στις χώρες της ΕΕ".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "σοβαρές ανησυχίες για το τι καταλήγει καθημερινά στο τραπέζι μας, προκαλούν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τη μόλυνση των τροφίμων. Διοξίνες, "AIDS των αγελάδων" και δηλητηριώδεις ουσίες σε αναψυκτικά, δημιουργούν ένα "κοκτέϊλ" υψηλού κινδύνου".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "με ντόμινο μοιάζουν οι διατροφικές κρίσεις που ξεσπούν η μία μετά την άλλη σε όλη την Ευρώπη. Η Κόκα- Κόλα αποφάσισε να μας αποδείξει οτι "πάει με όλα". Και με φυτοφάρμκα και με κακής ποιότητας διοξείδιο του άνθρακα. Σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για τη δημόσια υγεία προκαλεί καιη χθεσινή αποκάλυψη οτι στην Ολλανδία αγελάδες παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του AIDS. Τι άλλο θα βγεί ακόμη; κανείς δεν ξέρει, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απλώς παρακολουθεί".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει οτι "μετά το Βέλγιο ο τροφικός εφιάλτης εξαπλώνεται τώρα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι ολλανδικές αρμόδιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν χθές οτι ερευνούν την έξαρση μιας ασθένειας στα βοοειδή που εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στηνανακοίνωση του υπουργέιου τονίζεται οτι η ασθένεια αυτή δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τα γλακτοκομικά προϊόντα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η στροφή των επενδυτών στις περιφερειακές μετοχές, η απόφαση για συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής, οι εξελίξεις στο θέμα Eurobank - Τράπεζας Εργασίας και οι εκτιμήσεις ξένων οργανισμών για την πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "ΟΝΕ εναντίον... παροχών - Η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια οικονομική πολιτική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παγίδες κρύβουν πολλά "limit up" - Στο ανώτατο όριο 70 μετοχές χθες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στα "δίχτυα" των εκθέσεων η Σοφοκλέους - Ξένοι οίκοι: Μπαράζ αμφισβητούμενων αναλύσεων παίζουν με την αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επισπεύδονται τα μέτρα κατά του πληθωρισμού - Υιοθετείται η γραμμή Παπαδήμου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Βελτιωμένη προσφορά αναμένει τώρα η Τράπεζα Εργασίας - Επιδιώκεται σχέση ανταλλαγής 3 προς 1".

    [6] Χρηματιστήριο - Ανοδος στα περιφεριακά χαρτιά

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Σωρεία limit up σε μια αγορά που αναζητεί κατεύθυνση παρατηρείται στη Σοφοκλέους. Σχεδόν μία στις τέσσερεις μετοχές έκλεισε χθες στο ανώτατο όριο διακύμανσης. Οι επενδυτές ρευστοποιούν κέρδη από μετοχές μεγάλων εταιριών και στρέφονται στα περιφερειακά χαρτιά. Το κυνήγι όμως των limit up απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 June 1999 - 8:58:56 UTC