Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Περί ανασχηματισμού
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Σύνοδος Κορυφής
  • [5] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η σύνοδος κορυφής στην Κολωνία, το σκάνδαλο με τα μολυσμένα τρόφιμα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τάζουν λεφτά... που δεν έχουν. Ανοίγουν νέες "μαύρες τρύπες" στην εθνική οικονομία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοί φεύγουν, ποιοί έρχονται. Ανασχηματισμός; Ο Σημίτης θέλει, αλλά δεν μπορεί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σήκω Ανδρέα να τον δείς. Ο Κ. Σημίτης οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε μαρασμό. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του αξέχαστου ηγέτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμιμα τα καταπατημένα. Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά τους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αντιπρόεδρος ο Τσοχατζόπουλος. Επιθετικό κυβερνητικό σχήμα ανακοινώνει ο Σημίτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοί πήραν "δωράκι" για τα ραντάρ των F-16. Η Litton ομολογεί οτι έδωσε "μίζα" το 1993.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσοχή. Αγοράζετε ελληνικά προϊόντα. Η Ευρώπη "κουκουλώνει" το σκάνδαλο με τις διοξίνες.

    ΕΘΝΟΣ: Ασυδοσία με τα νυχτερινά κέντρα. Αποκλειστικό: πόρισμα- βόμβα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με το χθές του Ανδρέα το σήμερα του Σημίτη. Πολλοί, στο Μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου, αλλά λίγοι για την μνήμη του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολίσθημα Γιωργάκη. Επικίνδυνη υποχώρηση στα εθνικά θέματα με οδηγίες της Ουάσιγκτον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: πόσο κοστίζει η εξοχική κατοικία. Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι "G8" νέος ΟΗΕ. Συγκρότησαν παγκόσμιο διευθυντήριο, αποφασίζουν και διατάσσουν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε ομηρία η κυβέρνηση λόγω του ανασχηματισμού. Εν αναμονή των πρωθυπουργικών επιλογών για άρση της εκκρεμότητας.

    ΕΣΤΙΑ: Οι προοπτικές Σημίτη-Καραμανλή. Αλλαγή στρατηγικής μετά τις ευρωεκλογές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλλαγές τώρα σε πρόσωπα και πολιτικές. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος στα ΝΕΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κόβονται 30 σχολεία. Πρόγραμμα διδακτηρίων νομού Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μεγάλες δουλειές. G8: για τη Σερβία, το Κυπριακότις διοξίνες.

    [2] Περί ανασχηματισμού

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "το φάντασμα της απραξίας πλανάται πάνω απο την κυβέρνηση, καθώς η συντηρούμενη απο κυβερνητικά στελέχη συζήτηση περί ανασχηματισμού οδηγεί σε πραλυτική αναμονή. Αγωνιούντες υπουργοί και άλλοι, φερόμενοι υπο αντικατάσταση, αδυνατούν να ασκήσουν την επιρροή τους. Η εκκρεμότητα του ανασχηματισμού αποτελεί την πλέον "ισχυρή δύναμη" απο την επομένη των ευρωεκλογών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "παρά την έντονη φημολογία πουθέλει τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη να προχωρεί ακόμηκαι εντός της ημέρας σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του άλλες πληροφορίες απο έγκυρες κυβερνητικές π ηγές επέμεναν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και ως χθές αργά το βράδυ οτι "οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου". Στο ερώτημα γιατί τότε και όχι τώρα, που θέτουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, η απάντηση είναι οτι τότε θα έχει οριστικώς ξεκαθαρίσει και το θέμα του επιτρόπου και δεν θα χρειασθεί άλλος κύκλος αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "απ'το μέγεθος και το χαρακτήρα που θα έχει ο επικείμενος ανασχηματισμός εξαρτάται και η υπέρβαση της πολυεπίπεδης κρίσης που μαστίζει στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένεται οτι θα αλλάξη σοβαρά και την στρατηγική που θα ακολουθήσουν εφεξής η Κυβέρνησις και η Αξιωματική Αντιπολίτευσις. Πέραν της "καθαρής" νίκης της ΝΔ, το άλλο σημαντικό στοιχείο των ευρωεκλογών ήταν η άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς. Και δεδομένου οτι αυτά θα διεκδικήσουν στο μέλλον ρυθμιστικό ρόλο, φυσικό είναι να επηρεάζουν την τακτική και των δύο μεγάλων κομμάτων, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εικάζει οτι "το αργότερο μέχρι αύριο το απόγευμα κάποιοι υπουργοί θα μάθουν αν το τελευταίο διάστημα που ένοιωθαν να "τρίζουν οι καρέκλες" τους ήταν δικαιολογημένη η ανησυχία τους. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε απο τους Αγίους Θεοδώρους όπου έλαβε κάποιες αποφάσεις μεταξύ των οποίων και ο ανασχηματισμός. Ολοι οι συνεργάτες του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρότειναν στον Κ. Σημίτη να αλλάξει την κυβέρνησή του".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία, τον προγραμματισμό και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, έχει η συνέχιση της ανασχηματολογίας, πολύ περισσότερο που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναχωρει την Τετάρτη για οχταήμερη επίσκεψη στο Μπουένος Αϊρες ( γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) και Ρίο Ντε Τζανέιρο (γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης -Λατινικής Αμερικής) αφήνοντας ανοιχτά τα σενάρια για αλλαγές μετά την επιστροφή του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) διερωτάται "τι θα βγάλουν αυτή τη φορά οι Αγ. Θεόδωροι; " και απαντά "κάποιοι επιμένουν ευρύ ανασχηματισμό, κάποιοι άλλοι χαλαρό, γιατί απλούστατα δεν του βγαίνει ο πρώτος και κάποιοι τρίτοι εκτιμούν οτι μέχρι την Τετάρτη το βράδυ που αναχωρεί για την Λατινική Αμερική δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "το πράσινο φώς για την ανάπτυξη ευρωτουρκικών σχέσεων έδωσε η κυβέρνηση η οποία ημέρα με την ημέρα διολισθαίνει σε απαράδεκτες υποχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και επιβραβεύουν την αδιαλλαξία της Αγκυρας. Στο πλαίσιο της πολιτικής κατευνασμού που ακολουθεί και των οδηγιών της Ουάσιγκτον για προσέγγιση μεταξύτ ων δύο χωρών η κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών άρχισε να καταθέτει ακόμα και προτάσεις στους εταίρους για την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων οι οποίες φέρνουν στον προθάλαμο της ΕΕ την Τουρκία χωρίς να εκπληρώνεται κανένας απο τους όρους που αρχικά είχαν τεθεί απο την Αθήνα".

    [4] Σύνοδος Κορυφής

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "στο ίδιο "σακί" βάζουν οι ηγέτης της ομάδας των Οκτών (G8) τα θύματα και τους θύτες της κυπριακής τραγωδίας, αφού αποφάσισαν χθές να παρέμβουν στην επίλυση του Κυπριακού, εκλαμβάνοντας τους κκ Κληρίδη και Ντενκτάς ως "ισότιμους συνομιλητές", υποστηρίζοντας οτι τα προηγούμενα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι συναφείς συμφωνίες "θα ληφθούν σοβαρά υπόψη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "η μετεξέλιξη των επτά πλουσιότερων χωρών και της ευρισκόμενης σε δεινή οικονομική κατάσταση Ρωσίας σε παγκόσμιο διευθυντήριο φαίνεται οτι πήρε σάρκα και οστά στην Κολωνία. Με τις αποφάσεις επί πολιτική και οικονομικών θεμάτων πουπήραν οι "Οκτώ" γίνεται σαφές οτι επιβάλλονται στον ΟΗΕ, απο τον οποίο ζητούν να εφαρμόσει τις εντολές του, με τις οποίες επιδιώκουν να αλλάξουν τον κόσμο κατά τα πρότυπά τους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών το φθινόπωρο για την αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ζήτησε με την κοινή δήλωσή της η Ομάδα των Οκτώ απο το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν μετά το τέλος της διάσκεψής τους στην Κολωνία. Οι ηγέτες των Οκτών δήλωσαν οτι επιθυμούν την'ανερξη συνομιλιών ανάμεσα στην κυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, χωρίς όρους και εφ'όλης της ύλης".

    [5] Μολυσμένα τρόφιμα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ο κύκλος του τρόμου για την ασφάλεια των προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή μας δεν έχει ακόμη κλείσει, καθώς παρά τη γαλλική πρόταση οι κυβερνήσεις των "Οκτώ" πλουσιοτέρων χωρών παρέμειναν χθές στα ευχολόγια, μετά την άρνηση των ΗΠΑ και του Καναδά να ιδρυθεί ειδικός οργανισμός για την ασφάλεια των προϊόντων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "αν το 1996 οι τρελές αγελάδες έσπειραν τους πρώτους ανέμους διατροφικής ανασφάλειας στην Ευρώπη, οι σύγχρονοι καταναλωτές θερίζουν τις θύελλες της βελγικής προέλευσης διοξίνης και των μολυσμένων μα παρασιτοκτόνα αναψυκτικών. Η σύσταση ενός διεθνούς οργανισμού, υπεύθυνου για την ασφάλεια των τροφίμων, είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους αλλά συγχρόνως αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης. Η ανήσυχη Ευρώπη, θέλει, η ψύχραιμη Αμερική αντιδρά. Και ο πανικός συνεχίζεται".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "διάχυτη είναι πλέον η εντύπωση οτι η Ευρώπη "κουκουλώνει" το σκάνδαλο με τις διοξίνες και τα κλοφέν στα τρόφιμα. Οι ελληνες καταναλωτές δεν έχουν άλλη διέξοδο: στρέφονται σε ψάρια, όσπρια και λαχανικά. Και ορισμένοι βάζουν μποστάνια. Οι Βέλγοι επιχειρούν αν ελαχιστοποιήσουν τις διαστάσεις του προβλήματος και ο πρωθυπουργός τους έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας να αρθούν οι απαγορεύσεις".

    [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    "Αναστρέψιμο θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα ο υπουργός Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και προτείνει", με τη συνέντευξή του στΑ ΝΕΑ, "δυό κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: Πρώτον, να γίνουν αλλαγές και ανανεώσεις σε πολιτικές και πρόσωπα. Και Δεύτερον, να συγκροτηθεί απο τώρα ένα δεσμευτικό "κοινωνικό συμβόλαιο", με το οπίο θα κατανεμηθούν δίκαια σε όλους τα θετικά οφέλη απο την ΟΝΕ. Κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο, το "Πρώτα ο λαός" και "Ολοι μαζί" είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ που προϋποθέτει την επιστροφή στη νίκη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 June 1999 - 16:44:12 UTC