Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισαγγελική παρέμβαση στο Χρηματιστήριο
  • [3] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο-Παρέμβαση Εισαγγελέα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εισαγγγελική παρέμβαση στο Χρηματιστήριο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η υπόθεση με τα μολυσμένα τρόφιμα και το κυπριακό είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Μίζα" με... λοφίο! Ποιός πήρε τα 4 δις;.Επίσημη δίωξη απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπάμ στη Σοφοκλέους. Μπαίνουν τρείς εισαγγελείς.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ν'αλλάξει το άθλιο κράτος. ΣΕΒ, Κοντομηνάς, Επιβάτες της Ολυμπιακής και μαθητές της Β'Λυκείου απαιτούν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρέατα - μαϊμού στην αγορά απο σπείρα κτηνιάτρων και εμπόρων. "Βάφτιζαν ελληνικά τα ρουμανικά αρνιά.

    Η ΑΥΓΗ: Καθησυχάζει τους βιομηχάνους. Ετσι κατάλαβε το μήνυμα των εκλογών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στη σύνταξη οι "αντάρτες" της Ολυμπιακής. Ριζικές αλλαγές στον εθνικό αερομεταφορέα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα των Εισαγγελέων. Τα σκάνδαλα προκαλούν δηλώσεις και δικαστικές παρεμβάσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πλυντήριο" η Σοφοκλέους. Με εντολή Κολιοκώστα επεμβαίνουν τρείς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Ποιούς ψάχνουν 3 εισαγγελείς στη Σοφοκλέους με εντολή Κολιοκώστα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι "μετοχές" της Θέμιδος εισάγονται στο Χρηματιστήριο. Σαρωτική είσοδος του Εισαγγελέα στη Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πάρε κόσμε. Ολες οι παροχές, οι ελαφρύνσεις, η αύξηση του αφορολογήτου και οι καταργήσεις αντιλαϊκών μέτρων που ανακοίνωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου απο το βήμα του ΣΕΒ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί: 4.953 νέες θέσεις σε Δημόσιο και Δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εισαγγελέας στη Σοφοκλέους. Ερευνα-σκούπα για τις μετοχές - "φούσκες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εξοργισμένος ο Σημίτης με τους βαρόνους. Καζάνι που βράζει κυβέρνηση και κόμμα.

    ΕΣΤΙΑ: Σε άνοδο η βιομηχανία. Αβεβαία παραμένει η ένταξις στην ΟΝΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εισαγγελεύς στη Σοφοκλέους. Ευρύτατη δικαστική έρευνα για ύποπτες συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η εξουσία των... πλουσίων. Παγκόσμιοι εισαγγελείς, χωροφύλακες και δήμιοι οι Οκτώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολοι πιλάτοι για τις μίζες με τα F-16. Εισαγγελική επέμβαση για την LITTON.

    ΝΙΚΗ: Ρίξτε τον πληθωρισμό. Ο Κ. Σημίτης μιλώντας προς τους Βιομηχάνους ζήτησε τη συμβολή τους για το στόχο της ΟΝΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: G8: Επεμβάσεις εφ'όλης της ύλης και παντού... Ολος ο πλανήτης στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σημίτης: τώρα όλοι τρέχουμε. Προς περιορισμένο ανασχηματισμό. Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εισαγγελέας στο "ναό". Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προσδοκίες σε 3 μέτωπα. Βόρεια Ελλάδα: ανάπτυξη, απασχόληση και ασφάλεια.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κεραυνός προστίμων για την καθαριότητα απο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

    [2] Εισαγγελική παρέμβαση στο Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "οι δικαστικές αρχές παρεμβαίνουν στη χρηματιστηριακή αγορά, με αφορμή την αποκάλυψη του τοκογλυφικού κυκλώματος της Θεσσαλονίκης, και επιχειρούν ευρύτερη έρευνα με πολλαπλά αντικείμενα, σε μια στιγμή που η Σοφοκλέους αναζητεί διέξοδο μεταξύ πολιτικής και οικονομίας".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "στη Σοφοκλέους απο αύριο το πρωί εγκαθίστανται τρείς εισαγγελείς και ερευνούν για τα πάντα: στημένα παιχνίδια, μετοχές- "φούσκες", ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδιαφανείς διαδικασίες που επιτήδειοι εκμεταλλεύονται νοθεύοντας τη νομιμότητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "Σκούπα" στο Χρηματιστήριο Αξιών, επιχειρεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γιώργος Κολιοκώστας, ο οποίος διέταξε, χθές τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το χαρακτηρισμό "κατεπείγουσα" με αφορμή δημοσιεύματα του Τύυπου σχετικά με καταγγελίες για "επικίνδυνα παιχνίδια" που παίζονται στο ΧΑΑ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "βαθιά το νυστέρι σε παραχρηματιστηριακούς κύκλους της Σοφοκλέους με θύματα μικροεπενδυτές βάζει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Γ. Κολιοκώστας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "το νυστέρι της Δικαιοσύνης μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών - επιτέλους! Χθές ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών κ. Γ. Κολιοκώστας απεφάσισε να παρέμβει στα γνωστά, άκρως επικίνδυνα παιχνίδια που διαδραματίζονται στη Σοφοκλέους είς βάρος των επενδυτών και κατά προέκτασιν στην Εθνική Οικονομία".

    [3] Μολυσμένα τρόφιμα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "με βοδινό κρέας μολυσμένο με το θανατηφόρο μικρόβιο λιστέρια θα τάϊζαν τον Ελληνικό Στρατό! Ο διατροφικός εφιάλτης δεν έχει τελειωμό για τους Ελληνες καταναλωτές. Μετά τις διοξίνες απο το Βέλγιο και το "AIDS" που διαπιστώθηκε σε κρέατα, τώρα εντοπίσθηκε και η λιστέρια, το παθογόνο μικρόβιο που πριν απο μερικά χρόνια είχε εντοπιστεί σε κρέατα και γαλακτοκομικά στη Γαλλία και είχε προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και μόνιμες βλάβες στο νευρικό σύστημα άλλων".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "κούφια λόγια αποδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις για δήθεν εντατικούς ελέγχους στα κρέατα και οι ισχυρισμοί οτι στο τραπέζι μας σερβίρονται μόνον εγχώρια προϊόντα. Κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι και έμποροι "βάφτιζαν" ως ελληνικά τα ρουμανικά αρνιά και τα διοχέτευαν στην αγορά. Αυτά τα κρέατα - μαϊμού, τα πλάσαραν όσοι υποτίθεται οτι είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Οπως και όσοι "τάϊσαν" το Στρατό βοδινά με λιστερίαση".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "ούτε δείγμα απο τα πιθανώς μολυσμένα τρόφιμα δεν έχει φθάσει για έλεγχο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, παρά τα όσα υποστήριζαν μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς και μολονότι στην αγορά εξακολουθεί να δεσπόζει η ανασφάλεια. Η παρατεταμένη αδράνεια συμβαίνει τη στιγμή που η σημερινή συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής των Βρυξελλών αποφασίζει, πιθανότατα, την απόσυρση όλων των βελγικών προϊόντων με ημερομηνία λήξης την 9η Ιουνίου. Ετσι, οι προαναγγελθέντες δειγματοληπτικοί έλεγχοι και τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι πολύ πιθανό να χάσουν κάθε νόημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "χρειάστηκε να περάσουν περισσότερο απο δύο εβδομάδες απο την έκρηξη του σκανδάλου της διοξίνης για να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθές αποφάσισε να πάρει "πάνω" της την υπόθεση που συγκλονίζει τους Ευρωπαίους καταναλωτές και να κινήσει τη διαδικασία της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του Βελγίου".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "το σταθερό προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής στο στόχο της ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση επιβεβαίωσε χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ζήτησε απο τους επιχειρηματίες να συμβάλουν στην προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ο κ. Σημίτης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, δήλωσε κατηγορηματικά οτι "η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της χώρας, τις θυσίες του λαού, την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην οικονομία".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "στήριξη των βιομηχάνων στο θέμα του πληθωρισμού μέσω της συγκράτησης των τιμών και αύξηση επενδύσεων που θα δημιυργήσει νέες θέσεις εργασίας ζήτησε χθές απο τους βιομηχάνους ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ δηλώνοντας βέβαιος τοι την 1.1. 2001 η Ελλάδα θα είναι πλήρες μέλος της ΟΝΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "συνέχιση της ίδιας πολτιικής εξήγγειλε χθές ο κ. Σημίτης απο το βήμα των βιομηχάνων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός λέγοντας όσα ήθελαν να ακούσουν οι βιομήχανοι, επαναβεβαίωσε τον αταλάτευτο στόχο της κυβέρνησης, για σταθερή οικονομική πολιτική που θα οδηγήσει στην ΟΝΕ, άφησε τρείς φορές να εννοηθεί οτι δεν θα προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές (αν και στην πράξη ετοιμάζει ακριβώς το αντίθετο) και ζήτησε συστράτευση και συμπαράσταση απο τους βιομηχάνους για την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας, η αγανάκτηση και οι υποδείξεις για ένα νέο και καλύτερο κράτος απο όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Μετά τα προβλήματα που τραυμάτισαν τη διεθνή εικόνα της χώρας, όπως η υπόθεση Οτσαλάν, ακολούθησαν εκείνα με επίκεντρο την καθημερινότητα, τα οποία καταδίκασαν την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές για να συνεχισθούν και να πληθύνουν".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "η κυβέρνησις θα προχωρήση με ραγδαίους ρυθμούς στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, κυρίως στο δημόσιο τομέα, ενώ παραλλήλως η κατανομή του εθνικού ειδοσήματος θα γίνη δικαιότερη και το κοινωνικό κράτος θα αναβαθμισθή μέσα απο ένα "πακέτο " φορολογικών μέτρων που θα ισχύσουν απο 1ης Ιανουαρίου του 2000. Αυτή διαφαίνεται να είανι η έμμεση πλήν σαφής απάντησις στο "μήνυμα" που έλαβε η Κυβέρνησις απο το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Και τούτο κατέστη αντιληπτό απο τις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στην χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "θετική" χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη διακήρυξη - παρέμβαση της "Ομάδας των 8", για το Κυπριακό, αν και αρκετοί αρμόδιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αφού γίνεται ορατή η διάθεση των ισχυρών, να παρακάμψουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα το αποδεκτό πλαίσιο της αναζήτησης διπλωματικής λύσης και η τουρκική κυβέρνηση, όπως και ο Ρ. Ντενκτάς, πολλαπλασιάζουν τις απαιτήσεις τους".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "υπο το κράτος ανησυχίας για τα αποτελέσματα που μπορεί να αποδώσουν οι τουρκικές πιέσεις τροποποίησης της διακήρυξης του G8, η Λευκωσία και η Αθήνα χθές με συγκρατημένα αισθήματα σχολίασαν τη σχετική ανακοίνωση. Η διακήρυξη της Κολωνίας πάντως καλύπτει τα κυπριακά συμφέροντα καθώς το G8 ζητεί απο το γγ του ΟΗΕ να καλέσει τα δύο μέρη σε συνομιλίες "χωρίς όρους και προϋποθέσεις με όλα τα θέματα στο τραπέζι και με αμοιβαία δέσμευση για ολοκλήρωση των συνομιλιών με την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα λαμβάνει πλήρως, υπόψη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "δεν θα έχουν τύχη οι συνομιλίες στην Κύπρο, εάν προηγουμένως "δεν προσαρμοστούν οι παράμετροι του θέματος στις πραγματικότητες και δεν εξαλειφθεί το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης", σύμφωνα με την Αγκυρα, η οποία κάνει λόγο για "δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "πριν περάσουν 24 ώρες απο την εκδήλωση της παρέμβασης της G8 στο Κυπριακό, η Αγκυρα απέρριψε και επισήμως την έκκληση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "στην απομόνωση οδηγείται η Τουρκίας, καθώς η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την έναρξη συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά η γειτονική χώρα θεωρεί οτι στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι κάτοικοι ζούν... ειρηνικά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "σε αδιέξξοδο πριν καλά- καλά στεγνώσει η μελάννι της υπογραφής των "Οκτώ" δυνατών του κόσμου, περιήλθε η πρότασή τους μιας κι έθιξε τα συμφέροντα της Αγκυρας, η οποία σε τόνους προκλητικούς επανέλαβε δια του Μπουλέντ Ετσεβίτ, οτι δεν προτίθεται να καθίσει στο "τραπέζι" για την επίλυση του Κυπριακού προβάλλοντας το γνωστό επιχείρημα οτι η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος δόθηκε το 74 δι της εισβολής".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η εισαγγελική παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής με στόχο την ΟΝΕ και η είσοδος της Interamerican στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Εισαγγελέας στη Σοφοκλέους - Αυταπάγγελτη παρέμβαση Γ. Κολιοκώστα. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Εντολή έρευνας για μετοχές-"φούσκες" - Παρέμβαση του Εισαγγελέα των Πρωτοδικών. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Ο Εισαγγελέας θα ορίζει τις τιμές; - Σοφοκλέους: Δραστική παρέμβαση στα θεσμικά όργανα του ΧΑΑ. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``ΣΔΟΕ στο ΧΑΑ στέλνει ο Εισαγγελέας - Ελεγχος στα ελεγκτικά όργανα. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Επιχείρηση-Κάθαρση στη χρηματιστηριακή αγορά - Εισαγγελική παρέμβαση στην... "κόπρο του αυγείου. ''

    [7] Χρηματιστήριο-Παρέμβαση Εισαγγελέα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: ``Δικαστική "βόμβα" εξερράγη χθες στο Χρηματιστήριο, μετά την απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Κολιοκώστα να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα πληροφοριών που δημοσιεύονται στον Τύπο. Εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 June 1999 - 16:44:22 UTC