Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Εξυγίανση Ολυμπιακής
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τράπεζα Εργασίας: Οχι στην προσφορά της Eurobank

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η συμφωνία για εξυγίανση της Ολυμπιακής και η υπόθεση με τα μολυσμένα τρόφιμα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πόσοι μαθητές "μένουν";.Ολη η αλήθεια για τις εξετάσεις της Α'Λυκείου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέες εξετάσεις ζητά η ΝΔ, ενώ 20.000 μαθητές μένουν στην ίδια τάξη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μαγειρεύουν νέο εκλογο-νόμο τύπου απλής αναλογικής με εντολή Σημίτη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Νέοι βαθμοί στην Α'Λυκείου. "Μαγείρεμα" με αναβαθμολόγηση μελετά το υπουργείο για να αποφύγει επανεξέταση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγωτά με... διοξίνη. Καταδικάστηκε ο πρόεδρος της ΑΓΝΟ.

    Η ΑΥΓΗ: Ζητείται δεύτερη ευκαιρία. Γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί καταδικάζουν την κατάργηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα εποχή στην ΟΑ. Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στα ίχνη νέων σκανδάλων. Συνεχείς έρευνες για ύποπτες μετοχές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παρασκήνιο MADE IN USA. Στον αέρα όλα τα εθνικά θέματα.

    ΕΘΝΟΣ: Χρέη 90 δις πνίγουν πάλι τα νοσοκομεία. 29 μήνες μετά τις χαριστικές ρυθμίσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγρια παρεκούμβηση στο καθιστικό του ΟΗΕ. Η εξωτερική μας πολιτική προσέρχεται για εκτέλεση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαλύουν τα μικρά κόμματα με εκλογικό νόμο "αλεπού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 5.602 προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αλτ! Τις εί; " στα δάση. Κατά εμπρηστών: Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: ΔΝΤ: είστε στην ΟΝΕ -ανησυχούμε για μετά. Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού.

    ΕΣΤΙΑ: Απίστευτα έσοδα μέσω του ίντερνετ. Ραγδαίως εξελίσσεται το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σφήνα της Εθνικής στη διαμάχη Λάτση-Εργασίας. Πιέσεις μετόχων για δυναμική παρέμβαση στο θέμα εξαγοράς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σφαγή" στα Λύκεια. Ανένδοτο το υπουργείο Παιδείας για επανεξέταση το Σεπτέμβριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι Γερανοί ξανάρχονται σε 380 σημεία. 35.150 δρχ πρόστιμο, 40 μέρες αφαίρεση πινακίδων.

    ΝΙΚΗ: Τι παίρνουν οι Αγγλοι. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για την Ολυμπιακή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο βήμα επίθεσης κατά των λαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Αγνές διοξίνες". Καταδικάστηκε ο πρόεδρος της "ΑΓΝΟ" για γάλα- σκόνη σε παγωτά.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αρχή πυρός. Δύο φωτιές στη Χαλκιδική, ένας νεκρός στα Γιάννινα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μετεξεταστέτοι: το νέο μέτωπο. Ελληνική παιδεία: αντί προόδου, απο αποτυχία σε αποτυχία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καυτό προεκλογικό καλοκαίρι. Δεν αποκλείεται η διεξαγωγή εκλογών το Σεπτέμβριο.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "είναι βαρύ ασφαλώς απο μήνα Ιούνιο το 15%-αν όχι και περισσότερο - των μαθητών της Α'Λυκείου να μένει στην ίδια τάξη... Αφού απο εφέτος-πρώτη χρονιά εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης - δεν προβλέπονται μετεξεταστέοι για τον Σεπτέμβριο. Και απο την άλλη, με την ισχύ της επανεξέτασης- μόνο αυτή τη χρονιά - αποτυχόντων της Β'Λυκείου. Μοιάζει η αυστηρότητα του νέου συστήματος να εξαντλείται στους μαθητές της Α'Λυκείου- εξ ού και οι αντιδράσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "αρνείται το υπουργείο Παιδείας την προσωρινή, έστω επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων και για τους μαθητές της Α'Λυκείου, παρά την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μαθητών, που δεν προάγεται στην άλλη τάξη, αποκαλύπτοντας την εμμονή του στη γενικότερη τακτική εκδίωξης μεγάλης μερίδας μαθητών απο το Λύκειο".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "απέρριψε χθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στου ςμαθητές της Α'Λυκείου. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος δήλωσε οτι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του θεσμού των μετεξεταστέων, παρά τη μαζική απόρριψη μαθητών της Α'Λυκείου στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου. Απόρριψη που φτάνει το 20%".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "τραυματισμένη βγαίνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργού Παιδείας κ. Γεράσιμου Αρσένη απο την πρώτη της ουσιαστική και πρακτική εφαρμογή: όπως αποδεικνύεται απο τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α'Λυεκίου, περίπου το 15% των μαθητών μένει, όπως συνηθίζουμε να λέμε "στον τόπο", ήτοι στην ίδια τάξη, λόγω της κατάργησης του θεσμού των μετεξεταστέων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για 20 χιλιάδες μαθητές της Α'Λυκείου που έχασαν τη χρονιά τους δίνει η Νέα Δημοκρατία. Την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια, θάβοντας τα όνειρα χιλιάδων παιδιών με το αντιεκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία λύνει το γόρδιο δεσμό ζητώντας νέες εξετάσεις".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "με μια μεθόδευση αμφίβολης νομιμότητας που ακυρώνει τις αποφάσεις του και προσβάλλει την κρίση των καθηγητών, προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να σώσει τους μαθητές της Α'Λυκείου που χάνουν τη χρονιά και να σωθεί το ίδιο απο την οργή και την αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας".

    [3] Μολυσμένα τρόφιμα

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "δύο τόνους παγωτού, στην παραγωγή του οποίου χρησιμοποιήθηκε "ύποπτη"- για ενδεχόμενη μόλυνση απο διοξίνες- βελγικής προέλευσης σκόνη γάλακτος δέσμευσε η αστυκτηνιατρική υπηρεσία στην ΑΓΝΟ. Το δε Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε χθές τον πρόεδρο της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας κ. Ευ. Δαργηνάκη σε 13 μήνες φυλάκιση για διάθεση επικίνδυνων ποσοτήτων παγωτού στην αγορά, δυσχέρανση ελέγχου και απείθεια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "αστυκτηνίατροι που είχαν προβεί σε έλεγχο στην ΑΓΝΟ την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψαν οτι η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είχε εισαγάγει απο το Βέλγιο το διάστημα απο τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 1999 18 τόνους ύποπτου γάλακτος σε σκόνη. Απο τον έλεγχο προέκυε επίσης οτι η ποσότητα αυτή είχε χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή παγωτού, συγκεκριμένα το γάλα σε σκόνη είχε αναμιχθεί σε ποσοστό 5% με φρέσκο".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "παγωτό "ΑΓΝΟ"... πιθανόν διοξινούχο; Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το προϊόν της γνωστής συνεταιριστικής γακλαλτοβιομηχανίας θεωρείται πολύ πιθανό να βρίσκεται ήδη στα ψυγεία της γειτονιάς μας. Στοίχισε βέβαια 13 μήνες φυλακή στον πρόεδρο της εταιρίας και μια ποινική δίωξη είς βάρος τεσσάρων ανώτερων στελεχών της".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "και παγωτά με... διοξίνες καταναλώνουμε. Σάλος έχει προκληθεί στη Θεσσαλονίκη με τη σύλληψη και καταδίκη του προέδρου της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ με την κατηγορία της παρασκευής παγωτών απο γάλα βελγικής προέλευσης. Το γάλα είχε εισαχθεί απο το Βέλγιο το Μάρτιο και μ'αυτό παρασκευάσθηκε -και πρόσφατα- παγωτό, που διοχετεύθηκε στην αγορά".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) γράφει οτι "αρνητικές εντυπώσεις και ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η αμεριακνική ανάμιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει της συνάντησης Παπανδρέου- Τζέμ στη Νέα Υόρκη. Είανι γνωστή η υπερευαισθησία της Ουάσιγκτον στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά είναι και άξιον απορίας το γεγονός οτι οι ισχυροί σύμμαχοί μας δείχνουν τόση σπουδή στο συγκεκριμένο θέμα, την ώρα που άλλα τεράστια προβλήματα (βλέπε Κυπριακό) παραμένουν σε τέλμα λόγω της διαρκούς τουρκικής άρνησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "μετά τα Υμια, τη Συμφωνία της Μαδρίτης, το "φιάσκο" με τους S-300 και τη δραματική κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν, σε νέες υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση, που σύρεται καθ'υπόδειξιν των ΗΠΑ σε έναν εφ'όλης της ύλης διάλογο με την Αγκυρα, με ανοικτή, όπως όλα δείχνουν "ατζέντα".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "σε ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καλείται να προβεί ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του όσο και αργότερα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "ένας νέος ελλαδοτουρκικός διάλογος κατά το πρότυπον που υπέδειξε το Νταβός, βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Μετά την ανταλλαγή σχετικών επιστολών οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ συμφώνησαν να συναντηθούν αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αναζητήσουν μια φόρμουλα συνεργασίας, σε επιμέρους θέματα, στο επίκεντρο των οποίων δεσπόζουν οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για ενίσχυση της "τρομοκρατίας" του ΡΚΚ απο τη χώρα μας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "επί αρνητικοτάτων σημείων και με δυσμενέστατες προοπτικές για τα εθνικά μας θέματα, δρομολογείται η αυριανή (εκτός απροόπτου) συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ Γ. Α. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ. Η ελληνική εξωτερική πολιτική προσέρχεται στο, κατά κυριολεξίαν, στημένο τραπέζι της Νέας Υόρκης έχοντας προβεί ήδη σε πρώτη σημαντική υποχώρηση: απεδέχθη δηλαδή να συζητήσει και να συνεργασθεί επί θέματος "τρομοκρατίας" με την Αγκυρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "άρον - άρον μας αναγκάζουν οι Αμερικανοί να αρχίσουμε συνομιλίες εφ'όλης της ύλης με τους Τούρκους, χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων απο την κυβέρνηση Σημίτη. Αύριο στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συναντάται με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ ξεκινώντας ένα νέο κύκλο διαλόγου διμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας, που έως τώρα δεν δεχόμαστε να συζητήσουμε".

    [5] Εξυγίανση Ολυμπιακής

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ως το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η σύμβαση ανάληψης του μάνατζμεν της Ολυμπιακής Αεροπορίας απο τη θυγατρική της BRITISH AIRWAYS, την SPEEDWING. Η σχετική σύμβαση διαχείρισης του εθνικού μας αερομεταφορέα είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται η άφιξη των τριών εκπροσώπων της SPEEDWING για την υπογραφή της που θα σημάνει το τέλος μιας εποχής για την ΟΑ και την αρχή μιας νέας κατάστασης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "εν λευκώ θα διαχειρίζεται την Ολυμπιακή, η Speedwing, θυγατρική της British Airways, κατά τους επόμενους 30 μήνες. Τούτο προκύπτει καταφανώς απο την 256σέλιδη σύμβαση που υπογράφεται σήμερα. Απο τη σύμβαση προκύπτει οτι οι Βρετανοί εξαφασλίζουν ευρύτατες αρμοδιότητες όχι μόνο επί της Ολυμπιακής, αλλά και επί των θυγατρικών της, ενώ αποκτούν το δικαίωμα να απασχολήσουν πρόσθετο προσωπικό πέραν των τριών κορυφαίων στελεχών που πρόκειται να εγκατασταθούν στην εταιρία".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών του εθνικού μας αερομεταφορέα, τη βελτίωση τουλειτουργικού του κόστους, τη διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων, την αναδιάρθρωση του στόλου του και των δρομολογίων του, την επιτυχή μεταφορά του στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, την εταιρική και οργανωτική του αναδιάρθρωση κλπ αναλαμβάνει να φέρει σε πέας ο νέος μάνατζερ τη ςΟΑ "Speedwing" που πιθανόν και αύριο να υπογράψει με την "Ολυμπιακή" τη σχετική σύμβαση".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "άνευ δεσμεύσεων και συγκεκριμένων υποχρεώσεων αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΟΑ η εταιρία Speedwing (θυγατρική της British Airways). Στο άρθρο 9 της συμβάσεως, που υπεγράφη αργά χθές τη νύχτα αναγράφεται πως σε περίπτωση που αποτύχη η προσπάθεια κερδοφορίας της ΟΑ η Speedwing δύανται να καταγγείλη την σύμβαση και απλώς να αποχωρήση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "νέα εποχή για την ΟΑ και τους εργαζόμενους θεωρείται απο την κυβέρνηση η συμφωνάι που υπογράφεται απο στιγμή σε στιγμή με τη θυγατρική της ΒΑ Speedwing. Σύμφωνα με τη σύμβαση η Διαχειρίστρια θα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση καθημερινής διοίκησης των υποθέσεων της ΟΑ".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    H απόρριψη της προσφοράς της Eurobank από την Τρ. Εργασίας, η μεγάλη άνοδος των καταναλωτικών - στεγαστικών δανείων, η συνεργασία Εθνικής Τράπεζας - Telestet, η κατάργηση των Duty Free εντός ΕΕ από την Πέμπτη και η ανταλλαγή προμετόχων με μετοχές του ΟΤΕ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επιτόκια - Πιστωτική επέκταση: Διπλό "όχι" Παπαδήμου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοικτή ρήξη για την Εργασίας - Το ΔΣ απορρίπτει την προσφορά Λάτση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πληθωριστική "βόμβα" από τις Τράπεζες - Παπαδήμος: Συστάσεις για μείωση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οδηγός εισαγωγής των μικρομεσαίων στο ΧΑΑ - Ισως και σήμερα στη Βουλή το Ν/Σ για τη ΝΕΧΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Υπόγειος πόλεμος με "διαρροές" και φημολογία - "Δηλητηριάζουν" το κλίμα στη Σοφοκλέους".

    [7] Τράπεζα Εργασίας: Οχι στην προσφορά της Eurobank

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Νέα τροπή προσλαμβάνει η μάχη για τον έλεγχο της Τράπεζας Εργασίας από τον Ομιλο Λάτση. Το διοικητικό συμβούλιο της Εργασίας με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ασύμφορους τους όρους ανταλλαγής μετοχών και συνιστά στους μετόχους της Τράπεζας να μην τους αποδεχθούν. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Eurobank".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 29 June 1999 - 10:31:11 UTC