Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Πολιτικές εξελίξεις
  • [03] Συνέντευξη Εβερτ
  • [04] Συνέντευξη Πρωτόπαπα
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] ΔΕΚΟ
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Στρατιωτική θητεία
  • [09] Τρομοκρατία
  • [10] Εκλογή προέδρου
  • [11] ΝΔ
  • [12] Παιδεία

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι γενικές εξετάσεις, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σοφοκλέους: ο άγνωστος πόλεμος. Μάχες με χτυπήματα κάτω απ'τη ζώνη μεταξύ παρατάξεων στο Χρηματιστήριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σπάνε οι λογαριασμοί με τις μίζες. Οι Αμερικανοί μας στέλνουν όλα τα ντοκουμέντα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αποκάλυψη: Μείζον πολιτικό θέμα. Εκρυβαν 4 τρις χρέη των ΔΕΚΟ απο τους ελεγκτές του ΔΝΤ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αδειες οικοδομής και στα μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα. Οι 7 σημαντικές αλλαγές του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κρυφός άσος του Σημίτη ο Στεφανόπουλος. Αν... θυμώσει ο πρόεδρος, πολλά μπορούν να συμβούν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο εκλογικός νόμος μοχλός για τις εξελίξεις. Ο κ. Σημίτης μελετά τις εισηγήσεις συνεργατών του.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επέλαση πρακτόρων CIA και FBI στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί πιέζουν για κοινό "επιτελείο" ΜΙΤ-ΜΟΣΑΝΤ-ΕΥΠ.

    ΕΘΝΟΣ: Μείωση θητείας προωθεί η κυβέρνηση. Το σχέδιο του Ακη για αλλαγές στον στρατό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι βασιλόφρονες ανεπιθύμητοι στην ΝΔ. Μ. Μανωλάκος σε αποκλειστική συνέντευξή του, χθές, στην "Ε. Ω. ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανταρσία. Παίζουν με το κεφάλι του Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εδιωξαν μόνο 198 απο τους 500.000 αλβανούς. Φιάσκο η επιχείρηση για την πάταξη της εγκληματικότητας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2 ρουκέτες για δύο "πρώην". 2 συνεντεύξεις στην "Ε" ανοίγουν μεγάλα θέματα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το 25% της Εργασίας ελέγχει ήδη η Πειραιώς. Η "Ε" αποκαλύπτει όλη τη συμφωνία των διοικήσεων των δύο τραπεζών.

    ΕΣΤΙΑ: Λίαν ασαφής ο κ. Καραμανλής. Η χθεσινή τρισέλιδη συνέντευξις στο "ΒΗΜΑ".

    ΤΑ ΝΕΑ: 4 κρούσματα αλλοιωμένων γραπτών στις Πανελλαδικές. Καταγγελία προέδρου βαθμολογικού κέντρου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασπίς " στο Αιγαίο. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε την έναρξη της παλλαϊκής άμυνας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ελευθερώνουν διοξίνες. Κίνδυνος-θάνατος οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι.

    [02] Πολιτικές εξελίξεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "οι πρώτες κινήσεις δείχνουν οτι η προεκλογική περίοδος θα είναι παρατεταμένη και η μάχη σκληρή. Στο επίκεντρο των εξελίξεων μεταφέρονται ήδη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ο εκλογικός νόμος, καθώς ο κ. Κ. Σημίτης δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή του, ενώ ο κ. Κ. Καραμανής προσβλέπει σε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, παρακολουθώντας όμως με ανησυχία στελέχη της παράταξης να διατυπώνουν ποικίλες απόψεις".

    [03] Συνέντευξη Εβερτ

    Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "ζητάει την επανένταξη στο κόμμα των Αν. Σαμαρά, Γ. Σουφλιά και Δ. Αβραμόπουλου και ειδικά για τον τελευταίο επισημαίνει πως "δεν έχει κανένα λόγο να δεσμευθεί οτι δεν θα κάνει κόμμα", αν και επισημαίνει πως "στις εκλογές ο Αβραμόπουλος θα ενταχθεί στη ΝΔ και οτι "τον χρειάζεται η ΝΔ". Ο κ. Εβερτ ζητάει να γίνει αυτοκιριτκή στο κόμμα για την περίοδο διακυβένρησης της χώρας απο τη ΝΔ (1990-93)".

    [04] Συνέντευξη Πρωτόπαπα

    Σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας προτείνει "πρωτοβουλίες και κεντρικές πολιτικές κινήσεις "εδώ και τώρα" προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας οτι η στροφή στα καθημερινά προβλήματα του λαού δεν αρκεί. Ο υφυπουργός Εργασιας κατανοεί οτι "η προοπτική δεν δίνεται μόνο με την ΟΝΕ" και τονίζει οτι ο πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα συμφωνία με το λαό. Εκπλήσσει δε καθώς προειδοποιεί οτι οι εκλογές δεν κερδίζονται με κάποια κομμάτια του ΠΑΣΟΚ και "ρίχνει" το σύνθημα "Ολοι μαζί". Χαρακτηρίζει τον Κ. Σημίτη "πολιτικό μακράς πνοής", αφήνοντας να εννοηθεί οτι θα πρέπει να εξακολουθήσει να ηγείται του ΠΑΣΟΚ ακόμη και μετά απο ενδεχόμενη ήττα".

    [05] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά οτι "σε πεδίο αιματηρής μάχης έχει μετατραπεί τους δύο τελευταίους μήνες η Σοφοκλέους, καθώς πραγματοποιούνται καθημερινά οξείες παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχειρηματιών του ευρύτερου τραπεζικού και επιχειρηματικού χώρου, προκειμένου να αναδειχθούν οι νέοι ισχυροί της Ελλάδας. Αναλυτικότερα, το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί δύο επιχειρηματικά μπλόκ. Στη μία πλευρά στέκονται πάνοπλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες της χώρας, οι οποίοι είναι ήδη καταξιωμένοι και οι δραστηριότητές τους είναι γνωστές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ηχηρά ονόματα στην ομάδα αυτή είναι οι κκ Σπ. Λάτσης, Σωκ. Κόκκαλης, Ι. Κωστόπουλος. Στην άλλη πλευρά, στέκονται οι μικρότεροι σε μέγεθος επιχειρηματίες. Στην παράταξη αυτή, βαρύνοντα ρόλο στις τραπεζικές κινήσεις διαδραματίζει ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Β. Ζούλοβιτς, Α. Κορασίδης, Ευ. Μυτιληναίος, Π. Παπαδόπουλος".

    [06] ΔΕΚΟ

    "Στα χρέη προς ελληνικές και ξένες τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα έχει "πνίξει" η κυβέρνηση τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ)", γράφει η ΑΘΗΝΑΪΚΗ και προσθέτει οτι "σύμφωνα με όσα αναγράφονται στα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, και θέλουμε να πιστεύουμε οτι παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα, συνολικά οι δημόσιες επιχειρήσεις έχουν εκκρεμή χρέη, προς διάφορους πιστωτές, τα οποία πλησιάζουν τα 2,8 τρις δραχμές".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "υπέρ του διαλόγου, αλλά με απόσταση απο το πλαίσιο που προσδίδει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, τάχθηκε χθες απο τη Χίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε οτι δεν έχουμε αντίρρηση να συζητήσουμε τη διαμόρφωση συνθηκών "μη έντασης" στην περιοχή, αλλά όχι και το περιεχόμενο των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων".

    [08] Στρατιωτική θητεία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "την κατά δύο μήνες μείωση της στρατιωτικής θητείας προωθεί η κυβέρνηση. Αν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος αποφεύγει να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο θα υλοποιηθεί το μέτρο, εκτιμάται οτι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση σχετίζεται με την απόδοση τριών μέτρων, που ήδη εφαρμόζονται. Πρόκειται για την εννεάμηνη υποχρεωτική υπηρεσία στα σύνορα, τη συγχώνευση στρατιωτικών μονάδων και τη στρατολόγηση νέων Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης. Εφαρμόζεται και το μέτρο της ανα δίμηνο τετραήμερης άδειας. Απο το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου θα δοθούν τα πρώτα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια".

    [09] Τρομοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "έρχεται την Πέμπτη στην Αθήνα, επικεφαλής κλιμακίου πρακτόρων της CIA και του FBI, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία Μάικ Σίν. Οι εντολές που έχει είναι να επισπεύσει την ψήφιση "τρομονόμου" στα μέτρα των ΗΠΑ και να εγκαταστήσει ειδικό κλιμάκιο το οποίο θα ελέγχει τα πάντα και θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία "κοινού επιτελείου" της τουρκικής ΜΙΤ, της ισραηλινής Μοσάντ και της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο της αποστολής του θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Οι ΗΠΑ επείγονται να θέσουν υπο ασφυκτικό έλεγχο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής".

    [10] Εκλογή προέδρου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "φουντώνει και πάλι εντελώς ξαφνικά και άκαιρα η προεδρολογία προκαλώντας έντονες αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο. Η έντεχνη αναθέρμανση του θέματος απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο και η δήλωσή του οτι θα υποστηρίξει και πάλι την υποψηφιότητά του οτι θα υποστηρίξει και πάλι την υποψηφιότητα του νύν Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου έφερε σειρά αντιδράσεων απο τα πολιτικά κόμματα και πολιτικές προσωπικότητες. Παράλληλα και η φημολογούμενη ονοματολογία επέτεινε την ήδη τεταμένη πολιτική ζωή προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "στη δίνη της προεδρολογίας έχει μπεί η Νέα Δημοκρατία. Το θέμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται ως γόρδιος δεσμός, καθώς βγήκε χθές ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης με δήλωσή του στον "Φλάς", ο οποίος είπε οτι η ΝΔ πρέπει να προτείνει Στεφανόπουλο".

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ σε συνάντηση με στενούς του συνεργάτες" ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο, λέγοντας οτι "ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να ανακοινώσει εγκαίρως το πρόσωπο που η ΝΔ θα προτείνει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση πριν απο τις εθνικές εκλογές που μοιραία θα προκύψουν απο το αδιέξοδο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σε άρθρο της σημειώνει οτι "τι θα κάνει δηλαδή ο νύν πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι και... τσαντιστεί με όλη αυτή την προεδρολογία. 'Η ακόμα και να θυμώσει - άνθρωπος είνα κι αυτός- και συναισθανόμενος τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο να δηλώσει οτι αρνείται μέν την επανεκλογή του, αφού δεν αρέσει στη ΝΔ, αλλά κατεβαίνει, όπως έχει δικαίωμα, παρέα με τον Σημίτη... Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καταλαβαίνετε όλοι οτι οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ θα είναι σκέτος περίπατος... και τα όνειρα της ΝΔ σβήνουν αυτομάτως".

    [11] ΝΔ

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "τρείς εβδομάδες μετά την νίκη των ευρωεκλογών και ενώ θα ανεμένετο σαφέστερες θθέσεις για το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ο κ. Καραμανλής απέφυγε να απαντήση κατά τρόπο συγκεκριμένο στα περισσότερα ερωτήματα που του ετέθησαν. Δίνοντας έτσι την εντύπωση, ή οτι δεν επιθυμεί να δεσμευθεή για τίποτε, ή -το ακόμη χειρότερο- οτι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμη διαμορφώσει σαφείς θέσεις κυβερνητικής πολιτικής".

    [12] Παιδεία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "τέσσερα κρούσματα με αλλοιωμένα γραπτά σημειώθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των μαθητών της Β'Λυκείου και αφορούν τα μαθήματα της Χημείας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας. Την καταγγελία έκαναν ο πρόεδρος και οι βαθμολογητές του 103ου βαθμολογικού κέντρου, στην Πεύκη, όπου διορθώνονται γραπτά απο σχολεία της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά. Του θέματος έχει επιληφθεί ήδη το υπουργείο Παιδείας. Στο ίδιο βαθμολογικό κέντρο είχαν εντοπισθεί και κρούσματα μαζικών αντιγραφών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ειδικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Α'Λυκείου που θα επαναλάβουν την τάξη και την έναρξη διαλόγου με τα δεκαπενταμελή όργανα των μαθητών απο την καινούργια σχολική χρονιά εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 5 July 1999 - 7:46:59 UTC