Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιτόκια-Χρηματιστήριο
  • [3] Καύσωνας
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Επίσκεψη Κλίντον

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τον καύσωνα, η επικείμενη επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η αύξηση των επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΕΛΛΑΣ... ψητή σε 42 με 44 βαθμούς Κελσίου. Η πιο καυτή εβδομάδα του χρόνου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 42 βαθμοί Κελσίου: Κόλαση η Αθήνα. Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης "Ξενοκράτης" σε ισχύ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκλογική κυβέρνηση. "Επιστρατεύεται" ο εκλογικός νόμος Κουτσόγιωργα. Προβάρει ο Σημίτης στη Σίφνο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις στα Λύκεια. Τι σχεδιάζει το υπ. Παιδείας για στάσιμους - μεταξεταστέους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές τον Οκτώβριο. Συναγερμός σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία - ανάκαμψη για την Ευρώπη. Προβλέψει του Economist Intelligence Unit.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ραντεβού με τον UCK στην Αθήνα. Νέα πρόκληση του Γιωργάκη Παπανδρέου.

    ΕΘΝΟΣ: Δάνεια με... "πρόστιμο". Ακριβαίνουν τα καταναλωτικά και οι πιστωτικές κάρτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ερχεται ο Κλίντον για να φύγει το... Αιγαίο. Οπως έγινε γνωστό χθές, απο κυβερνητικούς κύκλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκβιάζουν τους μικρούς. Εν μέσω καύσωνα άνοιξαν και πάλι το κεφάλαιο της προεδρολογίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δάνεια: ο νέος χάρτης για τα καταναλωτικά. Ποιές τράπεζες εοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις επιτοκίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οδηγία- σόκ για ομόλογα- καταθέσεις. ΕΕ: Στο 20% η φορολογία, αλλά στους "μικρούς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διπλασιάζεται ο τζίρος της Σοφοκλέους. Μεγάλα ποσά απο 27 Αυγούστου στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.

    ΕΣΤΙΑ: Ασφυκτικές πιέσεις σε Ελλάδα- Τουρκία. Το επικείμενο ταξίδι του προέδρου Κλίντον.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο χάρτης της έκλειψης Ηλίου στην Ελλάδα. Φρενίτιδα σε όλο τον κόσμο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρίχνουν στην αγορά φιάλες-"βόμβες".

    [2] Επιτόκια-Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "εκρηκτική άνοδος στον τζίρο της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Ηδη απο τις 27 Αυγούστου αρχίζει η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, σε ένα εξάμηνο μπορεί να ξεπεράσει σε συναλλαγές ακόμη και τη Σοφοκλέους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "στα καταναλωτικά δάνεια εστιάζεται η μάχη των τραπεζών για την αύξηση του μεριδίου τους στη συνολική αγορά. Τα μέτρα της Τραπέζης της Ελλάδος για τον περιορισμό των δανείων δεν έχουν αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς οι τράπεζες προτιμούν να θυσιάσουν ένα μέρος απο τα κέρδη τους, απο το να χάσουν... πελάτες".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "ακριβότερο γίνεται το χρήμα για κατανάλωση. Οι τράπεζες ακολουθώντας το παράδειγμα της Eurobank, θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων, των πιστωτικών καρτών και των δανείων για ΙΧ. Ουσιαστικά, πρόκειται για δάνεια με πρόστιμο, αφού οι τράπεζες μετακυλούν στους καταναλωτές τις ποινές που επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος σε όσα απο τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν πολλά καταναλωτικά δάνεια. Η άνοδος των επιτοκίων θα κυμαίνεται απο 0,5 έως 1 εκατοστιαία μονάδα, ενώ σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "ακριβά θα πληρώσουν τα καταναλωτικά δάνεια που πήραν τους τελευταίους μήνες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, οι οποίες πίστεψαν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πτώση των επιτοκίων. Αντίθετα, τα επιτόκια των καταναλωτικών και προσωπικών δανείων όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αιφνιδιαστικά άρχισαν απο την Παρασκευή να αυξάνονται".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους εκατοντάδες χιλιάδες δανειοληπτών η απόφαση της EFG Eurobank να αυξήσει κατά μια μονάδα τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια. Ο φόβος που εκφράζεται είναι οτι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες τράπεζες, πράγμα που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί οτι στο τέλος Μαϊου το συνολικό ποσό των καταναλωτικών δανείων που είχαν χορηγηθεί έφθανε στο 1,12 τρις δρχ με συνεχείς αυξητικές τάσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "νέα μέτρα για τη "μάχη" του πληθωρισμού ετοιμάζεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην "ναυαγήσει" το κριτήριο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Το οικονομικό επιτελείο, πέραν των ήδη αποφασισμένων δημοσιονομικών χαρακτήρα μέτρων στην κατεύθυνση μείωσης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται για το δεύτερο "κύμα" μειώσεων και αναζητά εναλλακτικές παρεμβάσεις".

    [3] Καύσωνας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την χώρα εν αναμονή του "καυτού" τριήμερου που αρχίζει απο αύριο Τρίτη και θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη. Τα θερμόμετρα θα "σπάσουν", καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 44 βαθμούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή του σχεδίου "Ξενοκράτης" βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες, νομαρχίες και δήμοι ώστε να αντιμετωπιστεί ο καύσωνας που επισήμως κάνει σήμερα την "καυτή" εμφάνισή του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "οι τυχεροί που μένουν ή επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους στο Αιγαίο τη βδομάδα που διανύουμε, σωθήκανε. Το βοριαδάκι του πελάγους κρατάει αντίσταση στον υδράργυρο, που τρελάθηκε τελείως και ανεβαίνει στους 39 και πάνω βαθμούς Κελσίου. Για όλους εμάς τους υπόλοιποους, τους δυστυχείς εναπομείναντες στην Αττική, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, τη Βοιωτία, το Αργος, την Ημαθία, τη Λαμία και τις Σέρρες, περιοχές που θα έχουν και τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες αυτές τις ημέρες, η μάχη θα είναι άνιση. Υπομονή μέχρι την Παρασκευή που θα αρχίσει η πτώση του υδραργύρου".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η μη προσαρμογή του προφορικού στο γραπτό βαθμό, έστω κι αν η μεταξύ τους διαφορά είναι... χαώδης, περιλαμβάνεται στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, για την ενίσχυση των 26.000 μετεξεταστέων της Β'Λυκείου. Η προσαρμογή θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις συνυπολογισμού της βαθμολογίας της Β'Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας εκπονεί πρόγραμμα στήριξης των 11.613 μαθητών της Α'Λυκείου, που χάνουν τη χρονιά τους. Την ίδια ώρα, ανοίγει νέο μέτωπο με τους καθηγητές, επιχειρώντας την επιβολή της αξιολόγησής τους απο 4000μελές Σώμα Μονίμων Αξιολογητών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "τη σύσταση ειδικής επιτροπής με μόνιμους αξιολογητές, προχωρεί απο τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας, έπειτα απο τα υψηλα ποσοστά αποτυχίας που σημειώθηκαν στη Β Λυκείου. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Ανθόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται σοβαρά να προβεί σε σημαντικές αλλαγές απο τη νέα σχολική χρόνια, χωρίς ωστόσο οι αλλαγές αυτές να σημάνουν την τροποποίηση κάποιων σημείων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    [5] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο ισοδυναμεί με αναγνώριση του ψευδοκράτους, επεξεργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρόκειται να αναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων - και όχι μόνον αυτών- θα ειπδιώξη ο πρόεδρος Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία έχει προγραμματισθή για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Τα κύρια θέματα που θα περιλαμβάνη η ατζέντα των συνομιλιών θα είναι τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ, με αιχμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "εκείνο που έως πριν λίγους μήνες η Αθήνα προσπαθούσε να αποφύγει εκφράζοντας μάλιστα την δυσφορία της όταν είχε βολιδοσκοπηθεί σχετικά, θα συμβεί στο προσεχές μέλλον και μάλιστα με την πλήρη συναίνεση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Προ μηνών, στο μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζαν "εφιάλτη" την διπλή επίσημη έλευση Κλίντον σε Αγκυρα και Αθήνα (μετά τη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ). Ο "εφιάλτης" είναι σήμερα γεγονός και μάλιστα καλοδεχούμενος αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος δράστης ή αντίδρασης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, ο αμερικανός πρόεδρος κ. Μπίλ Κλίντον κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου, είναι ακόμη υπο διαμόρφωση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο οτι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει ένα απο τα κύρια σημεία της. Ο λόγος είναι οτι τον Σεπτέμβριο αρχίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συμμετοχή της Ελλάδας, οι εργασίες για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και ο ελληνοτουρκικός διάλογος για διμερή θέματα "χαμηλής πολιτικής σημασίας".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 9 August 1999 - 10:46:55 UTC