Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Αυθαίρετα
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Καύσωνας
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο-Ανοδος τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, η πορεία του Χρηματιστηρίου, το Κυπριακό και τα αυθαίρετα στα δάση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δροσίζει απο Πέμπτη, ενώ σήμερα και αύριο ψηνόμαστε.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αγιογδύτες στην Πάτμο. Δεν έχουν το Θεό τους!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι έρχεται να πάρει ο Κλίντον. Νέες αποκαλύψεις της "Α".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Υδράργυρος και Σοφοκλέους ανεβαίνουν μαζί. Παράλληλη άνοδος θερμοκρασίας προς τους 42 βαθμούς και δείκτη προς τις 5.000 μονάδες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αφηνίασε η Σοφοκλέους. Τζίρος 230 δις σε μια μέρα.

    Η ΑΥΓΗ: Οχι στη στράτευση απο τα δεκαοκτώ. Αναδιπλώνεται το υπουργείο Αμυνας μετά τις αντιδράσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ελεύθερα τα αυθαίρετα στα δάση. Εκθεση-καταπέλτης για δασαρχεία, εφορίες και νομαρχίες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 230 δις τζίρος απο τις... παραλίες. Παρά τις έντονες πιέσεις στα ομόλογα. Πανζουρλισμός χθές στη Σοφοκλέους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Γιωργάκης καπελώνει τον Σημίτη. Εκτελεί εντολές των ΗΠΑ για να τον στηρίξουν.

    ΕΘΝΟΣ: 3.186 προσλήψεις στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηρθαν οι μυστικοί για να μας στρώσουν τα κρεβάτια. Ενώ η εξωτερική μας πολιτική είναι "όπως στρώσεις θα κοιμηθείς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χώρα κατοχής. Σύναξη μεγαλοπρακτόρων της CIA και του FBI στην Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 9.110 νέες προσλήψεις σε τρείς φάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Να γιατί δεν γκρεμίζονται. Κενό νόμου προστατεύει τα αυθαίρετα στα δάση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε ρήξη Καραμανλής-Αβραμόπουλος για Προεδρία. Αιτία οι κινήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

    ΕΣΤΙΑ: Στο Ουέστ Πόιντ η τύχη της Κύπρου. Το σχέδιο των ΗΠΑ για τις συνομιλίες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απειλούν επενδύσεις Ελλήνων στο Κόσοβο. Διεθνής δύναμη και Θάτσι αμφισβητούν νόμιμες επιχειρήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον δρόμο για την Σοφοκλέους. Αποφασισμένη η μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκθεση-σόκ για τους θανάτους απ'τα τροχαία. 7 στους 10 πεθαίνουν λόγω καθυστέρησης στη μεταφορά.

    ΝΙΚΗ: Πιέσεις απο Κλίντον. Ταυτόχρονη επίσκεψη σε Ελλάδα-Τουρκία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ερχεται στην Αθήνα ο αρχιεγκληματίας πολέμου Κλίντον.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 11 Ευρωπαϊκά ΑΕΙ στη "μαύρη λίστα". Δεν θα αναγνωρίζει τα πτυχία τους το ΔΙΚΑΤΣΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καμίνι που βράζει η Θεσσαλονίκη.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "ο καύσωνας και οι θερινές διακοπές κάθε άλλο παρά ανέκοψαν τον επενδυτικό πυρετό στη Σοφοκλέους. Οι εντολές αγοράς που δόθηκαν απο τις παραλίες τίναξαν χθές τον όγκο συναλλαγών στα 230 δς δρχ, ενώ ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,54%. Την ευφορία που επικρατεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο δεν ταράζουν ούτε οι χθεσινές πιέσεις στα ελληνικά και διεθνή ομόλογα".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "καύσωνας" χθές στη Σοφοκλέους με τον τζίρο να ξεπερνά τα 230 δις δρχ (ρεκόρ ύψους συναλλαγών χωρίς "γυρίσματα") αλλά και το γενικό δείκτη να εκτινάσσεται πάνω απο τις 4.500 μονάες, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου! Κι όλα αυτά παρά τις επιφυλάξεις και τα πρόσφατα αρνητικά μηνύματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον διεθνώς των μετοχών, την ασταθή συμπεριφορά του Ντόου Τζόουνς και την επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "στην "καρδιά" της περιόδου των χαμηλών ρυθμών, λόγω θερινών διακοπών, ο υδράργυρος και ο Δείκτης της οδού Σοφοκλέους ακολουθούν παράλληλη ανοδική πορεία. Αν όμως για τον επερχόμενο καύσωνα υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές προβλέψεις, για τον καυτό τζίρο του Χρηματιστηρίου δικαιώνοντα τα προγνωστικά των αναλυτών που έκαναν λόγο για σύντομη αναρρίχηση του Δείκτη στις 5.000 μονάδες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε χθές ο τζίρος στη Σοφοκλέους, καθώς διαπιστώνεται οτι παρά τις θερινές διακοπές που πάντοτε περιόριζαν αισθητά τον όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αυτή τη φορά η ραγδαία εξάπλωση των εταιριών ληψης διαβίβασης εντολής (ΕΛΔΕ) και το αμείωτο ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών, οι οποίοι απ'όπου κι αν βρίσκονται (ακόμη και απο την παραλία) επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη χρηματιστηριακή τους εταιρία, αλλάζει την εικόνα της αγοράς".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "χρυσωρυχείο" αποτελεί για το Δημόσιο ο φόρος που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου τα έσοδα που εισπράχθηκαν απο αυτόν το φόρο ανήλθαν σε 66,88 δις δρχ, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα, ο φόρος που είχε εισπραχθεί ήταν μόλις 18,26 δις πράγμα που σημαίνει οτι η αύξηση φέτος έφθασε στο 266%".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "κρίσιμη για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η συμφωνία απο την πλειοψηφία της 31μελούς διοίκησης της ΓΕΝΟΠ- όπως όλα δείχνουν η πρόταση του προεδρείου θα εγκριθεί- επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα ανάβει το "πράσινο φώς" για την εισαγωγή μεγάλου πακέτου της εταιρίας στο Χρηματιστήριο".

    [3] Αυθαίρετα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "νομικό κενό στην κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε δάση διαπιστώνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με αποτέλεσμα να διατηρούνται εκατοντάδες κτίσματα που έχουν ανεγερθεί παράνομα σε δασικές περιοχές της Πεντέλης, της Πάρνηθας, του Καπανδριτίου και του Λαυρίου. Πρωτόκολλα κατεδάφισης "ξεχνιούνται " σε συρτάρια και τα αυθαίρετα διατηρούνται ανενόχλητα απο το 1995".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "στο απυρόβλητο παραμένουν τα αυθαίρετα στα δάση. Καταπέλτης είναι η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, για την κατάσταση που επικρατεί σε 4 δασαρχεία και δεκάδες εφορίες της Αναοτλικής Αττικής σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση σε δασικές εκτάσεις (καμμένες και μη) και την είσπραξη προστίμων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το δασαρχείο Λαυρίου".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η παρουσία του - προερχόμενου απο την Τουρκία και τις εκεί συναντήσεις του με την τουρκική πολιτική ηγεσία - Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα και οι "εφ'όλης της ύλης" συζητήσεις του με την ελληνική κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο οτι θα συμπαρασύρουν ακόμα πιο βαθιά στην ευρωατλαντική δίνη θέματα όπως τα Ελλνοτουρκικά και το Κυπριακό".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, " το ελληνικό διήμερο του Μπίλ Κλίντον το Νοέμβριο (22-24), φαίνεται πως θα έχει σαν κύριο αντικείμενό του το Κυπριακό, αλλά και το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάτω απο αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που ήδη σχεδιάζονται με την παρουσία Αμερικανών ειδικών στη χώρα μας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται στην Αθήνα αμέσως μετά τις επαφές του στην Αγκυρα με την τουρκική ηγεσία, στην οποία, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, θα ασκήσει πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "εντός του Οκτωβρίου επιδιώκει η Ουάσιγκτον την δρομολόγηση των διαδικασιών για την οριστική - όπως χαρακτηρίζεται - διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Το αμεριακνικό σχέδιο προβλέεπι άμεση έναρξη των "εκ του σύνεγγυς" συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Ουέστ Πόιντ, αφού προηγηθή πρόσκλησις του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ως τονωτική ένεση στην ψυχορραγούσα διαδικασία διαλόγου στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα ως ώθηση στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ερμηνεύεται η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα και την Αγκυρα. Και αυτό γιατί, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί θα κινηθούν δραστήρια τώρα για να εξασφαλίσουν πρόοδο στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, στην οποία να μπορεί να αναφερθεί ο Κλίντον κατά τις συνομιλίες του με τους Ελληνες και τους Τούρκους ηγέτες τον Νοέμβριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "πιέσεις για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό θα ασκήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, στη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο στις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου. Τα ίδια δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν τη συνάντηση "δύσκολη και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να ζητήσουν ορισμένες παραχωρήσεις για την επίλυση του Κυπριακού".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "ο Αμερικανός πρόεδρος έρχεται με τη λύση του Κυπριακού στις αποσκευές του. Δεν θα έκανε ποτέ αυτήν την επίσκεψη αν δεν ήταν έτοιμος να πεί κάτι. Μαζί ο Κλίντον κομίζει και την πρόταση για την οριστική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών, η οποία "περνάει" φυσικά μέσα απο το μοίρασμα των πετρελαίων του Αιγαίου".

    [5] Καύσωνας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "με ένα καιρικό και ένα ουράνιο φαινόμενο, μέσα στα τόσα άλλα επίγεια, σημαδεύεται το διήμερο που ακολουθεί, ενώ στις παραμέτρους αυτών των φαινομένων - καύσωνας και έκλειψη ηλίου - καταγράφονται θερμοπληξίες, ψυχοπνευματικές (!) διαταραχές και....αποκομιδή σκουπιδιών, αφού οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων ανέστειλαν την απεργία τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "στους... ρυθμούς του καύσωνα, χορεύουν, απο χθές οι Ελληνες. Ολόκληρη η χώρα "βράζει" απο την αφόρητη ζέστη, καθώς οι θερμοκρασίες φθάνουν σε....δυσθεώρητα ύψη. Ηδη χθές το θερμόμετρο έφτασε στους 40 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεμσα, χιλιάδες Ελληνες πολίτες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο καύσωνας, ωστόσο που έκανε και φέτος την εμφάνισή του δεν πρόκειται να υποχωρήσει σύντομα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "όλοι θέλουν το... κλιματιστικό τους! Ο υδράργυρος ανεβαίνει απο τους 38, στους 39, στους 40, με αποκορύφωμα τους 42 βαθμούς, και όλοι θα είναι θεατές της πιο τρελής... κούρσας της θερμοκρασίας, στην οποία η χώρα μας θα βγεί πρώτη και με διαφορά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι " ο καύσωνας δεν μας ξέχασε το φετινό καλοκαίρι. Εκανε χθες την επίσημη εμφάνισή του προακλώντας ταλαιπωρία και δυσφορία κυρίως στους εναπομείναντες στην πρωτεύουσα. Αρκετοί Αθηναίοι αντιμετώπισαν τη χθεσινή αφόρητη ζέση με μακροβούτια στις κοντινές παραλίες και με ολιγόωρες στάσεις στις ελάχιστες οάσεις δροσιάς που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αλλοι προτίμησαν το κλιματιζόμενο χώρο του σπιτιού τους, ενώ δεν ήταν λίγιοι εκείνοι που προτίμησαν να "παίξουν" με τον καύσωνα κάνοντας βουτιές στα συντριβάνια".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "τη φήμη του θερμότερου μήνα του έτους επιβεβαιώνει σήμερα ο Αύγουστος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, το θερμόμετρο αναμέτναι να ξεπεράσει σε πολλές περιοχές της χώρας τους 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω ανοδική πορεία".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει "λίγες μετακινήσεις, ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα, άφθονα υγρά, ελαφριά διατροφή και πολλά χλιαρά ντούς. Μικροί, απλοί κανόνες επιβίωσης σε μια χώρα που ήδη απο χτές μοιάζει με καμίνι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "θερμοκρασίες... υψικάμινου επικρατούν τα τελευταία 24ωρα σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα απο χθές "ψήνεται" καθώς το θερμόμετρο αναμένται τις επόμενες δύο ημέρες να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αύξηση των ορίων συναλλάγματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, το πλεόνασμα στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, οι υψηλές αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού. ε. Οι συ και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στην αγορά ομολόγων.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Πλεόνασμα στα έσοδα! Αναμένεται να φθάσουν τα 350 δισ. για το 1999. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ρεκόρ limit up - Κλείδωσαν 99 μετοχές! ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Σοφοκλέους: Μήτηρ κερδών και για το Δημόσιο - Εσοδα: Πλεόνασμα 290 δισ. "όπλο" κατά του πληθωρισμού. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Τα 20 χαρτιά που κλέβουν την παράσταση - Οι επενδυτές "θέλουν τζόγο και ρίσκο. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Limit up προσδοκιών με πακτωλό φρέσκου χρήματος παρά τη δυσμενή συγκυρία στη χρηματαγορά. ''

    [7] Χρηματιστήριο-Ανοδος τιμών

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: ``Διαψεύδοντας και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει σε ανοδική τροχιά και παρά τη δυσμενή συγκυρία που δημιουργούν οι εξελίξεις στις χρηματαγορές, ο γενικός δείκτης τιμών οδεύει σταθερά προς τις 4.750 μονάδες. Την ανοδική δυναμική ενισχύει η συνεχιζόμενη εισροή "φρέσκου" αποταμιευτικού χρήματος, που αναζητεί ευκαιρίες για βραχυχρόνιες τοποθετήσεις υψηλής απόδοσης. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 11 August 1999 - 8:52:00 UTC