Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ο σεισμός στην Τουρκία
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Οι επιτυχίες των αθλητών μας
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 5.000 μονάδες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, η οικονομική πολιτική και οι επιτυχίες των αθλητών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5.000 μονάδες με... αιχμές! Ξεπερνά κάθε πρόβλεψη το Χρηματιστήριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δόξες και "ντόπες" στη βιομηχανία των ρεκόρ, ενώ οι Ελληνες αθλητές θριαμβεύουν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ακλόνητος ο "στρατηγός". Παρά τις αντιδράσεις για την Επιτροπή Εποπτείας της κυβέρνησης.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Κίνημα... Χρηματιστηρίου. Τα ρεκόρ καταρρίπτονται συνεχώς, πανελλήνια επιδίωξη οι 6.000 μονάδες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χτίστε στα δάση! Απίστευτες ρυθμίσεις προαναγγέλλει ο κ. Γ. Ανωμερίτης.

    Η ΑΥΓΗ: Η δύση της Ανατολής απο τη βίαιη μετάβαση στον καπιταλισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει ο Καραμανλής τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φθηνότερο το πετρέλαιο, φάρμακα, ποτά, τσιγάρα. Οι προτάσεις- αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πύραυλος η Σοφοκλέους. Ο Δείκτης στα ύψη όπως και τα κέρδη.

    ΕΘΝΟΣ: 3.205 προσλήψεις με 4 διαγωνισμούς. Οι προϋποθέσεις, οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στα Τίρανα οι Αλβανοί θα μας ζητήσουν και τα... ρέστα. Απαιτούν απο την Ελλάδα το υπόλοιπο του δώρου των 20 εκτ. δολαρίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μάχη επιγόνων. Τα πάνω-κάτω έρχονται στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι προκηρύξεις για 2.230 θέσεις στην Αστυνομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2 δις τζόγος κάθε λεπτό!.Σοφοκλέους: σηκώνουν τα χέρια οι χρηματιστές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φρενίτις! Με τεράστια δυναμική η Σοφοκλέους συνέτριψε το φράγμα των 5.000 μονάδων.

    ΕΣΤΙΑ: Ανοδος 191% εντός δεκαμήνου. Η φρενήρης πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αχαλίνωτη η Σοφοκλέους. Ξεπέρασε τις 5.000 μονάδες με "ηνίοχους" τις περιφερειακές μετοχές!

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ομαδικοί τάφοι. Με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης σταματούν οι έρευνες στα ερείπια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κέρδη 13,4 τρις σε δύο μήνες στο Χρηματιστήριο! Εσπασε χθές το φράγμα των 5.000 μονάδων.

    ΝΙΚΗ: Ο Κ. Σημίτης στα Τίρανα. Στόχος η βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αναζητώντας προεκλογικά "πυροτεχνήματα". Σε συνεχή σύσκεψη τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στόχος οι 6.000 μονάδες. Εως και Τούρκοι χρηματιστές στράφηκαν στην "καλπάζουσα" Σοφοκλέους.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σαν κουφέτα έριχνε χθές τα δισεκατομμύρια η επενδυτική μανία στη Σοφοκλέους. Κάθε λεπτό η αξία των συναλλαγών φούσκωνε κατά 2 δις δρχ με αποτέλεσμα να καταρριφθούν δύο νέα ρεκόρ: Τζίρου (305 δις) και γενικά δείκτη (5.066 μονάδες). Οι χρηματιστές σηκώνουν τα χέρια μπροστά στο φαινόμενο και μιλούν για "ανεξέλεγκτη τάση ανόδου με απροσδιόριστα όρια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι ``με ασυγκράτηση δυναμική ανόδου η Σοφοκλέους έσπασε χθες το ιστορικό φράγμα των 5.000 μονάδων και έβαλε πλώρη για νέα ιστορικά ρεκόρ, που ουδείς πλέον μπορεί να προβλέψει. Η τεράστια ρευστότητα που διοχετεύεται πλέον καθημερινά στο Χρηματιστήριο από ιδιώτες επενδυτές οδήγησε σε άνοδο του Γενικού Δείκτη καάτα 2,56%, ενώ 88 μετοχές εκτινάχθηκαν στο ανώτατο επιτρεπτό όριο διακύμανσης``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει ότι ``για την κατάστηση των 6.000 μονάδων βάζει πλώρη πλέον το Χρηματιστήριο μετά τη συντριβή χθες του ορίου των 5.000 μονάδων, σε μια συνεδρίαση που κατέπληξε με τη δυναμική της και τους πλέον αισιόδοξους, αποκτώντας χαρακτηριστικά ενός... κινήματος: του Κινήματος του Χρηματιστηρίου``.

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ``συνολικά κέρδη 13.4 τρισ. δραχμών απέφερε το Χρηματιστήριο στους επενδυτές τους δύο καλοκαιρινούς μήνες. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον οδήγησε τις τιμές των μετοχών στα ύψη. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκε από 39,204 τρισ. δραχμές την 1η Ιουλίου σε 52,622 τρισ. δραχμές, χθες. Ποσό, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας. Τα κέρδη αυτά αντιστοιχούν σε ένα εκατομμύριο, περίπου, επενδυτές - μικρούς και μεγάλους. Μόνο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης έσπασε και το φράγμα των 5.000 μονάδων, τα κέρδη των επενδυτών έφθασαν σε 1,43 τρισ. δρχ. ``.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ``σαμπάνιες άνοιξαν χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά το ιστορικό ρεκόρ του Γενικού Δείκτη, που έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 5.000 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 5.066,39 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2,56%.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι ``με μια νέα επίδειξη της δύναμής της, η αγορά έσπασε το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Η αυξημένη ρευστότητα που διαπιστώνεται από χρηματιστές και αναλυτές είναι η βασική αιτία του ``ράλι`` στη Σοφοκλέους, που ``παρασύρει`` από ρεκόρ σε ρεκόρ τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών``.

    [3] Ο σεισμός στην Τουρκία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ``η τελευταία πράξη του δράματος, για τον σκληρά δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό από τη μανία των Ρίχτερ, άρχισε να εκτυλίσσεται. Σιγά σιγά και οι τελευταίες ανάσες κάτω από τα ερείπια σβήνουν, μετά και την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διώξει τα ξένα σωστικά συνεργεία. Μαζί τους φεύγουν και οι ελπίδες για τυχόν επιζώντες``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ``με τραγική επιβεβαίωση της πλέον απαισιόδοξης εκτίμησης για τον αριθμό των θυμάτων από το σεισμό στην Τουρκία, ισοδυναμεί το χθεσινό αίτημα της χώρας προς τον ΟΗΕ, για την αποστολή 45.000 νεκρικών σάκων... Τα ξένα σωστικά συνεργεία άρχισαν ήδη να εγκαταλέιπουν τη χώρα, ενώ η καταρρακτώδης βροχή που πέφτει από χθες ήλθε να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες``.

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι ``την οργή του λαού αλλά και του Τύπου έχει προκαλέσει η άρνηση του υπουργού Υγείας της Τουρκίας Οσμάν Ντουρμούς να δεχτεί βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς από την Ελλάδα, την Αρμενία και τις ΗΠΑ. Ο προσκείμενος στο κόμμα Εθνικιστικής Δράσης υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημιών, καθώς και ανάγκη για γιατρούς και φάρμακα και θεωρεί επικίνδυνη την εργασία των ξένων γιατρών ενώ κατηγορεί τα Συνεργεία Αναζήτησης και Διάσωσης ότι κάνουν σόου, μολύνουν το περιβάλλον και ότι δεν επιτελούν σωστά το καθήκον τους``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ``σημαντικά ίχνη στην τουρκική ψυχή αφήνουν οι ελληνικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο από το σεισμό τουρκικό λαό. ``Αν ο σεισμός χρησίμευσε σε κάτι, είναι στην κατάρρευση των προκαταλήψεων``, γράφει σήμερα η Σαμπάχ, ενώ όλες οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα ανεξαρτήτως των απόψεων που υποστήριξαν παλαιότερα γύρω από τις ελληνοτουρκικές διαφορές, σημειώνουν με τον πλέον επαινετικό τρόπο τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης της ελληνικής κυβερνήσεως και της ελληνικής κοινής γνώμης``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι ``Οι άνδρες των ελληνικών και ξένων σωστικών συνεργείων εγκατέλειψαν με βαριά καρδιά χθες την Τουρκία, ύστερα από εντολή των Ντεμιρέλ-Ετζεβίτ, ενώ χάθηκε έτσι και η τελευταία ελπίδα ανεύρεσης έσω και ενός επιζήσαντα, αφού τα τουρκικά συνεργεία απομακρύνουν τα συντρίμμια αδιαφορώντας για την ύπαρξη ανθρώπων κάτω απ` αυτά``.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ``σημαντικώς δυσκολώτερο είναι το έργο της αποδοκομιδής των ερειπίων, εξ αιτίας της ξαφνικής βροχής που πέφτει από χθες στο σύνολο σχεδόν τωνπεριοχών της βορειοδυτικής Τουρκίας. Η αιφνιδία νεροποντή προκαλείνέους φόβους για εξάπλωση ασθενειών, καθώς οι σωροί των ερειπίων μετατρέπονται σε εστίες μικροβίων, ενώ τόννοι λάσπης δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων που εργάζονται``.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) ``έσβησαν πια οι ελπίδες για τους δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ στη βορειοδυτική Τουρκία. Μοναδική πνοή αισιοδοξίας η διάσωση μιας 54χρονης γυναίκας κι ενός τετράχρονου αγοριού, που κατάφεραν να επιβιώσουν καταπλακωμένοι από τα συντρίμμια των σπιτιών τους για έξι μέρες``.

    [4] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ``η οικονομική πολιτική του 2000 θα είναι σταθερά προσηλωμένη στην πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Παράλληλα με την πολιτική αυτή, θα εξαντληθούν και τα περιθώρια της οικονομίας για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των τομέων υψηλής προτεραιότητας, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι ``ακροβασίες σε τεντωμένο σκοινί ξεκίνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με σειρά συσκέψεων που άρχισαν χτες και θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα. Κύριο θέμα ημερήσιας διάταξης και βασικό πρόβλημα των αναζητήσεων είναι η επιλογή εκείνων των μέτρων, που -χωρίς να αλλάζουν στο παραμικρό την ουσία της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής- θα εξασφαλίζουν τη συγκράτηση του τιμάριθμου στα αναγκαία για την ΟΝΕ επίπεδα και, αφ` ετέρου, θα ικανοποιούν - σ` ένα, τουλάχιστον, βαθμό - τις προεκλογικές, σκοπιμότητες και ανάγκες της κυβέρνησης``.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ``ανήσυχος για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα ``Φαϊνάνσιαλ Τάιμς`` ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της μάχης κατά του πληθωρισμού, από το Δεκέμβριο του 2000 στο Φεβρουάριο του 2001, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου για την αντιμετώπιση του στόχου``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ``τη μείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης (κατά 14 δραχμές το λίτρο περισσότερο από πέρυσι), στα ποτά και στα τσιγάρα, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τιμολόγια των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών αποφάσισε να εισηγηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη. Στόχος να πέσει ο πληθωρισμός κατά μισή μονάδα ως το τέλος Φεβρουαρίου ώστε να είναι έτοιμη η ελλάδα για την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση``.

    [5] Οι επιτυχίες των αθλητών μας

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ``πλώρη και για άλλα μετάλλια, μετά το χάκινο της Θάνου, βάζουν απόψε στη Σεβίλλη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου τα κορίτσια του τριπλούν. Η Παρασκευή Τσιαμήτα και η Ολγα Βασδέκη ρίχνονται στη μάχη του τελικού για ένα μετάλλιο``.

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ``αυτή η φοβερή Ελληνίδα αθλήτρια, που έχει ύψος 1,92, ξεπέρασε το άτυχο παρελθόν της και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η 27χρονη Τασούλα Κελεσίδου έριξε το δίσκο στα 66.05 και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Απόψε στον τελικό του τριπλούν μετέχουν οι Τσιαμήτα - Βασδέκη με μεγάλες ελπίδες για μετάλλια``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι ``η Τασούλα Κελεσίδου πέτυχε ότι δεν μπόρεσε να κάνει στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το `97. Με μια βολή στα 66.05 μ. η κορυφαία Ελληνίδα δισκοβόλος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου χαρίζοντας ταυτόχρονα το δεύτερο μετάλλιο στη χώρα μας, μετά απ` αυτό της Κατερίνας Θάνου στα 100 μ. ``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ προσθέτει ότι ``βρέθηκε στη μέρα της και με βολή στα 66.05 ``εκτόξευσε`` την Ελλάδα στα ουράνια. ``Επιτέλους τα κατάφερα``. Κραυγή ικανοποίησης από την Αναστασία Κελεσίδου, η οποία κρέμασε χθες το αργυρό μετάλλιο στο στήθος της, στο αγώνισμα της δισκοβολίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια χάρισε στην χώρα μας το δεύτερο μετάλλιο σε αυτή τη διοργάνωση, μετά το χάλκινο της Κατερίνας Θάνου``.

    (Π. Ν.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το ρεκόρ των 5.000 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία και η επικείμενη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Η επανάσταση των "μικρών" - Στις 5.066,39 μονάδες έκλεισε χθες η Σοφοκλέους. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Αγοραστικό αμόκ - Με 92 limit up και τζίρο 305 δισ. δρχ. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Στα blue chips για τις 5.500 μονάδες - Σοφοκλέους: Στροφή των κεφαλαίων σε μεσαία και μεγάλη κεφαλαιοποίηση. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Στον ίλιγγο των 5.000 η Σοφοκλέους - Με τζίρο 30,4 δισ. κατερρίφθη το 42ο ρεκόρ. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Οι αγορές απογειώνονται Επενδυτικός παροξυσμός χωρίς προηγούμενο. ''

    [7] Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 5.000 μονάδες

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Οι μαζικές εντολές για αγορά μετοχών ώθησαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ τη Σοφοκλέους. Ο Δείκτης μέ άνοδο 2,56% έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 5.066,39. Η αυξημένη ζήτηση για τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και ορισμένα blue chips οδήγησαν την αξία των συναλλαγών στα 305 δισ. δρχ. "

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 24 August 1999 - 21:02:28 UTC