Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιτυχίες Ελληνίδων αθλητριών
  • [3] Ο σεισμός στην Τουρκία
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Διορθωτική υποχώρηση τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι επιτυχίες των Ελληνίδων αθλητριών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο σεισμός στην Τουρκία και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων. Ελεγχο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διέταξε ο υπουργός Μεταφορών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ρεπό 23 μέρες το μήνα. 3 ώρες την ημέρα εργασία. Η Ολυμπιακή ανακηρύχθηκε η χειρότερη κρατική επιχείρηση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Θέλουν δύο παίκτες για την εξουσία Αμερικανοί και Ελληνες επιχειρηματίες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Στροφή στα "βαριά χαρτιά". Οι 40 μετοχές που μπαίνουν δυνατά στην κούρσα του Χρηματιστηρίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χρυσά κορίτσια. Πρώτη στον κόσμο η Βούλα Τσιαμήτα. Τρίτη η Ολγα Βασδέκη.

    Η ΑΥΓΗ: Ομαδική αγωγή για τα "χάρτινα" κτίρια. 300 σεισμοπαθείς προσέφυγαν σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Ψηλός σέρνει τον Καραμανλή σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και στήνει σκηνικό πρόωρων εκλογών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το χρυσό μας το κορίτσι! Η Βούλα Τσιαμήτα πρώτη στον κόσμο. Και τρίτη η Βασδέκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σεισμός για το βέτο. Εκρηξη του πολιτικού κόσμου για την υποχώρηση Σημίτη.

    ΕΘΝΟΣ: Θρίαμβος είς διπλούν στο τριπλούν. Οι Ελληνίδες έκαναν πάλι περήφανους τους Ελληνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας χορεύουν... τσάμικο και για τους τσάμηδες. Τους πληρώνουμε, ονειρεύονται την "Μεγάλη Αλβανία " και απο πάνω...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σεισμός για το βέτο. Θύελλα αντιδράσεων για την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες κλίμακες φορολόγησης για μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χρυσωρυχείο. Δύο Βολιώτισσες στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητισμού.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σύγκρουση για το βέτο στη Νέα Δημοκρατία. Αιφνίδιες και αποκλίνουσες τοποθετήσεις Μητσοτάκη- Εβερτ.

    ΕΣΤΙΑ: Κέρδη έως 8.645%. Οι 20 πλέον χρυσοφόρες μετοχές της Σοφοκλέους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λιγότερα τα χαρτιά αλλά ίδιοι οι φόροι. Καταργούνται ενημερότητα και διάτρηση στοιχείων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χαλαρώνει" το βέτο... Τα μεγάλα κόμματα φαίνεται οτι συμφωνούν στην άρση της αρνησικυρίας στην Ενωση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δόξα είς διπλούν. Χρυσό η Τσιαμήτα, χάλκινο η Βασδέκη.

    ΝΙΚΗ: Προσέγγιση με Αλβανία. Αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νομιμοποιούν την ασυδοσία στα τρόφιμα. Ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο περί "Ενιαίου Φορέα Ελέγχου".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πλαφόν στα καύσιμα. Ο Ευ. Βενιζέλος καταθέτει τροπολογία για αυστηρές διοικητικές κυρώσεις.

    [2] Επιτυχίες Ελληνίδων αθλητριών

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "πέταξαν στην κορυφή του κόσμου! Η Βούλα Τσιαμήτα και η Ολγα Βασδέκη γέμισαν με Ελλάδα το βάθρο στο τριπλούν! Με άλμα 14.88 η Βούλα Τσιαμήτα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και ο ΕΘνικός μας Υμνος ακούστηκε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, χθές στη Σεβίλη. Στην τρίτη θέση έφτασε η Ολγα Βασδέκη με άλμα 14.61. Ο ελληνικός στίβος ζεί μεγάλες στιγμές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ``εις... διπλούν πανηγύρισε χθες η Ελλάδα στον τελικό του άλματος εις τριπλούν, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα χάρη στη Βούλα Τσιαμήτα και την Ολγα Βασδέκη, που ``απογειώθηκαν`` και κατέκτησαν χρυσό και χάλκινο μετάλιο αντίστοιχα``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι ``και ``λάμπουν`` και είναι... χρυσά. Ο λόγος για τα εκπληκτικά κορίτσια του ελληνικού στίβου, που το ένα μετά το άλλο εξακολουθούν να γεμίζουν περηφάνια την Ελλάδα. Την αρχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έκανε η μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού, η Θάνου. Η ``αέρινη`` Κατερίνα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έδειξε το... δρόμο της νίκης και στους υπόλοιπους αθλητές``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι ``σωστό χρυσωρυχείο αποδεικνύονται οι αθλήτριές μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης. Χθες, για πρώτη φορά δύο Ελληνίδες, και οι δύο από το Βόλο, ανέβηκαν στο βάθρο του τριπλούν. Χρυσό μετάλλιο η Βούλα Τσιαμήτα, χάλκινο η Ολγα Βασδέκη``.

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι ``διπλός θρίαμβος στο τριπλούν από τις δύο Βολιώτισσες που έκαναν περήφανα την Ελλάδα. Χρυσό η Τσιαμήτα και χάλκινο η Βασδέκη``.

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ``η ελληνική σημαία κυμάτισε περήφανη στον ουρανό της Σεβίλης. η Βούλα Τσιαμήτα με άλμα 14.88 μ. και η Ολγα Βασδέκη με άλμα 14 μ. 61 κατέκτησαν την πρώτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και γέμισαν με ενθουσιασμό όλους τους Ελληνες. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κερδίζει χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες αυτούς``.

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ ``τρεις φορές ιστορία γράφτηκε χθες το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Σεβίλλης στον τελικό του τριπλούν γυναικών. Για πρώτη φορά η Ελλάδα κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα χάρις στην εκπληκτική Βούλα Τσιαμήτα με ένα άλμα στα 14,88 μ. Για πρώτη φορά στο παγκόσμιο βάθρο εμφανίστηκαν δύο Ελληνίδες αφού τη μοναδική επιτυχία της Τσιαμήτα συνόδευσε η τρίτη θέση της Ολγας Βασδέκη, που άνοιξε πρώτη τον δρόμο των επιτυχιών στο ελληνικό γυναικείο τριπλούν, και έφτασε χθες στο πρώτο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα με άλμα στα 14.61 μ. ``.

    [3] Ο σεισμός στην Τουρκία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ``η απλωμένη δαγκάνα της μπουλντόζας, αλλά και τα χέρια των μικρών παιδιών, που ζητούν απεγνωσμένα λίγο ψωμί, αποτελούν τις χαρακτηριστικές εικόνες των σεισμόπληκτων περιοχών, καθώς τα ``θαύματα``, πλέον, τέλειωσαν και τη θέση τους πήραν οι μαζικοί τάφοι, η αυγουστιάτικη βροχή και η λάσπη, οι τραγικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και οι μεγάλες ανεπάρκειες στην περίθαλψη των επιζώντων``.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ``με εγκωμιαστικά σχόλια ο ευρωπαϊκός Τύπος συνεχίζει να αναφέρεται στην Ελλάδα και στη βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, από τις πρώτες κιόλας ώρες του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη γειτονική χώρα``.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ``ενώ το δράμα των 220.000 αστέγων που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος έρχεται να συμπληρώσει το δράμα των δεκάδων χιλιάδων νεκρών (που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 45.000), η πρώτη οργανωμένη αντίδραση Τούρκων πολιτών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δίνει ελπίδες ότι ο σεισμός δεν άφησε πίσω του μόνο καταστροφή. Αλλά έφερε στην επιφάνεια και τη λαϊκή οργή``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ``η τουρκική κυβέρνηση αναγνώρισε τα λάθη της στην αντιμετώπιση της κατάστασης μετά τον σεισμό και απηύθυνε επείγουσα έκκληση στο εξωτερικό για αποστολή προκατασκευασμένων σπιτιών, στρέφοτνας τηνπροσοχή της στους αστέγους και προσπαθώντας να μετριάσει τις επικρίσεις για την αδράνειά της``.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ``καθώς τα ξένα σωστικά συνεργεία αποχωρούν σιγά-σιγά από την Τουρκία και η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στη στέγαση των 200.000 αστέγων, με την επιβολή ακόμη και ``φόρου αλληλεγγύης`` για την αρωγή των σεισμοπαθών, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων παίρνει νέες διαστάσεις``.

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ``με μικρή διορθωτική πτώση έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, εγονός που αναμενόταν βέβαια μετά τον... ίλιγγο κερδών που εμφάνισε τις προηγούμενες ημέρες και σε συνδυασμό με την κορύφωσή του πάνω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (του Μήτση) τονίζει ότι ``υπερίσχυσαν οι ρευστοποιήσεις με στόχο την αποκόμιση των μεγάλων κερδών της Δευτέρας, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει οριακές απώλειες. η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονο δυναμισμό, καθώς τα κέρδη προσέγγιζαν το 2%, ωστόσο οι τιμές που διαμορφώθηκαν αποτέλεσαν ευκαιρία για εξαργύρωση των θέσεων της περιφέρειας``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει ότι ``στροφή σε όλα τα ``σκληρά χαρτιά`` (blue chips) προεξοφλούν όλοι οι παράγοντες του Χρηματιστηρίου για τις επόμενες ημέρες μετά την ιλιγγιώδη αύξηση των περιφερειακών μετοχών και τα περιθώρια ανόδου που θεωρούν ότι έχουν οι μετοχές τραπεζών, μεγάλων βιομηχανιών, εταιριών πληροφορικής κλπ. ``

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ γράφει ότι``τη μεγαλοψυχία που έδειξε ο απλός Ελληνας πολίτης απέναντι στο δράμα του γειτονικού τουρκικού λαού επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, ως αποδεικνύεται, και οι γνωστοί ``μεγαλόψυχοι`` πολιτικοί που ευθαρσώς επιθυμούν την άρση του βέτο στην Τουρκία γιανα χρηματοδοτηθούν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο σεισμός στη γείτονα ταρακούνησε, ως διαπιστώνεται, και ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο που διαθέτει η χώρα μας, το βέτο, προκειμένου να διευθετήσει πάγια εθνικά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι ``όσοι προέβλεπαν ότι μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα υπήρχε έντονη κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό δικαιώθηκαν. Το ευχάριστο είναι ότι τα θέματα αυτά, που είναι μείζονος σημασίας για τηνπορεία της χώρας μας προς τον 21-ο αιώνα, εξελίσσονται σε ένα κλίμα ύφεσης, χωρίς τις γνωστές -τεχνητές ή πραγματικές- εντάσεις του παρελθόντος. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και το κλίμα που κυριαρχεί στις συνομιλίες δημιουργεί προσδοκίες για θετικές εξελίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρπεπει να καλλιεργηθούν αυταπάτες για σύντομες λύσεις σε προβλήματα που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βρει τα κατάλληλα ``στηρίγματα`` για την επικείμενη ``θαρραλέα`` αναθεώρηση της στάσης της έναντι της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ε Ε, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί, επί σειρά ετών, με την προβολή ``βέτο``. Η αλλαγή αυτή συνδέεται προσχηματικά με την αποστολή ``ανθρωπιστικής`` βοήθειας στην Τουρκία, εξαιτίας του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ``σεισμό πολλών Ρίχτερ με ανυπολόγιστες τις συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να άρει το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Η κυοφορούμενη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που υποστηρίζεται και από στελέχη που ανήκουν στην αντιπολίτευση προκάλεσε χθες τις πρώτες έντονες αναταράξεις με την εκτόξευση κατηγοριών για μεμονωμένες και αποσπασματικές δηλώσεις και κινήσεις που υπονομεύουν την εξωτερική πολιτική της χώρας και για αφορμές που αναζητεί η κυβέρνηση Σημίτη προκειμένου να προωθήσει χωρίς αντάλλαγμα την ελληνοτουρκική προσέγγιση και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ ``φουντώνει η παραφιλολογία γύρω από τη ``χρησιμότητα`` άρσης του ελληνικού βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ``δικαιολογία`` τον καταστρεπτικό σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας. Οι φωνές υπέρ της άρσης του βέτο πληθαίνουν, και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση τίποτα πάντως δεν είναι ακόμη αποφασισμένο``.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ``προς την άρση του βέτο που δεσμεύει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται να κινήται η κυβέρνησις. Και θα ήταν πολύ εύκολο να τοποθετηθή κανείς αρνητικά έναντι της πρωτοβουλίας αυτής. Με την εμπειρία από την συμπεριφορά του τουρκικού στρατιωτικο-πολιτικού καθεστώτος, ευλόγως επικρατεί στην χώρα μας καχυποψία έναντι της τουρκικής ηγεσίας. Εν τούτοις, αν η ενέργεια προς την οποία φαίνεται ότι προχωρεί η Κυβέρνησις Σημίτη υλοποιηθή σωστά, είναι δυνατόν να αποφέρη μεγάλα οφέλη για την Ελλάδα``.

    (Π. Ν.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η διορθωτική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα σχεδιαζόμενα μέτρα για την μείωση του πληθωρισμού, οι δηλώσεις Παπαδήμου για την πορεία των επιτοκίων και η έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Παραγώγων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: `` Αμεση λύση οι έμμεσοι φόροι για στήριξη της αντιπληθωριστικής πολιτικής. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Σήμα ανόδου από Γκρίνσπαν στις αγορές - Η Σοφοκλέους κράτησε τα υψηλά κέρδη. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Ραντεβού στα τυφλά στο χορό των δισ. - Σοφοκλέους: Συνεδρίαση "κονσέρβα" με ρευστοποιήσεις κερδών. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Διόρθωση με στροφή στα τραπεζικά χαρτιά - Πτώση με το δείκτη πάνω από τις 5.000 μονάδες. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Η ώρα των Τραπεζών - Οι μετοχές τους επανέρχονται στο προσκήνιο. ''

    [7] Χρηματιστήριο - Διορθωτική υποχώρηση τιμών

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: ``"Στάση" αναμονής αλλά και στροφή στα τραπεζικά χαρτιά από τους επενδυτές στο ΧΑΑ, αφού μετά την κατάρριψη του "φράγματος" των 5.000 μονάδων ο γενικός δείκτης έκλεισε χθές με ελαφρά διόρθωση κατά 0,2% ενώ ο όγκος των συναλλαγών, ξεπέρασε και πάλι τα 300 δισ. δρχ. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 25 August 1999 - 12:04:59 UTC