Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Ο σεισμός στην Τουρκία
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Νεο ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι συνέπειες απο τον καταστροφικό σεισμό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημεινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί: 3 τσιγάρα την ημέρα η φοροαπαλλαγή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χούντα απειλεί την Τουρκία. Μετά την τραγωδία έρχονται χρεοκοπία και στρατιωτικός νόμος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εθελοντές προστάτες του Ετσεβίτ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Μητσοτάκης...

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Με ατμομηχανή τις Τράπεζες. Αρχισε η δυναμική στροφή της Σοφοκλέους στα "βαριά χαρτιά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δωστ'όλα γιατί χανόμαστε! Πανικόβλητος Σημίτης προς Παπαντωνίου.

    Η ΑΥΓΗ: Ωρα για άρση του βέτο. Πρόταση ευθύνης απο τον ΣΥΝ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λουκέτο στα πρατήρια των κερδοσκόπων. Τολμηρές αποφάσεις Βενιζέλου για τον έλεγχο στις τιμές των καυσίμων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Κυβερνητικές αποφάσεις- προσεχείς αναγγελίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κομπίνα με βίντεο στη Σοφοκλέους. Επενδυτές ζητούν επέμβαση εισαγγελέα.

    ΕΘΝΟΣ: Εισβολή μαφιόζων. Η σύλληψη του Ρώσου εκτελεστή αποκαλύπτει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα... εκτεθούν με λόγια για μια ακόμη φορά. Οι κ. κ. Σημίτης-Καραμανλής ετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ισοπέδωσε τον Γιωργάκη για τη Θράκη με νέες δηλώσεις του ο Υπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες, Βαν ντερ Στούλ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ουρές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αυξήθηκαν κατά 77% οι αιτήσεις για εγγραφές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στροφή και "μπούμ". Στα "μπλού" η Σοφοκλέους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλμα τριπλούν. Αφομοιώνει το Χρηματιστήριο το επίπεδο των 5.000 μονάδων.

    ΕΣΤΙΑ: Κλονίζεται σοβαρώς ο Ετσεβίτ. Η λαϊκή κατακραυγή στρέφεται εναντίον του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πέραν κάθε προβλέψεως καλπάζει η Σοφοκλέους. Ο ημερήσιος τζίρος στα 300 δις-Ο δείκτης ανήλθε στις 5.224 μονάδες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο! ΝΕ ελαφρύνσεις. Τα κριτήρια ένταξης "ανακουφίζουν" μισθωτούς και συνταξιούχους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υποδέχονται το εκλογικό έτος με... Παροχές - Ανάσα για μισθωτούς, συνταξιούχους.

    ΝΙΚΗ: "Επίθεση" με φιλία. Πρόταση Γ. Παπανδρέου για χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστική υποδοχή στα κυβερνητικά "πυροτεχνήματα".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αντικειμενικά: τέλος. Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με συλλαλητήριο η υποδοχή Σημίτη στη ΔΕΘ.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η στροφή των επενδυτών απο τις μετοχές των μικρών εταιριών στα ισχυρά χαρτιά (μπλού τσίπς) δημιουργεί προϋποθέσεις εκρηκτικής συνέχειας στο Χρηματιστήριο. Τα 320 δις δρχ που παίχθηκαν χθές εκτόξευσαν τον γενικό δείκτη στο ρεκόρ των 5.224,15 μονάδων, με θεαματική άνοδο 3,32% Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων, σε συνδυασμό με το ήρεμο κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων, διαμορφώνουν θετικό υπόστρωμα για την πορεία της Σοφοκλέους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ``πέραν κάθε προβλέψεως η Σοφοκλέους υπερέβαλε εαυτήν, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο γενικός δείκτης στις 5.224,15 μονάδες και η χώρα να δείχνει παραδομένη σε μια διαρκή χρηματιστηριακή παραζάλη. Εχει λάβει πια τέτοιες διαστάσεις η φρενίτις του επενδυτικιού κοινού, ώστε μεταξύ 11 το πρωί και 1.30 μετά το μερημέρι, παραλύει στην κυριολεξία κάθε παραγωγική δραστηριότης, με τους περισσότερους να είναι κρεμασμένους στις οθόνες της Σοφοκλέους, παρακολουθώντας τις αυξομειώσεις των μετοχών``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει ότι ``αρχισε ξανά το νέο ράλι του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη στροφή των επενδυτών στα blue chips και ιδιαίτερα στις τράπεζες, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τι ςπροβλέψεις της ``Α``. Παρότι χθες 171 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, τα βαριά χαρτιά τροφοδότησαν ανοδικά τον δείκτη, ενώ αντίθετα περιφερειακοί τίτλοι και χαρτιά που είχαν τρέξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις δέχθηκαν πιέσεις και έκλεισαν πτωτικά``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι ``ακάθεκτα συνεχίζει την πορεία του προς υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ. Τα blue chips επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο, οδηγώντας το Δείκτη με μεγάλη ευκολία πάνω από το φράγμα των 5.200 μονάδων. Κινητήρια δύναμη για την αλματώδη πορεία της Σοφοκλέους είναι η τεράστια ρευστότητα που διακινείται καθημερινά``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι ``σε... ρουτίνα έχει μετατραπεί πλέον η άνοδος των τιμών στη Σοφοκλέους όπου χθες σημειώθηκαν νέα ρεκόρ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης που επαναβεβαίωσε τη στροφή του επενδυτικού κοινού στα ``βαριά χαρτιά`` και την τεράστια ρευστότητα της αγοράς που οδήγησε τον τζίρο στο ποσό-ρεκόρ των 320 δις δραχμών``.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ``την παρέμβαση του εισαγγελέα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ζητούν η ``Β`` και οι επενδυτές για την προβληματική, και επομένως παραπλανητική, ενημέρωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του.

    [3] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ``με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και φοροελαφρύνσεις θα ενισχύσει η κυβέρνηση το εισόδημα των χαμηλών εισοδηματικά ομάδων του πληθυσμού. Οι μισθοί θα αυξηθούν 2,5% και οι συντάξεις 4%, ενώ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ η αύξηση θα είναι 10.000 δραχμές. Το ``πακέτο`` των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διεύρυνση του αφορολογήτου ορίου, μεγαλύτερη έκπτωση για τα παιδιά, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και μείωση του φορολογικού συντελεστή των προσωπικών εταιρειών``.

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι ``σταθερά προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμούσ ε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 2% παραμένει η οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης. Ετσι, κεντρικό θέμα της χθεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο ήταν η προετοιμασία των έκτακτων αντιπληθωριστικών μέτρων, που θα έχουν ως αιχμή τη δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης``.

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι ``ο κίνδυνος να αποβεί ο πληθωρισμός της χώρας ``μοιραίος`` για τις προοπτικές εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ, οδήγησε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια σειρά αποφάσεων, που θα ανακοινωθούν όμως επισήμως στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ``πακέτο μέτρων,, το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις για το 2000 πάνω από τον πληθωρισμό τους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα, καθώς και αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις, στα επιδόματα των ανέργων, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις, αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Πρόκειται για παροχές-ανάσα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής εν όψει και των εκλογών του 2000``.

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι ``έτοιμη είναι η δέσμη τωνπαροχών της κυβέρνησης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στις 4 Σεπτεμβρίου, στη Διεθνή Εκθεση θεσσαλονίκης. Στα μέτρα περιλαμβάνονται αυξήσεις μισθών, συντάξεων (ιδιαιτέρως των χαμηλών και αγροτικών) και επιδομάτων καθώς και του αορολογήτου ορίου - περί τα 2.000.000 δρχ. για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 1999 και περί τα 2.300.000 δρχ. για τα εισοδήματα του 2000. Επίσης με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού ``πέφτουν`` οι ειδικοί φόροι ενώ μειώνεται και η φορολογία των προσωπικών εταιρειών``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ``πανικόβλητος ο πρωθυπουργός για την επερχόμενη ήττα και με το βλέμμα στραμμένο στις προσεχείς εκλογές έδωσε χθες το σύνθημα στον κ. Παπαντωνίου: ``Δωσ` τα όλα γιατί χανόμαστε``. Ελαφρύνσεις, αυξήσεις, μειώσεις... ``.

    [4] Ο σεισμός στην Τουρκία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (του Μήτση) γράφει ότι ``πολιτικές διαστάσεις παίρνουν στην Τουρκία οι συνέπειες του σεισμού, ενώ νωπό είναι ακόμη το αίμα των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζή τους μέσα στα συντρίμμια των 17.152 κτιρίων που κατέρρευσαν από την ανεξέλγεγκτη μανία της φύσης``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι ``προκαλώντας έκπληξη, το Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσης, που υπάγεται στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν έως χθτες 12.514, σήμαντικά μικρότερος από την προχτεσινή εκτίμηση του ίδιου οργάνου. Σήμερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φθάνουν στην Αγκυρα γι ανα συζητήσουν το ενδεχόμενο ``σχεδίου ανοικοδόμησης``, που κατά τη ``Χουριέτ`` θα ``προσιδιάζει με αυτό του Κοσσυφοπεδίου``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (του Ρίζου) υπογραμμίζει ότι ``ο σεισμός που γκρέμισε χιλιάδες σπίτια στην Τουρκία και βύθισε στο πένθος, στη δυστυχία και τον κίνδυνο τον τουρκικό λαό, απειλεί να γκρεμίσει όχι μόνο όσα καλά χτίστηκαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 24ωρα με πρωτοβουλίες δημοσιογράφων και απλού κόσμου, αλλά και την ίδια την τουρκική δημοκρατία``.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ``παρά την ανοικτή στήριξή της απότον αμερικανικό παράγοντα στο εσωτερικό η Κυβέρνησις Ετσεβίτ δέχεται πιέσεις να παραιτηθή. Και παρά τις δημόσιες ευχαριστίες του ιδίου του Ετσεβίτ προς τον πρόεδρο Κλίντον η θέσις του Τούρκου Πρωθυπουργού εμφανίζεται αρκετά επισφαλής. Η λαϊκή κατακραυγή για την απουσία του κράτους στις προσπάθειες διασώσεως των σεισμοπαθών έχει προσλάβει τέτοια έκταση ώστε η Κυβέρνησίς του -η οποία στηρίζεται σε τρία κόμματα- θα δώση σκληρή μάχη για να διατηρηθή στην εξουσία``.

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "υπό το πρόσχημα της "ανθρωπιστικής βοήθειας" (όπως ο όρος χρησιμοποιήθηκε απο το ΝΑΤΟ στην υπόθεση του Κοσόβου) η Ελλάδα αποφάσισε - με αμερικανική εντολή - να αναλάβει πρωτοβουλία εντός της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, βάζοντας στο "ράφι" το βέτο. Η μείζων αυτή πολιτική εξέλιξη στα εθνικά μας θέματα ήδη προκαλεί ισχυρές αναταράξεις, αν και ο αμερικανικός παράγοντας φροντίζει ώστε να υπάρξει "νηνεμία" στο πολιτικό μας σκηνικό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "σε νέα βάση τίθεται η ελληνική εξωτερική πολιτική και ειδικότερα ο χειρισμός των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο σεισμός που έπληξε με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα την Τουρκία, είτε αποτέλεσε την αφορμή είτε ένα νέο πραγματικό δεδομένο για την κατάσταση της γείτονος χώρας, έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει ένας επι της ουσίας διάλογος στη χώρα μας για τη χρησιμότητα του ελληνικό βέτο στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "προβληματισμό και ποικίλες εκτιμήσεις προκαλούν στην Ελλάδα, στην Τουρκία αλλά και σε χώρες της ΕΕ οι έντονες συζητήσεις για άρση του ελληνικού βέτο στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου που έκανε λόγο για επιθετική πολιτική αναφερόμνενος στην ελληνική πρωτοβουλία για χρηματοδότηση της Τουρκίας απο την ΕΕ άνοιξαν νέο κύκλο συζητήσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "απο τη στιγμή που η τουρκική πλευρά πληροφορήθηκε την πρόθεση της ελληνικής κυβερνήσεως - που εκφράστηκε απο τον προϊστάμενο της ελληνικής διπλωματίας - να άρει το βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, άρχισαν οι φιλοφρονήσεις και οι αβρότητες, οι οποίες φυσικά ουδεμία δόση ειλικρίνειας εμπεριέχουν αλλά υποβοηθούν προς την κατεύθυνση που η Αγκυρα έχει επιλέξει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "τον συναισθηματισμό των Ελλήνων και την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση προκειμένου άβροχοις πόσι να κάνει στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική της πολιτική και να προωθήσει μέχρι τέλους την ελληνοτουρκική προσέγγιση".

    (Π. Ν.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα άνοδος ρεκόρ τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, η συμφωνία Σημίτη - ΓΣΕΕ και η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``"Λερναία Υδρα" ο πληθωρισμός - Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Εκρηξη 3,32% στη Σοφοκλέους και νέο ρεκόρ - Ιλιγγος 54 τρισ. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Πέφτουν τα ταμπού ανάμεσα στους Ομίλους - Σοφοκλέους: Οι "7" που οδηγούν το δείκτη σε νέα ύψη - Ερχονται μεγάλες συμφωνίες. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Ρεκόρ ανόδου με τα πιο πολλά χαρτιά σε πτώση - Κερδισμένοι οι θεσμικοί από την εκτίναξη των blue chips. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Εκρηκτική άνοδος με μοχλό τα τραπεζικά χαρτιά - Ο δείκτης οδεύει προς τις 6.000 μονάδες. ''

    [7] Χρηματιστήριο - Νεο ρεκόρ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: `` "Αδιόρθωτος"... συνέχισε χθες το "χορό των ρεκόρ" ο Γενικός Δείκτης Τιμών της Σοφοκλέους, χάρις στην μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις λεγόμενες "περιφερειακές" μετοχές στις τραπεζικές. Συγκεκριμένα, ο κυριότερος ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε χθες νέο ρεκόρ όλων των εποχών" στις 5.226,87 μονάδες, αλλά και νέο ρεκόρ "κλεισίματος" στις 5.224,15 μονάδες κάνοντας "άλμα" 3,32%. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 26 August 1999 - 9:24:12 UTC