Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σεισμός
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Σεισμός-Συνέπειες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο ισχυρός σεισμός στην Αθήνα, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νεκροί απο δόλο και ανευθυνότητα. Τα 10'' που συγκλόνισαν την Αθήνα. Οι επιστήμονες συνιστούν: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα 10'' της κολάσεως. Τρόμος, θρήνος και οργή... 5,9 R. Τα παιδιά πλήρωσαν τα εγκλήματα στα χάρτινα σπίτια. Πιάστε τους εγκληματίες κατασκευαστές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αντεξε η Αθήνα. Υπουλο χτύπημα απο τον Εγκέλαδο. Διαλύθηκε το κράτος.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: 5,9 Ρίχτερ. Κλίμα Τουρκίας ως αύριο. Ισχυροί μετασεισμοί, 200 εγκλωβισμένοι και τεράστιες ζημιές απο τη σφοδρή δόνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θαμμένοι ζωντανοί στα ερείπια. 30 νεκροί - δεκάδες αγνοούμενοι. Φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό. Νύχτα τρόμου και αγωνίας.

    Η ΑΥΓΗ: Ράγισε η Αθήνα με σεισμο'5,9 Ρίχτερ. Αιφνιδιάστηκαν οι επιστήμονες απο το μέγεθος των καταστροφών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πού είναι ο Βαρώτσος. Ποιοί και γιατί τον εξαφάνισαν; Να βρεθεί και να ενημερώσει υπεύθυνα τον κόσμο αν επίκειται νέος μεγάλος σεισμός.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Αθήνα αντέχει (;). Επιφυλακή για δύο κρίσιμα 24ωρα. Ο χθεσινός σεισμός, τα θύματα, οι ζημίες, τα κτίρια και οι προβλέψεις. Ολονύκτια αγωνία για τους εγκλωβισμένους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφιάλτης: 5,9 ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα, σκόρπισαν το θάνατο, την καταστροφή και τον πανικό στην Αθήνα. Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

    ΕΘΝΟΣ: ΣΟΚ στην καρδιά της Ελλάδας. 32 νεκροί. 400 οι τραυματίες και άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προβλέψαμε τον σεισμό. Ο σεισμολόγος Η. Τσιάπας είχε προειδοποιήσει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η Γή τρέμει. 200 μετασεισμοί σε 5 ώρες. 5.000 άστεγοι στα Ανω Λιόσια. Συγκλονιστικές στιγμές στα ερείπια. Ηρωϊκές προσπάθειες της ΕΜΑΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 5,9 R. Ερχεται νέος σεισμός. Προειδοποίηση απο Ελληνες και Γάλλους επιστήμονες. Εικόνες Τουρκίας σε Μενίδι, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Λιόσια, Νέα Ερυθραία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5,9 φονιιάς αναπάντεχος. Αλλού τον περίμεναν, Αττική χτύπησε.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χάρτινοι πύργοι έσπειραν το θάνατο. 5,9R πλήγωσαν την Αθήνα. Αισιόδοξοι οι σεισμολόγοι.

    ΕΣΤΙΑ: Απροσδιόριστος αριθμός θυμάτων. Ο πλέον πολύνεκρος σεισμός στην Αθήνα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο πρωτοφανής σεισμός στην Αθήνα προβληματίζει τους σεισμολόγους. Οι νεκροί υπερβαίνουν μέχρι στιγμής τους 30-Περίπου 500 οι τραυματίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τρόμος στην πόλη. Ισχυρός σεισμός 5,9 ρίχτερ συγκλόνισε την Αθήνα. Πάνω απο 25 νεκροί και 250 τραυματίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρομάζει τους σεισμολόγους η συνέχεια του 5,9. Ολονύχτια αγωνίας στην Αθήνα. Οι ήρωες της ΕΜΑΚ βγάζουν συνεχώς εγκλωβισμένους.

    ΝΙΚΗ: Σόκ, τρόμος και θρήνος. Η Αθήνα άντεξε και γλίτωσε απο μεγάλη καταστροφή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θρήνος και οδύνη πάνω στα ερείπια του καταστροφικού σεισμού. Πάνω απο 30 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες και οι εγκλωβισμένοι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τραγική επαλήθευση. Στο κενό οι προειδοποιήσεις-εδώ και χρόνια-των επιστημόνων.

    [2] Σεισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "όπως όλα δείχνουν και οι σεισμολόγοι πλέον αποδέχονται οτι η ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας που έφερε τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, άλλαξε τα σεισμικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής και δεν μπορούν να υπάρξουν πια ασφαλείς προβλέψεις για τη μελλοντική σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "κατέρρευσαν πολυκατοικίες σε Μενίδι, Ν. Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Κ. Κηφισιά, Αν. Λιόσια, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε πολλές ακόμα περιοχές της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής. Θυσία στο βωμό του ασύδοτου κέρδους και της εγκληματικής πολιτικής εργολάβων και εργοδοτών οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια "Φουρλής", "Φαράν", "Παπουτσάνης", "Ρικομέξ".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "ο εγκέλαδος δεν χτύπησε εντελώς απροειδοποίητα αυτήν τη φορά. Αιφνιδίασε ωστόσο τους σεισμολόγους διαλέγοντας ως επίκεντρο ένα σημείο πολύ κοντά στην Αθήνα και ταρακούνησε την πρωτεύουσα με δόνηση εντάσεων 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τη μεγαλύτερη που έχει νιώσει η περιοχή τα τελευταία 300 χρόνια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "τραγική η επιβεβαίωση της Ελεύθερης Ωρας που στις 12 Αυγούστου είχε προβλέψει, δια του σεισμολόγου κ. Ηλία Τσιάπα, τον χθεσινό, μεγάλο σεισμό, γράφοντας επι λέξει: "Ο κ. Τσιάπας προβλέπει σεισμό στις 8 Σεπτεμβρίου". Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας μας, ο εν θέματι σεισμολόγος είχε πάλι, επιβεβαιωθεί, αφού είχε προβλέψει απο τις 2 Ιουλίου τον σεισμό που έγινε στις 10 αυγούστου στην Κύπρο.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "Νύχτα τρόμου και αγωνίας έζησε η Αθήνα, ξαθώς οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονταν και ο φόβος ενός μεγάλου σεισμού -οπως προβλέπουν κυρίως ξένοι επιστήμονες- εξακολουθεί να πλανάται. Ολη τη νύχτα τα συνεργεία αγωνίζονταν να σώσουν τους δεκάδες θαμμένους ζωντανούς στα ερείπια εργοστασίων και πολυκατοικιών.

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "ο πλέον πολύνεκρος σεισμός έπληξε χθές την περιοχή πρωτευούσης. Οι νεκροί κατα τον επίσημο απολογισμό αργά χθές βράδυ έφθασαν τους 31, ενώ εκφράζονται φόβοι οτι όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους θα μεγαλώνη".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "κλίμα πανικού επικράτησε χθές στην Αθήνα στις 2.57 ώρα Ελλάδος καθώς σεισμός 5,9 Ρίζτερ έκανε την καταστροφική εμφάνισή του. ανθρωποι βγήκαν στους δρόμους ενω κάποιοι άλλοι πάνω στον πανικό τους πήδηξαν απο τα παράθυρα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "οι μνήμες νωπές απο τον πολύνεκρο σεισμό της Τουρκίας, έκαναν ακόμη πιο εφιαλτικές τις στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι, κυρίως των βορείων προαστίων, αμέσως μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που εκδηλώθηκε χθές στις 14.56 με επίκεντρο την Πάρνηθα".

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει οτι "δοκιμαζεται σκληρά απο χθές η Αθήνα και το κράτος ολόκληρο. Τα 5,9 ρίχτερ που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα πανικόβαλαν τους κατοίκους της και προκάλεσαν πυρετώδεις συσκέψεις σεισμολόγων και κυβερνητικών αξιωματούχων ως αργά τη νύχτα για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση του εφιάλτη".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "βασανιστικές ήταν χθές οι ώρες στην Αθήνα. 18 νεκροί και 400 τραυματίες και αρκετοί εγκλωβισμένοι σε κτίρια πυο έχουν καταρρεύσει είναι ο απολογισμός των πρώτων ωρών, που ακολούθησαν το σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακαρ ρίχτερ, ο οποιος σημειώθηκε λίγο πριν απο τις 3 το μεσημέρι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "αιφνιδίασε σεισμολόγους και γεωλόγους το ρήγμα που προκάλεσε τη χθεσινή ολέθρια δόνηση. Τα δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται για ρήγμα που είχε χαρτογραφηθεί κατά το ήμισυ και είχε υποτιμηθεί αφού ποτέ ως τώρα, η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή του δεν είχε δώσει "υπολογίσιμους" σεισμούς".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "η τραγική κατάσταση που ζεί η Αθήνα, σε δεκάδες σημεία με γκρεμισμένες πολυκατοικίες και δεκάδες εγκλωβισμένους σε εργοστάσια που κατέρρευσαν θέτουν ζήτημα ευθυνών για κράτος και αυτοδιοίκηση που έδωσαν άδειες, καθώς για τους κατασκευαστές αλλά και τους επιχειρηματίες που τα εργοστάσιά τους έγιναν παγίδες ή φέρετρα για πολλούς εργαζόμενους".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής των κκ Κώστα Σημίτη και Μπουλέντ Ετζεβίτ, στο περιθώριο τη ςΣυνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, στις 18 και 19 Νοεμβρίου, θέλουν οι Αμερικανοί. Η Ουάσιγκτον φέρεται να επιθυμεί μια τέτοια συνάντηση, υπο την "σκέπη" του Μπίλ Κλίντον, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να "χρεωθεί" - σε προεκλογική περίοδο για τις ΗΠΑ - την ελληνοτουρκική προσέγγιση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ διαπιστώνει οτι "το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ελσίνκι, κατέγραψε μια πραγματικότητα την οποία κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η Τουρκία οφείλει να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αν θέλει να συμπεριληφθεί στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει πως "αρχίζει αύριο στην Αθήνα ο δεύτερος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος στις 15 του μηνός θα συνεχισθεί στην Αγκυρα. Οι συνομιλίες κρατούν δύο ημέρες, οπως και στον πρώτο γύρο, που είχε γίνει τον Ιούλιο στις δύο πρωτεύουσες. "

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "το έδαφος για την προώθηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας που αφορά στο Κυπριακό, προετοιμάζει ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Ουέστον με το ταξίδι του στην περιοχή. Μετά την Κύπρο, ο αμερικανός διπλωμάτης έφθασε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "τη νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εν όψει του πλαισίου προσέγγισης που διαγράφεται στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα αλλά και της έναρξης του δεύτερου κύκλου διαλόγου για τα θέματα χαμηλής πολιτικής, που θα ξεκινήσει στις 9 Σεπτεμβρίου, εξετάζει η κυβέρνηση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "παρά την εντυπωσιακή στροφή που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική τους τελευταίους μήνες, ο σκεπτικισμός δεν έχει εγκαταλείψει κορυφαίους παράγοντες που μετέχουν στο σχεδιασμό της".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "η εισαγωγή στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμούς κάτω της βάσης είναι η πραγματικότητα του παλιού συστήματος. Ετσι "απάντησε" χτές ο υπουργός Παιδείας στο φαινόμενο της εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποψηφίων με βαθμούς κάτω της βάσης. Η προχτεσινή ανακοίνωση των βάσεων προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη, αφού σε τμήματα των ΤΕΙ εισήχθησαν υποψήφιοι με βαθμό 5,8 και σε σχολές των ΑΕΙ με βαθμό 10,7".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "ακομα και τη διάλυση της περυσινής σχολικής χρονιάς, που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τα παιδιά να στηριχθούν αποκλειστικά και μόνο στα φροντιστήρια για να αντεπεξέλθουν στις εξετάσεις επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης, προκειμένου να στηρίξει τη λαϊκώς καταδικαστέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "την αναγκαιότητα εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης υπερασπίστηκε χθές ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης, με αφορμή τα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων όπου εισάγονται υποψήφιοι με βαθμολογία κάτω του 10".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Ο ισχυρός σεισμός στην Αθήνα, η μείωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο και η άνοδος των επιτοκίων στην Δημοπρασία των ομολόγων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``To απρόβλεπτο χτύπημα! Ο εγκέλαδος "χόρεψε" την Αθήνα με 5,9 ρίχτερ. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``440 δονήσεις μετά τα 5,9 ρίχτερ - Κρίσιμο 48ωρο. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Ο σεισμός έδειξε την... άλλη όψη του νομίσματος. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Κρίσιμο 24ωρο για τη λαβωμένη Αθήνα - Δεκάδες νεκροί, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Νομός. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Ψυχραιμία! - Οδυνηρός ο απολογισμός της δράσης του Εγκέλαδου. ''

    [6] Σεισμός-Συνέπειες

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Τα πολλά ρίχτερ στα οποία "χόρεψε" χθες η Αττική, πέρα από τις συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές, απέδειξαν πόσο δύσκολη και εύθραστη μπορεί να γίνει η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, καθώς ορισμένοι δείκτες (π. χ πληθωρισμός)μπορούν να επηρεαστούν και από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων. Είκοσι εννέα νεκροί, μέχρι αργά το βράδυ, δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε ερείπια, τρείς επιχειρήσεις "θανάσιμα λαβωμένες", μεγάλος αριθμός κτιρίων με σοβαρές ζημιές, είναι ο πρώτος απολογισμός των 5,9 ρίχτερ που χτύπησαν χθες την Αθήνα, με επίκεντρο την περιοχή της Πάρνηθας. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 8 September 1999 - 15:32:41 UTC