Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σεισμός
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Σεισμός - Επιπτώσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο καταστροφικός σεισμός της Αθήνας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ψυχραιμία. Τα δύσκολα πιθανότατα πέρασαν. Απομονώστε τα "παπαγαλάκια" του τρόμου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελεγχος τώρα... Αλίμονο αν -ο μη γένοιτο- ξαναχτυπήσει ο Εγκέλαδος και στη Θεσσαλονίκη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κρεμάστε τους εργολάβους. Αγανάκτηση απο τον κόσμο που φωνάζει. Η Αθήνα κλαίει για τα θύματά της και μετράει τις πληγές της.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η Αθήνα τρέμει η Ελλάδα αγωνιά. Μειώνονται οι φόβοι για την Πάρνηθα, προβληματίζουν τα εν υπνώσει ρήγματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγκλημα....και τιμωρία. Πάνω απο 65 οι νεκροί- Βιβλικές οι καταστροφές.

    Η ΑΥΓΗ: Οργή για την εκατόμβη. Τουλάχιστον 63 νεκροί-60 αγνοούμενοι- 400 τραυματίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί δήμαρχοι, εργολάβοι, μηχανικοί. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν ακριβά οι υπεύθυνοι για τη μεγάλη συμφορά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Υποχωρεί ο φόβος καθώς συμπληρώνεται 48ωρο. Πένθος για τα θύματα - οργή για τους υπευθύνους αλλά και αισιοδοξία των σεισμολόγων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 5,9R: Αγωνία για εκατομμύρια Αθηναίους. Οι προειδοποιήσεις των ξένων επιστημόνων και η εντεινόμενη φημολογία για νέο σεισμό νέκρωσαν την πρωτεύουσα.

    ΕΘΝΟΣ: Οικογένειες στο δρόμο. Διαστάσεις παίρνει η συμφορά. 65 οι νεκροί, 66 κάτω απο τα ερείπια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο σεισμολόγος Ηλίας Τσιάπας προβλέπει 6 Ρίχτερ στις 11 Οκτωβρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα μέτρα ανακούφισης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 35.000 άστεγοι. Κατεδαφιστέο το 20% των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόνος, άθλοι, ευθύνες. 5,9 και Ρίχτερ ανευθυνότητας απο φήμες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 100.000 άστεγοι στο "φρούριο" Αθήνα. Πόλεις φαντάσματα Φιλαδέλφεια, Μενίδι και Ανω Λιόσια.

    ΕΣΤΙΑ: Το κράτος κύριος υπεύθυνος. Αυθαίρετα, διαφθορά και πλημμελείς έλεγχοι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπουλα κινείται ο Εγκέλαδος. Οι σεισμολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν πού και πότε θα ξανακτυπήσει.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δεν τελειώνει... ο τρόμος των ρίχτερ στην πρωτεύουσα. 63 νεκροί, 40 αγνοούμενοι, περισσότεροι απο 1500 τραυματίες, 20 σοβαρά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αυτοψία σε δύο εγκλήματα. Κόντρα μηχανικών-σεισμολόγων για την αντοχή κτιρίων.

    ΝΙΚΗ: Να κλείσουμε τις πληγές. Αυξάνει ο αριθμός των νεκρών- Τεράστιες οι ζημιές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τραγική κατάσταση με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες αστέγους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε σύγχυση και αναστάτωση όλη η ΑΘήνα.

    [2] Σεισμός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "όλη η Ελλάδα ζεί αυτές τις ώρες την εποποιία των ανθρώπων της ΕΜΑΚ, που ανασταίνουν ζωές απο τα έγκατα της γής. Οι άθλοι τους ξεπέρασαν τους 83 ως τις πρωινές ώρες. Δίπλα σ'αυτόν τον θρίαμβο, ο πόνος για τους χαμένους ανθρώπους και οι ευθύνες για τους χάρτινους πύργους που τους έθαψαν".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "οι ισχυροί μετασεισμοί του πρώτου εικοσιτετραώρου εδραίωσαν την πεποίθηση των σεισμολογων οτι το προχθεσινό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν ο κύριος σεισμός και απομάκρυνε τους φόβους γαι δόνηση μεγαλύτερης εντάσεως ή ακόμη και για μετασεισμό μεγέθους γύρω στα 5 Ρίχτερ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "το κράτος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό των θυμάτων- που ενδέχεται να πλησιάση τους 100 νεκρούς- καθώς και για τις σοβαρές υλικές ζημιές που προεκάλεσε σε χιλιάδες σπίτια ο σεισμός των 5,9 ρίχτερ".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους ισχυρίζονται μεταξύ άλλων οτι "η οδύνη για τις ανθρώπινες απώλειες, την τραγωδία των εγκλωβισμένων και το δράμα των τραυματιών... θύματων όλων εγκληματικής συμπεριφοράς - που ευτυχώς δεν παραγράφεται- των υπευθύνων για την κατασκευή χάρτινων οικοδομημάτων... διακατέχει το πανελλήνιο όλες τούτες τις φοβερές ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "6 Ρίχτερ στις 11 Οκτωβρίου προβλέπει ο σεισμολόγος Ηλίας Τσιάπας" σημειώνει οτι " ο ερευνητής κ. Τσιάπας δήλωσε στην εφημερίδα, "σύμφωνα με τα δεδομένα αναμένεται νέος ισχυρός σεισμός γύρω στα 6 Ρίχτερ, στις 11 Οκτωβρίου, το επίκεντρο του οποίου όμως θα το προσδιορίσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα. Αφετηρία αυτού του σεισμού είναι αυτός της 20ης Αυγούστου, σύμφωνα με την θεωρία μου, μεγέθους 6,5 ρίχτερ στα σύνορα Κόστα Ρίκα-Ονδούρα- Νικαράγουα. Κατόπιν εκτενέστερης ανάλυσης των δεδομένων, οι πιθανότητες να γίνει στη νοτιοδυτική Ελλάδα και στον Κορινθιακό κόλπο νέος ισχυρός σεισμός, όπως αναμενότταν, μειώνονται σημαντικά εξ αιτίας της εκρήξεως του ηφαιστείου της Αίτνας, την περασμένη Κυριακή. Το πιθανότερο είναι να εκδηλωθεί ένα σμήνος σεισμών γύρω στα 5 ρίχτερ στη νοτιοδυτική Ελλάδα και στον Κορινθιακό κόλπο με μικρές όμως πιθανότητες".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "συγκλονιστικές διαστάσεις παίρνει η συμφορά που ο προχθεσινός φονικός σεισμός σκόρπισε στην Αττική. Παρά τις γεμάτες αυταπάρνηση και ηρωισμό προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, ο αριθμός των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει. Τραγική είναι η κατάσταση των αστέγων που άφησε στο πέρασμά του ο Εγκέλαδος. Κατεδαφιστέα ή μη κατοικήσιμα αποδείχθηκαν περίπου τα μισά ελεγχθέντα οικοδομήματα στις φτωχογειτονιές στο Μενίδι, τα Λιόσια, τη Φιλαδέλφεια, την Ελευσίνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "η εγκληματική αδιαφορία θα καθίσει στο εδώλιο! Το ποτάμι της οργής έχει ξεχειλίσει απο τους σεισμοπαθείς που έχασαν για πάντα τους δικούς τους ανθρώπους κάτω απο τα ερείπια, αλλά και αυτούς που αγωνιούν γιατί δεν τους έχουν βρεί ακόμη και ξεσπιτώθηκαν χάρη στην ανευθυνότητα εκείνων που με τα λάθη και τις παραλείψεις τους μεγάλωσαν την καταστροφή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "η εντολή άσκησης ποινικής δίωξης απο τον υπουργό Δικαιοσύνης και η παράλληλη διενέργεια εκτεταμένης προκαταρκτικής εξέτασης απο τους εισαγγελείς Καράμπελα και Κολιοκώστα δεν αναιρούν τις καταγγελίες, δεν αίρουν τις εντυπώσεις και δεν απαντούν τα μεγάλα ερωτήματα που γεννούν οι εικόνες της απρόσμενης καταστροφής".

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει οτι "περισσότερο καθησυχαστικοί όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού ή μεγάλου μετασεισμού παρουσιάζονται οι επιστήμονες ώρα με την ώρα. Καθώς πλησιάζουμε τη συμπλήρωση των δύο πρώτων "κρίσιμων" και ενδεικτικών 24ωρων, τα ενόργανα στοιχεία φαίνεται να συνηγορούν στο οτι τα 5,9 Ρίχτερ που "χτύπησαν" το μεσημέρι της Τρίτης την Αθήνα ήταν ο κύριος σεισμός".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "μέσα σε κλίμα "αλληλεγγύης" που αναδείχτηκε μετά τις θεομηνίες που χτύπησαν τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία προσέρχονται σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού. Ο διάλογος αυτός πρέπει να υπενθυμιστεί, ξεκίνησε μετά απο παρέμβαση και πίεση της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία εξακολουθεί να παρακολουθεί πολύ στενά την προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "στη σκιά του σεισμού-αλλά και των συνακόλουθων ευχών της τουρκικής ηγεσίας που τις υποδέχτηκε θετικά η κυβέρνηση- ξεκινά σήμερα στην Αθήνα η δεύτερη φάση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε επίπεδο ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "χτύπησε ο Εγκέλαδος και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, θυμίζοντας στις δύο χώρες οτι εκτός απο την προαιώνια έχθρα που τις χωρίζει υπάρχουν πολλά πράγαμτα που τις ενώνουν. Το πλήγμα που γνώρισε η Τουρκία απο τον Εγκέλαδο τον περασμένο μήνα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο αλλά είναι κρίμα οι δύο λαοί να αισθάνονται κοντά ο ένας στον άλλον, μόνο σε ώρες δυστυχίας. Το μίσος προκύπτει γιατί η Τουρκία απειλεί μονίμως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά το ίδιο υποστηρίζει και η Τουρκία για τους Ελληνες".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "συγκρατημένος αλλά αισιόδοξος για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίστηκε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ραντικάλ" ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ. "Υπάρχουν βασικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά η έναρξη του διαλόγου είναι πολύ σημαντική" τόνισε ο κ. Ετσεβίτ και συνέχισε: "Ας δούμε όμως πρώτα το αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών που έχει ξεκινήσει".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "καθαρά για ψυχολογικούς λόγους και με δεδομένη την αβεβαιότητα και το φόβο του κόσμου και κυρίως των παιδιών, για νέα μεγάλη σεισμική δόνηση, ο υπουργός παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης, αποφάσισε να αναβληθούν για λίγες ημέρες οι εξετάσεις των ανεξεταστέων της Β'Λυκείου και για μια εβδομάδα την έναρξη του σχολικού έτους".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ουδέν κακόν αμιγές καλού, τουλάχιστον για τους μαθητές, στους οποίους ο καταστροφικός σεισμός "χάρισε" μια εβδομάδα επιπλέον διακοπές. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθές οτι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αλλά τη μεθεπόμενη, δηλαδή στις 20 του μηνός".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "ο εγκέλαδος "γκρέμισε" και το πρόγραμμα των εξετάσεων για τους αποτυχόντες της Β'Λυκείου και για τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού που δίνουν "μάχη " για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ καθώς μετατέθηκαν για τη Δευτέρα οι προγραμματισμένες για σήμερα εξετάσεις".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "έντονα θετική κατεύθυνση είχε η χρηματιστηριακή αγορά κατά το μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με την επισκόπηση χρηματιστηριακών εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, οι τιμές των περισσοτέρων μετοχικών τίτλων, ιδιαίτερα εταιριών με μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσαν σημαντική άνοδο, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης των τιμών των μετοχών να κλείσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή του Γενικού Δείκτη στο τέλος του Ιουλίου 1999".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "αναστάτωση και μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Σοφοκλέους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου επικρατούσε χθές το πρωί μεταξύ των επενδυτών και των χρηματιστών. Πολύ λίγοι ενδιαφερόμενοι είχαν ενημερωθεί για τη ματαίωση της συνεδρίασης, μια απόφαση η οποία ελήφθη για προληπτικούς και για τεχνικούς λόγους".

    "Διέψευσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Σπύρος Κουνιάκης, με δηλώσις του στην ΕΞΟΥΣΙΑ, τις φήμες για αναστολή της λειτουργίας του ΧΑΑ ως το τέλος της εβδομάδας. Διευκρίνησε μάλιστα οτι το Κεντρικό Αποθετήριο θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση. Η διήμερη διακοπή αποφασίστηκε για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, κάτι για το οποίο είχε σύμφωνη γνώμη και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου με τον οποίο συναντήθηκε χθές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "κλειστό παρέμεινε χθές το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς ο ισχυρότατος σεισμός δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των συναλλαγών. Η σχετική διαδικασία δεν κατέστη δυνατόν να συνεχιστεί, λόγω της ξαφνικής διακοπής της ηλεκτροδότησης, λίγο πριν απο τις 15.00. Η ομαλή λειτουργία της Σοφοκλέους δεν ήταν δυνατή και εξαιτίας της αποχώρησης του προσωπικού των περισσότερων χρηματιστηριακών εταιριών. Κλειστό παρέμεινε και το Χρηματιστήριο Παραγώγων, ενω η χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς απο αύριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό τους επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "ο σεισμός των 5,9 ρίχτερ κατέστρεψε τη βιτρίνα του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και έφερε στην επιφάνεια τις εκρηκτικές αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Κατά την άποψή μας, πρέπει να ξεκινήσουμε τον εκπολιτισμό του συστήματος με την επιβολή ενός λογικού φόρου της τάξης του 10% στα κέρδη απο την πώληση των μετοχών. Το μέτρο ισχύει σε όλες τις χώρες που σέβονται το Χρηματιστήριο και τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα και γι αυτό ενισχύουν την επενδυτική, παραγωγική, αλλά και την κοινωνική τους διάσταση".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι συνέπειες του καταστρεπτικού σεισμού, τα μέτρα ανακούφισης για τους σεισμόπληκτους και οι εκτιμήσεις για την πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα κυριότερα θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανυπολόγιστο το κόστος! Χιλιάδες τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα ρίχτερ διχάζουν - Ψύχραιμη η Αθήνα, ανήσυχη η Ουψάλα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο limit up η αξία της ανθρώπινης ζωής - Σεισμός: Οι νεκροί αυξάνονται, χιλιάδες σπίτια ακατοίκητα, άστεγοι 16.000, τα μέτρα της κυβέρνησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα μέτρα ανακούφισης ιδιώτων και επιχειρήσεων - Πάνω από ένα τρισ. υπολογίζονται οι ζημιές από το σεισμό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Επουλώνονται οι πληγές, δεν επηρεάζεται η οικονομία".

    [7] Σεισμός - Επιπτώσεις

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Με εξαγγελία πακέτου δέκα μέτρων χθες από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις συνέπειες του καταστρεπτικού σεισμού της Τρίτης, το κόστος του οποίου υπολογίζεται πλέον από το ΥΠΕΘΟ σε εκατοντάδες δισ. δρχ, ίσως και ένα τρισ. Οσον αφορά πάντως το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού, οι επιστήμονες σε μεγάλη σύσκεψη, επίσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ, υπέδειξαν ως κύρια πηγή ανησυχιών το γενικά υψήλο σεισμικό κίνδυνο της χώρας και όχι το επίκεντρο της Πάρνηθας".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 9 September 1999 - 12:52:11 UTC