Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σεισμός
  • [3] Πορεία Χρηματιστηρίου
  • [4] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι συνέπειες απο τον σεισμό στην Αττική, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το φορολογικό νομοσχέδιο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Νόμπελ στις ΕΜΑΚ Ελλάδας-Τουρκίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Χτίζουν νέα φέρετρα τώρα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι εισαγγελείς δηλώνουν: το μαχαίρι ως το κόκαλο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 28 ρήγματα απειλούν με μεγάλο σεισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργιο συναλλαγής και εκβιασμών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεταφέρονται συνοικίες. Τι έδειξαν οι μετασεισμικοί έλεγχοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θύελλα τα Ρίχτερ της γραφειοκρατίας.

    ΕΘΝΟΣ: Β. Παπαζάχος: Αυτά ξέρουμε για τους σεισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανώτατοι δικαστικοί να διαχειριστούν τις προσφορές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αντιφάσεις σεισμολόγων. Εντείνεται η ανησυχία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στα ύψη τα ενοίκια. Κερδοσκοπία σε βάρος σεισμοπαθών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 100.000 άστεγοι. Μεγαλύτερη απ'ότι φάνηκε η καταστροφή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 100 μεγάλες συμφωνίες θερμαίνουν τη Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Οι παρενέργειες απο τον σεισμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παπαζάχος: Και πρόγνωση σεισμών εως το τέλος του χρόνου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκτός Λυκείου 13.500 μαθητές.

    [2] Σεισμός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Εφτά ημέρες συμπληρώνονται αύριο απο τον καταστροφικό σεισμό. Μια βδομάδα "Γολγοθάς" για τους άστεγους, που τελικά θα ξεπεράσουν τους 100.000. Οι έως τώρα έλεγχοι σε 37.155 κτίρια έδειξαν οτι περί το 50% (18.401 κτίρια) είναι ακατάλληλα για στέγαση. Κι ενω οι άστεγοι βιώνουν το δικό τους δράμα, ανεύθυνες φήμες για μεγάλο σεισμό ενσπείρουν την αναστάτωση και τον πανικό. Σε όλα αυτά προστίθεται και το πλιάτσικο σε κατεστραμμένα σπίτια και στις αποστολές βοηθείας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "φοβερές καταγγελίες που σίγουρα πρέπει να απασχολήσουν τους αρμόδιους, ακούγονται τις τελευταίες ημέρες απο παντού σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου των οικημάτων που επλήγησαν απο τον καταστροφικό σεισμό.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "ασφυκτικό κλοιό αγωνίας δημιουργούν τα γνωστά αλλά και τα ξεχασμένα ρήγματα (28 τα σπουδαιότερα) που πολιορκούν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. "Ξυπνούν" απότομα και απειλούν με νέες εφιαλτικές στιγμές, όπως αυτές που έζησε η Αθήνα το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Οι επιστήμονες φοβούνται οτι ο Εγκέλαδος θα δείξει πάλι τις άγριες διαθέσεις του και σπεύδουν να επισημάνουν τα πιο επικίνδυνα σημεία".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "εκτός απο τα τραγικά θύματα, τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, τους τουλάχιστον 50 χιλιάδες αστέγους και το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας των Αθηναίων - το οποίο εντείνουν κάποιες ανεύθυνες φήμες - ο σεισμός αναμένεται οτι θα έχη και σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "την αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταπεξέλθει στην παροχή των βασικών αναγκών προς τους πληγέντες, βιώνουν και σήμερα οι σεισμοπαθείς στους οποίους δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η παροχή των κυβερνητικών - "αντισεισμικών" επιδομάτων. Υποχρεωμένοι να εγκατασταθούν στους υποδεικνυόμενους οργανωμένους καταυλισμούς, εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους καθιστώντας τα εναπομείναντα περιουσιακά τους στοιχεία λεία των επιτήδειων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "ανέτοιμος αποδείχθηκε ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πρωτογενή προβλήματα, που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στο λεκανοπέδιο. Η αγανάκτηση και ο εκνευρισμός όλων αυτών των ανθρώπων που απο τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στον δρόμο εξαιτίας της ταλαιπωρίας που υφίστανται, πήραν τη θέση στον φόβο και την αγωνία των πρώτων ωρών".

    "Και πρόγνωση σεισμών απο το τέλος του χρόνου. Μια μέθοδο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης των σεισμών θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν σε μερικούς μήνες ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος και οι συνεργάτες του. Οπως λέει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Παπαζάχος σύμφωνα με αυτήν τη μέθοδο, οι επιστήμονες θα μπορούν να ξέρουν που και πότε θα συμβεί (όπως και τι μέγεθος θα έχει) ο σεισμός, ο οποίος αναμένεται σε μια περιοχή στα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια. Ως προς τον σεισμό της Αθήνας ο κ. Παπαζάχος σημειώνει οτι οι καταστροφές που αυτός προκάλεσε προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς για το αν ορισμένες περιοχής της Αττικής - ενδεχομένως και ολοκληρου του Λεξανοπεδίου - καλύπτονται απο το φάσμα προστασίας του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού".

    [3] Πορεία Χρηματιστηρίου

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "στα σκαριά βρίσκονται 100 χρυσές επιχειρηματικές συμφωνίες και υπόσχονται να εκτινάξουν το ΧΑΑ στις 7.000 μονάδες. Κυβέρνηση και επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, προωθούν μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, μεγάλου εύρους στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν άρδην το επιχειρηματικό τοπίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει οτι "τα ενημερωτικά δελτία απο διάφορες επιχειρήσεις που επλήγησαν απο τον καταστροφικό σεισμό, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες ζημιές που έχουν υποστεί πολλές επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα οτι πολλοί επιχειρηματίες προβληματίζονται στο να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος των ζημιώ, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του οτι αρκετές απο τις επιχειρήσεις αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και η τυχόν ανακοίνωση σοβαρών ή εκτεταμένων ζημιών μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στην πορεία των μετοχών τους".

    [4] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Το ΒΗΜΑ τονίζει οτι "η κυβέρνηση δια του φορολογικού νομοσχεδίου, πριμοδοτεί τις επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής και να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις οποίες δημιουργεί η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ και η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "στη... ζητιανιά βγήκε το υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει το ποσό των 2,5 τρισ. δρχ εως το τέλος του τρέχοντος έτους, με σκοπό να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του. Το παραπάνω ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τους αρχικούς σχεδιασμούς που είχαν πραγματοποιήσει οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατά 500 δισ. δρχ περίπου, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης που παρουσιάζει η αγορά ομολόγων τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους στο Ελσίνκι, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% στους τόκους των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων. Το θέμα συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο των Οικονομικών Υπουργών (ΕCOFIN), που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Τούρκου της Φιλανδίας και προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση της Βρετανίας που αρνείται με σφοδρότητα την ενιαία φορολόγηση των τίτλων".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "έκτακτη σύνοδο κορυφής για την επίλυση του Κυπριακού, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, προετοιμάζει η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν οτι ο αμερικανικός παράγοντας φέρεται ικανοποιημένος με την "προσέγγιση" Αθηνών - Αγκυρας και εφαρμόζει τις ιδέες του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για την Κύπρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "η πραγματική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα φανεί σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "τα ανταλλάγματα, με τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε το Δεκέμβριο, στη συνάτνηση Κορυφής του Ελσίνκι, να συμφωνήσει για την παραχώρηση προς την Τουρκία του τίτλου της υποψήφιας προς την ένταξη χώρας, συζητά η ελληνική κυβέρνηση. Η προεκλογική περίοδος άλλωστε επιβάλλει τα ανταλλάγματα αυτά να είναι τόσο ισχυρά, που θα εμφανιστούν στο εσωτερικό της χώρας ως "νίκη" της κυβέρνησης και του Κ. Σημίτη προσωπικά στην ΕΕ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 13 September 1999 - 12:45:24 UTC