Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανοδος Χρηματιστηρίου
  • [3] Μέτρα για τους σεισμούς
  • [4] Σεισμοί
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] Χρηματιστήριο - Νεο ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η έντονη σεισμική διέγερση, τα μέτρα της κυβέρνησης για τους σεισμόπληκτους, η άνοδος του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Τι παίρνουν οι σεισμοπαθείς. Ολα τα μέτρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Η μίζα πάει σύννεφο!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δίσκο ελεημοσύνης έβγαλε ο Σημίτης για να μαζέψει λεφτά.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οι σεισμοί μας κυκλώνουν. Σε διέγερση ο Εγκέλαδος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρόμος για νέο μεγάλο σεισμό μετά τα 6,8 στην Τουρκία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολα τα δάνεια και τα χρηματικά βοηθήματα στους σεισμοπαθείς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σεισμός στη Σοφοκλέους. Αφθονο νέο χρήμα ρέει καθημερινώς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαυραγορίτες πίνουν αίμα. Να παταχεί αμέσως η αισχροκέρδεια.

    ΕΘΝΟΣ: "Παγώνει" η ένταξη στο σχέδιο 120.000 στρεμμάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξανά "κούνια" στην Τουρκία ξανά "μπελά" στην Ελλάδα;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σεισμική έκρηξη. Τουρκία, Αλβανία, Λουτράκι χτύπησε Εγκέλαδος

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κλοιός Ρίχτερ τρομάζει την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρίχτερ χωρίς μετανάστευση. Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χρηματιστήριο: Αλμα αλμάτων.

    ΕΣΤΙΑ: Επιδιώκεται η συγκάλυψις. Ολοι συνένοχοι για τις συνέπειες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμμένει ο Εγκέλαδος σε Τουρκία - Ελλάδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τρομάζει ο νέος σεισμός. Ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος στην Τουρκία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε έξαρση μετασεισμοί και ανησυχία. Τι λένε οι ειδικοί.

    ΝΙΚΗ: Πολίτες - όνειδος. Κερδοσκοπούν και λεηλατούν πάνω στα ερείπια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εργα και όχι λόγια η ομόθυμη λαϊκή απαίτηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα Βαλκάνια στο ρυθμό των Ρίχτερ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Εγκέλαδος χτυπά αλύπητα Τουρκία και Ελλάδα.

    [2] Ανοδος Χρηματιστηρίου

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "Πάνω απο 100 δισ. δρχ νέα κεφάλαια εισρέουν πλέον σε καθημερινή βάση στο Χρηματιστήριο εκτινάσσοντας σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα τον γενικό δείκτη τιμών και την αξία των συναλλαγών. Χθες, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην οποία επικράτησε αγοραστική φρενίτιδα με συναλλαγές που έφθασαν τα 527,9 δισ. δρχ, ο γενικός δείκτης τιμών ξεπέρασε χωρίς δυσκολία τις 6.000 μονάδες με άνοδο κατά 5,09%".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ``η Σοφοκλέους ούτε από σεισμούς καταλαβαίνει και δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρηντικά. Και χθες σημειώθηκαν κέρδη-ρεκόρ. Το φράγμα των 6.000 μονάδων έσπασε θριαμβευτικά και σε χρόνο-ρεκόρ πάνω από 50 μετοχές έφτασαν στο λίμιτ απ. Διακόσιες ενενήντα εταιρείες σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση και το Χρημαστιστήριο έκλεισε με συν 5,09``.

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι ``επενδυτική φρενίτιδα, αγοραστικός παροξυσμός, ξέφρενη άνοδος των τιμών. Μόνο αυτές οι φράσεις μπορούν να δώσουν την πραγματική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης με νέο άλμα 5,09% έσπασε ακόμη ένα ψυχολογικό φράγμα, αυτό των 6.000 μονάδων, και έκλεισε στις 6.032,85``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε χθες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, που έκλεισε στις 6.032,95 μονάδες. Οι παράγοντες του Χρηματιστηρίου θεωρούν ότι η απότομη άνοδος οφείλεται στις μεγάλες αγορές μετοχών που καθορίζουν το Γενική Δείκτη``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι ``ο χείμαρρος της ρευστότητες και του συνεχώς αυξανόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος συνέτριψε χθες και το φράγμα των 6.000 μονάδων, σπάζοντας όλα τα κοντερ στη Σοφοκλέους. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ ανέρχεται πλέον σε 67,28 τρισ. και είναι 1,78 φορές πάνω από το αναμενόμενο για το 1999 ΑΕΠ. Το 49ο ρεκόρ από την αρχή του έτους είναι γεγονός, ενώ σημειώθηκαν 148 limit up και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 528 δισ. δρχ. ``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι ``τριπλό ρεκόρ για τη Σοφοκλέους που ταρακουνά τα χρηματιστηριακά δεδομένα της χώρας: ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 6.032 μονάδες, ο τζίρος ξεπέρασε τομισό τρις και από τις 301 μετοχές που διακινήθηκαν χθες οι 292 είχαν κέρδη.

    [3] Μέτρα για τους σεισμούς

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`κη γράφει ότι ``η κοροϊδία για τους σεισμόπληκτους δεν έχει όρια. Οι περισσότερι δεν έχουν πάρει ούτε καν τις 200 χιλ. δρχ. που τους υποσχέθηκε η Πολιτεία και αναγκάζονται είτε να αγοράζουν στη ``μαύρη αγορά`` το αντίσκηνο, που θα μείνουν μέσα στην υγρασία και το κρύο, είτε να ψάχνουν -πάλι ανάμεσα στους ``μαυραγορίτες`` της στέγης- κάποιο σπίτι να νοικιάσουν, ενώ το Χρηματιστήριο σημείωσε νέο ``ιστορικό ρεκόρ`` και η κυβέρνηση εβγαλε ``δίσκο`` για να βρει τα λεφτά που υποσχέθηκε ότι θα τους δώσει``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ``η κυβέρνηση παίρνει τις απαραίτητες αποφάσεις για να θωρακισθούμε στο μέλλον καλύτερα. Μεταξύ άλλων υπάρχει ήδη στη Βουλή κατατεθειμένο ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ένα σύστημα ασφάλισης για να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα των σεισμών. Αλλά, αυτό δεν επαρκεί. Χρειάζονται και άλλα μέτρα και προπαντός όλοι πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία, όλοι πρέπει να συνεργασθούμε για το σκοπό αυτό τη ςθωράκισης. Από τον πολίτη, το μηχανικό τον εργολάβο, όλοι αυτοί που συμμετέχουν στη διαδικασία οικοδόμησης αλλά και μέχρι το δάσκαλο που πρέπι να μάθει το παιδί πως να αντιμετωπίζει τους σεισμούς και ν` αναπτύξει σ` αυτό την κοινωνική ευθύνη``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι ``μίζερα, αποσπασματικά, μη ολοκληρωμένα και χωρίς κοινωνικά κριτήρια, εξακολουθούν να είναι τα κυβερνητικά μέτρα, όπως παρουσιάστηκαν χτες από κλιμάκιο υπουργών και υφυπουργών και οι οποίοι υποτίθεται πως ανακοίνωσαν τα... συμπληρωματικά μέτρα ``ενίσχυσης των σεισμοπαθών``.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ ``πληθώρα νέων μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Λαλιώτη και Εργασίας κ. Παπαϊωάννου``.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ``η Αθήνα μετρά πλέον τι ςπληγές της μετά το σεισμό, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες αστέγων, αλλά και φαινόμενα άγριας εκμετάλλευσης, λεηλασιών κερδοσκοπίας που συμπληρώνουν με το χειρότερο τρόπο το θλιβερό τοπίο. Οι δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν κυρίως σε σχέση με τη στέγαση των σεισμοπλήκτων, η λήψη νέων μέτρων αλλά και η γενικότερη επισκόπηση της κατάστασης απασχόλησε χθες το απόγευμα το κυβερνητικό κλιμάκιο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου``.

    [4] Σεισμοί

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "οι σεισμολόγοι, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, παραμένουν προβληματισμένοι απο τη "συνδυασμένη" δράση του Εγκέλαδου στην Τουρκία και στην Ελλάδα και διατηρούν πολλές επιφυλάξεις για τη συνέχεια. Ο χθεσινός νέος ισχυρός σεισμός στη Νικομήδεια της Τουρκίας 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ κατά το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης και 6,8 σύμφωνα με τις ελληνικές μετρήσεις, 26 ημέρες μετά τον πρώτο καταστροφικό σεισμό, επέτεινε την ανησυχία στον πληθυσμό της Αττικής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "η μέγιστη αλήθεια οτι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς επιβεβαιώθηκε και πάλι. Εν όσω το αθηναϊκόέδαφος και το έδαφος γειτονικών περιοχών, όπως της Κορινθίας, αλλά και της γείτονος χώρας Αλβανίας, εξακολουθούν να σείονται ή να προσφέρουν προειδοποιητικές δονήσεις απο άλλα ρήγματα, χθες ένας φονικός και καταστροφικός μετασεισμός συνετάραξε τη Νικομήδεια και την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "ως φυσιολογικό μετασεισμό εχζαρακτήρισαν οι σεισμολόγοι του Αστεροσκοπείου Αθηνών τον μεγέθους 5,8 Ρίχτερ σεισμό που εσημειώθη χθες το μεσημέρι στην Τουρκία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων απο 250. Ο σεισμολόγος - ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γ. Παπαδόπουλος διηυκρίνησε οτι δεν υπάρχει σχέσις του σεισμού αυτού της Μικράς Ασίας με τον σεισμό που εσημειώθη χθες στην Αλβανία, μεγέθους 4 Ρίχτερ και με τον μεγέθους 3,7 Ρίχτερ σεισμό, ο οποίος εσημειώθη στην περιοχή ανατολικώς του Κορινθιακού κόλπου, κοντά στο Λουτράκι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στον... γείτονα - χθες στις τρείς παρά δύο λεπτά - συγκλόνισε ακαριαία τους Ελληνας και ανέβασε ξανά στα ύψη την αγωνία όλων. Ιδιαίτερα, μάλιστα, των κατοίκων της Αττικής, που ακόμη δεν έχουν συνέλθει απο το σοκ και - πολύ περισσότερο - απο το δράμα που σκόρπισαν τα 5,9 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι " ο "σεισμικός βρασμός" που προέβλεπαν οι ειδικοί επιστήμονες επαληθεύεται απο τις νέες δονήσεις, προερχόμενες απο επίκεντρα που περικυκλώνουν τον ελλαδικό χώρο. Ο σφοδρός μετασεισμός στην Τουρκία προκάλεσε εύλογη ανησυχία στην κοινή γνώμη, αλλά οι σεισμολόγοι επιμένουν οτι με βάση την ομαλή σεισμική ακολουθία απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο μεγάλης δόνησης απο την περιοχή της Πάρνηθας".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "αδιάλλακτη παραμένει στις γνωστές της θέσεις η Τουρκία, παρά τις κινήσεις καλής θέλησης της Ελλάδας να συνυπογράψει την αποστολή της οικονομικής βοήθειας προς τη γείτονα, λόγω των καταστρεπτικών σεισμών, αλλά και την άρση του εμπάργκο των δύο χρηματοδοτικών κανονισμών για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία, "λόγω ανθρωπιστικών σκοπών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "το κοινοτικό "πράσινο φως" στο δρόμο της Τουρκίας προς την "υποψηφιότητα ένταξης" διεκδίκηση χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Ο Ελληνας υπουργός Γ. Παπανδρέου επισήμανε τη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους σεισμούς, αλλά τόνισε οτι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο, παραμένουν εκκρεμή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "ένα ακόμα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να δει κάποια στιγμή την Τουρκία να εντάσσεται στην ΕΕ. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν οτι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί τη συγκατάβασή της για να αρχίσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θέτοντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα, με κυριότερο τη θετική στάση της Αγκυρας για την επίλυση του Κυπριακού".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση να αποκτήσει η Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή ενωση στο Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, χαρακτηρίσθηκε απο τη φιλανδική προεδρία η κοινή συνεδρίαση των "15" υπουργών Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό τους Ισμαήλ Τζεμ, χθες στις Βρυξέλλες. Στην αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων ώθηση δίνει και η βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, η οποία χαιρετίσθηκε ιδιαίτερα απο τους εταίρους που βλέπουν να "πέφτουν κάποιοι μύθοι" ως προς την ελαστικότητα των ελληνικών θέσεων για να υπάρξουν πραγματικές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και κατά πόσο η Ελλάδα φαινόταν μέχρι τώρα να είναι διπλωματικά απομονωμένη".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, τα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων και οι ζημιές από τον σεισμό σε περισσότερες από 500 επιχειρήσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Ασυγκράτητη ευφορία! - Εσπασε το φράγμα των 6.000 μονάδων το Χρηματιστήριο. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Εκτίναξη στις 6.032 με ώθηση από τα blue chips - Γ. Παπαντωνίου: Προσέξτε τι αγοράζετε. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Μεγάλη... βιασύνη για τις 7.000 μονάδες - Σοφοκλέους: Βιαιη άνοδος 5%-Αγοραστικό αμόκ στην περιφέρεια. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Η ρύθμιση χρεών των σεισμοπλήκτων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``"Σεισμός" 5,09% με επίκεντρο τη Σοφοκλέους - Εσπασε το φράγμα των 6.000 μονάδων. ''

    [7] Χρηματιστήριο - Νεο ρεκόρ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: ``Απρόσμενη σπουδή να ανεβάζουν το δείκτη του Χρηματιστηρίου κάθε ημέρα και υψηλότερα επιδεικνύουν οι επενδυτές. Το "νέο αίμα" που μπαίνει στο σύστημα συναλλαγών της Σοφοκλέους μέσω των χιλιάδων κωδικών που ανοίγονται καθημερινά, σαρώνει στην κυριολεξία κάθε τίτλο που πωλείται και μάλιστα σε οποιαδήποτε στιγμή. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 14 September 1999 - 7:37:00 UTC