Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Φήμες για νέο σεισμό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Ανάκαμψη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ανησυχίες απο φήμες για νέο σεισμό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αγριο παιχνίδι με τα ρίχτερ. Επισπεύδεται ο Αρμαγεδών και διώκεται ο... προφήτης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργιο προγνώσεων για σεισμό μέχρι την Κυριακή! Οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση ενώ ο κόσμος αγωνιά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χρεώνει κελιά στη φυλακή. Κράτος-τοκογλύφος δανείζει για τζόγο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Το δεκαήμερο της αγωνίας. Νευρική κρίση απο προβλέψεις, φήμες, διαψεύσεις και επιφυλακή για νέο μεγάλο σεισμό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διώχνουν τον κόσμο απο την Αθήνα. Με φήμες για μεγάλο σεισμό το Σαββατοκύριακο.

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς επίδομα χιλιάδες άστεγοι. Οσοι πήραν, πήραν...

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σεισμό 6 ρίχτερ προβλέπει το ΒΑΝ. Σάββατο και Κυριακή οι πιθανές ημέρες σύμφωνα με τον Βαρώτσο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοδος με μετρητά. Μια νέα αρχή έγινε χθές στο Χρηματιστήριο. Δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα στήριξε τις μετοχές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ψυχω-ΒΑΝ. Αμόκ απο τις "πληροφορίες" που ανέφεραν μεγάλο σεισμό έως την Κυριακή.

    ΕΘΝΟΣ: Η Ελλάδα αιχμάλωτη ενός "σεισμοπροφήτη". Αναστάτωση απο "προβλέψεις", "διαρροές", "αποκλειστικότητες"...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Υπερσεισμολόγος ο υφυπουργός Χρίστος Βερελής. Ελπίζουμε να μην θυμηθεί την χθεσινή δήλωσή του για τον σεισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πάμε για εκλογές το Νοέμβριο. Οι μυστικές συσκέψεις και οι "ασκήσεις ετοιμότητας" ενισχύουν το σενάριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΡΟ-ΠΟ ο Εγκέλαδος! Βαν-Σαδισμός με "προφητείες" για νέα Ρίχτερ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επιχείρηση διόρθωσης της... διόρθωσης στη Σοφοκλέους. Ξέφρενη άνοδος με αιχμή τα κρατικά χαρτοφυλάκια.

    ΕΣΤΙΑ: Προβάδισμα στην Τουρκία η συνάντησις Ετσεβίτ με τον πρόεδρο Κλίντον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πάθημα-μάθημα στη Σοφοκλέους. Παρά το χθεσινό +5,83% η κυβέρνηση επισπεύδει τα μέτρα εξυγίανσης ενώ οι νεοεπενδυτές απεκόμισαν χρήσιμη εμπειρία απο την κρίση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εβαλαν... "πλάτη"..και ανέκοψαν το "κράχ" στη Σοφοκλέους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκήνιο σεισμολόγων σπέρνει ανησυχίες. Με το δεύτερο τηλεγράφημα ΒΑΝ.

    ΝΙΚΗ: Πιέσεις απο τις ΗΠΑ. Συνάντηση χθές Κλίντον με Ετζεβίτ στο Λευκό Οίκο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αυξάνεται η φτώχεια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. ΟΝΕ και ξερό ψωμί και... ιδού τα αποτελέσματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασανσέρ η Σοφοκλέους. Μετά τις εξαγγελίες για τα δάνεια και τις "γενναίες" παρεμβάσεις των κρατικών εταιριών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιστορικός συμβιβασμός Μητσοτάκη-Καραμανλή.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "χωρίς "αέρα" επετεύχθη η χθεσινή μεγάλη άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γεγονός που έδωσε την αφορμή σε κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για μια νέα ομαλότερη πορεία της Σοφοκλέους. Βεβαίως, η άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 5,83% κρίνεται υπερβολική, αλλά όλοι μιλούν πλέον για μεταστροφή του κλίματος, η οποία επιτρέπει την πρόβλεψη για σταδιακή σταθεροποίηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "το σχέδιο πολλαπλής παρέμβασης με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστήριο, το οποίο οριστικοποιήθηκε προχθές αργά το βράδυ απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, είχε σαν αποτέλεσμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "κάποιοι δήλωσαν ευχαριστημένοι απο τη χθεσινή ανάκαμψη. Η πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς, πάντως, είναι περισσότερο προβληματισμένοι, απο τη μεγάλη άνοδο, ενώ ο "αέρας" ξαναμπαίνει στη Σοφοκλέους με τα νέα μέτρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "άλλαξε άρδην το κλίμα στην Σοφοκλέους αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, παρατηρήθηκαν έντονες ανοδικές τάσεις, μετά την μεγάλη πτώση των μετοχών τις τελευταίες ημέρες. Στην άνοδο του Χρηματιστηρίου συνέβαλαν και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή ο "αέρας" των 15 εκατομμυρίων που δόθηκε στους επενδυτές για αγορά μετοχών".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "με άνωθεν κυβερνητική προτροπή ισχυρά χαρτοφυλάκια προχώρησαν χθές σε μαζικές αγορές τραπεζικών και βιομηχανικών χαρτιών, επιτυγχάνοντας τη θετική αντιστροφή του κλίματος στη Σοφοκλέους. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου απευθύνθηκαν σε κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες και μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιριών, των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή για την ευόδωση του εγχειρήματος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ύστερα απο έξι συνεδριάσεις συνεχούς υποχώρησης, η Σοφοκλέους ανέκαμψε εντυπωσιακά χθές, επηρεαζόμενη θετικά απο τα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος και τη διαφαινόμενη επίσπευση μείωσης των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, σημείωσε άνοδο 5,83% με τον τζίρο να φθάνει τα 422 δις δρχ και τον γενικό δείκτη στις 5.591,28 μονάδες, έναντι των 5.282,42 που έκλεισε προχθές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αφού η χθεσινή άνοδος του Γενικού Δείκτη στηρίχθηκε σε αγορές μετοχών απο ασφαλιστικούς οργανισμούς, ορισμένους τραπεζικούς οργανισμούς, καθώς και απο ορισμένες εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων".

    [3] Φήμες για νέο σεισμό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "στα χέρια των σεισμολόγων η αντοχή του κόσμου δεινοπαθεί. Χωρίς να πάρουν σαφή θέση στο όργιο φημών που διοχετεύεται απο χθές για επικείμενο σεισμό 6 ρίχτερ το Σαββατοκύριακο, παρασύρονται και κατατρίβονται σε ανούσιους τηλεοπτικούς διαλόγους που δεν οδηγούν ούτε αυτούς, ούτε την επιστήμη τους, ούτε την κοινή γνώμη πουθενά".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "τουλάχιστον ένα δεκαήμερο αγωνίας, με έξαρση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα περάσει η ευρύτερη περιοχή της Αττικής με τον φόβο νέου σεισμού, που κανείς δεν είναι σε θέση, ούτε να προβλέψει ούτε να αποκλείσει. Η λεπτή φύση του ζητήματος που επιβάλλει εξαιρετικά προσεκτικούς χειρισμούς υποχρεώνει τις Αρχές να διατηρούν τα μέτρα επιφυλακής και να εξετάζουν προσεκτικά κάθε επιστημονικό στοιχείο".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "σε δοκιμασία εκθέτει τα ήδη κλονισμένα νεύρα των Ελλήνων πολιτών η ομάδα ΒΑΝ. Ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη "να προφητεύσει" έναν επικείμενο νέο σεισμό. Επικαλούμενος νεφελώδη στοιχεία, ο εκπρόσωπός της Κ. Ευταξίας επιχείρησε να προσπεράσει τις στέρεες αντιρρήσεις των κορυφαίων σεισμολόγων".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "το σίριαλ της πολυσυζητημένης "πρόβλεψης" του ΒΑΝ, για επικείμενο νέο σεισμό, δεν φαίνεται να έχει τελειωμό: οι νέες πληροφορίες που έφερε τις γνώσιν της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ο στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Βαρώτσου, Κωνσταντίνος Ευταξίας, δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, ούτε φάνηκε να... "θορυβούν" τους σεισμολόγους. Προκάλεσαν όμως νέα έκρηξη φημολογιών, αλλά και την εισαγγελική δίωξη ενός δημοσιογράφου που αποκάλυψε μέρος των ισχυρισμών της ομάδας ΒΑΝ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "μετασεισμικές δονήσεις προγνωσιολογίας σημειώθηκαν και χθές, μετά τη μετάδοση σχετικής πληροφορίας απο ραδιοσταθμό, γεγονός που προκάλεσε την εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο αρμόδιος κρατικός φορέας ο ΟΑΣΠ, δηλώνει άγνοια για το ενδεχόμενο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "πανικό και αναστάτωση προκάλεσαν φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό έως το Σαββατοκύριακο για τον οποίο μέλη της ομάδας ΒΑΝ δίνουν ποσοστό πιθανότητας εκδήλωσής του έως 80% και τα μέλη της Επιτροπής Εκδήλωσης Σεισμικού Κινδύνου γύρω στο 5%".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "είκοσι δύο ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό είναι καιρός να ανακτήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας... και κυρίως όσοι - έστω και δίχως πρόθεση- αφήνουν να διαρρέουν φήμες δυσεξήγητες και θολές που... προκαλούν- αναπόφευκτα- σύγχυση και ανησυχία".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία την Αγκυρα να σηκώνει τον πήχη, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η προσπάθεια υπέρβασης των πάγιων δυσκολιών που χαρακτηρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρά το "καλό κλίμα" που έχει προσφέρει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για θέματα "χαμηλής πολιτικής" ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό προεδρο Μπιλ Κλίντον δήλωσε οτι το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί αν δε λυθούν πρώτα τα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα το θέμα του Αιγαίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "Μπορεί η διεθνής κοινότητα αλλά και ο Μπιλ Κλίντον προσωπικά να ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, ο Ετζεβίτ όμως δεν ήθελε να κάνει καμιά υποχώρηση γνωρίζοντας οτι ο τουρκικός λαός δεν θα συμφωνούσε στην πλειοψηφία του με μια τέτοια κίνηση. Το όλο θέμα βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ, αφού όπως σημείωσαν οι περισσότεροι διπλωματικοί αναλυτές της τελευταίες μέρες εξαρτάται απο το πόσο αποφασισμένος είναι ο Μπιλ Κλίντον να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "Δεν είχε να προσθέσει πολλά πράγματα στο υπάρχον σκηνικό των ελληνοτουρκικών σχέσεων η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ στο Λευκό Οίκο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά στις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου για ελληνοτουρκικά, ανθρώπινα δικαιώματα και Κυπριακό. Ιδίως στο τελευταίο - και πιο δύσκολο - θέμα έδειξε τη γνωστή τουρκική αδιαλλαξία, θέτοντας ως όρο για οποιαδήποτε πρόοδο την αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "Ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων είχε στο Λευκό Οίκο ο Μπ. Ετζεβίτ με τον Μπ. Κλίντον. Η αισιόδοξη ωστόσο που καλλιέργησε την τελευταία περίοδο η αμερικανική πλευρά δεν μοιάζει ρεαλιστική, δεδομένων των συνεχιζόμενων αδιάλλακτων τοποθετήσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος επιπλέον επιχειρεί να αντιμετωπίσει Κυπριακό - Αιγαίο ως "πακέτο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "Η "ελεύθερη σχέση" της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική χωρίς προσχήματα, χωρίς δεσμεύσεις τείνει να αποδειχθεί μοιραία - τουλάχιστον για τη μια πλευρά και συγκεκριμένα για την ελληνική. Η αυτοπαγίδευση της ελληνικής διπλωματίας καθρεφτίζεται στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα ως τη μεγαλύτερη σύμμαχο της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "Σε σαφώς πλεονεκτικώτερη θέση έναντι της Ελλάδος ευρίσκεται η Τουρκία, ως προς τις διαγραφόμενες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Και αυτό αφορά κυρίως στην δυνατότητα επηρεασμού του αμερικανικού παράγοντος, μέσω του οποίου η Αγκυρα επιδιώκει να προωθήση τις θέσεις της".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επικείμενη μείωση των επιτοκίων, η νέα άνοδος των τιμών των καυσίμων και η μεγάλη άνοδος της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Bαθιά ανάσα για τη Σοφοκλέους με άλμα 5,83% ανεστράφη η πτωτική πορεία του δείκτη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετοχές με πίστωση - Νέο μέτρο για την εξάλειψη του "αέρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν - Σοφοκλέους: Ανεξάρτητα από μικροδιακυμάνσεις η πορεία θα είναι θετική".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τώρα, σε δύο φάσεις η μείωση επιτοκίων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Να αγοράσουμε τώρα; "Αγνωσται αι βουλαί" Παπαδήμου - Καρατζά".

    [6] Χρηματιστήριο - Ανάκαμψη

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η νευρική αντίδραση που ακολούθησε την κρατική παρέμβαση στη συγκράτηση των τιμών των "ελεγχόμενων" μετοχών έδειξε ότι παρά τις περί αντιθέτου προσπάθειες, η αγορά έχει πολλή δύναμη. Η αισιοδοξία που επικράτησε στην αγορά μετα το πρωϊνό μούδιασμα και τη στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η βούληση των κρατικών χαρτοφυλακίων, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ψυχολογία των επενδυτών είναι το Α και το Ω".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 29 September 1999 - 8:34:09 UTC