Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Συνέπειες απο το σεισμό
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Φήμες για σεισμό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια - ΤτΕ - Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι φήμες για νέο σεισμό και οι συνέπειες απο το μεγάλο σεισμό στην Αττική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αποστάσεις κρατά τώρα η Ουψάλα!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αδειάζει η Αθήνα το Σαββατοκύριακο. Οι φήμες διώχνουν τους Αθηναίους με το... TRAVEL -BAN.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κατάρρευση: ο σεισμός αναδεικνύει τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Αδυνατεί το κράτος να ελέγξει τις παρανομίες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ποιές μετοχές υποβιβάσθηκαν. Κατασκευαστικές και παράλληλη "πλήρωσαν" την παρέμβαση και μένουν πίσω.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υστερία για τα ρίχτερ. Κορυφώνεται η αγωνία του κοσμάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Κοροϊδεύουν τους άστεγους. Επιβεβαίωση της χθεσινής αποκάλυψης της "Αυγής".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί ο Βαρώτσος αν δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις του για νέο μεγάλο σεισμό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προεκλογικό πακέτο. Τα σχέδια της Κυβερνήσεως για τους επόμενους μήνες. Τρία "Π" εν όψει: Παροχές, Προσλήψεις, Πρόεδρος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θύελλα για τα επιδόματα. Ογδόντα χιλιάδες άστεγοι πήραν αέρα κοπανιστό.

    ΕΘΝΟΣ: Σκηνές ρόκ. Ελλάδα περιμένει τον... σεισμό ή το τέλος του ΒΑΝ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τσιάπας: αποκλείω σεισμό στην Αττική. Ενώ δεν προβλέπει επίσκεψη του Εγκέλαδου το Σαββατοκύριακο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χαϊδεύουν την Τουρκία. Βατερλό για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί και γιατί προφητεύουν σεισμό. Ολα τα σενάρια απο επιστήμονες και "ειδικούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι 30 φάκελοι της συμφοράς. Οτι απέμεινε απο τις μελέτες στην Πολεοδομία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το σχέδιο Παπανδρέου για το μεγάλο "ναί" στην Τουρκία.

    ΕΣΤΙΑ: Σύνταγμα- Ομόνοια: 2 ώρες και 40 λεπτά! Απαράδεκτο καθεστώς με τις διαδηλώσεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς εξομάλυνση το ΧΑΑ. Ατονούν οι μετασεισμοί, πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης μετά την κρίση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Χάθηκαν" οι αποδείξεις... Αθάνατη ελληνική δημόσια διοίκηση. Αφαντοι 21 απο τους 30 φακέλους αδείας των κτιρίων που κατέρρευσαν!

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγώνας δρόμου για 11.700 προσλήψεις πριν τις εκλογές. Σκέπτονται να προσλάβουν και τους επιλαχόντες.

    ΝΙΚΗ: Εγκληματική ασυνειδησία. Η απληστία των ανθρώπων φονικότερη και απο το σεισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οργάνωση και πάλη ο μονόδρομος των σεισμοπλήκτων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κάντε προσλήψεις. Εντολή Σημίτη προς Β. Παπανδρέου και ΑΣΕΠ να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα ρίχτερ απειλή για κτίρια της Θεσσαλονίκης.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "στην υπο όρους αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταλήξει η ελληνική διπλωματία. Είναι προτιμότερο η γειτονική χώρα να βρίσκεται υπο το διαρκή έλεγχο των μηχανισμών της ΕΕ, αφού με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η σταθερότητα στην περιοχή, πιστεύει η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕξ. Ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα επιδιώξει να λάβει τη διαβεβαίωση απο τους εταίρους της για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η ελληνική εξωτερική πολιτική πελαγοδρομεί. Επεσε έξω στις εκτιμήσεις της για τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και αδυνατεί πλέον να παρέμβει στις εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά, που έρχονται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "όσο και αν η Ουάσιγκτον επεχείρησε να παρουσιάση ως θετικό το κλίμα και το αποτέλεσμα της συναντήσεως Κλίντον - Ετσεβίτ, το συμπέρασμα των δίωρων συνομιλιών είναι ένα, τουλάχιστον σε οτι αφορά το Κυπριακό: πιέσεις προς την τουρκική πλευρά ουσιαστικώς δεν ησκήθησαν και η αδιαλλαξία της όχι μόνο δεν κάμπεται αλλά επιτείνεται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "κάποιοι να διατείνονται οτι ο Εγκέλαδος ένωσε τον Ελληνικό και τον Τουρκικό λαό, όχι όμως και τις ηγεσίες τους αφού ο "λαλημένος" Ετσεβίτ στη συνάντησή του με τον πλανητάρχη Κλίντον επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές τουρκικές θέσεις για αναγνώριση ανεξάρτητου τουρκοκυπριακξού κράτους πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "Ο λόγος σου μας χόρτασε" λέει μια γνωστή παροιμία και φαίνεται να ταιριάζει γάντι στους ισχυρούς "συμμάχους" μας. Αν κρίνουμε απο τη στάση του Μπιλ Κλίντον στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ καλύτερα να ξεχάσουμε τα περί βοήθειας και συμπαράστασης για την επίλυση του Κυπριακού. Το πρώτο συμπέρασμα είναι οτι οι βαρύγδουπες υποσχέσεις των τελευταίων εβδομάδων μένουν στον αέρα.

    [3] Συνέπειες απο το σεισμό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σε εγκληματικές παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες οφείλεται κυρίως η κατάρρευση των κτιρίων κατά τον πρόσφατο σεισμό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τον έλεγχο των σχετικών φακέλων, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη, που θα αναλάβει το έργο της απόδοσης ευθυνών. Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται πάντως να προχωρήσει χωρίς εμπόδια, δεδομένου οτι αρκετοί φάκελοι έχουν εξαφανιστεί".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "έγκλημα αυθαιρεσίας. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τα κτίρια-φέρετρα που έδωσε χθές στη δημοσιότητα ο Κ. λαλιώτης. Ωστόσο, τρείς εβδομάδες μετά τον σεισμό, δεν έχουν καταλογισθεί ευθύνες. Ούτε έχουν βρεθεί όλοι οι φάκελοι. Μόνο 9 έχουν πάει στον εισαγγελέα. Οι υπόλοιποι 21 αναζητούνται. Ο Κ. Λαλιώτης έσπευσε να ρίξει την ευθύνη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και η τελευταία ξαναπέταξε το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "αντιμέτωποι με προβλήματα πέρα απο κάθε πρόβλεψη είναι χιλιάδες σεισμοπαθείς, όπως αποδεικνύει πλέον η ίδια η καθημερινότητα που βιώνουν. Το ένα μετά το άλλο τα μέτρα που εξάγγειλε μπροστά στις κάμερες η κυβέρνηση, για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε ο σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη, αποδεικνύονται πράγματι "αέρας κοπανιστός".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "ένα ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν αρκετό για να αποκαλυφθεί το μέγεθος και η ισχύς του ιστού που προστατεύει τα κάθε λογής κυκλώματα των οικοδομών και των πολεοδομικών γραφείων. Ενας προστατευτικός ιστός που όσο προσπαθείς να τον σπάσεις για να αποκαλύψεις τους ασυνείδητους μηχανικούς, κατασκευαστές και όσους ενέκριναν τις άδειες ανέγερσης των χάρτινων κτιρίων, τόσο αυτός ισχυροποιείται".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "και όσοι πίστευαν πως η Τουρκάι θα επεδείκνυε κάποια διαλλακτικότητα εν όψει της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, τον ερχόμενο Δεκέμβριο..πήραν την ευθεία απάντηση απο τον Τούρκο πρωθυπουργό με την εμμονή του στην αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.. και αντελήφθησαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να ασκήσουν σοβαρή πίεση στην Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "Στα τυφλά συνεχίζεται η έρευνα της δωδεκαμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης των 30 κτιρίων κατά το σιεσμό της 7ης Σεπτεμβρίου. Μόνο σε τρείς περιπτώσεις υπάρχουν πλήρεις φάκελοι οικοδομικών αδειών. Πολλοί φάκελοι έχουν χαθεί, πιθανόν να κλάπηκαν μετά το σεισμό. Αρκετά κτίρια είναι αυθαίρετα, ενω όλα σχεδόν έχουν και παράνομα τμήματα".

    [4] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "μετά τις ραγδαίες πτώσεις των τιμών και την προχθεσινή "βίαιη"διόρθωση προς τα πάνω, ακολούθησε η χθεσινή "νηνεμία": σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν τελικά στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, η οποία χαρακτηρίστηκε απο νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "οι μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη ερμηνεύθηκαν απο τις γνωστές πλέον "πηγές" ως αρχή της ομαλοποίησης στο Χρηματιστήριο. Ακόμη όμως κι αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, τίποτε δεν ανατρέπει τη γενική εικόνα την οποία είχε περιγράψει η "Α" απο τις 21 του μηνός, μόλις την επομένη της ανακοίνωσης των μέτρων για την "εξυγίανση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "με έντονες διακυμάνσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τον τζίρο να υποχωρεί στα 370 δις δρχ καθώς εκλείπουν οι πιστωτικές στρεβλώσεις του "αέρα", η χρηματιστηριακή αγορά, δείχνει να αναζητεί το νέο επίπεδο ισορροπίας και να προσαρμόζεται στη "νέα εποχή", κατά την οποία θα αξιολογούνται καλύτερα οι κίνδυνοι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "νευρικότητα επικράτησε χθές στη Σοφοκλέους, αλλά, τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο κατά 0,10 % στις 5.596 μονάδες. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η αστάθεια στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί ο Γενικός Δείκτης σε συγκεκριμένες μονάδες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στη Σοφοκλέους καθώς περιορίστηκαν οι συναλλαγές με "αέρα". Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου δήλωσε απο τις ΗΠΑ οτι η τάση του Χρηματιστηρίου θα είναι ανοδική με φυσιολογικές διακυμάνσεις και οτι η κρίση ξεπεράστηκε. Αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Λ. Παπαδήμου ο οποίος θεωρεί οτι η πορεί του Χρηματιστηρίου θα αντανακλά τη βελτίωση της οικονομίας".

    [5] Φήμες για σεισμό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "Γύρισε το κουμπί χθες η κυβέρνηση, επιχειρώντας να χαμηλώσει την ένταση του πανικού, που διοχετεύεται στην κοινή γνώμη απο την ανεξέλεγκτη φημολογία και τις σεισμοπρογνώσεις, ενω η αγωνία της κοινής γνώμης κορυφώνεται και με αφορμή την περιβόητη πρόβλεψη του ΒΑΝ, όπως μεταδόθηκε προχθές απο το φιλοκυβερνητικό σταθμό ΦΛΑΣ, για επικείμενο σεισμό 5 εως 6 Ρίχτερ, ετοιμάζεται ανεπανάληπτη έξοδος Αθηναίων το Σαββατοκύριακο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "Παρά τις καθησυχαστικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων οτι η Πάρνηθα δεν θα "πληγώσει" και πάλι την Αθήνα, κατάσταση υστερίας έχει δημιουργήσει η φημολογία για επικείμενο νέο καταστροφικό σεισμό. Οι σεισμολόγοι εκτιμώντας τα δεδομένα υποστηρίζουν οτι η μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,9 Ρίχτερ είναι ομαλή, διατηρούν όμως επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ισχυρός μετασεισμός".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "Ανάστατη είναι η Ελλάδα απο τις "προφητείες" για τον επικείμενο νέο σεισμό. Στην Αττική δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που έχουν φτάσει στα όρια της παράκρουσης. Κάνουν χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, αγοράζουν σκηνές ή ετοιμάζονται να εκδράμουν στην ύπαιθρο το "κρίσιμο Σαββατοκύριακο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και αξιολογήσεις των σεισμολόγων για τις τελευταίες ανακοινώσεις της ομάδας ΒΑΝ, καθώς επίσης και οι φήμες για επικείμενο σεισμό που θα "χτυπήσει" την περιοχή της Αττικής τις επόμενες ημέρες φαίνεται πως τελικά έσπειραν τον τρόμο. Αντίθετα οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, οτι ο ίδιος το Σαββατοκύριακο θα παραμείνει στην Αθήνα και θα "μοιράσει' το χρόνο του μεταξύ οικίας και υπουργείου, δεν λειτούργησαν κατευναστικά για τους Αθηναίους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "Τα ψέματα τελείωσαν. Αν μέχρι και την Κυριακή δε γίνει σεισμός, όπως έχει προβλέψει η ομάδα ΒΑΝ, τότε για τον κ. Βαρώτσο και τους συνεργάτες του δεν απομένει άλλος δρόμος απ' αυτόν που οδηγεί στον εισαγγελέα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εκτιμήσεις για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων, η μικρή άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ομιλία Παπαντωνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες των εισηγμένων εταιρίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αργεί παρά τις πιέσεις η μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κολοσσοί από ΗΠΑ έρχονται για επενδύσεις - Εντονο ενδιαφέρον για ενέργεια - τηλεπικοινωνίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτόκια - Πληθωρισμός: Δυσοίωνη εξέλιξη θεωρείται το 1,9% το Σεπτέμβριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αποκαθίσται η ισορροπία στο ΧΑΑ -Νέα μικρή υποχώρηση της δραχμής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πορεία υπό... επιτήρηση με ρυθμιστικές παρεμβάσεις - Ελεγχόμενη διαμόρφωση του δείκτη".

    [7] Επιτόκια - ΤτΕ - Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτόκια είναι τώρα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ανακτά μεν την ισορροπία της, αναμένοντας όμως την καθοριστική απόφαση από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ). Ουσιαστικά, η αγορά ισορροπεί προεξοφλώντας εν μέρει και τη μείωση των επιτοκίων θέμα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αναχθεί σε αντικείμενο έντονης συζήτησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Τραπέζης της Ελλάδας".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 30 September 1999 - 11:18:41 UTC