Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Κλίντον
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Φορολογική πολιτική
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Απογραφή σεισμοπλήκτων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη Κλίντον σε Ελλάδα - Τουρκία, η φορολογική πολιτική, η απογραφή των σεισμοπλήκτων και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 200.000 οι άστεγοι... και η καταγραφή συνεχίζεται! Τρομακτικά τα νούμερα της συμφοράς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιστροφή φόρων σε 2,5 εκτ. μισθωτούς - συνταξιούχους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κινητά φονιάδες. Εκθεση - καταπέλτης. Χοντρός τζόγος με την υγεία των καταναλωτών απο τις εταιρίες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αναταραχή κορυφής στη ΝΔ. Διάχυτη πικρία και βουβή αντίδραση στις μονομερείς απόψεις Γιάννη Λούλη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ριζικές αλλαγές για διαμερίσματα - πυλωτές. Μετά... σεισμική τεχνική οδηγία απο ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η ΑΥΓΗ: 300.000 οι άστεγοι με βάση την απογραφή. Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γενναία μέτρα για άνεργους. Ανακοινώνεται σήμερα το πρόγραμμα για 60.000 νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φοβάται ο Κλίντον (;) την επίσκεψη στην Ελλάδα. Γιατί άλλαξε η ημερομηνία αφίξεως του αμερικανού προέδρου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαλαρά σύνορα ζητάει ο "πλανητάρχης". Ερχεται στην Ελλάδα παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου.

    ΕΘΝΟΣ: 6.631 νέοι υπάλληλοι σε 9 υπουργεία με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η. Τσιάπας: έτσι φθάνω στους σεισμούς. Σήμερα στις 9μμ στην ΤΗΛΕ-ΤΩΡΑ, στον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηττοπάθεια στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει αντιστραφεί το κλίμα στην πρόθεση ψήφου, παραδέχεται ο Κ. Σκανδαλίδης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί: 6.160 νέες θέσεις σε ΔΕΚΟ, Δήμους, υπουργεία. Που θα προσληφθούν 1.300 φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βιαστικά ο Κλίντον στην Αθήνα. Σε εξέλιξη ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 3 τολμηρά βήματα για προσέγγιση Αθήνας - Αγκυρας. Μήνυμα Σημίτη προς Ετζεβίτ με ειδικό απεσταλμένο.

    ΕΣΤΙΑ: Να γίνωμε χώρα δημιουργών. Χωρίς "όραμα" ο πολιτικός λόγος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιγμα Σημίτη προς Ετσεβίτ. Θα υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αν κάνει κινήσεις καλής θελήσεως.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βουλιάζουν" τα ταμεία. Οριακή σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολοι οι πίνακες για να βρούμε τι φόρο θα πληρώσουμε. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

    ΝΙΚΗ: Μήνυμα Σημίτη στον Μπουλέντ Ετζεβίτ μέσω του Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιχείρηση ντροπής για μείωση του αριθμού των σεισμοπαθών. Οργιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα για την απογραφή των πληγέντων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οροι Σημίτη σε Ετσεβίτ. Ενώ ο Κλίντον φέρεται να επισπεύδει την επίσκεψη σε Ελλάδα - Τουρκία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τρέχουν... τα κομματικά στελέχη σε Θεσσαλονίκη και ΑΘήνα.

    [2] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "κατά μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Κλίντον στην Αθήνα. Πληροφορίες απο Ουάσιγκτον και Λευκωσία αναφέρουν οτι θα ανακοινώσει την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών, χωρίς να γίνονται αποδεκτοί οι όροι του Ντενκτάς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "βαθύτατες διεργασίες στο τρίγωνο Ουάσιγκτον - Αθηνών - Αγκυρας, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του εσωτερικού πολιτικού μετώπου της χώρας εμφαίνουν (και) οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων που κορυφώνονται στα όσα σηματοδοτούν η άρδην μεταβολή των ημερομηνιών της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα. Ο πλανητάρχης επισπεύδει την μετάβασή του στην ελληνική πρωτεύουσα για το τριήμερο 13-15 Νοεμβρίου, δηλαδή, πριν την Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη και την επίσημη επίσκεψή τους στην Αγκυρα".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "στις 13 και όχι στις 22 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί ο πρόεδρος Κλίντον την Ελλάδα. Οι λόγοι που επικαλούνται αμερικανοί αξιωματούχοι για την αλλαγή είναι οτι ο Λευκός Οίκος ήθελε να προσαρμόσει το πρόγραμμα της περιοδείας για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις και όλοι οι στόχοι του προέδρου. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Κλίντον ήθελε η επίσκεψή του να προηγηθεί της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "σε αμερικανικό κλοιό θα βρίσκεται η ΑΘήνα παραμονές του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Υποπτη θεωρείται απο πολιτικούς κύκλους η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης του "πλανητάρχη" στη χώρα μας και τη χαρακτηρίζουν προβοκατόρικη".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σημαντικές εξελίξεις κυοφρούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη που μετέφερε χθές στον Τούρκο ομόλογό του κ. Μπ. Ετσεβτίς, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα κ. Ι. Κοραντής. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο κ. Σημίτης ουσιστικά διεμήνυσε στον κ. Ετσεβίτ πώς η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αντιταχθεί στο αίτημα της Τουρκίας να επιλεγεί ως υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν η Αγκυρα διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού και αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "απτές κινήσεις απο την Αγκυρα για την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εμπέδωση του καλού κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε η Αθήνα να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα κατά την Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι τον Δεκέμβριο, ζητάει ο πρωθυπουργός απο τον Τούρκο ομόλογό του σε μήνυμά του το οποίο μετέφερε στον Μπ. Ετσεβίτ ο πρεσβευτής μας στην Αγκυρα Ι. Κοράντης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "σε φάση διπλωματικής υπερδραστηριότητας εισήλθαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς τον Τούρκο ομόλογό του, η έλευση του προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα στις 1`3 Νοεμβρίου και οι ήδη προγραμματισμένες δύο συναντήσεις του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και η διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συνεδρίου στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελούν τα τρία σημεία στα οποία επικεντρώνονται οι διπλωματικές - και όχι μόνο - πρωτοβουλίες με φόντο τις διαφαινόμενες εξελίξεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "μια προγραμματισμένη συνάντηση που εκκρεμούσε εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Ι. Κοραντή, πραγματοποιήθηκε τελικά χθές και έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, να στείλει ένα νέο μήνυμα φιλίας προς τη γειτονική χώρα. Για μια ακόμη φορά, όμως εισέπραξε τις πάγιες αξιώσεις της Αγκυρας για το Αιγαίο και την άρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού να δεσμευθεί για μια κίνηση καλής θέλησης στο Κυπριακό που θα συμβάλει στην επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "πολλά ερωτηματικά προκάλεσε σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους το αιφνίδιο προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, το οποίο μετέφερε ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα. Η είδηση μεταδόθηκε απο την πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, ενώ κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωναν άγνοια ή τηρούσαν (ίσως σκοπίμως)..σιγήν ιχθύος".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "μια ευχάριστη έκπληξη ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα προεκλογικά Χριστούγεννα. Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι θα εισπράξουν μαζί με το δώρο ένα σημαντικό ποσό, που αντιστοιχεί σε επιστροφή επιπλέον παρακρατηθέντος φόρου. Το κόστος θα βαρύνει τον επόμενο προϋπολογισμό".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "λιγότερο φόρο απο 7.250 δρχ μέχρι 301.750 δρχ θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος και θα δηλώσουν στην Εφορία το 2000. Αυτό προκύπτει απο τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τα νέα αυξημένα ποσά εκπτώσεων φόρου για παιδιά, που θα ισχύσουν για να υπολογισθεί ο φόρος τον οποίο θα καταβάλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τα φετινά εισοδήματά τους".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "ενισχυμένο κατά 19.256 δρχ έως 113.344 δρχ θα είναι το "δώρο" των Χριστουγέννων για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους. Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει εντολή σε όλους τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας ή συντάξεων να προβούν το Δεκέμβριο σε άμεση εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος επί των αποδοχών που καταβλήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 1999, οπότε όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω τους επιπλέον φόρους που τους παρακρατήθηκαν φέτος, καθώς η μηνιαία παρακράτηση έγινε καθ'όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους με κλίμακα δυσμενέστερη απο αυτήν που θα ισχύσει για την τελική εκκαθάριση του φόρου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "το κόστος των ζημιών απο τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική και οι επιπτώσεις που θα σημάνει για τον κρισιμότερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, λόγω Σύγκλισης, θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο ζήτημα στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό εθνικής οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν χθές οι τράπεζες-βάζοντας "φρένο" και στην άνοδο του Γενικού Δείκτη- αλλά και οι μετοχές των εταιριών που συμμετείχαν στο επιχειρηματικό σχήμα για την αγορά της ΑΓΕΤ, μετά την απόφαση των Ιταλών ιδιοκτητών της εταιρίας να την πωλήσουν στην αγγλική Blue Circle. Αντίθετα 112 μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο limit-up. "

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "μόνο οι τράπεζες και ο Κλαδικός Δείκτης των κατασκευαστικών εταιριών έμειναν έξω απο το... "ξέφρενο πάρτι" ανόδου και τον "τρελό χορό" των 115 λίμιτ άπ, που έσυραν για άλλη μια φορά οι μικρομεσαίοι της χρηματιστηριακής αγοράς. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν εντονότατο για την "περιφέρεια" τις εταιρίες Πληροφορικής, καθώς επίσης και για μια ευρύτερη "γκάμα" μετοχών που παρουσιάζουν ελκυστικά επιχειρηματικά σενάρια".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "οριακά κέρδη και μικρές διακυμάνσεις χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση και παρά την πίεση που άσκησαν οι αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ΑΓΕΤ, η αγορά γρήγορα ανέκαμψε. Ωστόσο, για μια ακόμη συνεδρίαση το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με νέα ελαφρά άνοδο, της τάξης του 0,79% ξεκίνησε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, κατορθώνοντας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε προσωρινά στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης".

    [6] Απογραφή σεισμοπλήκτων

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "η ακρόβεια του αριθμού των αστέγων της Αττικής μετά τον σεισμό δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια λαθών και αποκλίσεων. Οι άστεγες οικογένειας είναι μέχρι στιγμής 49.867. Ειναι τα πρώτα αποκαρδιωτικά - αλλά και αναμενόμενα απο τα λόγια και τις εικόνες - στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Και με την ολοκλήρωση του ελέγχου όλων των σπιτιών, ο αριθμος των κατεστραμμένων νοικοκυριών θα αγγίξει τις 70.000. Οσο για τις πληγείσες επιχειρήσεις, τις δύο πρώτες ημέρες της απογραφής έφθασαν τις 2.282 απο τις οποίες οι 910 έχουν την έδρα τους στο Μενίδι".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "αντιμέτωπη με μεγέθη που ξεπερνούν κάθε μέχρι πρότινος σχεδιασμό έρχεται τώρα η κυβέρνηση. Η απογραφή, τα αποτελέσματα της οποίας ανέμενε για να αποτιμησει τα "πραγματικά δεδομένα", που αφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός, δείχνει πως περίπου 70.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς στέγη. Περίπου 300.000 άστεγοι, δηλαδή, για τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως σε κάτι περισσότερο απο έναν μήνα θα έχουν βρεθεί μονιμότερες - των σκηνών - υποδομές στέγασής τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "Το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των πληγέντων, που θα χαρακτηριστούν, τελικά, ως σεισμόπληκτοι, ήρθε να επιβεβαιώσει ο τρόπος, με τον οποίο έγινε η απογραφή τους απο την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το τριήμερο 9,10 και 11 Οκτώβρη. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση κάνει... αόρατες περίπου 140.000 οικογένειες, που - σύμφωνα με τα στοιχεία απο τους πρωτοβάθμιους ελέγχους, την περασμένη εβδομάδα - διέμεναν σε σπίτια που είχαν ζημιές, αλλά ήταν χαρακτηρισμένα "πράσινα".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "ο πρωθυπουργός παρεδέχθη χθες οτι δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν "λυόμενα, τροχόσπιτα και άλλα τέτοιας μορφής σπίτια" για όλους τους σεισμόπληκτους, αποκαλύπτοντας έτσι στην πλήρη έκτασή του, το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνανθρώπων μας. Η χθεσινή δήλωσις του κ. Σημίτη ανατρέπει την αρχική δέσμευσή του οτι σε "οκτώ εβδομάδες" θα έχουν μεταφερθή όλοι οι σεισμοπαθείς απο τις σκηνές, στις οποίες διαβιούν, σε λυόμενα".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 12 October 1999 - 8:03:42 UTC