Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Διαμάχη Πατριαρχείου - Εκκλησίας της Ελλάδος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΑΕΔΑΚ από το ΙΚΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το φορολογικό νομοσχέδιο, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η διαμάχη Οικουμενικού Πατριαρχείου - Ελληνικής Εκκλησίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρήξη Αρχιεπισκοπής-Πατριαρχείου.. Καλλίνικος: "απαράδεκτη" η επιστολή Βαρθολομαίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΝΔ: Βάση και στελέχη απαιτούν ανανέωση τώρα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μαύρο κουτί στις οικοδομές. Φακελώνονται όσοι εγκληματούν σε βάρος των πολιτών.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Κάτσε καλά Γεράσιμε... Πρωθυπουργική δυσφορία για τις προχειρότητες και τις ελλείψεις της "μεταρρύθμισης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κυβέρνηση του τζόγου και των κουλοχέρηδων. Κεραυνοί Καραμανλή στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ: Χλευάζει το Πατριαρχείο ο Χριστόδουλος. Ανεύθυνη αντίδραση της Αρχιεπισκοπής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 2.000.000 δώρο στους σεισμοπαθείς για να κτίσουν νέες κατοικίες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΑι το ΙΚΑ παίζει στο Χρηματιστήριο! Νέα κεφάλαια για επενδύσεις στη Σοφοκλέους - και οι τιμές διαρκώς ανεβαίνουν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετωπική Καραμανλή με Λαμπράκη, Κόκκαλη και ΣΙΑ. Μπαράζ του προέδρου της ΝΔ εναντίον των διαπλεκομένων.

    ΕΘΝΟΣ: Ιερός πόλεμος. Ηγεμονική επιστολή του Πατριάρχη άναψε φωτιά με απρόβλεπτες διαστάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η. Τσιάπας: Ο Εγκέλαδος έρχεται αν δεν "ξεθυμάνει" στην Ιταλία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς. Θετική ανταπόκριση βρίσκει η πρόταση του Χαρίλαου Φλωράκη για συνεργασία ΚΚΕ, Συνασπισμού και ΔΗΚΚΙ απο τον Τσοβόλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει για τους σπουδαστές των Τεχνικών Εκπαιδευτηρίων. Προεκλογική κίνηση Σημίτη-Αρσένη για να φρενάρουν την έκρηξη στην Παιδεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σεβντάς με σεκλέτι. Ανήσυχος ο Σημίτης για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επείγον μήνυμα Σημίτη σε 11 υπουργούς. Ντιρεκτίβα για επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

    ΕΣΤΙΑ: Ανησυχεί τώρα και η Κυβέρνησις. Πορεία πληθωρισμού και κόστος σεισμών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συντάξεις μέσω Σοφοκλέους. Το ΙΚΑ δημιουργεί εταιρία διαχείρισης αμοιβαίων απο κοινού με την Εθνική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ερωτικό " τρίγωνο... Κλίντον - Σημίτη - Ετζεβίτ. Η επίσπευση της επίσκεψης του πλανητάρχη, προαναγγέλει τον μεσολαβητικό του ρόλο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πολλές σκιές στην επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, τρομοκρατία.

    ΝΙΚΗ: Διμερή διάλογο ζητά ο Ετζεβίτ. Απορρίπτει επί της ουσίας το μήνυμα Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πράσινη σκούπα" στους καταυλισμούς. Προκλητική επιχείρηση.. εξαφάνισης των σεισμοπαθών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ζεστό χρήμα 400 δις. Μεγαλύτερο απο το αναμενόμενο το πλεόνασμα του τακτικού προϋπολογισμού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χωρίς Ραντάρ "τυφλή " η Θεσσαλονίκη.

    [2] Φορολογικό νομοσχέδιο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "η διεξαγωγή εκλογών το Μάρτιο ήταν ο παραπληρωματικός παράγων, ο οποίος επηρέασε τη διαμόρφωση του νέου προϋπολοσιμού και την "επικύρωσή" του κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου. Στη συνάντηση ο κ. Σημίτης ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2000, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ των άλλων, αυξήσεις 2% για τους δημοσίους υπαλλήλους και 4,5% για τους συνταξιούχους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά, μια κυβέρνηση επαίρεται για τη σημαντική αύξση των φορολογικών εσόδων, δηλαδή για το ξεζούμισμα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Και όμως το βιώνουμε αυτό, κάθε μήνα, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοινωνει την πορεία των φορολογικών εσόδων και προκύπτει οτι το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς και στο τέλος του 1999 το Δημόσιο θα έχει εισπράξει 500 δις δραχμές επιπλέον απο αυτά που έχει υπολογίσει".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "στα 400 δις δρχ αναμένται να διαμορφωθεί το πλεόνασμα εσόδων του προϋπολογισμού φέτος, παρά τα μέτρα μείωσης των άμεσων και των έμμεσων φόρων και το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγονται για τον προϋπολογισμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό για το μεγάλο "κόλπο" του Ολυμπιακού Βιντεολόττο και τα παιχνίδια της διαπλεκόμενης εξουσίας είς βάρος του τόπου, κατέστησε χθές στη Βουλή την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με στόχο τη μείωση των εσωτερικών αντιδράσεων, εν όψει εκλογών το Μάρτιο, η κυβέρνηση, όπως πληροφόρησε τη φινλανδική προεδρία, δείχνει να συναινεί στο καθεστώς υποψήφιας χώρας για την Τουρκία, με παράλληλες διαβεβαιώσεις των εταίρων για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "πίσω απο την αλλαγή του προγράμματος του κ. Μπίλ Κλίντον κρύβεται η διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε πρώτη φάση. Και αυτό συμβαίνει, διότι σε δεύτερη φάση ο στόχος των ΗΠΑ είναι να υπάρξουν δραστικές εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η όποια "λύση" του Κυπριακού-με τον τρόπο που οι ΗΠΑ ερμηνεύουν τη λέη "λύση" περνάει μέσα απο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "διμερής διάλογος για το Αιγαίο και διάκριση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων απο το Κυπριακό, είναι η απάντηση Ετζεβίτ στο μήνυμα του πρωθυπουργού να προχωρήσει η Τουρκία σε έμπρακτες κινήσεις που θα πείσουν τόσο την ΕΕ όσο και την Ελλάδα οτι επιθυμεί ουσιαστική και όχι εικονική προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "αν κατάφεραν κάτι οι σεισμικές μετατοπίσεις της πολιτικής των Αθηνών εν σχέσει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αυτό ήταν να... ζαλίσουν τους πάντες - και όχι μόνο τους Ελληνες. Στους "πάντες" συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η ίδι αη Αγκυρα αφού κατά τη διάρκεια της γνωστής πλέον συνάντησης Ετζεβίτ- Κοραντή όπου μεταφέρθηκε το "μήνυμα Σημίτη" ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την "Σαμπάχ" είπε: "Κ. Πρέσβη μου λέτε εσείς τι αναφέρει η απόφαση που έλαβε τελευταία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "υπο διαπραγμάτευση με τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τελεί το κατά πόσον η Αθήνα θα δώσει το "πράσινο φώς" στην Τουρκία για τον χαρακτηρισμό της στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των "16" στο Ελσίνκι, ως υποψήφιας προς ένταξη στους κόλπους της, χώρας".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "η Κυβέρνησις κατέβαλε εμφανή προσπάθεια να υποβαθμίση το θέμα του μηνύματος του πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς και να το αποσυνδέση απο την επικείμενη επίσκεψη Κλίντον. Την ιδία στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευσις με αυστηρή ανακοίνωση επέκρινε τον κ. Σημίτη για άσκηση μυστικής διπλωματίας, αλλά και για υποχωρήσεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "με λεπτούς χειρισμούς και προσεκτικές κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει τις παγίδες που κρύβονται στο έκτακτο συμβούλιο του Τάμπερε την Παρασκευή. Η Αθήνα ακροβατεί για να τηρήσει τις ισορροπίες με την Αγκυρα και τη Λευκωσία, ενώ προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους πάση θυσία. Για μια φορά ακόμα, ο υπουργός Τύπου προσπάθησε να περισώσει το γόητρο της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών "εκστρατεύει" εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ η περίφημη "επιθετική διπλωματία" φαίνεται να εξαρτάται απο τις αντιδράσεις των Αμερικανών".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η Σοφοκλέους στηριζόμενη στο πλήθος των εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, επέστρεψε χθές στις μέρες του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο της τάξης του 2,59%, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης ν'ανέλθει στις 6.127,74 μονάδες και ο τζίρος να προσεγγίσει ξανά τα 500 δις δρχ. Το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού κατευθύνθηκε προς τις εταιρίες που κρύβουν κάποιο αναπτυξιακό μύθο και απέφυγε τις τοποθετήσεις σε τράπεζες, οι οποίες ήταν οι μόνες που έκλεισαν με απώλειες".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "ούτε 20 μέρες δεν έχουν περάσει απο το προκαθορισμένο και ελεγχόμενο ελληνικό χρηματιστηριακό κράχ και ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί στην περιφέρεια, ενώ ο τζίρος πλησιάζει και πάλι τα επίπεδα του Αυγούστου, φθάνοντας τα 500 δισεκατομμύρια δραχμές ημερησίως. Οι παραινέσεις των θεσμικών και των τραπεζών που προσπαθούσαν να στρέψουν τους μικροεπενδυτές στα blue chips έπεσαν τελικά στο κενό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "καλή και ανοδική εξελίσσεται η τρέχουσα εβδομάδα στη Σοφοκλέους, απογοητεύοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν διόρθωση στις τιμές. Ο τζίρος έχει σταθεροποιηθεί πλέον σε επίπεδα άνω των 400 δις και μάλιστα χθές πλησίασε τα 500 δις δρχ ενώ τα μεταλύτερα κέρδη απεκόμισαν οι περιφερειακές μετοχές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "στο κατώφλι της Σοφοκλέους "ακουμπά" η διοίκηση του ΙΚΑ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης τα 3,5 τρις δρχ της κινητής περιουσίας των ασφαλιστιών ταμείων με πρόταση για την ίδρυση εταιρίας διαχείρησης αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία κατά 70% θα ανήκει στο ΙΚΑ και κατά 30% στην Εθνική Τράπεζα".

    [5] Διαμάχη Πατριαρχείου - Εκκλησίας της Ελλάδος

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "σε ανοιχτή ρήξη με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο προχώρησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Με ηγεμονική του επιστολή διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η παρέμβασή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών μητροπολιτών. Τον κατηγορούν για "παπική" συμπεριφορά που οδηγεί ντε φάκτο στην κατάργηση του αυτοκέφαλου της Ελληνικής Εκκλησίας".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "Ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο στην κρίση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος που απο καιρό σοβεί δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα. Πόσο μάλλον που πίσω της φαίνεται να υπάρχει ένα παρασκήνιο άγνωστο - εν πολλοίς - στους απλούς πολίτες. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως η κρίση αυτή όχι μόνον υπάρχει, αλλά και εντείνεται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "μια επιστολύη σε αυστηρό ύφος, με υποδείξεις, αμφισβητήσεις, προτροπές και συμβουλές που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είναι ενδεικτική του κλίματος και των προθέσεων που επικρατούν μεταξύ των δύο πλευρών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "στην επιφάνεια βγήκε και πάλι η υποβόσκουσα κρίση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Αφορμή δίνει η τρίτη επιστολή του πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Με την επιστολή αυτή επιβεβαιώνεται οτι όχι μόνο δεν έχει επέλθει προσέγγιση, όπως διατείνονται οι δύο πλευρές, αλλά οι διαφορές γίνονται όλο και πιο αγεφύρωτες και τείνουν να οδηγήσουν σε ρήγμα".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "με χλευαστικό τρόπο αντέδρασε χθες μέσω μητροπολιτών του περιβάλλοντος του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στη δημοσίευση επιστολών του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι επιστολές ουσιαστικά επικρίνουν την απόπειρα του Χριστόδουλου να ενισχύσει θεσμικά τον ρόλο του εις βάρος του Βαρθολομαίου. Και κατηγορούν τον Αθηνών για ματαιοδοξία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι"ρήξη στις σχέσεις Αθηνών - Φαναρίου, μετά την προκλητική- κατά πολλούς- προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου να παρέμβει στα εσωτερικά της Εκλκησίας της Ελλάδος προβαίνοντας σε υποδείξεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάση ςΕλλάδος ξεκαθάρισε οτι δεν πρόκειται να δεχθεί να ποδηγετείται η Εκκλησία μας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Φανάρι πως για να διατηρηθούν οι "αγαστές" σχέσεις πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ίδρυση ΑΕΔΑΚ από το ΙΚΑ και την Εθνική Τράπεζα, η νέα σημαντική άνοδος των περιφερειακών μετοχών και η πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στο επίκεντρο τα ξενοδοχεία - Μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αμοιβαίο γίγας - Ιδρύεται από ΙΚΑ και Εθνική".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επενδυτική "υστερία" στην πληροφορική - Σοφοκλέους: Ενα τρισ. από το ΥΠΕΘΟ σε 16 εισηγμένες εταιρίες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΑΕΔΑΚ από ΙΚΑ και Εθνική για τα Ταμεία - Θα διαχειρίζεται τα κεφάλαια των ασφαλιστικών οργανισμών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στη Σοφοκλέους 1 τρισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων".

    [7] ΑΕΔΑΚ από το ΙΚΑ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει: "Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Ταμείων, στην οποία θα συμμετέχουν το ΙΚΑ και άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί με 70% και ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας με 30%, προωθείται με εισήγηση του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το δ. σ του Ιδρύματος αρχικά και στη συνέχεια και από άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 13 October 1999 - 8:26:18 UTC