Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/01/2000


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Γρίπη
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Πρόωρες εκλογές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Κυπριακό, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η επιδημία γρίπης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συναγερμός για τη γρίπη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γρίπη είναι θα περάσει!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παιδιά "προκάτ" και στην Ελλάδα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πέντε μήνες χωρίς κάλπες. Εκλογές μετά τον Ιούνιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί κατά χιλιάδες. 20.000 προσλήψεις - εξπρές.

    Η ΑΥΓΗ: Ξέχασε τους σεισμοπαθείς ο Χριστόδουλος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απόφαση για εκλογικό αιφνιδιασμό.Κάλπες οριστικά τον Απρίλιο

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Γάμος γιγάντων. Η America Online "αποκτά" την Time Warner.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αναγνωρίζει τον Αττίλα.Σάλος στην Κύπρο απο άρθρο Πανταγιά.

    ΕΘΝΟΣ: Εξτρα θέσεις σε δημόσιο, οργανισμούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πυλαρινός: Ναι στην αξιοποίηση του ιερού χρήματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσηκώθηκε η Κύπρος εναντίον της Αθήνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός θεμάτων για το διαγωνισμό στις τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι ύποπτοι του "TAXIS" Ποιοί είναι στο στόχαστρο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η Αμμόχωστος σε Ελληνες επιχειρηματίες.

    ΕΣΤΙΑ: 25 χρόνια πειραματισμών."πιλοτικό σχέδιο" για το κυκλοφοριακό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΟΝΕ "κλειδώνει" τις εκλογές. Αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οχι στο 35ωρο οι εργοδότες. Με πρόσχημα την ΟΝΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πανικός γρίπης στην Ελλάδα με... δυο μόνο κρούσματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα πολιτική δίωξη κατά της εφημερίδας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καραμανλής - Μπακογιάννη: Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ομηροι της γρίπης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αγριος φόνος για το τίποτα. Το θύμα 59χρονος φύλακας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διαρρήκτες δολοφόνοι.

    [2] Γρίπη

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "Μόνο δυο κρούσματα γρίπης εμφανίστηκαν και στη χώρα μας, αλλά η επιδημία που σαρώνει την υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα τις γειτονικές μας χώρες (μόνο στην Ιταλία έχουν ήδη αρρωστήσει 2.000.000), έχει προκαλέσει πανικό σε όσους έχουν πληγεί απο τους εποχιακούς ιούς. Ετσι, δεκάδες άνθρωποι τρέχουν στα φαρμακεία ζητώντας αντιβίωση που... δεν τη χρειάζονται, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τις ιώσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι"στην σκιά της φονικής γρίπης που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη ζει και η Ελλάδα. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή, ενω καθησυχαστικό εμφανίστηκε χθες το υπουργείο Υγείας τονίζοντας οτι ο αριθμός των μέχρι σήμερα δηλωθέντων κρουσμάτων εμπύρετων ιώσεων είναι αναμενόμενος για την εποχή.

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "καθησυχαστι΄κοί εμφανίζονται στη χώρα μας οι αρμόδιοι σε ό,τι αφορά την επιδημία γρίπης, την ίδια ώρα πάντως που στην Ευρώπη το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το υπουργείο Υγείας και οι γιατροί διαβεβαιώνουν οτι τα αυξημένα κρούσματα ιώσεων αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για την εποχή και δεν σχετίζονται με την γρίπη που έχει καθηλώσει εκατομμύρια ανθρώπους στο κρεβάτι σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "γνωστοί απο πέρυσι είναι οι ιοί της γρίπης που έχουν αναστατώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα. Απο τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει οτι οι υπότυποι των ιών που κάνουν "θραύση" στη "γηραιά ήπειρο" και έχουν εισβάλει στη χώρα μας δεν έχουν υποστεί κάποια αντιγονική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι γεγονός που σημαίνει οτι το εμβόλιο παρέχει την αναγκαία προστασία. Ωστόσο, η μαζικότητα εκδήλωσης των ιώσεων του αναπνευστικού αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο να "κρύβονται ανάμεσά τους περισσότερα κρούσματα γρίπης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας με αφορμή τις ιώσεις που κάνουν θραύση τόσο στην Ελλάδα οσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υπουργείο Υγείας ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστικό σημειώνοντας οτι πρόκειται για συνιθισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού που σαρώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "ανεπαρκές εως ανύπαρκτο είναι το σύστημα καταγραφής της γρίπης στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή που η επιδημία της ασθένειας θερίζει την Ευρώπη και αποκτά φονικές διαστάσεις, οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές αδυνατούν να ε΄ξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν ο επιθετικός ιος της γρίπης έχει χτυπήσει και τη χώρα μας".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "γνώριμη η εικόνα και χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με το γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει νέα πτώση -1,07%, τερματίζοντας, ύστερα απο μια ιδιαιτέρως νευρική συνεδρίαση στις 5353,14 μονάδες".

    Το ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει οτι "το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το παρήγορο είναι οτι μετά τη μεγάλη άνοδο της Γουόλ Στρητ την προηγούμενη εβδομάδα, οι δικαιολογίες περί αρνητικού κλίματος λόγω των ξένων αγορών έχουν εκλείψει οριστικά, άρα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια είναι διαφανή και άνευ δικαιολογίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "δέσμια της επιφυλακτικότητας που διακατέχει το μεγαλύτερο τμήμα του επενδυτικού κοινού, παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά. Για άλλη μια φορά, χθες, η Σοφοκλέους διέψευσε τις προσδοκίες και κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία την ώρα που τελείωνε η συνεδρίαση στον ελληνικό "ναό του χρήματος" ακολουθούσαν ανοδική τροχιά".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ο δρόμος για την αποδοχή της συνομοσπονδιακής μορφής του κυπριακού κράτους, την οποία επεξεργάζεται και επιδιώκει η αμερικανική και η βρετανική πλευρά, άνοιξε πλέον επίσημα. Η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Δ. Ρέππα, κάλυψε το σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά ο οποίος με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "σε παρερμηνείες απέδωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιάς το θόρυβο που ξέσπασε στην Κύπρο με αφορμή το άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας κάλυψε πλήρως τον κ. Πανταγιά, αλλά η Λευκωσία θα ζητήσει εξηγήσεις απο τον Γ. Παπανδρέου.

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "ενω ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο, διαστάσεις προσλαμβάνουν στην Μεγαλόνησο οι αντιδράσεις για το άρθρο του συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά. Μετά τις σε έντονο ύφος ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα κυπριακά κόμματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου εδήλωσε οτι θα ζητηθούν εξηγήσεις απο τον κ. Παπανδρέου και ετόνισε χαρακτηριστικώς οτι "το γεγονός οτι επιδέχεται περισσότερο απο μια ερμηνεία απο καλόπιστους ανθρώπους, συνηγορεί για την ανάγκη να δοθούν εξηγήσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "τις έντονες αντιδράσεις, αλλά και την αγανάκτηση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Κύπρου προκάλεσε το άρθρο του σύμβουλου Τύπου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Πανταγιά, για το Κυπριακό - ορισμένες διατυπώσεις του οποίου θεωρηθηκαν οτι πριμοδοτούν την συνομοσπονδιακή λύση - και φαίνεται οτι δημιουργεί νέα σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με αισθήματα "καχυποψίας" τον κυρπιακό πολιτικό κόσμο και τον λαό έναντι του εθνικού κέντρου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "με πρόταση του Βρετανού διαμεσολαβητή για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ προωθείται, σε συνεργασία με ΗΠΑ και ΟΗΕ, σχέδιο επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη - φάντασμα της Αμμοχώστου, καθώς και του λιμανιού απο Ελληνες επιχειρηματίες. Η πρόταση εντάσσεται στα πλαίσια εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο και βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Αθήνα, η οποία στοχεύει στην προσέλκυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Το άρθρο του συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Τύπου, Γιώργου Πανταγιά σε κυριακάτικη εφημερίδα με το οποίο άφηνε εντέχνως να εννοηθεί οτι η ελληνική κυβερνηση εξετάζει τη λύση της συνομοσπονδίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Λευκωσία σε βαθμό που η κυβέρνηση να τονίζει δημοσίως οτι θα ζητηθούν εξηγήσεις απο τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος φθάνει σήμερα στη Μεγαλόνησο για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Κληρίδη.

    [5] Πρόωρες εκλογές

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "νέα απόπειρα να απομακρύνει την εκλογολογία απο το προσκήνιο της επικαιρότητας αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ που συνέρχεται ύστερα απο πολύ καιρό για να αποτιμήσει τις πολιτικές εξελίξεις και να οριστικοποιήσει την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης θέσεων που έχει οριστεί για τις 5-6 Φεβρουαρίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "παρά το κλίμα αποφυγής των πρόωρων εκλογών που καλλιεργείται εσχάτως απο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη απόλυτα έγκυρς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κώστας Σημίτης θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Απριλίου ή το αργότερο την Κυριακή των Βαϊων (23 Απριλίου).

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και εμπράκτως πλέον μετά τα όσα διακήρυξε με τη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα δείχνει να αποκρύνεται απο την προοπτική των εκλογών την άνοιξη και να αφιερώνεται, κατά τους προσεχείς μήνες στην εξασφάλιση ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ``όλοι δηλώνουν ότι η εκλογολογία βλάπει τη χώρα, ιδιαίτερα μάλιστα την οικονομία, αλλά όλοι εκλογολογούν ασυστόλως και χωρίς να λένε κάτι ουσιαστικό και αποκαλυπτ8ικό των προθέσεών τους. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν την απασχολούν οι εκλογές, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο προετοιμάζεται για την αναμέτρηση στις κάλπες. Από την πλευρά της και η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να εμφανίζεται ότι δεν φοβάται τις κάλπες, αλλά ετοιμάζει προεκλογικό συνέδριο και απευθύνει προσκλητήριο επιστράτευσης για να συγκεντρώσει και να συσπειρώσει δυνάμεις``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι ``καμία αμφιβολία δεν υπάρχει πλέον ότι ο Κ. Σημίτης - ο κατά τα άλλα ... σεβάσμιος έναντι των θεσμών πρωθυπουργός - επιθυμεί να καταγραφεί ως ο πρωταγωνιστής στο διαρκές πολιτικό ``κλοτσοσκούφι``, που σχετίζεται με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών``.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά ότι ``βεβαιότητα έχει γίνει πλέον τόσο σε κύκλους του Μαξίμου όσο και της Νέας Δημοκρατίας (καθώς Κ. Καραμανλής απέκλεισε σε συνεργάτες του να γίνουν εκλογές νωρίτερα από το Μάιο) ότι βαδίζουμε σε ένα πεντάμηνο χωρίς τον ... κίνδυνο των πρόωρων εκλογών. Τις ίδιες προβλέψεις ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι μακρά αλλά και ιδιόμορφη, δηλαδή με διακυμάνσεις, αποδέχονται πλέον παράγοντες της οικονομίας, του Χρηματιστηρίου, αλλά και οι επιτελείς των κομμάτων``.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 20 January 2000 - 19:51:02 UTC