Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/01/2000


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Επιδημία γρίπης
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Πρόωρες εκλογές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών, η πορεία του Χρηματιστηρίου και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας των σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η διαπλοκή κόβη εκπομπή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ετσι βούλιαξαν το "Δύστος". Διώξεις - σοκ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στο ΤατόΪ ο Γλίξμπουργκ.Βυζαντινές ίντριγκες απο "Κοκό".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η "γρίπη" της Σοφοκλέους

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγές - δώρο στην οικοδομή.

    Η ΑΥΓΗ: Χριστόδουλος: Κρύβεται πίσω απο τον δίσκο των πιστών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τραπεζικό μπλόκο για πανωτόκια. Ρύθμιση μέσα στην εβδομάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύνταξη για όλους στα 65. Τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καταιγίδα παρανομιών στις ελληνοποιήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Δίψα για μια θέση.Τράπεζες: 35.000 υποψήφιοι για 1.149 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο χάρος τρέχει στις κάνουλες!Αρσενικό στο νερό Θεσ/κης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βρόμικο προξενείο στα Τίρανα. Βιομηχανία εμπορίας αδειών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη για όλους στα 65.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η συμφωνία για τα πανωτόκια.Εκλεισε επιτέλους τη νύχτα

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης η επιτυχής έκδοση του 20ετούς ομολόγου.

    ΕΣΤΙΑ: Το Σύνταγμα τις αποκλείει. Πρόωρες εκλογές για το ίδιο θέμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στη σκάλα της ανεργίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κλείδωσε" τις εκλογές ο Σημίτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χωρίς θέση πάρκινγκ 99 στα 100 ΙΧ. Ασφυκτικό πρόβλημα.

    ΝΙΚΗ: "Εκλογο-φρένο" απο Κώστα Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκή κατακραυγή για τη δίωξη κατά της εφημερίδας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κεφαλο-κυνηγός ο Κεφαλογιάννης κατόπιν εντολής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποιοί "παίζουν" με τη Σοφοκλέους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τραγέλαφος. Παραδόθηκαν αλλά κανείς δεν τους συνέλαβε.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σοφοκλέους: Χειραγωγούν τις μετοχές;

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "Χθεσινοβραδυνές πληροφορίες ανέφεραν οτι επισπεύδεται η διαδικασία για τη μεταβολή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής και πως η κυβέρνηση κινητοποιείται με σκοπό να κλείσει το όλο θέμα μέχρι το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας. Προφανώς, η κυβέρνηση θεωρεί την επίσπευση μεταβολής της ισοτιμίας της δραχμής και ως αναγκαία τονωτική ένεση για τη Σοφοκλέους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "στο ένα χέρι το Κεφάλαιο του Μαρξ, στο άλλο το... κινητό τηλέφωνο για απευθείας σύνδεση με τη Σοφοκλέους! Οι "κομμουνιστές" επιχειρηματίες, είναι πρόσωπα υπαρκτά και συμπληρώνουν έναν αξιόλογο αριθμό στη λίστα των επιτυχημένων γιάπις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "περισσότερες απο 600 μονάδες έχασε ο γενικός δείκτης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενω χθες υποχώρησε κατω απο το σημείο των 5.200 μονάδων. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών κατέγραψαν απώλειες ενω 52 τίτλοι βρέθηκαν στο limit-down".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "η έλλειψη ρευστότητας, η επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να δείχνει το επενδυτικό κοινό, αλλά και ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας των τοποθετήσεων, εξακολουθούν να πιέζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η Σοφοκλέους ακολουθώντας για μια ακόμη φορά αυτόματη πορεία σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια, κατάφερε να χάσει τα κέρδη τελευταίων συνεδριάσεων του 1999, επιστρέφοντας και πάλι στα επίπεδα πέριξ των 5.000 μονάδων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "ο "ιός" της επενδυτικής αβεβαιότητας χτύπησε τη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3% και έθεσε πάλι σε σκληρή δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Οι αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη Σοφοκλέους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "στο "φαύλο κύκλο" της αρνητικής ψυχολογίας και της παντελούς έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, που ωθεί σε ρευστοποιήσεις και πτώση, οδηγεί και πάλι τη Σοφοκλέους η ασάφεια που έχει δημιουργηθεί γύρω απο το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει οτι "εποχιακές... ιώσεις αντιμετωπίζει η οδός Σοφοκλέους και μάλιστα χωρίς... αντιβιοτικό. Σε αντίθεση με τις άλλες ιώσεις, που ανεβάζουν τον πυρετό του ασθενούς, τα συμπτώματα στο Χρηματιστήριο απεικονίζονται στην πτωτική πορεία του δείκτη".

    [3] Επιδημία γρίπης

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει οτι "εν μέσω εκλογολογίας, όπου τα κόμματα έχουν επιδοθεί σε ανταλλαγή "πυρών" για το ποιός οδηγεί ή ποιός οδήγησε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έπεσε και η γρίπη. Αν και έχουν εντοπισθεί μόνο δυο κρούσματα στη χώρα μας απο τον φονικό ιό που έχει ρίξει τη μισή Ευρώπη στο κρεβάτι, ο πανικός κατέλαβε τη χώρα".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι "στα αντιγριπικά εμβόλια και τις βιταμίνες έχουν καταφύγει οι Ελληνες απο τον φόβο οτι μπορεί να επεκταθεί και στη χώρα μας η επιδημία γρίπης που πλήττει βαρύτατα πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες ηπείρους".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "τον "ιό του 2000" φοβόταν η ανθρωπότητα, αλλά με την ανατολή της χιλιετίας την ταλαιπωρεί ο ιός της γρίπης, απο τον οποίο πλήττεται Ευρώπη και Αμερική. Η μετάλλαξή του αποδυναμώνει τα αντιβιοτικά. Μεγάλο ειναι το πρόβλημα με τις ιώσεις και στην Ελλάδα, όπου κοσμοσυρροή παρατηρείται σε νοσοκομεία, ιατρεία και φαρμακεία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "ο ιός της γρίπης συνεχίζει να θερίζει ολη την Ευρώπη και να ανησυχεί την Ελλάδα, μετά τα δυο κρούσματα που εκδηλώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Οι επιδημιολόγοι έχουν τονίσει πως δεν πρόκειται για επιδημία και πως δεν καταλαβαίνουν τον πανικό των Ελλήνων".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "σχεδόν η μισή Ελλάδα υποφέρει απο κρυολογήματα και ιώσεις. Τα κρούσματα γρίπης είναι τύπου Β, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, και επισημαίνουν οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι γιατροί συνιστούν εμβόλιο και τώρα, το οποίο θα δημιουργήσει αντισώματα σε περίπου δυο εβδομάδες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "στο πλευρό των Ελλήνων θα είναι και τα σποραδικά κρούσματα γρίπης για αρκετές εβδομάδες ακόμη οπως εκτιμούν οι επιστήμονες, καθώς η χρονική περίοδος που ευνοεί την "επέλασή τους", σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας διαρκεί απο το Δεκέμβριο εως τον Μάρτιο. Αυξημένη ηταν εν τω μεταξύ και χθες η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κυρίως για ιατρικές οδηγίες και συστάσεις και όχι για εισαγωγή".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η προσέγγιση των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, κυρίως μέσω της εμπλοκής της ΕΕ και η ένταξη του πολιτικού προβλήματος στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου αλλά και στην εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας θα είναι τα θέματα αιχμής για τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τους επόμενες μήνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "η προδιαγεγραμμένη πορεία του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με τη λύση της συνομοσπονδίας - που μπορεί να μη λέγεται συνομοσπονδία χωρίς αυτό να σημαίνει κατι ουσιαστικό - μπαίνει στην τελική ευθεία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "έκκληση για ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού έκαναν χθες οι κ.κ. Παπανδρέου και Κασουλίδης μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν στη Λευκωσία. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν ολες τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει της επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών στις 31 Ιανουαρίου στη Γενεύη οι οποίες οπως έγινε γνωστό χθες απο αξιωματούχους του ΟΗΕ, προβλέπουν και τον απευθείας διάλογο Κληρίδη - Ντενκτάς".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "καχυποψία επικρατεί στη Λευκωσία για τις προθέσεις της Αθήνας και η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με το επίμαχο άρθρο Πανταγιά. Χθες ο υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου πήγε στη Λευκωσία, ενω ο ομόλογός του κ. Κασουλίδης δήλωσε οτι μερικές φορές "δίνεται η εντύπωση "πως διολησθαίνουμε στις θέσεις Ντενκτάς".

    [5] Πρόωρες εκλογές

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "το γαϊτανάκι των δηλώσεων σχετικα με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών συνεχίστηκε και χθες πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης στο όνομα του να ...μην τροφοδοτήσει την εκλογολογία και προφασιζόμενος οτι η μοναδική του σκέψη σχετίζεται με το συμφέρον της χώρας... επανήλθε με δηλώσεις του στο θέμα, ισχυριζόμενος οτι εκείνο που προέχει είναι να εξασφαλιστεί η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "το κυβερνητικό έργο επιχειρεί να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να τροχοπεδήσει την εκλογολογία των ημερών. Με αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς για τις εκκρεμότητες που έχουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ζητώντας τους προγραμματισμό πενταμήνου, ανεβάζει στην ιεράρχηση της ειδησιογραφίας, το κυβερνητικό έργο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "φρένο στην εκλογολογία επιχείρησε να βάλει για μια ακόμη φορά χθες ο Κώστας Σημίτης, λέγοντας πως κριτήριο της κυβέρνησης για οποιαδήποτε εξέλιξη αποτελεί το συμφέρον της χώρας".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "εκτός τόπου και χρόνου ευρίσκονται οσοι επιμένουν στα σενάρια περί διενεργείας προώρων εκοογών. Και κακώς καλλιεργούν την εντύπωση οτι ο χρόνος διεξαγωγής τους εναπόκειται στην βούληση της κυβερνήσεως ή σε τυχόν συμφωνία της με την αντιπολίτευση. Το Σύνταγμα είναι σαφές και δεσμευτικό. Οι διατάξεις του αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για τη διενέργεια εκλογών προ της εκπνοής της τετραετίας".

    Το ΒΗΜΑ τονίζει οτι "με τη δήλωση οτι δεν θέλει να "κάνει τον κλειδαρά αυτή τη στιγμή" και εννοώντας προφανώς οτι οι ευθύνες του πρωθυπουργού είναι αρκετές και δεν θέλει να επωμισθεί άλλες, "οι οποίες τροφοδοτούν μάλιστα την εκλογολογία" ο Κ. Σημίτης αρνήθηκε χθες να καθορίσει με ακρίβεια τη λήξη προετοιμασίας της χώρας για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 20 January 2000 - 19:55:34 UTC