Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/01/2000


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πανωτόκια
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Επιδημία γρίπης
  • [5] Ισοτιμία δραχμής
  • [6] Χρηματιστήριο
  • [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ρύθμιση για τα πανωτόκια, οι διαβουλεύσεις για την ισοτιμία της δραχμής, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η επιδημία γρίπης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4 νεκροί απο γρίπη στη Θεσσαλονίκη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χάος στις εφορίες,απο χονδροειδές λάθος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκλογές 23 Απριλίου μετά βαϊων και κλάδων.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Από το TAXIS στις καρτέλες. Απίστευτο φιάσκο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρόμος απο 4 θανάτους.Θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Η ΑΥΓΗ: "Φαρμάκι" τα κινητά. Αποκαλυπτική έρευνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρυθμίσεις για 630.000 στρέμματα προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καρκινογόνα νερά.Ερευνα αποκαλύπτει μόλυνση απο λιπάσματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το "πανηγύρι" των παροχών.

    ΕΘΝΟΣ: Εφορία: Χαρίζει πρόστιμα αλλά έχασε το ΤΑΧΙS.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κοντογιαννόπουλος: Σε εκλογική ήττα και διάσπαση η ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νεκροί απο γρίπη.Για επικίνδυνο ιο μιλάει ο ιατροδικαστής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανωτόκια: Οχι των βουλευτών στη ρύθμιση Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κουβάρι τα πανωτόκια. Η ρύθμιση διχάζει.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Παπαντωνίου: Κλειδώνει το Μάρτιο η ΟΝΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Κανόνες Δημοκρτίας. Δεν τηρούνται οσο θα έπρεπε.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα επιτόκια αλλάζουν το σκηνικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ρύθμιση για τραπεζίτες. Η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μεγάλο "ψάρι" με 40.000 μετοχές ψάχνει το ΣΔΟΕ.

    ΝΙΚΗ: 10 Μαρτίου η αίτηση για ένταξη στην ΟΝΕ. Καθορίστηκε χθες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνυπεύθυνοι πρωθυπουργός και κυβέρνηση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πανωτόκια: Ληστεία με τόκο!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκτός κέντρου τα ΙΧ με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο ιός της γρίπης απειλεί την Ελλάδα.

    [2] Πανωτόκια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Ενω άφησαν το πρόβλημα με τα πανωτόκια να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία επί μια 20ετία, τώρα αναζητούν το μίτο της Αριάδνης. Η τροπολογία της κυβέρνησης διχάζει ακόμη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενω η ΝΔ με δική της τροπολογία, τα δίνει σχεδόν όλα, φορτσάροντας για τις εκλογές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η ρύθμιση - "παρωδία" για τα πανωτόκια που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες και με την οποία αποκλείεται απο οποαδήποτε διευκόλυνση η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, οι οποίοι στο παρελθόν προχώρησαν κάτω απο την εκβιαστική πρακτική των τραπεζικών σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "σοβαρές είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί στους βουλευτές η τροπολογία για τα πανωτόκια, αφού δεν απαλλάσσει τους δανειολήπτες απο τεχνάσματα των τραπεζών. Ενδιαφέρον είναι επίσης οτι η Δικαιοσύνη πλέον θεωρεί καταχρηστικό και τον συμφωνηθέντα ανατοκισμό".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "την αντίδραση οφειλετών και αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία για τα πανωτόκια που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καθώς κρίνουν οτι οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί για τους οφειλέτες. Το σημείο πάντως που συζητήθηκε περισσότερο, ήταν η εξαίρεση απο τη σχετική ρύθμιση όσων ιδιωτών ή επιχειρήσεων έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τις τράπεζες".

    Το ΒΗΜΑ εκτιμά οτι "αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος συναντά η ρύθμιση για τα πανωτόκια, η οποία πιθανότατα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και εφόσον δεν τροποποιηθεί απο την κυβέρνηση απειλείται με καταψήφιση. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν οτι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είναι ανυποχώρητος και αποκλείει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, που θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "έτοιμη να υπεισέλθει σε διάλογο ουσίας με την Αγκυρα εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτοχρόνως να μετριάσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα προκαλέσει το εγχείρημα αυτό εν όψει των εκλογών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "πανηγυρικό χαρακτήρα δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα υπογραφτούν οι πρώτες συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Πρόκειται για μια μεγάλη αποστολή με την οποία ο Γ. Παπανδρέου θέλει να προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να ενισχύσει τα θεμέλια του διαλόγου με επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "γκρίζες διατάξεις που περιέχονται στις συμφωνίες τις οποίες θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα στις 20 Ιανουαρίου ανοίγουν το δρόμο για επίσημες εκπτώσεις απο τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "νέες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον εν εξελίξει διμερή διάλογο και σε θέματα "τα οποία μέχρι σήμερα κακώς εθεωρούντο ως μη χαμηλής πολιτικής".

    [4] Επιδημία γρίπης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά τους δυο αιφνίδιους κθανάτους που σημειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αποδίδονται σε ιογενείς λοιμώξεις χωρίς ομως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο γρίπης. Την ίδια ώρα αύξηση 50% παρουσιάζουν τα περιστατικά γριπώδους ίωσης, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ενω το νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων "Σωτηρία" γέμισε ράντζα ακόμη και στους διαδρόμους προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα περιστατικά με λοιμώξεις του αναπνευστικού που εμφανίζονται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "πανικός και φόβος σκορπίστηκε ύστερα απο τους απανωτούς θανάτους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι δεν αποκλείονται να οφείλονται στο θανατηφόρο ιο της γρίπης, ο οποίος έχει "χτυπήσει" με πολλά θύματα γειτονικές μας χώρες στην Ευρώπη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "η γρίπη δεν ακοτώνει. Καμιά ιατρική διάγνωση δεν δικαιολογεί τον ιο του πανικού που έχουν σκορπίσει οι διάφορες φήμες και στη χώρα μας, μετά απο θανάτους ανθρώπων που ομως δεν οφείλονταν σε γρίπη. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί. 'Δεν υπάρχει επιδημία γρίπης. Για να μιλήσουμε για επιδημία πρέπει να σημειώνονται 400 κρούσματα ανα 100.000 άτομα. Κινδυνεύουμε μόνο απο την επιδημία της παραπληροφόρησης και του πανικού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και στη χώρα μας το φαινόμενο της γρίπης. Η ανησυχία των πολιτών κορυφώνεται, καθώς τέσσερα νεαρά άτομα απο τη Θεσσαλονίκη έχασαν τη ζωή τους, μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων που παρουσίασαν και προκλήθηκαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, απο ιογενή λοίμωξη".

    [5] Ισοτιμία δραχμής

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "μετά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τους κ. Παπαντωνίου, Παπαδήμο και Γιαννίτση, η μεταβολή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής θεωρείται δεδομένη και τοποθετείται χρονικά μεταξύ 24 και 31 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται ταυτοχρόνως να αξιολογηθεί και εγκριθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης."

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "αιφνιδιαστικό "κλειδωμα" της δραχμής πιθανολογείται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η υποτίμηση θα είναι 3% και το κλείδωμα στις 342 έως και 345 δραχμές ανα ευρώ (330 δραχμές σήμερα). Η κυβέρνηση πάντως κράτησε και χθές κλειστά τα χαρτιά της και μετά την τρίωρη συνεργασία που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου - ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο- δεν έγινε καμία ουσιαστική δήλωση."

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής σε σχέση με το ευρώ διευκολύνοντας την ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται να κλείσει το θέμα της ισοτιμίας αυτό το Σαββατοκύριακο, δηλαδή πολύ νωρίτερα απο τις 29 Ιανουαρίου, οπως είχε κατ'αρχήν προγραμματισθεί."

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "με εξαίρεση την ημερομηνία της ανατίμησης της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής προς το ευρώ, που παραμένει ανοιχτή, καθορίσθηκε χθές το χρονοδιάγραμμα των προενταξιακών ενεργειών της κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμο".

    Κατα την ΕΣΤΙΑ, "ανοικτό παραμένει το θέμα της αναπροσαρμογής της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής, έναντι του ευρώ συμφώνως προς χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου. Από την άλλη πλευρά όμως, κύκλοι της αγοράς, θεωρούν δεδομένο, οτι κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπο την προεδρία του Πρωθυπουργού απεφασίσθη η υποτίμησις της δραχμής κατά περίπου 3% και το κλειδωμά της στις 343 δρχ. ανα ευρώ, απο 353,1 που είχε αποφασισθή στις 14 Μαρτίου 1998".

    [6] Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "το μεγάλο "ψάρι" που πούλησε 40.000 μετοχές της Ράδιο Κορασίδης Telecom σε τιμή άνω των 100.000 δραχμών ψάχνει το ΣΔΟΕ. Με επιστολή που έστειλε χθές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί τα στοιχεία του "χοντρού" παίκτη."

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η δικαιοσύνη πλέον έχει το λόγο για να διαλευκάνει την "τρελή Κούρσα" της μετοχής "Telecom" στη Σοφοκλέους που έφθασε να διαπραγματεύεται με κέρδοι (1800%) στην πρώτη ημέρα της εισαγωγής της στο ΧΑΑ. Η έρευνα ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, λόγω της ιδιομορφίας της υπόθεσης και καλείται να ερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί αξιόπεινες πράξεις, αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, σε βάρος των επενδυτών."

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά οτι "αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την... τρελή αγοραπωλησία 42.000 μετοχών της Κορασίδης Τέλεκομ στις 120.000 δραχμές, τιμή αυξημένη κατά 2.000% απο την τιμή εισόδου στο ταμπλό. Ο εισαγγελέας άσκησε ήδη δίωξη και ανέθεσε τη διερεύνηση στο ΣΔΟΕ για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν αδικήματα".

    [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Το "κλείδωμα" της ΟΝΕ για το Μάρτιο προεξοφλεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ, επισημαίνοντας πως η κατάθεση της έκθεσης ένταξης της χώρας μας σημαίνει την εκπλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων. Επαναλαμβάνει πως θα χρειαστούν στη συνέχεια λεπτές διαπραγματεύσεις, τονίζει πως η κατάθεση του φακέλου προδικάζει εν πολλοίς την αίσια κατάληξή τους. Ανάβει έτσι το πράσινο φως για πρόωρες εκλογές αν και πιστεύει πως "καλό θα ήταν" να εξαντληθεί η τετραετία.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 20 January 2000 - 19:52:40 UTC