Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/01/2000


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Σενάρια περί πρόωρων εκλογών
  • [5] Πανωτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του χρηματιστηρίου, η ρύθμιση για τα πανωτόκια, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λάθος 5 δισ.κάνει άνω - κάτω τη Σοφοκλέους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γέννησαν τέρατα! Σάλος στην Ευρώπη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: 7 Ρίχτερ Τσελέντη για ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πατατράκ 4,3 δισ. στο ΧΑΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγδυσαν τον κοσμάκη. Περίεργο "λάθος" κόστισε 5 δισ.

    Η ΑΥΓΗ: Η δραχμή στη ζυγαριά για ΟΝΕ και εκλογές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τι προβλέπει η ρύθμιση για πανωτόκια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η δραχμή παίζει... Σήμερα η αποφασιστική σύσκεψη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σκάνδαλο στη Σοφοκλέους. Με "κόλπο" αιχμαλώτισαν επενδυτές.

    ΕΘΝΟΣ: Διαψεύδει προσδοκίες η ρύθμιση για τα πανωτόκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκ του κατά... Κωστάκη απολογίας το ανάγνωσμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπουλη αρπαγή ψήφων απο τη ΝΔ. Αλλάζουν τον εκλογικό νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: 727 νέες περιοχές στο Κτηματολόγιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λίμιτ απ στην τρέλα!Κόλπο ή λάθος η εκτόξευση Κορασίδη;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέο κόμμα δημιουργεί ο Καραμανλής. Ετοιμάζει αλλαγές.

    ΕΣΤΙΑ: Μοχλός πιέσεως ο εκλογικός νόμος. Για την ανατροπή ισορροπιών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Λάθος" 5 δισ. στο ΧΑΑ με οδυνηρές συνέπειες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Αβραμόπουλος "διχάζει" τη Ρηγίλλης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αφορολόγητο και με το νόμο το φακελάκι γιατρών.

    ΝΙΚΗ: Ομηροι στη Σοφοκλέους οι μικροεπενδυτές

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημοκρατικό μέτωπο ενάντια σε αντιλαϊκές ρυθμίσεις

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πανωτόκια: Σβήστε το αίσχος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γκρεμίστε 40 κτίρια.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η οικονομία καλπάζει - Οι δομές υστερούν.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Οι ιστορίες καθημερινής τρέλας δεν έχουν τέλος στη Σοφοκλέους. Η μετοχή της Κορασίδης - Τέλεκομ, που έπαιρνε χθες το χρηματιστηριακό βάπτισμα, εκτοξεύθηκε, ως δια μαγείας, απο τις 6.500 στις 129.000 δρχ. (απόδοση 2.000%) για να κλείσει τελικά στις 28.000. Σε πέντε λεπτά κάποιοι έχασαν και κάποιοι κέρδισαν 5 δισ. δρχ. Οι αρχές δηλώνουν οτι δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης των συναλλαγών".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "φήμες και κερδοσκοπικά παιχνίδια ισχυρών, καθιστούν για δεύτερη φορά τους μικροεπενδυτές ομήρους στην οδό Σοφοκλέους. Η χθεσινή σταθεροποίηση του γενικού δείκτη συδόλως μετριάζει τις εντυπώσεις απο τη συνεχιζόμενη προσπάθεια τεχνητής πίεσης του Χρηματιστηρίου, με άλλοθι την έλλειψη ρευστότητας. Η Σοφοκλέους έχει μετατραπεί σε βασίλειο του ημερήσιου trading στο οποίο επιδίδονται μετά μανίας οχι οι μικροεπενδυτές, αλλά τα μεγάλα - θεσμικά και μη - χαρτοφυλάκια".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "4,3 δισ. ζημιά σε ανυποψίαστους επενδυτές ήταν η εξυπηρέτηση που πρόσφερε στην παρθενική της διαπραγμάτευση η μετοχή της εταιρίας "Κορασίδης Telecom". Το πολυδιαφημισμένο ηλεκτρονικό σύστημα ΟΑΣΗΣ παρασύρθηκε απο τις εντολές κάποιων πωλητών με καλπάζουσα φαντασία ή απο τα λάθη κάποιου υπαλλήλου (κατά την επίσημη εκδοχή που δεν επιβεβαιώθηκε) και γέννησε τέρας".

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "θρίλερ χθες στη Σοφοκλέους με την πρεμιέρα της Κορασίδης - Telecom. Κατά το πρώτο λεπτό της διαπραγμάτευσης, η μετοχή απο τις 6.500 δρχ εκτοξεύθηκε στις 120.000 δρχ (οπότε άλλαξαν χέρια 42.000 μετοχές) και στη συνέχεια κατέπεσε στις 25.000 δρχ - για να κλείσει τελικά στις 28.630 δρχ. Το Χρηματιστήριο δηλώνει οτι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης των εντολών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "νευρική χαρακτηρίστηκε και η χθεσινή συνεδρίαση στην Σοφοκλέους, η οποία έκλεισε με οριακή πτώση στις 5.187 μονάδες της τάξης του 0,05%. Οι επενδυτές συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις και η απουσία των μικροεπενδυτών ήταν για μια ακόμη φορά εμφανής".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "εικόνα σταθεροποιήσεως παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδριάσεως αν και στη διάρκεια των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν έντονες διακυμάνσεις με τον γενικό δείκτη τιμών να κυμαίνεται σε ένα εύρος διακυμάνσεως 182 μονάδων".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "χαστούκι στο Ντενκτάς και στο ψευδοκράτος του αποτελεί η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι υποστήριζαν μέχρι τώρα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιθυμεί να αρχίσει κάποιες επαφές σε πολιτικό επίπεδο με τα κοινοτικά όργανα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η τράπουλα του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου ανακατεύεται συνέχεια, αλλά επιμένει να βγάζι το ίδιο χαρτί. Θα ανακατευτεί και σήμερα για μια ακόμη φορά οταν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ, στο Λονδίνο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "νέα προσέγγιση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό αποφάσισαν Αθήνα - Λευκωσία με στόχο να διαμορφωθεί ενα νέο κλίμα που να συμβαδίζει με εκείνο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το Ελσίνκι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "την έντονη δυσφορία του στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζοντας τη διαφωνία του στη λύση της διζωνικής και της συνομοσπονδίας, την οποία απεδέχθη με άρθρο του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Σημίτη, Γιώργος Πανταγιάς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "κατηγορηματικός οτι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ενδεχόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μετά το τέλος των επαφών που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και τους πολιτικούς αρχηγούς".

    [4] Σενάρια περί πρόωρων εκλογών

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "το μισό Υπουργικό Συμβούλιο (12 υπουργοί και υφυπουργοί) ολοι οι τοπικοί βουλευτές, 5 γενικοί γραμματείς και 8 κομματικά στελέχη θα συνοδεύσουν το Σάββατο τον πρωθυπουργό στην Αχαϊα κατά την πρώτη για το "εκλογικό έτος 2000" περιοδεία στην οποία πάντως ο κ. Σημίτης αναμένεται να "ξορκίσει" την εκλογολογία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι "απο τη μια ο κ. Σημίτης δηλώνει οτι προέχει το κλείδωμα της ΟΝΕ και απο την άλλη οτι δεν είναι "κλειδαράς" της ΟΝΕ. Απο τη μια έχει επιβάλλει σε όλους "νόμο σιωπής" για το χρόνο των εκλογών και απο την άλλη ζητά απο το κόμμα να βρίσκεται σε ετοιμότητα και εγρήγορση και το Σάββατο θα πρωταγωνιστήσει στην προεκλογική φιέστα που έχει στηθεί στην Αχαϊα".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής και για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ενω ο πληθωρισμός επιμένει σε ανοδική τροχιά. Το οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι σήμερα, δεν προσφέρει στο κυβερνητικό κόμμα τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια προσφυγή στις κάλπες. Σε αυτό οφείλονται οι αμφιταλαντεύσεις και οι δυσκολίες για τον προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "προς τα τέλη Φεβρουαρίου το αργότερο αρχές Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και θα έχει καταστεί περισσότερο σαφές το χρονοδιάγραμμα για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το διάστημα αυτό θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός τα μέλη της κυβέρνησής του για το αν εξακολουθεί να υφίσταται λόγος ώστε να γίνουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη, ή αν θα τεθεί ο στόχος να συμπληρωθεί η τετραετία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "με τις εκλογές να μετατίθενται τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προετοιμάζει τη σύνθεση του δεύτερου προεκλογικού πακέτου παροχών, το οποίο προβλέπεται πολύ ισχυρότερο απο εκείνο του περασμένου Σεπτεμβρίου και θα καλύπτει κυρίως την ευρύτατη μάζα των ασθενέστερων ομάδων, των ανέργων και των συνταξιούχων".

    [5] Πανωτόκια

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "το κέρδος ήταν αυτό που μέτρησε στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τραπεζών για τα πανωτόκια. Ετσι, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το θέμα με τα πανωτόκια, οι τράπεζες "στύλωσαν τα πόδια" και πέτυχαν νίκη στα "σημεία" χθές στη Βουλή, που κατατέθηκε η συγκεκριμένη διάταξη για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται και θα επιβάλλονται τα πανωτόκια.

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "τη μέση οδό επέλεξε τελικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο φλέγον θέμα των επιτοκίων, διακανονίζοντας -με τροπολογία που ανακοινώθηκε απο τον κ. Παπαντωνίου - "κλιμακωτά" χρέη των οφειλετών, γεγονός πάντως το οποίο δυσαρέστησε την ομοσπονδία τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "τον ίδιο της τον εαυτό φαίνεται να ξεπερνά η κυβέρνηση, αφού απο τις περιβόητες ρυθμίσεις για τους λεηλατηθέντες επι δεκαετίες απο τις τράπεζες, αποκλείονται όσοι υπέκυψαν στους κατά καιρούς εκβιασμούς και συμφώνησαν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους."

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "δεν έχει τέλος για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες το θρίλερ με τα πανωτόκια, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται οτι υπέκυψε στις πιέσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα να εκτίθεται και ο πρωθυπουργός, που είχε αναλάβει προσωπική δέσμευση. Μόνο η Βουλή πλέον μπορεί να σβήσει το αίσχος με τα πανωτόκια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "Σολωμόντεια λύση επέλεξε τελικά η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης των πανωτοκίων, ενταγμένη στις προεκλογικές απαιτήσεις, έτσι ώστε αφ'ενός να μη δυσαρεστήσει τους τραπεζίτες και, αφ' ετέρου, να προχωρήσει στη διαγραφή μέρους των υπέρογκων χρεών των δανειοληπτών".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "αντιδράσεις προκαλεί η τελική ρύθμιση για τα πανωτόκια, όπως διατυπώθηκε σε τροπολογία που το τελικό της κείμενο συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Αν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου τη χαρακτήρισε γενναία, η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών υπογραμμίζουν οτι διαψεύδονται προσδοκίες και δεν παράγονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σκληρή αναμένεται η μάχη που θα δοθεί στη Βουλή."


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 20 January 2000 - 19:52:29 UTC