Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύγκλιση ελληνικής οικονομίας
  • [3] Εκλογές
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Δημοσκόπηση
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η έγκριση για το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, το Κυπριακό, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκ7ού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το πρώτο "κλειδί". Η απόφαση του "ΕΚΟΦΙΝ" άνοιξε την πόρτα της ΟΝΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μια τρύπα στο ...Μετρό! Αρχισαν τα δύσκολα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το μεγάλο παιχνίδι με τη Σοφοκλέους. Οι προβλέψεις, οι κρίσιμοι μήνες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τα γκάλοπ που δείχνουν κάλπες. Οι πέντε δημοσκοπήσεις που θα κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμφορά οι όροι για ΟΝΕ. Παγώνουν, μέχρι νεωτέρας, μισθοί - συντάξεις.

    Η ΑΥΓΗ: Οι Ευρωπαίοι φράζουν το δρόμο στην ακροδεξιά, ενώ στην Αυστρία συνεχίζονται οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κοριοί και στα τηλέφωνα των υπουργών. Με απόφαση της Επιτροπής Απορρήτων ξηλώνονται οι "πορτοκαλί" γραμμές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελεύθερα τώρα τα χέρια του κ. Σημίτη για εκλογές. Νυχτερινή δήλωση Παπαντωνίου μετά το πρώτο κλείδωμα της ΟΝΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αν χάσεις έφυγες. "Παίζει το κεφάλι του" με τις πρόωρες ο Σημίτης.

    ΕΘΝΟΣ: Κατάρτιση με αμοιβή για 23.794 σε όλη την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκτελεστικό....απόσπασμα για Γιωργάκη ή για Θόδωρο. Απόψε, στη Χ. Τρικούπη, ένας στους δύο "πεθαίνει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υμνοι για Αβραμόπουλο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τη "διπλωματία των πόλεων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: ο χάρτης με τις 5.824 θέσεις στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ω, ναί! Πάμε για εκλογές; ΕΚΟΦΙΝ: καλώς ήλθατε στο κλάμπ των ισχυρών της ΟΝΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Καλώς ήλθατε στο κλάμπ των ισχυρών". Μετ' επαίνων το ECOFIN προεξόφλησε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Αυτή είναι η πιθανώτερη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ακάνθινος στέφανος η ΟΝΕ για τον κ. Σημίτη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ολα καλά ...εκτός ΧΑΑ. Γ. Παπαντωνίου: προβλέπει ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ψήφισαν "ναί" και σε κυβέρνηση και σε ...Μετρό. Δύο γκάλοπ της VPRC για τα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: "Ξεκλειδώνει" και "κλειδώνει" για τις εκλογές.Ξεκαθαρίζει εντός των ημερών το τοπίο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμική απάντηση στην επιχείρηση φίμωσης του "Ριζοσπάστη".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ρέππας αντ' αυτού! Αντικλείδι εκλογών...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αρχίζουν τα δύσκολα. Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης από το ECOFIN με αυστηρές συστάσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μείωση φόρων. Συνέντευξη Ακη: εκλογές την άνοιξη και προβλέπει.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γάζωσαν οδηγό με καλάσνικοφ. Εύοσμος: δεν ήταν αστυνομική ταινία.

    [2] Σύγκλιση ελληνικής οικονομίας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το ECOFIN μπορεί να έκανε αποδεκτό το ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης και να επέτρεψε στον υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου να δηλώνει οτι "το θέμα ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ έχει κλείσει", αλλά οι όροι που τίθενται για τη μετά ΟΝΕ εποχή συνιστούν αυστηρή προειδοποίηση για το χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοσθεί κατά τα επόμενα χρόνια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "τώρα πια, μένει μόνο ο πληθωρισμός! με τη χθεσινή επικύρωση του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας από τους υπουργούς Οικονομικών των "15" στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που θα της επιτρέψουν να μπει και επίσημα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "δεσμεύσεις για την επιβολή μέτρων ακόμη πιο σκληρής λιτότητας ανέλαβε ερήμην του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση Σημίτη προκειμένου οι εταίροι της στην ΕΕ να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, για την περίοδο 2000-2002 και ουσιαστικά να δώσουν το "πράσινο φως" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ από 1/1/2001".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ουσιαστικές εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο σηματοδοτεί η έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, χθες από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των 15. Η έγκριση του προγράμματος συνοδεύεται από θετικά σχόλια για την πρόοδο που επετεύχθη στην ελληνική οικονομία αλλά και συστάσεις για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών και διατήρηση της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "με διθυραμβικές δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που προεξοφλούν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ συνοδεύτηκε η έγκριση του Προγράμματος Σύγκλισης από το ECOFIN. "Καλώς ήλθατε στο κλάμπ των ισχυρών" είπαν στον Γ. Παπαντωνίου οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Ιταλίας Χ. Αϊχέλ και Τ. Αμάτο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "την ώρα που οι πάντες σε κυβέρνηση και κόμμα αναμένουν την προαναγγελία εκλογών για τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης κρατά για τον εαυτό του το "ακριβό μυστικό" και θα επιλέξει εκείνος την ώρα που θα ξεκαθαρίσει το οποίο εντός των επομένων δύο ή τριών ημερών. Με βάση όλες τις πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Απρίλιος είναι ο μήνας των εκλογών, αλλά η ημερομηνία θα ανακοινωθεί με ευθετότερο χρόνο για να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στη διακυβέρνηση της χώρας και πρωτίστως στην οικονομία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλους παράγοντες, τον αναγκάζει πλέον να ξεκαθαρίσει εντός της εβδομάδας τη θέση του στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών".

    [3] Εκλογές

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει ότι "στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων εισέρχεται από αύριο η πολιτική ζωή του τόπου και τα αποτελέσματά τους θα κρίνουν εν πολλοίς τις επιλογές του πρωθυπουργού, ο οποίος με βάση αυτές θα καταλήξει στην απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι πρόωρων εκλογών στις αρχές Απριλίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι είναι πλέον "αναγκασμένος να ανοίξει τα χαρτιά του για το χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ετσι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να μιλήσει για τις τελικές του αποφάσεις όπως άφησε να εννοηθεί με τις χθεσινές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Το ερώτημα είναι αν θα το πράξει στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Παρασκευή ή στη συνδιάσκεψη θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "εβδομάδα αναμονής "ξεκλειδώματος" του αινίγματος περί πρόωρων εκλογών αυτή που διανύουμε και το "κλειδί" το έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, που μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, επισήμως να προβεί σε επίσημη δήλωση και να ξεδιαλύνει έτσι το θολό τοπίο, ακόμα και πριν τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το σαββατοκύριακο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "επί ημέρες ακούμε και διαβάζουμε για τις πιθανές ημερομηνίες διενεργείας των εκλογών. Ολες πλην μιας: εκείνης την οποία προβλέπουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Δηλαδή της Κυριακής 22 Οκτωβρίου. Και σε περίπτωση συντμήσεως της προεκλογικής περιόδου σε τρεις - αντί τεσσάρων - εβδομάδες, της Κυριακής 15 Οκτωβρίου".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "οι αλλαγές που άρχισαν να εφαρμόζονται από χθες στο ΧΑΑ- επιμήκυνση ωραρίου λειτουργίας, μεταβολή των κριτηρίων εισαγωγής των επιχειρήσεων και η έναρξη υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή των εταιριών στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ)- σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την αγορά της Σοφοκλέους".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "υποτονικό παρέμεινε και χθες το κλίμα στην οδό Σοφοκλέους με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να τερματίσει τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,60% κάτω από τις 5.000 μονάδες, στις 4.990,02 . Χαμηλός παρέμεινε και ο όγκος των συναλλαγών, που δεν ξεπέρασε τα 170 δις δρχ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "είναι πράγματι, εντυπωσιακή η ευελιξία της κυβερνητικής προπαγάνδας και, μάλιστα, με γκεμπελικούς όρους. Επί ολόκληρους μήνες η κυβέρνηση προέβαλε το Χρηματιστήριο ως απόδειξη των καλών αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της, έχοντας αναγάγει τη Σοφοκλέους και το "κόμμα του Χρηματιστηρίου"- όπως η ίδια φρόντισε να το ονομάσει - ως ένα από τα πιο ισχυρά εκλογικά ατού της. Τώρα όμως μετά την παρατεταμένη στασιμότητα στη Σοφοκλέους- που σε μερικές περιπτώσεις "διανθίζεται"με στοιχεία κρίσεως- προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το μεγάλο της όπλο, φοβούμενη, προφανώς πως οι ζημιές που έχουν καταγράψει οι μικρομεσαίοι επενδυτές θα της στοιχίσουν ακριβά στις προσεχείς εκλογές".

    Το ΚΑΡΦΙ τονίζει οτι "τον δρόμο για ανοδική πορεία διαρκείας αναζητεί η Σοφοκλέους και φαίνεται οτι θα τον βρει αν επιβεβαιωθεί η απουσία τεχνητών πιέσεων για χαμηλότερα επίπεδα, η οποία σημειώθηκε χθες. Υστερα από πολλές μέρες, δεν εμφανίστηκαν μαζικές εντολές πώλησης, πράγμα που ίσως σημαίνει οτι οι γνωστοί - άγνωστοι θα αφήσουν την αγορά να ανέβει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι " κάτω από τις 5.000 μονάδες κινήθηκε τις τελευταίες δύο ώρες των συναλλαγών ο γενικός δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση με το διευρυμένο ωράριο. Παρά την ..."άνεση" χρόνου, όμως, ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "πριν καλά - καλά ξεκινήσει ο β' γύρος για το Κυπριακό χθες στη Γενεύη, ουσιαστικά...τελείωσε! Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Γλ. Κληρίδη και τον Ρ. Ντενκτάς, προέβλεψε οτι θα υπάρξει γ?γύρος "νωρίς το καλοκαίρι" και εμφανίστηκε αισιόδοξος για "λύση στο τέλος του χρόνου". Ο Ντενκτάς πάντως έθεσε και χθες θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εκμεταλλευόμενος και την κατανόηση του διεθνούς παράγοντα επειδή επίκεινται εκλογές στα Κατεχόμενα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ο Ισμαήλ Τζέμ "νίπτει τας χείρας του" λέει πως ο ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι "περιορισμένος" αλλά ταυτοχρόνως φεύγοντας από τις Βρυξέλλες και πριν έλθει στην Αθήνα το υπουργείο του στην Αγκυρα με ανακοίνωσή τους φυσικά στηρίζει το Ρ. Ντενκτάς και θεωρεί "μόνη ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό την συνομοσπονδία". Ολα αυτά ενώ στη Γενεύη χαλαρά ξεκίνησαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον Ντενκτάς να λέει "φόρα -παρτίδα" πως το Κυπριακό "είναι παλιό πρόβλημα και δεν χρειάζεται νέες ιδέες" και οι Αμερικανοί απεσταλμένοι επίσης εκ του σύνεγγυς να χαμογελούν "αισιόδοξοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "εκτός του πλαισίου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης επιχειρεί να θέσει το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζέμ, τονίζοντας οτι "η νέα φιλία μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας συναντά τα όριά της στο Κυπριακό. Λίγες μόνον ημέρες πριν από την έλευσή του στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ο κ. Τζέμ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα επιμένει οτι ο ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό "είναι περιορισμένος" και οτι η λύση εναπόκειται στη συμφωνία των "δύο κρατών" στη νήσο, μέσω της συνομοσπονδίας".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του Κυπριακού και την υλοποίηση των προνοιών των συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν από τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, έθεσαν οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Τα άτυπα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας τον Αύγουστο και την έναρξη της δεύτερης φάσης, αμέσως μετά, κατά την οποία οι δύο ηγέτες θα κληθούν να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις και να συναινέσουν σε οδυνηρούς συμβιβασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "για τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του για αναγνώριση δύο λεγόμενων κρατών στην Κύπρο, ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού, επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την πρώτη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν χτες στη Γενεύη".

    [6] Δημοσκόπηση

    "Νίκη του ΠΑΣΟΚ αναμένει στις επικείμενες εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία (55,1%) των ερωτηθέντων δημοσκόπησης της V.PRC" για τα ΝΕΑ που διενεργήθηκε "στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας. Αντίθετα, νίκη της ΝΔ βλέπει μόνο το 15,9%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι θετικές εκτιμήσεις για την κυβέρνηση είναι 30,2% έναντι 13,2% της ΝΔ. Επίσης, το 50,7% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη από τον κ. Καραμανλή, ενώ το 26,5% τον πρόεδρο της ΝΔ και το 18,9% κανέναν".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το ECOFIN ενέκρινε το νέο πρόγραμμα σύγκλισης αλλά: στο όριο τα δημοσιονομικά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εισιτήριο ΟΝΕ σφράγισε το ECOFIN. Γ. Παπαντωνίου: Ανοιξε ο δρόμος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κρίσιμο τρίμηνο για την ΟΝΕ. ECOFIN: Δεν τελειώνει η προσπάθεια. Θυσίες για τη διατηρησιμότητα των μεγεθών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενωση των αγορών Ελλάδας και Κύπρου. Καταργούνται οι περιορισμοί κεφαλαίου".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανάσα στην αγορά από πληθωρισμό - Ecofin. Κλειδί των εξελίξεων τα επιτόκια της FED".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 14 February 2000 - 19:09:20 UTC