Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Φορολογική πολιτική
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Σοφοκλέους - Εκλογές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών,οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φορολογική πολιτική και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ερχονται οι ξένοι! Κάτι αρχίζει να κινείται στη Σοφοκλέους. Πληροφορίες οτι επίκειται η "αναβάθμιση" του ΧΑΑ από τη "Μόργκαν - Στάνλεϊ".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Λουκέτο σε ασφαλιστικές. Κλείνουν οι 90 από τις 120 εταιρίες. Στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βάσω: πότε θα πάμε στις κάλπες. Τι συζήτησε με τον Σημίτη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Χαμένος χρόνος" το σχολείο. Οι μισοί μαθητές βαριούνται το παραδοσιακό μοντέλο της εκπαίδευσης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ολα για όλα τα παίζει ο Σημίτης. Πάμε για εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

    Η ΑΥΓΗ: Το σχολείο της πλήξης. Ερευνα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δάνεια σε 30.000 συνταξιούχους και σπίτια σε σεισμοπαθείς από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φοιτητές - φαντάσματα και αλκοόλ στα Λύκεια. Τι αποκαλύπτουν δύο έρευνες στον χώρο της Εκπαίδευσης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοροπαγίδες. Πως θα συμπληρώσετε σωστά τη νέα φορολογική δήλωσή σας.

    ΕΘΝΟΣ: Εκλογές εξπρές μόλις ορκισθεί ο πρόεδρος. Γκάλοπ και Σοφοκλέους ανοίγουν το δρόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εθνικός ακρωτηριασμός στην περιοχή Φλώρινας- Πρεσπών. Στα μουλωχτά οι πρωθυπουργοί Ελλάδας-Σκοπίων-Αλβανίας και με πρόσχημα το "Βαλκανικό Πάρκο" μας ετοιμάζουν χοντρό χουνέρι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανακρίνουν αστυνομικούς.Νέο κρούσμα διαφθοράς στην Ηπειρο συγκλονίζει την ΕΛΑΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για να πληρώσετε λιγότερους φόρους. Η επίσημη εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών για τις δηλώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 49 αλλαγές στους φόρους 2000.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τρεις "ψήφοι" υπέρ των πρόωρων εκλογών. Τίναξαν στα ύψη της Σοφοκλέους τα σενάρια για κάλπες στις 5 Μαρτίου.

    ΕΣΤΙΑ: Να πρυτανεύσουν εθνικά κριτήρια. Και θέμα αξιοπιστίας έναντι των Ευρωπαίων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε δυναμική εκλογών. Κόμματα, οικονομία και Σοφοκλέους "προεξοφλούν" ήδη την επίσπευση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκλογές με Χ.Α (Ρ). Α και δημοσκοπήσεις. Γκάλοπ VPRC: 55,1% "παράταση νίκης" για το ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μείον 100.000 ΙΧ και 73 τόνοι νέφους λόγω του Μετρό. από το κέντρο της Αθήνας.

    ΝΙΚΗ: Ερχεται ο Τζέμ για άλλες 5 συμφωνίες. Σύσκεψη χθες στο Μαξίμου με τον υπουργό Αμυνας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εξαρση αυταρχισμού ενάντια σε πολιτικά δικαιώματα κι ελευθερίες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μεγάλες αυξήσεις. Πόρισμα για καθηγητές. 5 βαθιές τομές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στην εντατική η υγεία. Υπάρχουν μόνο 70 ειδικές κλίνες στη Θεσσαλονίκη, ενώ απαιτούνται 300!

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέοι και σεξ. Ερευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ποιά ποσά εκπίπτουν.Εφορία: νέες οδηγίες για τη δήλωση εισοδήματος.

    [2] Εκλογές

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σε προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ως πιθανότερες ημέρες διεξαγωγής των εκλογών μπορεί να θεωρηθούν μια από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος".

    "Ενώ συνεχίζεται η ακατάσχετη εκλογολογία, η "ΕΣΤΙΑ" επανέρχεται και σήμερα στο ζήτημα για να παραθέση την εθνική του διάσταση: τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα είχε για την Ελλάδα η τυχόν απόφασις του κ. Σημίτη να προσφύγη στις κάλπες, κατά την κρισιμώτερη στιγμή προς της εντάξεώς της στην ΟΝΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "όλο και πιο κοντά είναι οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Παρά το γεγονός οτι ο Κώστας Σημίτης δεν έχει "αυτοπροσώπως" ανοίξει τα χαρτιά του, οι δηλώσεις στενών του συνεργατών, όπως ο Γιάννος Παπ αντωνίου αλλά και τα πολύ θετικά αποτελέσματα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του από την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC αλλά και η χθεσινή εκρηκτική άνοδος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών "στήνουν" ένα σκηνικό το οποίο "προϊδεάζει" για πρόωρες εκλογές πιθανότατα τον Απρίλιο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "εκλογές εντός του Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου έχει αποφασίσει να προκηρύξει ο πρωθυπουργός και είναι θέμα ωρών, το πολύ ημερών, να ξεκαθαρίσει την ημερομηνία. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ενώ και ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε χθες ότι μετά τις 11 Μαρτίου και την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τα πάντα είναι ανοικτά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "ενώ το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εξελίσσεται σε βεβαιότητα, καθώς η εκλογολογία αποκτά τη δική της δυναμική, οι πάντες περιμένουν τη δήλωση του πρωθ υπουργού κ. Κ. Σημίτη που θα ξεκαθαρίσει χρονικά την κατάσταση. Δήλωση η οποία αναμένεται να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "έτσι που πάνε τα πράγματα, και η συνοχή της κυβέρνησης θα τραυμα τίζεται... και η σοβαρότητά της θα δοκιμάζεται...από μια εκλογολογία που η ίδια η ασάφεια των προ θέσεών της γεννά... Και που τροφοδοτείται πότε με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις μελών της και πότε από το παιχνίδι των ημερομηνιών στο οποίο επιδίδονται οι κάθε λογής "πηγές", "κύκλοι" και "παράγοντές " της".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η διατήρηση και η ανανέωση του κλίματος προσέγγισης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι για την κυβέρνηση το ζητούμενο από την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Ι. Τζέμ, ο οποίος φτάνει αύριο στην Αθήνα. Στην ατζέντα της επίσκεψης Τζέμ, περιλαμβάνεται η υπογραφή πέντε συμφωνιών - επιστημονική τεχνική, θαλασσίων μεταφορών, οικονομική, μορφωτική και τελωνειακή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς όλες οι πληροφορίες κατατείνουν οτι Αθήνα και Αγκυρα προσανατο λίζονται στο να προχωρήσουν σε διάλογο επί όλων των διμερών ζητημάτων δια μέσω Βρυξελλών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "φρένο στον ελληνοτουρκικό διάλογο επιχειρεί να βάλει τώρα η κυβέρνηση καθώς βλέπει οτι οι διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα για τα μείζονα θέματα θα συμπέσουν με την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "αποφασισμένη να μην δεχθεί στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση τις προτάσεις Τζέμ για επιτροπές στρατιωτικού διαλόγου και πακέτο "Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο φέρεται η Αθήνα κατά την εδώ έλευση του Τούρκου Αξιωματούχου αύριο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει οτι "με τις εκλογές να απέχουν ένα βήμα, η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται τη βιασύνη της Τουρκίας να αναβαθμιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε ζητήματα μείζονος σημασίας. Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η απάντηση που θα δώσει η Αθήνα στις προτάσεις Τζέμ θα προσφέρεται για το άνοιγμα ενός γύρου συζητήσεων επί διαδικαστικών θεμάτων, προκειμένου να εξοικονομηθεί ο αναγκαίος χρόνος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑ ΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης διαμορφώνουν, τελικά, και την τακτική της στα ελληνοτουρκικά. Το ερώτημα στο οποίο καλείται να "απαντήσει" η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψης Τζέμ στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη είναι σχετικά "απλό": πως θα συντηρηθεί το "καλό κλίμα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να ικανοποιηθεί η τουρκική επιθυμία για αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε ζητήματα υψηλής πολιτικής".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "είναι, πράγματι, πρωτοφανές το κυβερνητικό θράσος. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ανενδοιάστως κάλεσε τους μισθωτούς να ξεχάσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις και άντ' αυτών, θα πρέπει να αρκεσθούν σε ένα πολύ νεφελώδες σύστημα αναδιανομής εισοδήματος, το οποίο μπορεί να έχει γίνει πράξη σε χώρες προηγμένες, όχι, όμως, στη δική μας, όπου οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν επέτυχαν κανέναν εκσυγχρονισμό. Εκτός και αν εκσυγχρονισμό αποτελεί η λαϊκίστικη πολιτική που εφαρμόστηκε επί τόσα χρόνια, βάσεις της οποίας όσα έδινε το ΠΑΣΟΚ με το ένα χέρι τα έπαιρνε με το άλλο εις διπλούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "τουλάχιστον σαράντα εννέα σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα ισχύσουν για τη διετία 1999-2000. Οι κυριότερες από αυτές αφορούν: κατάργηση της έκπτωσης τόκων δανείου για πέραν των 120 τμ της πρώτης κατοικίας, αύξηση απαλλασσόμενου ιδιοκατοίκησης από το τρίτο παιδί, αύξηση αφορολόγητου ορίου και "τιμαριθμοποίηση" φορολογικής κλίμακας, αύξηση εκπτώσεων παιδιών κλπ. Ενώ αποσαφηνίζεται πλήρως το σύστημα λογιστικού - εξωλογιστικού προσδιορισμού για επιχειρήσεις, αλλά και η τρίτη εναλλακτική μέθοδος για τους ελεύθερους επαγγελματίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι" πενιχρά έως ασήμαντα θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι φορολογούμενοι από τις νέες διατάξεις για μειώσεις φόρων, που θα θέσει φέτος σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Οι...πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες προκύπτουν από ορισμένες διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου αποδεικνύεται οτι είναι περιορισμένης έκτασης, ενώ άλλες αφορούν πολύ μικρό αριθμό φορολογουμένων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "μεγάλες αυξήσεις φόρων για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες και ανεπαίσθητες αλλαγές στις επιβαρύνσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων επιφέρει ο νέος φορολογικός νόμος που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 17 Νοεμβρίου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "ασήμαντα θα είναι τα οφέλη για τους φορολογουμένους από τις νέες διατάξεις για μείωση φόρων, τις οποίες θέτει εφέτος σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Η δε κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων σημαίνει ουσιαστικά την αντικατάστασή τους με άλλα κριτήρια, τα οποία αποδεικνύονται χειρότερα για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ενδείξεις οτι η αγορά εισέρχεται σε ανοδική φάση εν όψει πρόωρων βουλευτικών εκλογών έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση στην οδό Σοφοκλέους. Το σφράγισμα της ένταξης στην ΟΝΕ από το ECOFIN και κυρίως οι δηλώσεις του Γιάννου Παπαντωνίου, που απέπνεαν "άρωμα" προσφυγής στις κάλπες, έδωσαν το έναυσμα για δυναμική άνοδο του Γενικού Δείκτη , που εκτινάχθηκε στο +3,04% και έκλεισε τελικά στις 5.141 μονάδες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι"πρόβα τζενεράλε για τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές θεωρούνται οι χθεσινές τονωτικές "ενέσεις" στη Σοφοκλέους, που είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του Γενικού Δείκτη. Οι αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις θα κρίνουν πολλά".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι " η χθεσινή - ιδιαίτερα σημαντική- άνοδος μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στις προσδοκίες για επίσπευση της εκλογικής αναμέτρησης. Βοήθησαν βέβαια και τα αρκετά χαμηλά επίπεδα που είχε βρεθεί ο δείκτης, ιδίως οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες "έκλεψαν" χθες την παράσταση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι " η Σοφοκλέους αντέδρασε θετικά στα σενάρια επίσπευσης των εκλογών και στην προοπτική επανεργοποίησης των επιχειρηματικών κινήσεων, όταν θα εκλείψει η πολιτική αβεβαιότητα. από την αρχή της συνεδρίασης έδειξε να κινείται ανοδικά, τάση που έγινε εντονότερη όταν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για εκλογές το ταχύτερο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "η απόφαση του ECOFIN με την οποία ουσιαστικά ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, οι δηλώσεις Παπαντωνίου αλλά και η επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής χρηματαγοράς από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους , με πρώτη τη Morgan Stanley, η οποία αναμένεται πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών να ανακοινώσει και επίσημα την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ήταν οι λόγοι που στη Σοφοκλέους επέστρεψαν χθες τα χαμόγελα".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι εκλογές... το Σάββατο! Παρά τη δυσφορία Σημίτη για την εκλογολογία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκλογές προεξόφλησε η Σοφοκλέους. Πρόωρες αποφασίζει ο Κ. Σημίτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο limit up οι εκλογές. Σοφοκλέους: Αγωνία των επενδυτών για ένα εκτός λογικής χρηματιστηριακό παιχνίδι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παιχνίδι με βαριά χαρτιά. Ανοδος στο ΧΑΑ με πολλά ερωτήματα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κλειδώνει - ξεκλειδώνει η ημερομηνία εκλογών. Ενώ η αγορά σπεύδει να ποντάρει στις κάλπες".

    [7] Σοφοκλέους - Εκλογές

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Με το χέρι στη "σκανδάλη" βρίσκεται πλέον η χρηματιστηριακή αγορά αναμένοντας την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τα χείλη του πρωθυπουργού. Στο ενδεχόμενο αυτό έχουν πλέον επενδυθεί όλες οι ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς και το σταδιακό απεγκλωβισμό των χιλιάδων επενδυτών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 17:40:39 UTC