Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Εκλογές
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις,τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η πορεία του Χρηματιστηρίου και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χοντραίνει το παιχνίδι...ενώ από στιγμή σε στιγμή ο Σημίτης στήνει κάλπες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δείκτης εκλογών. Για τρίτη μέρα επάνω το Χρηματιστήριο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αντίο Αιγαίο. Τι κρύβουν τα χαμόγελα Παπανδρέου - Τζέμ. Ετοιμο το σχέδιο των ΗΠΑ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Χρησμός ή καθαρή λύση; Διήμερο ομιλιών του πρωθυπουργού με ανοιχτά λιγότερα σενάρια για εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εξωση" για χιλιάδες ιδιοκτήτες. Το υπουργείο Γεωργίας αμφισβητεί τους τίτλους τους.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη απομονώνει τους νεοναζί του Χάϊντερ, ενώ ορκίζεται σήμερα η φαιά κυβέρνηση στη Βιέννη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μόνιμοι οι συμβασιούχοι μετά τις εκλογές.Τι προβλέπει το σχέδιο της Βάσως.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι αλλάζει στη ζωή μας. Το μετρό, τα νέα ωράρια εργασίας και η γραφειοκρατία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φέρνουν πίσω τους κουλοχέρηδες. Ο ηλεκτρονικός τζόγος αποκτά Ολυμπιακό προσωπείο.

    ΕΘΝΟΣ: Χρησμός Σημίτη για εκλογές την Ανοιξη. Με αποδέκτες κόμματα-Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρενόχληση πριν την ... παρεκούμβηση! Νέα πρόκληση με τουρκικό σκάφος στα Ιμια-Τώρα συνεχίζει ο Τζεμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμπάργκο στα φάρμακα των κρατικών νοσοκομείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεγχοι σε παλιές και νέες οικοδομές. Μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χρήση ενέργειας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρίχνει κύβο για τις πρόωρες. Ο Σημίτης σήμερα, αν δεν τους ... διαψεύσει όλους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κηρύσσει εκλογές σήμερα ο Σημίτης. Φαβορί ο Απρίλιος-Αουτσάϊντερ ο Ιούνιος για τις κάλπες.

    ΕΣΤΙΑ: Πρόωρες χωρίς νικητή. Εξαιρετικά πιθανό σενάριο ακυβερνησίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επίσπευση των εκλογών αναγγέλλει ο κ. Σημίτης. Επιχειρώντας μια παρακινδυνευμένη υπέρβαση μεταξύ λόγων και πράξεων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εύθραυστη φιλία ... σε κλίμα "θερμών εναγκαλισμών" υποδέχθηκε η Ελλάδα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κλειδώνει... ο Σημίτης την εκλογολογία, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις.

    ΝΙΚΗ: Ευθύνες σε Καραμανλή για τους συμβασιούχους. Σφοδρή επίθεση από την Βάσω Παπανδρέου.

    ΡΙΖΟΣΠΑ ΣΤΗΣ: Θρασύτατη πρόκληση κατά του "Ριζοσπάστη". Εξώδικο με νέες απειλές έστειλε χτες ο Γιαννόπουλος.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βλέπουν φλας Σημίτη σήμερα στο Υπουργικό. 13 υπουργοί μιλούν στο "ΚΑΡΦΙ" και...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι πιο φτωχοί στην ΕΕ, ενώ ο Γ. Παπαντωνίου ανακοινώνει είσοδο στην ΟΝΕ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αλλαγές τώρα.Αποκαλυπτική έρευνα του ΑΠΘ για τα ειδικά σχολεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παραβιάζεται το Σύνταγμα! Καραμανλής προς πρόεδρο Δημοκρα τίας.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "και όλοι μας - ασφαλώς- επιθυμούμε ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία..Και καλές - επίσης- είναι οι ανταλλαγές επισκέψεων από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών...Και κάτι - πιθανότατα- σημαίνουν οι διμερείς συμφωνίες που υπογράφονται σε τομείς όπου αιχμές δεν υπάρχουν.. Ποιός όμως μπορεί να μην πει ότι...Πρόοδος τόσον καιρό δεν έχει σημειωθεί στα μείζονα θέματα που έχουν πια συνδεθεί και με τις αποφάσεις του Ελσίνκι".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει οτι "σε κλίμα "εγκάρδιας συνεννόησης" αλλά σαφώς λιγότερο διαχυτικό και πιο συγκρατημένο από ο,τι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, διαβεβαιώνοντας οτι "δεν φοβάται την αποτυχία" γιατί μπορεί να είναι "μακρύς" αλλά είναι και ο μόνος δρόμος η ειρήνη και η φιλία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ανεξαρτήτως, όμως, του εάν τα όσα εσχάτως, συνέβησαν, είναι επωφελή καθ' ότι αφορούν τα Εθνικά μας θέματα (υφίστανται άπειρες αποδείξεις περί του τραγικού αντιθέτου), γεγονός είναι ένα: Εντός των μηνών στους οποίους ο παμπόνηρος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανεφέρετο, κατ' ουσίαν, δεν υπήρξε ουδεμία αλλαγή εν σχέσει με τα προηγούμενα 40 έτη. Οχι μόνον η Αγκυρα δεν άλλαξε συμπεριφορά και θέσεις, όχι μόνον δεν απέστη των ιταμών αξιώσεών της επί της Ελλάδος, αλλά, τουναντίον, φρόντισε για τα προεόρτια της ελεύσεως Τζέμ, δια του πλέον χυδαίου τρόπου".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "με την χθεσινή επίσκεψη του κ. Τζέμ στην Αθήνα, τα ελληνοτουρκικά μπήκαν στη δεύτερη φάση τους. από την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα δια πιστώθηκε ότι η τουρκική πλευρά, παραμένει αμετακίνητη στη θέση της στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Την αμετακίνητη θέση στα συγκεκριμένα θέματα, φρόντισε να διαλαλήσει, δυσκολεύοντας την διαδικασία ακόμη και της επιχειρούμενης προσέγγισης "χαμηλής πολιτικής".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "μετά τα γκάλοπ η κυβέρνηση επιστρατεύει και το Χρηματιστήριο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό κλίμα υπέρ της και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά και να σταματήσει την εκλογολογία των ημερών που η ίδια την έχει χαρακτηρίσει νοσηρή. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα χθες το Χρηματιστήριο παρουσίασε σημαντικές ανοδικές τάσεις με υψηλούς μάλιστα τζίρους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "έντονη δυναμική ανόδου παρουσίασε χθες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των συναλλαγών και την έντονη παρουσία ιδιωτών επενδυτών. Παρά τη διακοπή των συναλλαγών για μια ώρα (έπεσε πάλι το ΟΑΣΗΣ) ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 5.297,32 μονάδες με αύξηση κατά 1,69% και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 276,9 δις δρχ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ολοένα και πιο ψηλά επίπεδα τιμών "αφομοιώνει" σταδιακά η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς φαίνεται να αποδίδει καρπούς το σχέδιο τόνωσης της Σοφοκλέους, που έχει ως "αιχμή του δόρατος" τα κρατικά μπλού τσίπ. από χθες, μάλιστα, η αισιοδοξία... μεταλαμπαδεύτηκε και στα περιφερειακά "χαρτιά" της μικρής κεφαλαιοποίησης που έκαναν ένα σημαντικό ανοδικό άλμα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "άνοδο κατά 1,69% σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 5.797,32 μονάδες. Ομως το θετικό κλίμα δεν άντεξαν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και μπλοκάρισαν, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί στις 15.00, αντί στις 14.15".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η Σοφοκλέους έδειξε χθες να προεξοφλεί την επίσπευση των εκλογών και αναμένει την αναγέννησή της κατά την προεκλογική περίοδο. Ηταν τόσο ισχυρή η προσδοκία που ουδόλως ενοχλήθηκε από το μπλοκ - άουτ του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών ΟΑΣΗΣ παρ' ότι διεκόπησαν οι συναλλαγές για 65 λεπτά, για να ολοκληρωθούν στις 3 μετά το μεσημέρι".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "οι προετοιμασίες για αύξηση του ορίου από το 8% στο συν ή πλην 10% από την ερχόμενη Δευτέρα προσέκρουσαν χθες στο μπλοκ άουτ του συστήματος που διέκοψε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο από τις 13.10 μέχρι και τις 14.20 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα το σφύριγμα της λήξης να σημειωθεί στις 15.00".

    [4] Εκλογές

    "Το σενάριο είναι υποθετικό. Αν όμως ο πρωθυπουργός ενδώση στις αφόρητες πιέσεις που δέχεται για την ενέργεια πρόωρων εκλογών, δεν αποκλείεται να αποβή αληθινό. Η "ΕΣΤΙΑ" το παραθέτει για να αναλογισθούν τις τεράστιες ευθύνες τους όσοι επιμένουν οτι τις πρόωρες εκλογές επιτάσσουν εθνικοί - δήθεν - λόγοι".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με την πίστη, οτι ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, προσέρχονται τα κυβερνητικά στελέχη στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι " έστω και εάν η αποσαφήνιση των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι , πλέον, θέμα ίσως και ωρών, η εκλογολογία συνεχίστηκε και χθες, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τον Κώστα Σημίτη να γνωστοποιεί σήμερα ή αύριο μερικώς μόνο τις αποφάσεις του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ο πρωθυπουρ γός αναμένεται να λύσει σήμερα τη σιωπή του και κατά πάσαν πιθανότητα, να δώσει το "σήμα" για τις πρόωρες εκλογές. Δεν θα ανακοινώσει ημερομηνία, αν και πιθανότερες θεωρούνται η 9η και η 16η Απριλίου. Ως χθες το βράδυ, πάντως δεν είχε προϊδεάσει για τις αποφάσεις του ούτε κορυφαίους υπουργούς".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι " οι προβλέψεις είναι οτι θα έχουμε διήμερο πρωθυπουργικών χρησμών. Με την πεποίθηση οτι δεν πρόκειται να δώσει "καθαρή απάντηση και λύση" στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών και οτι θα αφήσει τα περισσότερα σενάρια ανοικτά, αναμένονται σήμερα και αύριο οι ομιλίες του πρωθυπουργού. Σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο και αύριο στη Συνδιάσκεψη Θεσμών του ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "μια πολιτική δήλωση, η οποία θα δείχνει εκλογές τον Απρίλιο, αλλά που δεν θ' αποκλείει τη μετάθεσή τους για το καλοκαίρι, πρόκειται να κάνει σε λίγο, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν αργά χθες το βράδυ οι στενοί του συνεργάτες δίνοντας ένα στίγμα της επίμαχης δήλωσης".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις οτι οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν συζητούν με τον Ραούφ Ντενκτάς τη λύση της συνομοσπονδίας έδωσε χθες η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζοντας οτι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διασπείρει ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να προκαλέσει τριγμούς στη Λευκωσία και να ενισχύσει τη θέση του ενόψει των εκλογών στα κατεχόμενα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "λύση μόνον ομοσπονδίας συζητείται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσω πος Μιχάλης Παπαπέτρου. Ο κ. Παπαπέτρου, δήλωσε κατηγορηματικά οτι δεν έγινε ποτέ από κανέναν ο παραμικρός υπαινιγμός για συζήτηση λύσης συνομοσπονδίας. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ο κ. Παπαπέτρου, διασπείρει ανακρίβειες και προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό μας μέτωπο με ισχυρισμούς οτι συζητείται ,δήθεν, λύση συνομοσπονδίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σε βαρύ κλίμα συνεχίζεται ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη. Ο Ραούφ Ντενκτάς υποχρεώθηκε, μετά από αυστηρές συστάσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο να μην προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σε απάντηση της χθεσινής δήλωσης του προέδρου Κληρίδη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "οι παράμετροι μέσα στις οποίες διεξάγονται οι συζητήσεις κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου από αυτές των συνομιλιών του πρώτου γύρου. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η οποία τονίζει παράλληλα την αμετακίνητη πρόθεση του προέδρου εάν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, να συζητήσει σοβαρά με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επίτευξη λύσης".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "τα θέματα της ασφάλειας στο υπό δημιουργία διζωνικό δικοινοτικό κράτος της Κύπρου, και της στρατιωτικής δύναμης που θα αναλάβει την τήρηση της τάξης και την εφαρμογή της συμφωνίας, με την οποία θα επισημοποιείται ο πικρός, όπως χαρακτηρίζεται, συμβιβασμός στο νησί, συζητήθηκαν χθες στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις, που δεν πέτυχαν ακόμα το πολυπόθητο διέξοδο στο αδιέξοδο του Κυπριακού αποφασίστηκε να διακοπούν την ερχόμενη Τρίτη 8 Φεβρουαρίου και να επαναληφθούν το Μάϊο, μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται και ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, που πραγματοποιείται στη Γενεύη μεταξύ του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Εγκυρες πηγές στη Γενεύη ανέφεραν οτι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και η ακαμψία του Ραούφ Ντενκτάς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φαβορί η 9η Απριλίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις εκλογές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οριο +-10% από τη Δευτέρα στη Σοφοκλέους. Αναβάθμιση από Morgan Stanley".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επιστρέφουν οι μικροί. ΧΑΑ: Αρχισαν οι τοποθετήσεις- Ανεβασμένος ο όγκος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στο -+ 10% από Δευτέρα το limit των μετοχών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Η αγορά... προθερμαίνεται για νέο ανοδικό γύρο. Επιστρέφουν οι μικροί - Αναμένονται οι ξένοι".

    [7] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Σε 10% αυξάνεται από την ερχόμενη Δευτέρα το ημερήσιο όριο διακύμανσης των τιμών των μετοχών στο ΧΑΑ, ύστερα από σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η επέκταση αυτή θα ισχύσει απευθείας, χωρίς δηλαδή παύση της διακύμανσης στο 8% και διεύρυνση αυτού στο + ή -2%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 17:20:43 UTC