Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Εκλογές
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Eurobank - Εμπορική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκλογές 9 Απριλίου. Η είδηση διέρρευσε από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βιομηχανία γκάλοπ! Οργιάζει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τα Συγκροτήματα διαπλεκομένων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δεν πάει στη ΝΔ ο Δήμαρχος αλλά στηρίζει...Τι αποφάσισε ο Αβραμόπουλος.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Και τώρα, "γιαβάς- γιαβάς". Αυτοσυγκράτηση μετά την υπεραισιοδοξία επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάνω 50% οι φόροι με τρικ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα μεγάλα θύματα.

    Η ΑΥΓΗ: Αναζητείται εκλογικό πρόσχημα. Δίλημμα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τορπίλη Καραμανλή στη μονιμοποίηση των εκτάκτων. Στον αέρα 15.000 εργαζόμενοι με ευθύνη της ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Γκάλοπ και ερμηνείες της πρωτιάς Κ. Σημίτη. Εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσκοπήσεως στην Αττική.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Εφορία πνίγει τους μικρομεσαίους. Τι αλλάζει για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

    ΕΘΝΟΣ: Μπλόκο της ΝΔ στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.Ναυαγεί το όνειρο 15.000 υπαλλήλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και φρόνιμα Γιωργάκη. Ακης: Το πάς για συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στρίμωξαν άγρια τον Γιωργάκη. Στα έξι βήματα τον έστησαν πρώην υπουργοί-βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: 22 προτάσεις για αγορά ή ανέγερση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο εφιάλτης των 16άρηδων. Ναρκωτικά:θεαματική αύξηση χρηστών και θανάτων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ευρωπαϊκή έκρηξη κατά της Ακροδεξιάς! Σε καραντίνα θέτει την Αυστρία η ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

    ΕΣΤΙΑ: Ρυθμιστής ο Στεφανόπουλος. Απέτρεψε το σχέδιο απολύτου αιφνιδιασμού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μήλον της Εριδος ξένων και Ελλήνων η Εμπορική. Αιφνίδιο ενδιαφέρον Λάτση για την απώθηση των αλλοδαπών "εισβολέων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: 7 επικουρικά ταμεία.Την ενοποίησή τους προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νεο- ναζιστική πρόκληση στην καρδιά της Ευρώπης. Θαυμαστές του Χίτλερ στην αυστριακή κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Αυλαία εκλογών με πλήθος παροχών. Μειώνονται τα επιτόκια για τους αγρότες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός έχει δύναμη μπορεί ν' αλλάξει την πορεία της χώρας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σαρώνει το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίζουν. Διαφορά και 7 μονάδων στις νευραλγικές περιοχές που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επικουρικά ταμεία: τα 37 γίνονται 7. Μ. Παπαϊωάννου: ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη τετραετία η ενοποίηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γυναικοκρατία. Ερευνα για τους φοιτητές του ΤΕΙ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εν Αθήναις και η ΝΕ.Χ.Α. Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά: ο όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με κοινό σημείο την πλήρη αντίθεσή τους ως προς τον τρόπο επανενεργοποίησης της διαδικασίας για την ανάπτυξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, προσέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα". ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζέμ φτάνει σήμερα στην Αθήνα "χωρίς δώρα", όπως χαρακτηριστικά λένε παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετό οτι η επίσκεψη Τζέμ όπως και εκείνη του κ. Παπανδρέου στην Αγκυρα δημιουργούν μια "νέα ατμόσφαιρα", στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "αυτοσυγκράτηση και προσεκτικές κινήσεις είναι η νέα επιλογή της κυβέρνησης Σημίτη στα ανοίγματα με την Τουρκία, στα οποία η Αγκυρα δεν δείχνει ιδιαίτερη ανταπόκριση. Σ' αυτήν την αυτοσυγκράτηση, που θα σηματοδοτήσει και τη σημερινή επίσκεψη του Ισμαήλ Τζέμ, έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου στη σχετική συζήτηση που έγινε προχθές".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "το κατά πόσον θα καλοπεράσει ο αναμενόμενος, σήμερα στην Αθήνα, Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζέμ προς χάριν της πατροπαράδοτης Ελληνικής φιλοξενίας και (πρωτίστως) και άλλων τινών, δεν συνιστά πρόβλημα για τον επίσημο της Αγκύρας, δοθέντος οτι είναι βέβαιον πως θα απολαύσει παντί τρόπω την παραμονή του. Το πόσον θα καλοπεράσει μετ' αυτού ο Ελληνας συνάδελφός του κ. Παπανδρέου παραμένει ως ζητούμενο, αλλά το βασικότερο είναι οτι, ένεκεν της επισκέψεως και των όσων δρομολογούνται τη υψηλή εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ελληνοτουρκικά, σίγουρα δεν θα καλοπεράσουν τα εθνικά μας θέματα!".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "κριτική με κομψό πάντως τρόπο, για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά δέχθηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου από τον Θ. Πάγκαλο, ενώ διαφοροποιημένος από όσα γίνονται εμφανίστηκε και ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σχολιάζοντας την τουρκική πρόταση για στρατιωτική συνεργασία τόνισε οτι θα ήταν λάθος να συζητήσουμε για το Αιγαίο, καθώς η συζήτηση οδηγεί σε συγκυριαρχία".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "στην ανάγκη δραστηριοποίησης των φορέων για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση η ελληνική κυβέρνηση. Ενόψει της επίσκεψης Τζέμ αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν οτι η υλοποίηση των συμφωνιών από τους οικείους φορείς είναι πλέον το "ουσιαστικό βήμα" που πρέπει να γίνει υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της διμερούς συνεργασίας στην κοινοτική εναρμόνιση της Τουρκίας".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "με αισθητή άνοδο ,της τάξης του 1,31% ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, κατορθώνοντας να διατηρήσει τους ρυθμούς που τον οδήγησαν στο χτεσινό +3,04%, παρά την "κοιλιά" που παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης, περίπου μια ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η Σοφοκλέους δείχνει να ενισχύεται από το εκλογικό κλίμα των τελευταίων ημερών και όσο διαμορφώνεται η πεποίθηση οτι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Απριλίου αντιδρά ολοένα και ισχυρότερα. χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, κινήθηκε ανοδικά και ξεπέρασε ύστερα από πολλές συνεδριάσεις τις 5.200 μονάδες. Η άνοδος του τζίρου στα 380 δις δρχ παρά τα πακέτα των Ελληνικών Πετρελαίων, της Panafon και της Ελληνικής Τεχνοδομικής, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "τα κρατικά χαρτιά επιχειρούν να καλλιεργήσουν θετικό κλίμα στην αγορά και να κρατήσουν "ζωντανή", εν όψει εκλογών, τη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μετά από διακυμάνσεις άνοδο 1,31%".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "όχημα για την άνοδο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, έγιναν οι ΔΕΚΟ, ύστερα από κυβερνητική παρότρυνση. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση κατά 1,31% και έκλεισε στις 5.209,24 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέβηκε στα 375,194 δισεκατομμύρια δραχμές".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "το Χρηματιστήριο παρουσίασε για δεύτερη συνεχή ημέρα σημάδια ανάκαμψης και η ψυχολογία των επενδυτών εμφανίζει βελτίωση. Αιτία, οι προσδοκίες για διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο, οι φήμες για αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς στο αμέσως προσεχές διάστημα και οι πληροφορίες για είσοδο ξένων χαρτοφυλακίων στην ελληνική κεφαλαιαγορά". ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "με την ψυχολογία της αγοράς αισθητά βελτιωμένη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η πιθανολογούμενη ανακοίνωση της ημερομηνίας πρόωρων εκλογών το αμέσως προσεχές διάστημα οδήγησε σε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η Σοφοκλέους σημείωσε χθες νέα άνοδο κατά 1,31% κλείνοντας στις 5.209,24 μονάδες".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "νάρκη στις διαδικασίες των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών επιχειρεί να βάλει τώρα ο Ντενκτάς, προκειμένου να προωθήσει το απαράδεκτο αίτημά του για λύση συνομοσπονδίας και να ενισχύσει τη θέση του στα Κατεχόμενα ενόψει των ψευδοεκλογών. Ενθαρρυμένοι από τη στάση της Τουρκίας που ζητά επίμονα τις τελευταίες ημέρες δια του Ισμαήλ Τζέμ αναγνώριση του ψευδοκράτους, οι Τουρκοκύπριοι διέρρευσαν χθες ότι ο γγ του ΟΗΕ εξετάζει σοβαρά την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς και το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας που αναγκάστηκε να σπάσει το εμπάργκο δηλώσεων που έχει επιβάλει ο κ. Ανάν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "στόχος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου κράτους, αλλά η τροποποίηση του ισχύοντος Συντάγματος ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετατραπεί από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος, τονίζει ο πρόεδρος Κληρίδης σε γραπτή δήλωσή του από τη Γενεύη αναφορικά με το β' γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "λίγο έλειψε να τιναχθούν στον αέρα χθες οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, που διεξάγονται από τη Δευτέρα στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά υπό την επιτήρηση των Αμερικανών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η διαπραγματευτική διαδικασία διασώθηκε την τελευταία στιγμή, εν αναμονή της επίσημης επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "εντός των παραμέτρων του πρώτου γύρου των συνομιλιών βρίσκονται και οι επαφές που γίνονται στη Γενεύη, ασχέτως των όσων δηλώνει ο Ντενκτάς. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη γραπτή δήλωση του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, στην οποία τονίζει παράλληλα την πρόθεση του προέδρου εάν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά , να συζητήσει σοβαρά με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη λύσης".

    [5] Εκλογές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "ο κύβος ερρίφθη! Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προερχόμενες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφάσισε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και εκλογές στις 9 Απριλίου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "πλήρη ανατροπή του σχεδίου για "εκλογές - εξπρές" την 5η Μαρτίου, απετέλεσε η προχθεσινή δήλωσις του προέδρου της Δημοκρατίας. Σχεδίου επί του οποίου δεν είχε - κατά πληροφορίες- καταλήξει ο κ. Σημίτης. Αλλά το οποίο στενοί συνεργάτες του επίεζαν να εφαρμόση, ως το προσφορώτερο να οδηγήσει σε επανεκλογή του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "οριστική απόφαση για διενέργεια εκλογών στις 2 Απριλίου έλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναμένεται να την ανακοινώσει είτε αύριο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (σσ όπως είναι και το πιθανότερο), είτε μεθαύριο στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "την Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Κ. Σημίτης ως προς το χρόνο των εκλογών, απόφαση που σύμφωνα με στενό του συνεργάτη έχει ήδη λάβει, αφού έχει εκτιμήσει και ο ίδιος οτι η παρατεινόμενη εκλογολογία βλάπτει τον τόπο και επιφέρει πολιτικό κόστος στο κόμμα του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "με τον πρωθυπουργό να πιέζεται πλέον έντονα και από στελέχη της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας του κόμματός του να ξεκαθαρίσει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, συνεχίζεται η εκλογολογία και μαζί η εκκρεμότητα περί της προσφυγής στις κάλπες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "τα σενάρια των τελευταίων ημερών που θέλουν να στήνονται κάλπες κάθε Κυριακή μέχρι και την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον, δικαιώνουν τελικά μόνον τον άνθρωπο που έχει το "μαχαίρι και το πεπόνι" κατά τη λαϊκή ρήση. Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος, επισκεπτόμενος τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στις 23 Δεκεμβρίου, είχε πει ότι "οι εκλογές μπορεί να γίνουν από τώρα, μέχρι και τον Οκτώβριο".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αιφνιδιαστική κίνηση. Η EUROBANK δήλωσε ενδιαφέρον για το 10% της Εμπορικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ. Εκθεση - βόμβα για τα Ταμεία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Λάτσης στην Εμπορική. Ν. Νανόπουλος: Ενδιαφερόμαστε για το 10% και για συνεργασία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Και η EUROBANK θέλει το 10% της Εμπορικής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τραπεζικό πόκερ με έπαθλο την Εμπορική. Η EUROBANK ανοίγει το παιχνίδι".

    [7] Eurobank - Εμπορική

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Σφήνα" στη διαδικασία εξεύρεσης ξένου στρατηγικού συμμάχου της Εμπορικής προκάλεσε η ξαφνική εκδήλωση ενδιαφέροντος από την EFG Eurobank για την απόκτηση μέχρι και του 10% της τράπεζας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 17:33:03 UTC