Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Δημοσκόπηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική περίοδος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρέμουν το "κόμμα των εγκλωβισμένων". Στο ΠΑΣΟΚ ετοίμασαν αφίσες, φιέστες και σποτ, αλλά...

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χάνουμε τις εκλογές! Ομολογία ήττας από τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιός παίρνει το χρίσμα. Τι "ψηφίζουν" οι Αμερικανοί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοδος Καραμανλή. Κερδίζει καθημερινά έδαφος. 1,1% μπροστά η ΝΔ στο τελευταίο γκάλοπ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μίλησε ο Δήμαρχος και έκρινε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Που υπερέχει ο κ. Σημίτης. Πώς κρίνουν τον κ. Καραμανλή. Πίνακες και αποτελέσματα της τελευταία δημοσκοπήσεως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αδειάστε μας την γωνιά. Καραμανλής προς ΠΑΣΟΚ χθες στο "Ιντερκοντινένταλ".

    ΕΘΝΟΣ: από θέση ισχύος ξεκινά το ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ της ALKO για το ΕΘΝΟΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμουν την ψήφο των Αγροτών και των Μικρομεσαίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκτός ελέγχου η εγκληματικότητα. Τα κακουργήματα αυξάνονται συνεχώς και δεν εξιχνιάζονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ροκ του μέλλοντός μας. Εκλογές: Η μετά ΟΝΕ εποχή στο επίκεντρο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Που θα φτάσει η Σοφοκλέους έως τις εκλογές. Σημαντική και ομαλή άνοδο της αγοράς προβλέπουν οι ειδικοί.

    ΕΣΤΙΑ: Επισφαλής η αυτοδυναμία. Μια διάταξις κρίνει τα πάντα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό ψαλίδι στις δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων. Προτάσεις στη διακομματική για το σκάνδαλο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μπήκε στον γύψο...από την επομένη της προκήρυξης εκλογών. Το νέο ξεκίνημα...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προωθούν την πόλωση. Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής οξύνουν το κλίμα αλληλοκατηγορούμενοι με βαριές εκφράσεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τι να κάνουμε.Συνέντευξη Βενιζέλου για το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, τη Β. Ελλάδα.

    [2] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "για το μέλλον μας, δηλαδή τη μετά ΟΝΕ εποχή, διασταύρωσαν χθες τα πυρά τους οι διεκδικητές της εξουσίας. Ο Σημίτης είπε καταχειροκροτούμενος στη Συνδιάσκεψη οτι το ΠΑΣΟΚ και όχι οι μαθητευόμενοι μάγοι της ΝΔ το διασφαλίζει. Ο Καραμανλής αμυνόμενος, διεκδίκησε την πατρότητα της ΟΝΕ και του Μετρό και μίλησε για παραποιημένα γκάλοπ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "με όπλο την αυξημένη δημοτικότητα Καραμανλή, αλλά και την προβολή της νέας γενιάς πολιτικών στελεχών της φιλελεύθερης παράταξης, αντεπιτίθεται η ΝΔ στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως απαντά με "αρχηγισμό", καθώς ο Κώστας Σημίτης προσπαθεί να οικειοποιηθεί το όποιο κυβερνητικό έργο για λογαριασμό του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι " στη δοκιμασμένη συνταγή του Α. Παπανδρέου, τη δημαγωγία κατέφυγε για άλλη μια φορά, προεκλογική περίοδος γαρ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μιλώντας κατά την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης θέσεων του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ υποκρισίας, στήνοντας ένα σκηνικό από το παρελθόν, αλλά τόσο κακότεχνο, για να δώσει έτσι το "εναρκτήριο λάκτισμα" της προεκλογικής περιόδου".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "αν τόσος - και δικαίως- λόγος γίνεται για την ανάγκη να εξασφαλισθούν ίσες ευκαιρίες σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν σε εκλογές...Πολύ λιγότερος - κακώς- λόγος γίνεται για την ανάγκη ίσες ευκαιρίες να παρέχονται..ΟΧΙ μόνο στα κόμματα αλλά και στους υποψηφίους τους. Και αν - ορθότατα- τα κόμματα διεκδικούν ίσα μέσα για την προβολή των θέσεών τους...Ελάχιστα συζητείται η ανάγκη και οι υποψήφιοί τους να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να γίνουν γνωστοί ή να ακούγονται από τους ψηφοφόρους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "σκληρή μάχη για τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κι ενώ εξόφθαλμα είναι τα τεχνάσματα του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εμφανίσει- με στόχο την "ψυχολογική πίεση" των αναποφάσιστων ψηφοφόρων- εικόνα υπεροχής του στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση".

    [3] Χρηματιστήριο

    "Συνέχεια του κλίματος ευφορίας που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σοφοκλέους προβλέπουν ειδικοί της χρηματιστηριακής αγοράς, που καταθέτουν τις απόψεις τους στην ΕΞΟΥΣΙΑ. Η δυναμική της ανόδου, όπως εκτιμούν, θα φέρει το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 5.800-6.000 μονάδες, ενώ δεν αποκλείεται η κατάκτηση των 6.350 μονάδων έως το τέλος Μαρτίου".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "σταδιακή άνοδο του ελληνικού Χρηματιστηρίου προβλέπουν οι αναλυτές, καθώς η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών άλλαξε την ψυχολογία των εγχώριων και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. από σήμερα διευρύνονται και τα ημερήσια όρια διακύμανσης των μετοχών στο 10%".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "μια νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα αρχίζει και ο άνεμος αισιοδοξίας που κυριάρχησε στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται οτι θα διατηρηθεί. Το θετικό επενδυτικό κλίμα που δείχνει να εδραιώνεται, δεν κινδυνεύει να διαταραχτεί, καθώς πλήθος παραγόντων θα επηρεάσουν σωρευτικά την ανοδική πορεία της Σοφοκλέους".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "μετά μεγάλο χρονικό διάστημα επενδυτικής απραξίας και αρνητικής ψυχολογίας,η Σοφοκλέους κατά την παρελθούσα εβδομάδα βγήκε από το τέλμα και θύμισε παλιές καλές ημέρες. Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα λένε παραδοσιακώς χρηματιστές οι επενδυτές και το ξεκαθάρισμα του χρόνου των εκλογών, το οποίο άρχισε να προεξοφλήται ήδη από την παρελθούσα Τρίτη, εδημιούργησε θετικό κλίμα στην αγορά".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "φρένο" βάζουν για την ώρα οι πρόωρες εκλογές στη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα για εφ'όλης της ύλης και απευθείας πολιτικό διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας για το Αιγαίο. Για τις προεκλογικές ανάγκες μάλιστα της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη συμβάλει "διακριτικά" και η Αγκυρα, καθώς ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, χωρίς να απεμπολήσει καμία από τις μονομερείς τουρκικές αξιώσεις, "συναίνεσε" στην παράκληση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ισμαήλ Τζέμ για επίδειξη "κατανόησης" σε αυτή την περίοδο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "επειδή ακριβώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και σημαντική υπόθεση, είναι κρίμα που οι προσπάθειες για ελληνοτουρκική προσέγγιση αντιμετωπίζονται από αρκετούς ως σόου που περιλαμβάνει δακρύβρεχτες ιστορίες, τσιφτετέλια και καρσιλαμάδες! Ηρθε στη χώρα μας ο Τζέμ και ανάθεμα εάν ενημερωθήκαμε από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ για το τί, επί της ουσίας, συνέβη στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "για μετά τις εκλογές μετατίθεται η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας καθώς με δηλώσεις του ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε οτι "δεν είναι ωφέλιμο να εξεταστούν τα ευαίσθητα ζητήματα, εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "την αναδιάταξη των ισορροπιών στην περιοχή επιθυμεί διακαώς η Αγκυρα. Αυτό απέδειξε περίτρανα η εμφανώς μετριοπαθής, αλλά ουσιαστικώς προκλητική συμπεριφορά του Ισμαήλ Τζέμ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπορεί να τήρησε ήπια στάση,ωστόσο "απάντησε" εμμέσως στις αιχμές του Γ.Α. Παπανδρέου για το Κυπριακό, αφήνοντας υπαινιγμούς για "ελληνικές ευαισθησίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "με αναφορές στη μειονότητα της Θράκης προσπάθησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζέμ να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να δεχθεί τα αιτήματα της Αγκυρας. Μιλώντας λίγες ώρες πριν αναχωρήσει, στη διάσκεψη Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, ο Ι. Τζέμ είπε οτι οι δύο κυβερνήσεις κατάφεραν να μοιράζονται και τα τουρκικά βιβλία στα μειονοτικά σχολεία".

    [5] Δημοσκόπηση

    Η ΝΔ προηγείται πανελλαδικά με 33% έναντι 31,8% του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO που δημοσιεύεται σήμερα στο ΕΘΝΟΣ. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο προηγείται με 32,2% έναντι 25% της ΝΔ. Επίσης το 54,6% των ερωτηθέντων βλέπει νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και το 26,4% νίκη της ΝΔ. Σε πανελλαδικό επίπεδο η πρόθεση ψήφου για τα υπόλοιπα κόμματα είναι ΚΚΕ 5%, ΔΗΚΚΙ 4,3% και ΣΥΝ 3,4%. Στο λεκανοπέδιο ΚΚΕ 6,4%, ΣΥΝ 5,6%, ΔΗΚΚΙ 4,1%.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 16:54:40 UTC