Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας
  • [3] ΝΔ
  • [4] Εκλογές
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Τράπεζες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εκλογές, η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις,τα εσωκομματικά στη Νέα Δημοκρατία και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πάλι τα ίδια!Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει. Ενώ η Ρηγίλλης πιέζει τον Δήμαρχο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος ρεμούλας. Πρωτοφανής δικαστική απόφαση που αποκαλύπτει τα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι κρύβει ο Σημίτης από υπουργούς. Ποιοί γνωρίζουν το σχέδιό του.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τι κρύβουν από τα γκάλοπ. Ο μηχανισμός της πασοκικής προπαγάνδας αποσιωπά κρίσιμα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα ατού του Καραμανλή και τα μειονεκτήματα του Σημίτη. Που θα στηριχθούν τα 2 μεγάλα κόμματα.

    Η ΑΥΓΗ: Εκλογές δισεκατομμυρίων με διαπλεκόμενη TV. Δίμηνη προεκλογική σπατάλη για χειραγώγηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σπίτια από τον ΟΕΚ για 16.500 εργαζόμενους. Ποιοί είναι οι δικαιούχοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δεν πάει - πάει- πάει -ΔΕΝ πάει! Εκλογικό ψυχόδραμα στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Αβραμόπουλος και τα σχέδιά του.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ στην επαρχία. Μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου.

    ΕΘΝΟΣ: Υπεροχή Σημίτη στη μονομαχία. Γκάλοπ της ALKO για το ΕΘΝΟΣ (μέρος 2ο).

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αυτός είναι ο πραγματικός Εθνάρχης. Επανεκλέγεται ο Κωστής με πρωτοφανή πλειοψηφία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ για τις λύσεις. Σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες υπάρχουν βουλευτές που δεν ανταλλάσσουν καλημέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φόροι ρεκόρ για όλους το 1999. Τετραπλάσιες οι επιβαρύνσεις σε σχέση με την αύξηση των εισοδημάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 με ...τόνο στη Σοφοκλέους. Πρεμιέρα με συνετή αντιμετώπιση των νέων ορίων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κρατική αδράνεια για 90.000 ακίνητα του δημοσίου. Ερευνα της "Ε" αποκαλύπτει πως χάνεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του.

    ΕΣΤΙΑ: Ο πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Επανεκλέγεται σχεδόν παμψηφεί.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναντιστοιχία δυνάμεων σε πόλεις και ύπαιθρο.Μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που θεωρούν τις εκλογές εξαιρετικά αμφίρροπες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Γκάλοπ για ...όλα τα γούστα! ΠΑΣΟΚ "δίνει " πρώτο η ΚΑΠΑ RESEARCH, Νέα Δημοκρατία η ALKO.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προβληματική η ανανέωση των ψηφοδελτίων. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

    ΝΙΚΗ: Δημήτρη μου, Δημήτρη μου. Σε ρυθμό Αβραμόπουλου τραγουδά ο Καραμανλής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατιά συμπαράταξη για το Λαϊκό Μέτωπο. Στόχος, ο απεγκλωβισμός του λαού από το δικομματισμό.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αβραμόπουλος:όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα... Καραμανλής: ή γυρίζεις ή θα γίνει ... κόλαση. Αγωνία και οργή στη Ρηγίλλης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα πλάνα των "στρατηγών". Πώς θα προχωρήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως τις κάλπες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απ' το Μάρτη καλοκαίρι...Κυνήγι με το χρόνο για τους μαθητές του Λυκείου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πρωταθλητές στο φαγητό! Ευρωπαϊκή Ενωση: ακολουθούν με διαφορά Πορτογάλοι και Ιρλανδοί.

    [2] Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "και βεβαίως δεν στερείται σημασίας η σημερινή εκλογή-με την πρώτη ψηφοφορία- του κ. Κ. Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας για δεύτερη πενταετία...Με τις ψήφους-για πρώτη φορά στην εικοσιπενταετία της Προεδρευομένης Δημοκρατίας - των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων. Δηλαδή, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "υπό άλλες συνθήκες η σημερινή επανεκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν το θέμα της χρονιάς. Με δεδομένη όμως την υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων στο πρόσωπό του, ο κ. Στεφανόπουλος πάει για ρεκόρ, το οποίο απειλούν μόνο οι απουσίες βουλευτών για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς τους".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνεκέντρωνε, μετά την πρώτη προεδρική θητεία του, την ευρύτερη λαϊκή αποδοχή. Αλλά παρά την επιθυμία του, ουδέποτε επέτυχε την εκλογή του με την ψήφο και των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων της Χώρας. Η οποία επιτυγχάνεται σήμερα με την πανηγυρική επανεκλογή του κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "το "φαινόμενο Στεφανόπουλος" όπως θα αποκαλείται εφ' εξής, καλό θα είναι να μην αντιμετωπίζεται ως ένα συγκυριακό Πολιτειακό και πολιτικό γεγονός, αλλά τουναντίον, ως περίπτωση Πολιτικού Ανδρός που, υπό τα πασίδηλα χαρακτηριστικά της εντιμότητος, της χρηστής διαχειρίσεως και της αψόγου επιτελέσεως των υψηλών του καθηκόντων, αποκρυσταλλώνει την συναίνεση και την ενότητα των Ελλήνων Πολιτών, ακριβώς στην προοπτική γνησίων και υψηλών οραμάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας επισφραγίζεται το απόγευμα στη Βουλή, κατά την ψηφοφορία για την επανεκλογή του κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Υπέρ του κ. Κ. ΣΤεφανόπουλου θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ αναμένεται θετική ψήφος και από τους επτά ανεξάρτητους βουλευτές".

    [3] ΝΔ

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "το "μάδημα της μαργαρίτας" συνεχίζεται στη ΝΔ καθώς ηγεσία και στελέχη προσπαθούν να αντιληφθούν αν ο δήμαρχος Αθηναίων κ Δ. Αβραμόπουλος "θα πάει" ή "δεν θα πάει" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές. Ο ίδιος συνεχίζει τη σιωπή του, κρατώντας σε αγωνία την παράταξη από την οποία προήλθε, αλλά ως ένα βαθμό και το κυβερνών κόμμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "έκπληξη θεωρούν πλέον στη Ρηγίλλης το ενδεχόμενο να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποψήφιος με τη ΝΔ. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες ο Δήμαρχος Αθηναίων, όπως πρώτη η "Α" είχε γράψει, θα κάνει μια δήλωση στήριξης στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα παραμείνει στο μέγαρο της Πλ. Κοτζιά μέχρι το τέλος της θητείας του".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται για τη ΝΔ η συμμετοχή ή μη του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου στον προεκλογικό αγώνα και αν τελικά θα δεχθεί να μπει σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ συνομιλητές του υποστηρίζουν οτι δεν προτίθεται τελικά να εγκαταλείψει τον δήμο".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "οι σειρήνες της Ρηγίλλης..."τραγουδούν" για να προσελκύσουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όμως ο δήμαρχος Αθηναίων αρέσκεται για την ώρα στο να απολαμβάνει απλώς τις μελωδίες αποφεύγοντας να ..."χορέψει" στους ρυθμούς που θα ήθελαν ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "σχεδόν χαμένη υπόθεση θεωρούν στη Ρηγίλλης τη ...μετά βαϊων και κλάδων επανένταξη του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου στις τάξεις της ΝΔ αν και ο κ. Καραμανλής, μέσω του συμβούλου του Ι. Λούλη καταβάλει ύστατες προσπάθειες να τον μεταπείσει".

    [4] Εκλογές

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "έντονη κινητικότητα σε όλα τα κόμματα, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχοντας ίδιες στρατηγικές επιλογές κονταροχτυπιούνται κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να επιλέγουν ως βασικό αντίπαλο το ΚΚΕ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "εκλογές δύο ταχυτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την εύνοια των διπλεκόμένων συμφερόντων. Η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά θα διαρκέσει δύο μήνες. Η κυβέρνηση, όμως, αρνείται να θέσει από τώρα κανόνες, επικαλούμενη την τυπική έναρξη της προεκλογική περιόδου την 14η Μαρτίου, οπότε θα διαλυθεί η Βουλή".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των πρόωρων εκλογών, από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση δύο πανελλαδικών δημοσκοπήσεων, οι οποίες όμως το μόνο που ...κατάφεραν, είναι να επιτείνουν τη σύγχυση που επικρατεί, αναφορικά με το ποιό κόμμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 35,7% έναντι 34,9% της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε κατ' αρχάς, η δημοσκόπηση της εταιρίας ΚΑΠΑ Research που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Το ΒΗΜΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "ξαναχτύπησαν οι επαγγελματίες δημοσκόποι. Μετά τη δημοσκόπηση της Κυριακής, που έδινε προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, χθες ήρθε η σειρά της γνωστής ALKO που μέσα από το "ΕΘΝΟΣ" μας αποκάλυψε οτι μπροστά είναι η Νέα Δημοκρατία με 1,2%. Αντίθετα με την πρώτη θέση που έδινε για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση προσπάθησε να...ευχαριστήσει και το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 54,6% των ψηφοφόρων δείχνει να πιστεύει οτι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "λιγότερο επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές στις κινήσεις τους και ειδικότερα στις τοποθετήσεις τους με νέες αγορές, αφού ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών έδωσε τέλος στη σεναριολογία και έβγαλε τη Σοφοκλέους από το λήθαργο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "κυριολεκτικά "με τα δόντια" κρατήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης να μην διασπάσει το "φράγμα" των 5.600 μονάδων, αφού με το άνοιγμά του και καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης εμφάνισε εντυπωσιακή δυναμική".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει οτι "για πρώτη φορά οι παρεμβάσεις θεσμικών και άλλων ισχυρών χαρτοφυλακίων της αγοράς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν αντιτίθενται στη γενικότερη τάση του χρηματιστηρίου. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτέλεσε η χθεσινή, πέμπτη κατά σειρά, ανοδική συνεδρίαση κατά την οποία διαφάνηκε ξεκάθαρα πλέον το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον τοποθετήσεων από τους μικροεπενδυτές. Μόλις ο Γενικός Δείκτης φάνηκε να ξεφεύγει σε επίπεδα ανώτερα του 3% (πάνω από τις 5.500 μονάδες) άρχισε να εκδηλώνεται η διακριτική παρέμβαση των θεσμικών επενδυτών για συγκράτηση των έντονα ανοδικών τάσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "διαγωγή κοσμιοτάτη και δέκα με τόνο χθες στη Σοφοκλέους. Τα νέα όρια διακύμανσεις του +/- 10% που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό, αλλά και μια απρόσμενα ώριμη συμπεριφορά από τους επενδυτές. Περίπου 30 μετοχές "κλείδωσαν" στο νέο ανώτατο όριο χωρίς έντονες διακυμάνσεις, ενώ καμία μετοχή δεν γλίστρησε προς το -10%".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "τα ...."εκλογόχαρτα" είναι η νέα "μόδα" που κάνει θραύση στη Σοφοκλέους, αφού πάρα πολλοί "παίκτες" ποντάρουν σ' αυτά, ευελπιστώντας ν' αποκομίσουν εύκολα και γρήγορα κέρδη".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μπορεί οι εκλογές στην Ελλάδα να φρενάρουν την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ωστόσο οι Αμερικανοί μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Γ. Παπανδρέου με την Μ. Ολμπράιτ δείχνουν να επίγονται προκειμένου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών από τα ζητήματα της λεγόμενης χαμηλής πολιτικής στα μείζονα θέματα".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "άδοξο τέλος είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβέρνησης για την υπογραφή από την ίδια την Ελλάδα και την Τουρκία μιας διακήρυξης (που θα είχε την ισχύ συμφώνου) καλής γειτονίας και συνεργασίας, εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να την αποδεχθεί".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί στις 23 Φεβρουαρίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και ένα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις εδώ συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών θα είναι και αυτό της εφαρμογής "ενισχυμένων" Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)στο Αιγαίο".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοδος με υποσχέσεις. Στοιχεία ωριμότητας με προτίμηση στα "καλά" χαρτιά έδειξε χθες η Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερευνα για τη Σοφοκλέους: Αλμα στις 6.000 "βλέπουν" 24 χρηματιστές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φρένο" στα... οχήματα; Σοφοκλέους: Εντός των ημερών ανακοινώνεται η σχετική απόφαση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "21 limit up και 342 δις. ανεβάζουν το θερμόμετρο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πακτωλός κερδών στον τραπεζικό κλάδο".

    [8] Τράπεζες

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει οτι "Πραγματικό μπουμ κερδοφορίας σημειώνεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η ταχεία επέκταση των εργασιών, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών τραπεζών οδηγούν σε θεαματική βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Εντυπωσιακές επιδόσεις πέτυχαν πέρυσι όλες οι εισηγμένες τράπεζες, οι οποίες θα εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους τα μεγαλύτερα κέρδη της ιστορίας τους, αυξημένα συνολικά περίπου κατά 60% σε σύγκριση με το 1998".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 16:09:39 UTC