Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αβραμόπουλος
  • [3] Εκλογές
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η άρνηση Αβραμόπουλου να κατέβει στις εκλογές με τη ΝΔ, η προεκλογική μάχη, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2,5 λεπτά απολογία.Ο Αβραμόπουλος εκτός μάχης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα γκάφα Λούλη. Ο δήμαρχος είπε "όχι", ευχαρίστησε τον Κ. Καραμανλή και στηρίζει τη ΝΔ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μένει εν δυνάμει αρχηγός και όχι...υπουργός. Κράτησε το "Δήμαρχος" απέρριψε το "κλητήρας".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Στηρίζει... εξ αποστάσεως. "Μισό βήμα" Αβραμόπου λου: Η ΝΔ δεν αιφνιδιάστηκε, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί καπηλεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία. Αποκλειστική συνέντευξη του Δημ. Αβραμόπουλου στην "Α".

    Η ΑΥΓΗ: Εκλογές για δύο πλούσια κόμματα. Σήμερα το Ραδιοτηλεοπτικό καλείται να θέσει κανόνες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιδρύει κόμμα μετά τις εκλογές. Εγκατέλειψε οριστικά τη ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεγαλύτερα εισοδήματα περιμένουν οι Ελληνες για το 2000. Ολα τα συμπεράσματα έρευνας της ICAP.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκτός μάχης ο Δήμαρχος. Επιβεβαιώθηκε πλήρως η "Βραδυνή".

    ΕΘΝΟΣ: Πάγωσαν στη ΝΔ. Ανησυχία πίσω από τα ...τηλεοπτικά χαμόγελα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με δήλωση στήριξης στο ΠΑΣΟΚ, ο Αρχιεπί σκοπος φόρεσε...Πράσινο πετραχήλι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αιφνιδίασε ο Κωστής. Ζητά αρμοδιότητες λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του.Ταραχή στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λύσεις για τις δηλώσεις των ιδιοκτητών.Ακίνητα: τι ισχύει για ενοίκια, ιδιοκατοίκη ση και Ε9.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάγωσε η ΝΔ από το όχι του δημάρχου. Νέα γραμμή: χαμηλοί τόνοι, σποτάκι για "στήριξη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πώς η MORGAN αναβαθμίζει τη Σοφοκλέους. Οι προϋποθέσεις που θέτει ο διεθνής οίκος για την ένταξη στις ώριμες αγορές.

    ΕΣΤΙΑ: Μείζον ζήτημα έθεσε ο Πρόεδρος. Η ομολογία του για δεμένα χέρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προκλητικά υψηλές οι εκλογικές δαπάνες. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ξοδεύσουν από 10 έως 20 δις προερχόμενα από αφανείς πηγές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πολιτική συνέπειας από τον Αβραμόπουλο. Δεν κατεβαίνει στις εκλογές, αλλά στηρίζει...

    ΤΑ ΝΕΑ: Τηλε-κόντρες για χρόνο σε κόμματα, διάλογο αρχηγών. Πρώτο προεκλογικό μέτωπο.

    ΝΙΚΗ: Χαριστική βολή."ΟΧΙ" Αβραμόπουλου στην πρόσκλη ση Καραμανλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκό συλλαλητήριο στις 7μμ στο Πεδίον του Αρεως.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σχόλασε ο γάμος!Με σκληρή δήλωση...Τι έγινε και τι ειπώθηκε πριν και μετά τη δήλωση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟ ΡΟΣ: Τον άφησαν μόνο του. Μετά τις αρνήσεις Σουφλιά, Κοντογιαννόπουλου, το "όχι" του Αβραμόπουλου δημιουργεί πρόβλημα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θανατική καταδίκη. Μια συγκλονιστική υπόθεση που αναμένεται να πάρει διαστάσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με κλιμακωτό ωράριο η αγορά; Θεσσαλονίκη: κομίζει νέες προτάσεις ο Κώστας Λαλιώτης για το κυκλοφοριακό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με την παράταξη από τη θέση του. Τη Δημαρχία επέλεξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    [2] Αβραμόπουλος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε το μεγάλο "όχι" στον Κώστα Καραμανλή, αρνούμενος να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Με μια δήλωση-διάγγελμα, η οποία προκάλεσε πανικό στη Ρηγίλλης, απέρριψε την πρόσκληση για συστράτευση, αρκούμενος σε μια παρενθετική φράση οτι στηρίζει το κόμμα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "μετά την άρνησή του να επιστρέψει στη ΝΔ ο δήμαρχος Αθηναίων είναι αποφασισμένος να δρομολογήσει, από την επομένη κιόλας των εκλογών, τη συγκρότηση νέου κόμματος. Η 10η Απριλίου θ' αποτελέσει ημερομηνία κατά την οποία θα σφραγιστεί ουσιαστικά η χρεοκοπία της σημερινής Νέας Δημοκρατίας και θα μπουν τα θεμέλια για έναν νέο φορέα που θα φέρει τη σφραγίδα του δημοφιλέστερου Ελληνα πολιτικού".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "το σίριαλ Αβραμόπουλου τελείω σε χθες άδοξα για τη Ρηγίλλης, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε, με την απόφασή του να παραμείνει στην πλατεία Κοτζιά, τη χαριστική βολή στην πανστρατιά που, χωρίς αποτέλεσμα, επεδίωξε ο Κώστας Καραμανλής. Μοναδική παρηγοριά για τη ΝΔ η χαλαρή δήλωση στήριξής της από το δήμαρχο Αθηναίων, η οποία δεν είναι, ωστόσο, ικανή να χρυσώσει το χάπι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "το σίριαλ της συμμετοχής Αβραμόπουλου στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έλαβε χθες οριστικά τέλος με τη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων ,στην οποία ξεκαθαρίσει οτι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα οτι προέρχεται, στηρίχθηκε και ανήκει στην παράταξη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υπογραμμίζει οτι "τελείωσαν τα σενάρια με το δήμαρχο Αθηναίων Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε οτι παραμένει δήμαρχος της Αθήνας. Λύνοντας τη σιωπή του χθες το βράδυ, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθάρισε το "θολό τοπίο"που είχε δημιουργηθεί από τους γνωστούς επικοινωνιολόγους της Ρηγίλλης που εγκλώβισαν την παράταξη και τον αρχηγό της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή, σε λαθεμένες επιλογές". "Δεν θα συμμετάσχει τελικά ως υποψήφιος της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε χθεσινή δήλωσή του εκφράζει την υποστήριξή του προς τη ΝΔ, αλλά υπογραμμίζει την προεκλογική δέσμευσή του να παραμείνει στο δημαρχιακό θώκο για όλη την τετραετία.

    Σε συνέντευξή του σήμερα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι ως δήμαρχος εκπροσωπεί την παράταξη, ανήκει σε αυτήν, στο όνομά της διεξήγαγε δυο νικηφόρες εκλογές και θα συνεχίσει να το κάνει".

    [3] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με κόντρες για την τηλεόραση ξεκίνησε ουσιαστικά η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων της αντι πολίτευσης με την κυβέρνηση. Σε δύο μέτωπα: διάλο γος αρχηγών και η μεταχείριση των μικρών κομμάτων από την ΕΡΤ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "προκλητικά υψηλές προβλέπονται οι εκλογικές δαπάνες των κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων βουλευτών, σε βαθμόν που να εγείρεται ευρύτερο ζήτημα χρηματοδότησης και πηγών εξασφάλισης αυτής. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις παραγόν των της οικονομικής ζωής, οι εκλογικές δαπάνες καθενός από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κινούνται μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμύρια δρχ, ενώ απίστευ τες στα όρια του ενός δις δρχ φαντάζουν και οι προβλεπόμενες δαπάνες ορισμένων υποψηφίων βουλευτών πολυπληθών εκλογικών περιφερειών".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "μια ακόμα σύσκεψη, διακομματική αυτή τη φορά, θα συζητήσει σήμερα το θέμα των προεκλογικών εξόδων και της χρηματο δότησης κομμάτων και υποψηφίων. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε και χθες σε κυβερνητική πλέον σύσκεψη, υπό τη σκιάν των προτάσεων του προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη, να χρηματοδοτούνται όλες οι προεκλογικές δαπάνες, κομμάτων και υποψηφίων, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πρόταση αυτή, που προκάλεσε αρχικά αμηχανία και στη συνέχεια ενόχληση στο Μαξίμου, δεν πρόκειται να έχει μέλλον".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "το σύνθημα για τις εκλογές εδόθη. Ισως είναι ακόμα νωρίς, όμως σιγά - σιγά ο' όκληρη η χώρα θα αρχίσει να ζει στους δικούς της - και γνωστούς πλέον- "χαρτοπολεμικούς" ρυθμούς. Σε λίγες μέρες η πρωτεύουσα θα αλλάξει όψη . Φέιγ βολάν, αφίσες, ψηφοδέλτια, διαφημιστικά και ενημερωτικά φυλλάδια θα κατακλύσουν κάθε τοίχο, κάθε γωνιά, κάθε πεζοδρόμιο και θα συνθέτουν την προεκλογική όψη των προαστίων, ρυπαίνοντας παράλληλα την Αττική".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "κανέναν κανόνα δημοκρατικής δεοντολογίας και ισοτιμίας δεν δέχεται η κυβέρνηση έως τις 14 Μαρτίου, οπότε θα προκηρυχθούν οι εκλογές, ενώ για τον δεύτερο μήνα της προεκλογικής περιόδου προσανατολίζεται στην πεπατημένη των εκλογών του 1996. Δικομματική μονοπώληση της τηλεόρασης, παράλληλοι μονόλο γοι για δύο, ξέφρενη σπατάλη χρημάτων κυρίως σε τηλεοπτική διαφήμιση με στόχο τη χειραγώγηση του πολίτη και με αποτέλεσμα την εμπορευματοποίηση της πολιτικής".

    [4] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "χρηματιστηριακές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις που σχεδιάζουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αναφέρουν οτι το χρονικό διάστημα 14-17 ΦΕβρουαρίου θα είναι κρίσιμο σε ο,τι αφορά το θέμα της αναβάθμισης της Σοφοκλέους στις ώριμες αγορές. Οι ίδιο εκτιμούν οτι όταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ι. Παπαντωνίου θα οδεύει προς το Σίτι του Λονδίνου μαζί με τους κορυφαίους Ελληνες τραπεζίτες προκει μένου να παρουσιάσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά στις 21 του μηνός, θα πρέπει να έχουν στη βαλίτσα τους την αναβάθμιση. Η χθεσινή ημέρα στη Σοφοκλέους εξελίχθηκε σε πύρρειο νίκη, αφού οκτώ στις δέκα μετοχές έκλεισαν με απώλειες".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει οτι "συναλλαγές ύψους 428 δις κατέγραψαν χθες οι ηλεκτρονικοί πίνακες στη Σοφοκλέους, δημιουργώντας το πρώτο ρεκόρ για το 2000. Ωστό σο, ο όγκος των συναλλαγών δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης, τουλάχιστον στο σύνολό της".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου η Morgan Stanley Capital International αναμένεται να ανακοινώσει την αναβάθμισης της Σοφοκλέους στις ώριμες αγορές. Ο διεθνής οίκος θα αξιολογήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο με βάση 6 κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η ελευθερία εισαγωγής και επαναπατρισμού κεφαλαίων, ο τρόπος διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης των συν αλλαγών, αλλά και η γνώμη των ξένων θεσμικών για το ΧΑΑ".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "με άνοδο έκλεισε ο γενικός δείκτης των τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Ομως η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με απώλειες καθώς εξεδηλώθησαν σημαντικές ρευστοποιήσεις κυρίως σε μετοχές της Παράλληλης Αγοράς και των κατασκευαστικών εταιριών".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "εγγύηση για μια ομαλή και ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου θεωρεί η πλειοψηφία των επενδυτών το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής έρευνας, που η ALKO διενήργησε για λογαριασμό του "ΕΘΝΟΥΣ" έγινε και διερεύνηση της ψήφου των επενδυτών. Ο γενικός ευνοϊκός τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές προσεγγίζουν το κυβερνητικό κόμμα σχετίζεται με την αισιοδοξία με την οποία ατενίζουν τα μικρά και μεσαία κυρίως αστικά νοικοκυριά την πορεία του Χρηματιστηρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "οι τρεις στους τέσσερις επενδυτές και ο ένας στους δύο επαγγελματίες του χρηματιστηριακού χώρου είναι βέβαιοι οτι η αγορά χειραγωγείται και οτι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της! Το λεγόμενο "κόμμα του Χρηματιστηρίου" όμως διαπι στώνεται ότι είναι ένας μύθος, μια έννοια χωρίς περιεχόμενο.Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Κάπα Research, για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας "Εξπρές", επιβεβαιώνοντας έτσι τη γενικευμένη αίσθηση που λέει οτι η Σοφοκλέους δεν λειτουργεί όπως άλλες υγιείς και ώριμες αγορές".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "μόλις μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη Τζέμ στην Αθήνα, η Αγκυρα επανέρχεται εκ νέου στη γνώριμη , προκλητική τακτική της στο Αιγαίο, επιχειρώντας να εξασφαλίσει διμερή στρατιωτικό διάλογο με την ελληνική πλευρά. Ως πρώιμος διεκπεραιωτής των επιδιώξεων αυτών εμφανίζεται ο τουρκικός Τύπος , ο οποίος με δύο χθεσινά εμπρηστικά δημοσιεύματα της "Χουριέτ" και της "Μιλλιέτ" συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των Τούρκων στρατοκρατών, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προσφάτου συναντήσεως Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων στο Ζάππειο, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των δύο εφημερίδων, είχε αποφασισθεί, κατ' αρχήν, να αποφεύγονται παρόμοιου περιεχομένου δημοσιεύ ματα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "νέο κύμα ψυχολογικών ενεργειών έναντι εχθρικού, ουδετέρου αλλά και φίλιου εδάφους εξαπέλυσε το τουρκικό πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο. Μετά την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης, η οποία απέκρυψε σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων από μαχητικά αεροσκάφη των Αεροπορικών Δυνάμεων της γείτονος, τώρα η Αγκυρα ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα και επιτίθεται κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τη θέση της Αγκυρας να συσταθεί η Μεικτή Ελληνοτουρκική Στρατιωτική Επιτροπή επανέλαβε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σερμέτ Ατάτζανλι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις τελευταίες παρενοχλήσεις που λέγεται ότι έκαναν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε τουρκικά μαχητικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο, δήλωσε προκλητικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατανζαλί λίγες ώρες αφ' ότου ο Αττίλας στα κατεχόμενα "προάσπιζε" με πυροβολι σμούς στην πράσινη γραμμή τα δικά του "δικαιώμα τα" στα κατεχόμενα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "τη στρατηγική της έντασης και την εκτόξευση ψευδών και αστείων κατηγοριών επιστρατεύει η Αγκυρα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της για στρατιωτική συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση για τη σύσταση μιας μικτής πολιτικο-στρατιωτικής επιτρο πής και η σαφής πρόθεσή της να κερδίσει χρόνο για τις διαβουλεύσεις που αφορούν τη μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων και τη διεξαγωγή κοινών γυμνασίων στο Αιγαίο φαίνεται ότι θορύβησε το τουρκικό πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο που επιθυμεί εδώ και τώρα να προωθήσει τις διεκδικήσεις και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την περιβόητη ελληνοτουρκική προσέγγιση".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 15:53:33 UTC