Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογή Προέδρου
  • [3] ΝΔ
  • [4] Εκλογές
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Σοφοκλέους

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επανεκλογή Στεφανόπουλου , οι εκλογές , η πορεία του Χρηματιστηρίου, τα εσωκομματικά ΝΔ και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φιλοσοφικά ανήκω στη ΝΔ! Ο Αβραμόπουλος άνοιξε τα ...χαρτιά του και έκλεισε την πόρτα!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 70 χαρτιά μαζί με τη δήλωση!Χαρτοβασίλειο η Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπράβο πρόεδρε αλλά βάλ' τους μυαλό. Εσπασε όλα τα ρεκόρ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τρία γκάλοπ του λένε "όχι". Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της επιστροφής του στην πολιτική.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρνείται ντιμπέιτ ο Σημίτης. Φοβάται να αντιμετωπίσει για μια ακόμη φορά τον Καραμανλή στην TV.

    Η ΑΥΓΗ: Κεντροδεξιό σκηνικό. Δεύτερη θητεία του κ. Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέα στα ΚΤΕΟ στέλνει ο Μαντέλης. Μπλόκο στην έκδοση αδειών οδήγησης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θ' αλλάξουν όλα στο ΕΣΥ ! (ο πρωθυπουργός το έχει αποφασίσει). Επίσημη προαγγελία χθες προκάλεσε αντικρουόμενες αντιδράσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αντε και αντίο Αβραμόπουλε. Κουράστηκε ο κόσμος της ΝΔ με τα "ήξεις αφήξεις" του δημάρχου.

    ΕΘΝΟΣ: Μένει δήμαρχος. Ο Δ. Αβραμόπουλος αποφασίζει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξινίζει τώρα στους Ρηγιλλάριους ο Δημήτρης. Μετά την ...χυλόπιτα, αλλάζουν βιολί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εβερτ: φτάνει πια. Φρένο στις παροχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 ΝΑΙ στη Νέα Δημοκρατία. Η κοινή γνώμη αγκαλιάζει τις θεσμικές προτάσεις Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και τώρα το μεγάλο κλειδί. Για πρώτη φορά εξελέγη πρόεδρος με τέτοια πλειοψηφία 269 "ναι", 19 "παρών", 10 Κύρκος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βόμβα Εβερτ για Αβραμόπουλο. Κατηγορεί κύκλους της Ρηγίλλης οτι δεν επιθυμούν την επιστροφή του.

    ΕΣΤΙΑ: Οι 15 κρίσιμες περιφέρειες. Αυτές έδωσαν την αυτοδυναμία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επισπεύδεται η νέα μείωση των επιτοκίων. Κατά μια μονάδα και για να απεμπλακεί των εκλογών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα εποχή. Πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά, πλειοψηφία των 269 ψήφων έλαβε ο κ. Στεφανόπουλος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με ρεκόρ ψήφων δεύτερη πενταετία Στεφανόπουλου. Πήρε 269 ψήφους - 19 παρών- 10 ο Κύρκος.

    ΝΙΚΗ: Πρόεδρος συναίνεσης. 269 "ναι" στον Κωστή Στεφανόπουλο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιλαϊκά μέτρα το "ευαγγέλιο" της κυβέρνησης. "Να δεις τι σου 'χω για μετά..." μουρμουρίζουν τα δικομματικά επιτελεία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: ΟΧΙ (Αβραμόπουλου). Το περιμένει η Ρηγίλλης. Σήμερα, αύριο ή μεθαύριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ενδειξη ωριμότητας. Ανοίγει νέο κύκλο στην πολιτική ζωή η θριαμβευτική επανεκλογή του Κ. Στεφανόπουλου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σύμβολο ενότητας. Συναινετική επανεκλογή του προέδρου με 269 ψήφους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με Κωστή ως το 2005. Ευπρόσωπη η Ελλάδα σε ΟΝΕ - Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [2] Εκλογή Προέδρου

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "η Βουλή ήταν χθες ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση. Στο πρόσωπο του Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος επανεξελέγη πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράστηκε η συναίνεση όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ανεξαρτήτων. Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη οτι το Σύνταγμα του δίνει περιορισμένες δυνατότητες. Και άφησε αιχμές κατά των μικρών κομμάτων που ζητούν να παρεμβαίνει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "για πρώτη φορά με την υποστήριξη της κυβερνητικής παράταξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελέγη για δεύτερη πενταετία πρόεδρος της Δημοκρατίας Ο Κων. Στεφανόπουλος. Με την όλη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κέρδισε πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Το γεγονός εκμεταλλεύτηκε το ΠΑΣΟΚ και τον πρότεινε για δεύτερη θητεία, με προφανή σκοπό να φέρει σε δυσχερή θέση τη ΝΔ, από τις τάξεις της οποίας προέρχεται ο Πρόεδρος".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "σταθμό στην πολιτική ζωή του τόπου αποτέλεσε η χθεσινή επανεκλογή, με 269 ψήφους, του Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος γίνεται ο πρώτος πραγματικά υπερκομματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς υπερψηφίστηκε και από τις δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πρώτη ψηφοφορία και με τόσο αυξημένη πλειοψηφία -269 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν τον Κωστή Στεφανόπουλο. Η επανεκλογή εντάσσεται στο κεντροδεξιό πολιτικό σκηνικό, που δημιουργείται από την προγραμματική σύγκλιση των δύο εταίρων του δικομματισμού".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "την πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά πολιτικά χρονικά, πλειοψηφία των 269 ψήφων,έλαβε χθες, ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία του κ. Στεφανόπουλου, ανανεώθηκε για μια πενταετία ακόμη, χαρίζοντάς του τα πρωτεία σε τρία σημεία. Είναι ο πρώτος υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Είναι ο πρώτος εξάλλου που εκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, για δεύτερη συνεχή θητεία".

    [3] ΝΔ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "νέα διάσταση στο σίριαλ της προσέγγισης του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τη ΝΔ έδωσε χθες ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ. Κατά τα λοιπά, ο Δήμαρχος Αθηναίων πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει αύριο ,μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, οτι δεν θα πολιτευθεί στις εκλογές της 9ης Απριλίου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "τρεις δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την προσωπικότητα ,το πολιτικό στίγμα και τις προοπτικές του λένε "όχι" στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και την ανάμειξή του στην ενεργό πολιτική. Αυτές οι τρεις σφυγμομετρήσεις θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην τελική του απόφαση να εγκαταλείψει ή όχι την ιδιότητα και δραστηριότητα του δημάρχου Αθηναίων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "οι πρώτες βολές από τη Ρηγίλλης προς το δημαρχιακό μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά έκαναν χθες την εμφάνισή τους. Βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν οτι σε περίπτωση που ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αρνηθεί να πολιτευθεί στις εκλογές, θα θεωρηθεί από την κομματική βάση υπεύθυνος για την ενδεχόμενη ήττα και θα υποστεί τις συνέπειες. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν τώρα την οργή τους για τις φήμες που διοχετεύει ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος οτι δεν πρόκειται να πολιτευθεί".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "λύνει τη σιωπή του ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να παραμείνει στη δημαρχία και να παρακολουθήσει από απόσταση ασφαλείας την εκλογική μάχη, χωρίς όμως να αποδεσμευτεί από τη Νέα Δημοκρατία. Η απόφασή του, ανεξάρτητα από το πώς θα διατυπωθεί, αποτελεί ψυχρολουσία για τη Ρηγίλλης".

    [4] Εκλογές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "φαίνεται ότι η κατσαρόλα των εκλογών έχει ήδη αρχίσει να....μαγειρεύει τη νέα κυβέρνηση. Ηδη...σιγοτσιγαρίζονται οι διαφημιστικές καμπάνιες και οι προεκλογικές εκστρατείες. Τα μυρωδικά έπονται - τρανταχτά ονόματα στα ψηφοδέλτια, κεντρικές ομιλίες των αρχηγών, τηλεοπτικά πάνελ και ντιμπέιτ - και στις 9 Απριλίου, το λάδι στη φωτιά της κάλπης θα ρίξουν οι ψηφοφόροι".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "τηλεοπτική αναμέτρηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στα πρότυπα του 1996 επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Δηλαδή να μονομαχήσουν σε "ντιμπέιτ" μόνον οι δυό τους χωρίς άλλο πολιτικό αρχηγό (όπως έκανε τότε εκείνος με τον κ. Εβερτ) ερωτήσεις να απευθύνουν οι δημοσιογράφοι και να μην ανοίγουν διάλογο ο ένας με τον άλλο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "δεν πρόκειται να αλλάξει ο Εκλογικός Νόμος και όσα περί του αντιθέτου κυκλοφορούν είναι φήμες, διευκρίνησε χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας. Στο μεταξύ κορυφώνεται από μέρα σε μέρα η προεκλογική κίνηση και τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε οργασμό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "δύο μήνες πριν από τις εκλογές και τα δύο κόμματα εξουσίας δείχνουν να κυριαρχούνται από τη διεκδίκηση προσωπικοτήτων, θέλοντας να προσδώσουν ελκυστικότητα στα ψηφοδέλτιά τους. Το ΠΑΣΟΚ πασχίζει για τη λεγόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση προς τα αριστερά και τα δεξιά , ενώ η ΝΔ δείχνει να εξαρτάται από τη βούληση του δημάρχου Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλου".

    [5] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει οτι "για έκτη συνεχή συνεδρίαση η Σοφοκλέους διατηρεί ανοδικούς ρυθμούς και μάλιστα με τζίρο πάνω από τα 300 δις δρχ .Ο υψηλός όγκος συναλλαγών δεν ικανοποιεί μόνο τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών , που υπολογίζουν στον φόρο επί των συναλλαγών. Ανάλογα αισθήματα μοιράζονται και οι επενδυτές, καθώς η διατήρηση των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα εδραιώνει το κλίμα σταθερότητας στη χρηματιστηριακή αγορά και αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον, εγχώριο και αλλοδαπό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε δυνατή παρτίδα πόκερ με κερδισμένες τις τράπεζες και χαμένους τους επενδυτές της περιφέρειας, εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη αλλά και με 22 μετοχές να μετρούν απώλειες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "η χρηματιστηριακή αγορά κινείται πλέον σε εκλογικό ρυθμό ανόδου, αλλά και με επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ο τζίρος αρκετά ικανοποιητικός, ένδειξη οτι η επιστροφή των επενδυτών για τοποθετήσεις είναι συνεχής, αλλά με βάθος χρόνου, αφού αναμένεται αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, από τη Μόργκαν Στάνλεϊ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "το...."ξύπνημα" των τραπεζικών μετοχών διατήρησε αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χρηματιστηριακή αγορά, που για έκτη συνεδρίαση στη σειρά, "είδε" το Γενικό Δείκτη να διαγράφει ανοδική πορεία. Ο τραπεζικός κλάδος βγήκε χθες δυναμικά μπροστά και φάνηκε να παίρνει τη "σκυτάλη" στην "κούρσα" των τιμών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες μέρες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "κρίσιμο θεωρείται για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το προσεχές δίμηνο έως την Κυριακή 9 Απριλίου. Συμφώνως προς πληροφορίες, η αναβάθμισις της αγοράς από τον διεθνή επενδυτικό Οίκο Morgan Stanley και η κατάταξίς της από τις αναδυόμενες στις ώριμες θα γίνη στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όταν η Κυβέρνησις θα ετοιμάζεται να υποβάλη την αίτηση εντάξεως στην ΟΝΕ ένα μόλις μήνα πριν από τη διενέργεια των προώρων βουλευτικών εκλογών".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "ανοίγει λίγο το παράθυρο για την επίλυση του Κυπριακού", σύμφωνα με τον Γερμανό επίτροπο κ. Γκίντερ Βερχόιγκεν, "αλλά είναι πολύ νωρίς να δεσμευτούμε για την επίλυσή του". Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης κομισάριος, αναφέρθηκε στη "βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων" την οποία χαρακτήρισε "πραγματικότητα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "όρους θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς για να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες στον τρίτο γύρο. Σε δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε οτι για να γίνουν απευθείας συνομιλίες πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, ο πρόεδρος Κληρίδης. Απευθείας συνομιλίες ανέφερε, δεν αποκλείονται, αν οι πραγματικότητες, όπως τις χαρακτηρίζει, που θα προκύψουν από το δεύτερο γύρο της Γενεύης είναι τόσο συγκεκριμένες που θα επιβάλουν απευθείας συνομιλίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τον ΟΗΕ ο Ραούφ Ντενκτάς με προσεκτικό τρόπο επανέφερε χθες το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και μάλιστα ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή απ?ευθείας συνομιλιών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "τους γνωστούς και προκλητικούς όρους, επαναφέρει ο Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να συμμετάσχει σε απευθείας διάλογο με τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, κατά την διάρκεια του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Μαΐου στη Νέα Υόρκη".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εντονη αμφισβήτηση! Το πρώτο μέρος του μεγάλου γκάλοπ για τη Σοφοκλέους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οργισμένη διάψευση Μ. Σάλλα. Ανοδος μετά πολλών... ψιθύρων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πυραμίδα στο ΧΑΑ! Σκάνδαλο ECOINVEST: Αμεση ανάγκη παρέμβασης εισαγγελέα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ALPHA Πίστεως 4 τράπεζες από τον όμιλο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τα τραπεζικά χαρτιά παίρνουν τη σκυτάλη. "Ποιοτική" στροφή της Σοφοκλέους".

    [8] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει οτι "Μετά από πολύμηνες... περιπλανήσεις στην Περιφέρεια, η χρηματιστηριακή αγορά επιστρέφει στα παραδοσιακά blue chips, "ανακαλύπτοντας" πάλι τα υποτιμημένα χαρτιά του τραπεζικού κλάδου, που εμφανίζουν χαμηλά Ρ/Ε (χαμηλή τιμή, σε σχέση με την κερδοφορία), προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και υπόσχονται υψηλές μακροχρόνιες αποδόσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 February 2000 - 15:43:58 UTC