Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Καύσωνας
  • [5] Επαγγελματική μεταρρύθμιση
  • [6] Ταυτότητες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη Κράτους- Εκκλησίας για τις ταυτότητες, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό και ο επικείμενος καύσωνας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού απογευματινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ολες οι αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 9 στους 10 λένε όχι στον Σημίτη, για την κρίση κυβέρνησης-Εκκλησίας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πιέζουν για δύο κράτη. Τα σχέδια των Αμερικανών για την Κύπρο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λιγότερα μαθήματα στα λύκεια και κατάργηση εξετάσεων στη Β' Λυκείου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολες οι αλλαγές στο συντελεστή δόμησης. Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναζητούν "τυχαία" συνάντηση οι κκ.Χριστόδουλος και Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καύσωνας φονιάς. Σαχάρα η Αθήνα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

    ΕΘΝΟΣ: Στο σφυρί τρία ακίνητα της Γερμανίας στην Ελλάδα για να αποζημιωθούν 295 θύματα των Ναζί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προέλαση των Τούρκων στην περιοχή Στροβιλιά της Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σοφοκλέους. Το μεγάλο κόλπο των κερδοσκόπων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο "Αττίλας" άλλο ένα βήμα! Μπήκε στη ζώνη του ΟΗΕ και εκβιάζει.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μήνυμα Σολάνα προς την Αγκυρα. Αποκλειστική συνέντευξη του "Yπ. Εξωτερικών" της ΕΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Θάλασσα τα δρομολόγια, όταν δεν λειτουργή ελεύθερος ανταγωνισμός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλλαγές σε ύλη και μετεξεταστέους μελετά το υπουργείο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πάει μπάνια... Για ξεκούραση και εκτόνωση! (Χριστόδουλος)

    Η ΧΩΡΑ: Βουλιάζει το ΙΚΑ. Ξεπερνούν τα 550 δις. τα χρέη του Δημοσίου και των ιδιωτών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διακοπές στα θρανία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πατριαρχικά μαθήματα. Βαρθολομαίος προς πολλούς αποδέκτες.

    [2] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Σε τετελεσμένα κατέφυγε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την παραμονή του 3ου γύρου των διακοινοτικών, στέλνοντας τα τουρκικά στρατεύματα να καταλάβουν νέες προωθημένες θέσεις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, εγκλωβίζοντας 4 οικογένειες Ελληνοκυπρίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "Σε μια πρωτοφανή πρόκληση που ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο προχώρησαν οι δυνάμεις του Αττίλα, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ναυαγήσουν τον γ' γύρο των δικοινοτικών συνομιλιών, αλλά και να επιδιώξουν κατά τρόπο εκβιαστικό και προκλητικό την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη νομιμοποίηση της εισβολής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "Την αναγνώριση δυο ισότιμων κρατών, που οικειοθελώς θα συνδέονται σε μια συνομοσπονδία, προωθούν οι ΗΠΑ ως ενδεδειγμένη λύση για το Κυπριακό, προκαλώντας πελώρια προβλήματα στην Αθήνα και την Λευκωσία που αντιλαμβάνονται οτι ο στόχος είναι να μπει ταφόπλακα στο πρόβλημα της Μεγαλονήσου. Την ίδια στιγμή γερουσιαστές στέλνουν επιστολές στον Αμερικανό πρόεδρο ζητώντας την παρέμβαση στο Κυπριακό και λύση που να είναι αποδεκτή και απο τις δυο πλευρές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "Καθ' οδόν για τη Γενεύη όπου ξεκινά μεθαύριο ο τρίτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό βρίσκεται ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος κάνει σήμερα μια στάση στην Αθήνα για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη τις τελευταίες εξελίξεις. Η άρνηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συμβάλει στην πρόοδο των συνομιλιών έχει προκαλέσει σε όλες τις πλευρές την εντύπωση οτι και ο τρίτος γύρος δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "Ημίμετρα που δεν εγγυώνται την αξιοπιστία των θεσμών του Χρηματιστηρίου χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή ο βουλευτής Α' Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στη συζήτηση του νομοσχεδίου, Γιώργος Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για παρανομίες στις οποίες οι θεσμοί εθελοτυφλούν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υπογραμμίζει ότι "Οι σημαντικότατες απώλειες που εξακολουθεί να καταγράφει ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου, όχι μόνο απο την αρχή του έτους, αλλά απο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία φτάνουν μέχρι και 30%, εντείνει τον εκνευρισμό στους επενδυτές, αλλά και την ανησυχία της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "Απώλειες που πλησιάζουν το 80% σε σχέση με πέρσι εμφανίζουν οι τιμές δεκάδων μετοχών ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης κρίσης που διέρχεται η Σοφοκλέους. Οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύθηκαν την αδράνεια των εποπτικών αρχών του Χρηματιστηρίου και τα πολιτικά "παιχνίδια" της κυβέρνησης εις βάρος χιλιάδων μικροεπενδυτών".

    [4] Καύσωνας

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "Στους ρυθμούς του καύσωνα απο σήμερα και για όλη την εβδομάδα θα βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Οι επιστήμονες θεωρούν οτι Αθήνα, Θεσσαλία, Αγρίνιο, Σέρρες και Αργολίδα θα δουν τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους 43 βαθμούς Κελσίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "Σε κλοιό καύσωνα όλη η Ελλάδα για τέσσερις μέρες. Ιδιαίτερα εφιαλτικές ώρες όμως θα περάσουν οι σεισμόπληκτοι στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο και σε άλλους δήμους, όπου δεν έχουν φτάσει ακόμα τα κλιματιστικά απο το υπ. Εσωτερικών. Ελπίδες για δροσιά απο την Παρασκευή".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "Μια πολύ δύσκολη εβδομάδα αρχίζει για όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Ο προερχόμενος απο την αφρικανική ήπειρο καύσωνας που αναμένεται να πλήξη απο αύριο τη χώρα θα χαρακτηρίζεται απο υψηλότατες θερμοκρασίες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την άπνοια και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, θα καταστήσουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική".

    [5] Επαγγελματική μεταρρύθμιση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "Μειώνονται -πιθανότατα σε 8, από 14 που είναι σήμερα- τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ` Λυκείου, με συγχωνεύσεις και αναπροσαρμογή της ύλης. Την ίδια ώρα τίθεται εντονότερος παρά ποτέ ο προβληματισμός για άρση του πανελλαδικού χαρακτήρα των εξετάσεων της Β` Λυκείου, μετά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε στη βαθμολόγηση ο τεράστιος αριθμός γραπτών δοκιμίων".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "Αλλαγές στην ύλη και στο θέμα των μετεξεταστέων μελετά το υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα σχεδιάζει επιμόρφωση 25.000 εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες, ετήσια επιμόρφωση κατά ειδικότητα που θα ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό τίτλο, σύνδεση όλων των σχολείων της χώρας με το Διαδίκτυο, αναβάθμιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), νέο διαγωνισμό για τις τεχνικές ειδικότητες και διορισμούς καθηγητών Πληροφορικής".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "Σε αλλαγή της κατανομής των θέσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ μεταξύ παλαιών και νέων υποψηφίων οδηγείται το υπουργείο Παιδείας μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ότι οι απόφοιτοι αδικήθηκαν ως προς τον καταμερισμό".

    [6] Ταυτότητες

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "Σε μια ``τυχαία`` συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο στηρίζονται πλέον οι ελπίδες για εκτόνωση της περί τις ταυτότητες κρίσης. Οι χαμηλοί τόνοι του Αρχιεπισκόπου στο χθεσινό κήρυγμά του ερμηνεύονται ως θετικό βήμα προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "Τα "μπάνια του λαού", ένας... θεσμός τον οποίο υποστηρίζει το 100% των Ελλήνων, θα συμβάλουν στην έστω και προσωρινή εκτόνωση της κρίσης που δημιουργήθηκε από το θέμα των ταυτοτήτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προγραμματίζει ολιγοήμερες διακοπές από τα μέσα της εβδομάδας και όλα δείχνουν ότι όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο θα πέφτει ο "πυρετός" τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "Στους επικριτές και αυτούς που μισούν την Εκκλησία έδωσε απάντηση από τον άμβωνα του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλος επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν ανήκει στην οπισθοδρόμηση και στον σκοταδισμό όπως οι ίδιοι διατείνονται, αλλά είναι η Εκκλησία της Προόδου και των οραμάτων, η Εκκλησία της Τόλμης και της αλήθειας. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο αγωνιστικό διακονικό φρόνημα των ποιμένων οι οποίοι όπως είπε στην εποχή μας έχουν χρέος να αγκαλιάσουν την ομορφιά του οράματος που είναι οι νέοι, οδηγώντας τους στην Ελπίδα της ζωής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων, καθώς και νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της αφαίρεσης του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Η ΝΔ ετοιμάζεται να ``σφυροκοπήσει`` την κυβερνητική αδιαλλαξία αύριο και την Πέμπτη στη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση που κατέθεσε για τις ταυτότητες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 3 July 2000 - 14:09:26 UTC