Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ταυτότητες
  • [4] Καύσωνας
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Κυπριακό, η διαμάχη κράτους-εκκλησίας για τις ταυτότητες, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο επικείμενος καύσωνας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελλάς φούρνου. Ηδη άρχισαν θερμοπληξίες στην Αθήνα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ναρκω-Πέδια τα σχολεία! 1 στους 3 μαθητές Λυκείου έχει δοκιμάσει χασίς!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φιλάκια εμείς, φυλάκια οι Τούρκοι. Οσο υποχωρούμε, τόσο οι Τούρκοι μας πατάνε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνο με 8,5 στο Πανεπιστήμιο. Πέφτει η βαθμολογία μετά την αποτυχία.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΣΥΝεδροι μίλησαν. Ενισχυμένος ο ΣΥΝ από το Συνέδριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα Ιμια ετοιμάζουν οι Τούρκοι, με την επέτειο του Αττίλα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρνητικό ρεκόρ στη Σοφοκλέους-επιστροφή στον Ιούνιο του '99!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ασανσέρ οι βάσεις. Η τελική διαμόρφωση των μορίων για τις δέσμες.

    ΕΘΝΟΣ: 2.531 ευκαιρίες για απασχόληση στο Δημόσιο. Οι προκηρύξεις για τις θέσεις του καλοκαιριού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αττίλας εις μνήμην του...Αττίλα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στημένο παιχνίδι από τον ΟΗΕ. Καμιά ουσιαστική αντίδραση για την προέλαση του "Αττίλα" στην Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις 6.672 μονίμων-εποχικών τον Ιούλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η δικτατορία των δεσποτάδων. Πως με νόμο του '32 δικάζουν κληρικούς διόλου δημοκρατικά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πόλεμος νεύρων στη Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Και πολιτικός ο εφετινός καύσων. Τον προεξοφλούν τα ανοικτά μέτωπα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ουραγοί στην επανάσταση. Ενώ καθιερώνεται διεθνώς η ηλεκτρονική υπογραφή, η χώρα μας ασχολείται με τις ταυτότητες...

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παραβίασαν την "νεκρή ζώνη". Προκαλεί ο Ντενκτάς παραμονές του τρίτου γύρου των Συνομιλιών...

    ΤΑ ΝΕΑ: Η ζέστη καίει με διαφορά 6 βαθμών κατά περιοχές.

    ΝΙΚΗ: Το casus belli στο ψυγείο. Η κυβέρνηση παραπέμπει τον Ντενκτάς στον ...ΟΗΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο Ευρωπαϊκό δόγμα κατά των λαών.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σχέδια επί χάρτου. Καύσωνας 40άρης.

    Η ΧΩΡΑ: Ομηροι των Τούρκων 4 οικογένειες. Κρίση στην Κύπρο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χασίς στα σχολεία, έκστασις στα πάρτι. Ερευνα καταδεικνύει αύξηση 30% στη χρήση κάνναβης σε σχέση με πέρσι.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μελετούν χασίς. Ερευνα: Δοκιμάζουν ναρκωτικά πριν τα 15 τους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέοι φραγμοί για ακόμη 2 χρόνια στο Παπαγεωργίου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μην διαβάζετε τους υβριστές μας. Το πραγματικό νόημα των λόγων Χριστόδουλου.

    ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    [2] Χρηματιστήριο

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "Αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η Σοφοκλέους, στην οποία ο γενικός δείκτης σημείωσε χθες νέα πτώση κατά 0,84% και υποχώρησε στις 4.020 μονάδες, δηλαδή στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις 30 Ιουνίου 1999 (4.031 μονάδες). Η εξέλιξη αυτή έχει "παγώσει" τους παράγοντες της αγοράς και προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η δραματική πτώση του Χρηματιστηρίου τόσο στα έσοδα του προϋπολογισμού όσο και στην πραγματική οικονομία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "Πτωτικά και με διακυμάνσεις κινήθηκε η αγορά κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα, εμφανίζοντας ωστόσο σημάδια αντίστασης και σταθεροποίησης κοντά στο ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε και χθες υποτονικό, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει αρνητική, ενώ παράλληλα για αρκετή ώρα ενισχυόταν η προσφορά τίτλων, πιέζοντας την αγορά χαμηλότερα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "Επενδυτική άπνοια στη Σοφοκλέους, όπου χθες ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62 δις. δραχμές, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Ο γενικός δείκτης έχασε 0,84% αλλά κατάφερε να διατηρηθεί 20 μονάδες πάνω από το κρίσιμο όριο των 4.000 μονάδων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "Επηρεασμένη από τον καύσωνα, αλλά και από τη συνεχόμενη επενδυτική άπνοια, η Σοφοκλέους ακροβατούσε και χθες (για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση) στα επίπεδα των 4.000 μονάδων, σημειώνοντας παράλληλα νέο αρνητικό ρεκόρ στις συναλλαγές των τελευταίων 18 μηνών".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "Εν μέσω ιδιαιτέρως υποτονικού κλίματος και με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζη αρνητικό ρεκόρ έτους, επραγματοποιήθη η χθεσινή συνεδρίασις του Χρηματιστηρίου. Οι τιμές των μετοχών διωλίσθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, ενώ τα επίπεδα των 4.000 μονάδων που "απειλήθησαν" και πάλι, απεδείχθησαν ισχυρό ψυχολογικό σημείο υποστηρίξεως της αγοράς".

    [3] Ταυτότητες

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "Στασιμότητα επικρατεί στο μέτωπο των ταυτοτήτων, ενώ τελικά δε θα γίνει ούτε η προαναγγελθείσα "τυχαία" συνάντηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου στην αμερικανική πρεσβεία, στην εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Την ίδια ώρα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εφαρμόζει την τακτική του "μια κρύο μια ζεστό" και εναλλάσσει τη "σκληρή" γλώσσα με τους "χαμηλούς" τόνους".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Ανάπαυλα είχαμε χτες στο μέτωπο εκκλησίας-πολιτείας, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μετά την ομιλία του στη γιορτή νεολαίας της μητρόπολης Λαμίας, κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ωστόσο, σήμερα θα παραβρεθεί το βράδυ στη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας για την εθνική εορτή των ΗΠΑ, χωρίς όμως να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, όπως πολλοί σύγχρονοι "προφήτες" έτρεξαν να αναγγείλουν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "Εκλεισε ένα ακόμα "παράθυρο" για έστω άτυπη συνάντηση των κκ Σημίτη και Χριστόδουλου, καθώς ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραστεί στη γιορτή της αμερικανικής πρεσβείας σήμερα, στην οποία, ενδεχομένως, θα είναι ο αρχιεπίσκοπος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της υποστηρίζει ότι "Ηχεί δημοκρατικό το επιχείρημα της ηγεσίας της Ιεραρχίας για την ανάγκη να ερωτηθεί ο λαός αν συμφωνεί με το υποχρεωτικό της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Όμως γνωρίζει ο αρχιεπίσκοπος και οι συν αυτώ πως η επίκλησή τους αυτή, που μετουσιώνεται με τη συλλογή των υπογραφών, είναι επίφαση δημοκρατίας και όχι ουσία".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "Τη στιγμή που ο αρχιεπίσκοπος χρίζεται προφήτης εγκαλώντας όσους δεν του φιλούν το χέρι, ο Ζακύνθου Χρυσόστομος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας προς την Ιεραρχία οτι με την τακτική Χριστόδουλου η εκκλησία κινδυνεύει "να συμβάλει ακόμα και παρασυρόμενη, στο διχασμό". από την άλλη, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει κάτι πίσω από τις ταυτότητες, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε σε διάλογο "για το σύνολο των θεμάτων που αποτελούν το πραγματικό πλαίσιο σχέσεων" εκκλησίας-πολιτείας".

    [4] Καύσωνας

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "Αφού δεν πάμε εμείς στη Σαχάρα, θα μας επισκεφθεί εκείνη. Οχι αυτοπροσώπως, αλλά στέλνοντάς μας την αίσθηση της θερμοκρασίας της. Το θερμόμετρο θα περάσει τους 40 βαθμούς, τις επόμενες μέρες και που θα σταματήσει είναι σχετικό... αφού ως γνωστόν το τσιμέντο που λειτουργεί ως θερμοσυσσωρευτής αυξάνει τη θερμοκρασία".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνεται ότι "Ο καύσωνας δεν έρχεται απροειδοποίητα αυτή τη φορά. Ο κρατικός μηχανισμός τον περιμένει με έτοιμο το σχέδιο "Ξενοκράτης", αλλά η εφαρμογή του θα δοκιμαστεί στην πράξη. Ολοι οι αρμόδιοι πάντως (γιατί υπάρχουν πολλοί) είναι σίγουροι οτι όλα θα λειτουργήσουν καλά και η αναπόφευκτη γραφειοκρατία δεν θα σταθεί εμπόδιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "Στους καυτούς ρυθμούς των υψηλών θερμοκρασιών ζει ήδη ολόκληρη η χώρα με την ΕΜΥ να προβλέπει για σήμερα 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, 39 βαθμούς στην Αθήνα και 38 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη".

    [5] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Με παραίνεση στον ΟΗΕ να εγκαλέσει τον Ντενκτάς για την προέλαση των κατοχικών στρατευμάτων στη νεκρή ζώνη, αντέδρασε η Αθήνα στη νέα προκλητική ενέργεια του Τουρκοκύπριου ηγέτη να προκαλέσει τετελεσμένα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "Σε ένα κακόγουστο στημένο παιχνίδι επιδίδονται οι αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το οποίο αυξάνουν την προκλητικότητα του Ραούφ Ντενκτάς, διευκολύνουν το κατοχικό καθεστώς να θέτει κατά τρόπο εκβιαστικό και απαράδεκτο τις μονομερείς επιδιώξεις του και ανοίγουν το δρόμο στην Αγκυρα να ναυαγήσει τις ελπίδες του είχαν δημιουργηθεί για τη δρομολόγηση ουσιαστικών εξελίξεων στον γ' γύρο των δικοινοτικών συνομιλιών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "Λεκτικές αντιδράσεις, χαρτομάνι διαβημάτων και, φυσικά, ... σκληρότατες καταδικαστικές δηλώσεις σε Λευκωσία και Αθήνα, όπου χθες στο Μαξίμου συναντήθηκαν οι κ. κ. Σημίτης και Κληρίδης, ήταν τα ... πυρά που συνάντησαν οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, αφού ολοκλήρωσαν φάση προέλασης στην Πράσινη Γραμμή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "Σκηνικό πολέμου με την ανοχή των ισχυρών της Δύσης στη Μεγαλόνησο, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του αυριανού τραγέλαφου της Γενεύης, που οι επιφανείς των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν ν` αποκαλούν "εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις``, έστησε ο Ντενκτάς με τις ευλογίες, αλλά και τις υποδείξεις, της πολιτικοστρατιωτικής "ελίτ" στην Αγκυρα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά αύριο στη Γενεύη ο τρίτος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς, παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς και τους ασπασμούς Παπανδρέου-Τζεμ, η νέα πρόκληση από την πλευρά του Ραούφ Ντενκτάς, με την προώθηση των κατοχικών δυνάμεων στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών".

    Στο σχόλιό τους τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "Πάλι τα ίδια με την πρόκληση Ντενκτάς να προωθήσει -με δυνάμεις του τουρκικού στρατού κατοχής- τα όρια του ψευδοκράτους του στη νεκρή ζώνη της Αμμοχώστου... Για να δημιουργήσει τετελεσμένα παραμονές του τρίτου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη... Και να μετατοπίσει το βάρος των πιέσεων για την εξεύρεση -είκοσι έξι χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο- λύσης του Κυπριακού".

    [6] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Μια καινοτομία στην εκπαίδευση την οποία η κοινή λογική υπαγόρευε και οι μαθητές εύχονταν, δηλαδή η ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη των μαθημάτων από το νέο σχολικό έτος, θα αποτελέσει το επόμενο βήμα των αλλαγών επί της ... παλαιάς πλέον μεταρρυθμίσεως, τις οποίες ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου προωθεί και εν πολλοίς προανήγγειλε με χθεσινή του συνέντευξη, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "Επιμένει το υπουργείο Παιδείας στην αρχική απόφασή του για την κατανομή των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες αποφοίτων, του παλαιού και του νέου συστήματος. Οπως δήλωσε χθες στο ραδιοσταθμό FLASH, ο υπουργός Παιδείας, κ. Π. Ευθυμίου, θεωρεί "τη ρύθμιση εύλογη και δίκαιη όσον αφορά στο ποσοστό των παρελθόντων ετών".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "Την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων μελετά το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ούτε να την υιοθετεί ούτε όμως να την απορρίπτει. Παράλληλα, δρομολογεί ήδη αλλαγές, τουλάχιστον ως προς την ταύτιση εξεταστέας και διδακτέας ύλης".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κατάργηση των αγκυλώσεων. Ο Σπ. Λάτσης στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δοκιμασία. Στο όριο των 4.000 με τζίρο μόνο 62 δις.. Νέες απώλειες 0,84%".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σπ. Λάτσης:Απελευθερώστε τις αγορές και την εργασία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σπ. Λάτσης: Μετεξέλιξη και ιδιωτικοποιήσεις τώρα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Φορτώνουν την αγορά με "ακριβά" χαρτιά. ενώ οι τιμές κινούνται πτωτικά".

    [8] Χρηματιστήριο

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Φρέσκο χρήμα δεν μπαίνει τον τελευταίο καιρό στη Σοφοκλέους, η αγορά παραπαίει, οι τιμές διολισθαίνουν συνεχώς - αλλά οι δημόσιες εγγραφές συνεχίζονται. Με τη συναίνεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αφαιρούνται και οι τελευταίες "σταγόνες ρευστότητας" ακριβώς τη στιγμή που η έλλειψη ρευστότητας αποδεικνύεται μείζον πρόβλημα και πρωταρχική αιτία της υφέρπουσας χρηματιστηριακής κρίσης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 5 July 2000 - 14:54:25 UTC