Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-07-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/07/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εργασιακό - Οικονομία
  • [3] Πυρκαγιές
  • [4] Πιλότοι πυροσβεστικού αεροσκάφους
  • [5] ΝΔ
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] Ολυμπιάδα
  • [8] Ελληνοσκοπιανές σχέσεις
  • [9] Κυπριακό
  • [10] Χριστοδουλάκης-Συνέντευξη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κηδεία των δυο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους, ο θλιβερός απολογισμός των τελευταίων πυρκαγιών, οι αντιδράσεις για αλλαγές στο καθεστώς της απασχόλησης και τα εθνικά θέματα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού απογευματινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φορο-ανάσα για μισθωτούς-επαγγελματίες. Αποφασίζεται μέσα στην εβδομάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επαίτες οι οικογένειες των ηρώων. Ενα μετάλλιο και μια ψωροσύνταξη το "ευχαριστώ" της Πολιτείας στους δυο πιλότους του Καναντέρ".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Υποπτο χτύπημα κατά του Ακη. Απρόβλεπτη επίθεση από τον Γ. Παπανδρέου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Απιαστες" οι "καλές" σχολές. Με βαθμό 13,5 η είσοδος στα ΑΕΙ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΣΕΠ: Τέλος για τράπεζες και ΔΕΚΟ. Ολες οι αλλαγές στο νόμο για τις προσλήψεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 30 δις. δρχ το μήνα κοστίζει το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπάχαλο στο ΠΑΣΟΚ. Σφάζονται τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Οι σχολές με μέλλον στα μηχανογραφικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λες χοντρά ψέμματα Χρυσόστομε Συνετέ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπουργοί τροχονόμοι συμφερόντων. Με εμφανή παρανομαστή την ιδιοτέλεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Κλειδί οι αυξήσεις για τη Συλλογική Σύμβαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φέσι 1,1 τρις. από τους "έχοντες". Το έβαλαν στις Εφορίες 1.389 ανθηρές επιχειρήσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Απολογισμός σε μαύρο φόντο. Βαθιές πληγές άφησαν οι "μέρες της φωτιάς".

    ΕΣΤΙΑ: Χαρίζουμε εργασία σε ξένες χώρες. Αυτό επιφέρουν τα ημίμετρα Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πλήρωσε μίζα 20% για την επιδότηση καμένου σπιτιού! Περιπέτεια πυροπαθούς.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σε όλα τα μέτωπα... φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί εναντίον υπουργών.

    Η ΧΩΡΑ: Θόδωρος Γρηγοράκος: Αυτοί είναι οι δολοφόνοι. Ο μικρός γιος μέσα από τη φυλακή μιλάει και δίνει ονόματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 17Ν:Οι Αγγλοι ψάχνουν τώρα στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ηλεκτρονική φορολόγηση. Με κομπιούτερ διασταύρωση στοιχείων στις ΔΟΥ.

    [2] Εργασιακό - Οικονομία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πριμ απασχόλησης -με τη μορφή της επιδότησης από το κράτος του 25% της εργοδοτικής εισφοράς στην ασφάλιση- σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που μέσα σε ένα έτος θα αυξήσουν κατά 10% το προσωπικό τους. Παράλληλα, σχεδιάζεται να καθιερωθεί ένα σύστημα μερικής απασχόλησης για τους ηλικιωμένους εργαζομένους -προκειμένου να μην απολύονται-, ώστε να φτάσουν ομαλά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Επίσης, οι υπερωρίες θα γίνουν ακριβές, ώστε να καταστούν ασύμφορες για τους εργοδότες, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να αυξήσουν κατά μία ώρα το ωράριο εργασίας σε περίπτωση ανάγκης."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να έρθουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην περάσουν οι αλλαγές-σοκ που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες εκτιμάται ότι θα μετατρέψουν τη χώρα σ' ενα απέραντο "φτωχοκομείο".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η πολιτική της τετραετίας ήταν εστραμμένη στην διάσωση ενός παραπαίοντος δημοσίου τομέως και όχι στην δημιουργία υποδομών -και κυρίως γνώσεων- για την ανάπτυξη ενός υγιούς και ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέως. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - όπως του τραπεζικού και χρηματιστηριακού τομέως - η Κυβέρνησις Σημίτη δεν έκανε τίποτε για να προωθήση άλλους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας."

    [3] Πυρκαγιές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "η Σάμος, η Θάσος, η Χίος, η Ικαρία, η Κασσάνδρα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, όλα τα Επτάνησα, η Βόρεια και Κεντρική Εύβοια, η Αττική, η Ηλεία, η Αργολίδα, η Κορινθία, τα Κύθηρα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο είναι οι 23 κόκκινες περιοχές που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τα στοιχεία, τον υψηλότερο κίνδυνο για πυρκαγιές σήμερα, αλλά και όλον τον υπόλοιπο μήνα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ διαπιστώνει ότι "βαθιές πληγές άφησαν οι "μέρες της φωτιάς". 6.000 πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου -1.500 μέσα στον Ιούλιο- 3 νεκροί και 18 τραυματίες. Πάνω από 200.000 στρέμματα καμένης γης. Εκατοντάδες σπίτια ρημαγμένα από τη φωτιά."

    [4] Πιλότοι πυροσβεστικού αεροσκάφους

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από τον τραγικό χαμό των δυο πιλότων, που συνάντησαν το θάνατο το πρωί του Σαββάτου, όταν το πυροσβεστικό τους αεροπλάνο, κατέπεσε στην περιοχή Αργαλαστή του Πηλίου, αλλά και από το σοβαρό τραυματισμό μιας πυροσβέστριας στην Αχαΐα".

    [5] ΝΔ

    Σύμφωνα με ΤΟ ΚΑΡΦΙ "σε 'μάχη χαρακωμάτων' μεταξύ του Κ. Καραμανλή και της Ντ. Μπακογιάννη εξελίσσεται η πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το επικείμενο Τακτικό Συνέδριο, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό παιχνίδι της Ν.Δ..."

    [6] Ελληνοτουρκικά

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "απάντηση στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον κατηγόρησε "κοντόφθαλμο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής", έδωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός απαντώντας συγκεκριμένα στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό όρους και για τα θέματα του Αιγαίου, τόνισε ότι "άμεση δυνατότητα προσέγγισης σε διμερή θέματα στο Αιγαίο, που η επίλυσή τους θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, δεν προβλέπεται" για να επισημάνει ότι "προς το παρόν η αντιμετώπιση των τουρκικών διεκδικήσεων συνεχίζει να βασίζεται μόνον στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και στην αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "δύο ημέρες μετά τη συμφωνία Παπανδρέου - Τζέμ να προσδώσουν έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προσδιόρισε το νέο περιεχόμενό της, εντάσσοντας στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών τα προβλήματα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα με τη στάση της στο θέμα των Στροβιλίων στήριξε έμμεσα, αλλά αποφασιστικά την κίνηση των κατοχικών δυνάμεων και την υπονόμευση των δικοινοτικών συνομιλιών στη Γενεύη, η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική που έχει χαράξει, στέλνοντας όμως ασαφή και συγκεχυμένα μηνύματα στη γειτονική χώρα για τα όρια του ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ διαπίστωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Φερχόϊγκεν. Ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση επίτροπος, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ να υιοθετήσει "μια πιο διαλλακτική στάση" στο Κυπριακό και στα θέματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φερχόϊγκεν ζήτησε να σταματήσει η Αγκυρα ν' αντιδρά "με βάση το συναίσθημα".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "εμφύλιο πόλεμο μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης δημιουργούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σχετικώς με τη νέα τακτική που θέλει ν' ακολουθήσει στις σχέσεις με την Αγκυρα. Η απρόκλητη επίθεση του Γ.Α. Παπανδρέου προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο μαρτυρά την ένταση που σκιάζει τη συνεργασία των δύο υπουργών και επηρεάζει αρνητικώς τον περίφημο συντονισμό διπλωματικών - αξιωματικών."

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι πλέον η κυβέρνηση από τις ανοικτές διαμάχες κορυφαίων υπουργών για τουλάχιστον δύο μείζονος σημασίας θέματα: τις εργασιακές σχέσεις και τα Ελληνοτουρκικά. Μετά την πρώτη κόντρα στην Κυβερνητική Επιτροπή ανάμεσα σε Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και σε Α. Τσοχατζόπουλο και Β. Παπανδρέου, χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανήλθε δριμύτερος, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

    [7] Ολυμπιάδα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - κατά τον πρωθυπουργό- όμως βρίσκεται η χώρα και με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, που όλοι πλέον ομολογούν ότι βρισκόμαστε σε τραγικό σημείο μόλις ένα μήνα πριν από την έλευση -για έλεγχο των έργων και της οργάνωσης- στην Αθήνα των ανθρώπων της ΔΟΕ."

    [8] Ελληνοσκοπιανές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "υπάρχει διάθεση τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και από την πλευρά των Σκοπίων για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα."

    [9] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "Λευκωσία και Αθήνα προβαίνουν σε εκτίμηση και ανάλυση των προτάσεων του Αλβάρο Ντε Σότο, στις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά θα διατυπώσει τις θέσεις και απόψεις της όταν θα επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη στις 22 Ιουλίου. Πάντως, γενική εκτίμηση στη Λευκωσία -κυβέρνησης και κομμάτων- είναι ότι οι προτάσεις όχι μόνο δεν ικανοποιούν, αλλά διολισθαίνουν και από τα καθορισμένα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και εισάγουν επικίνδυνα στοιχεία, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ουσία του Κυπριακού".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "όλο και πιο περίεργη -ή ορθότερα εξηγήσιμη η στάση των Βρετανών στα Στροβίλια της Κύπρου. Υπό την ανοχή αν όχι υπό την προστασία τους τα κατοχικά στρατεύματα συνεχίζουν τα οχυρωματικά τους έργα στο νέο θύλακα που δημιούργησαν τον οποίο μάλιστα τις ερχόμενες ημέρες προτίθενται να χρησιμοποιήσουν ως...πάλκο για τις "γιορτές" της επετείου της εισβολής".

    [10] Χριστοδουλάκης-Συνέντευξη

    Το νέο αρχιεπισκοπικό δόγμα... "οι νόμοι ας κοιμούνται" δημιουργεί δυναμική αμφισβήτησης της νομιμότητας", τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ζητώντας "ένα μακρύ διάλογο για να εξετασθούν οι σχέσεις Εκκλησίας-κράτους ώστε να βρεθούν οι καλύτεροι όροι συνύπαρξης στην κοινωνία". Επίσης, υπογραμμίζει "το Βυζάντιο δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο" στις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 17 July 2000 - 14:12:46 UTC