Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Παιδεία
  • [03] Διαμάχη κράτους-Εκκλησίας
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα εσωκομματικά της ΝΔ, η διαμάχη κράτους-εκκλησίας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκου Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης): Ψάχνονται.Ο Θου-Ρου "τάραξε" τα νερά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εγκλημα με τις βάσεις. Με 18,6 μένουν έξω!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανένδοτος απο τους Αγίους Τόπους ο Χριστόδουλος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα φθηνά δάνεια για στέγη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσχωρούν στο ΠΑΣΟΚ εκατοντάδες στελέχη της Αριστεράς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανακυκλώνεται η κρίση στη ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αρχιφύλακας τσιλιαδόρος του καρτέλ της κοκαϊνης.

    ΕΘΝΟΣ: Πιο εύκολα στεγαστικά.Νέου τύπου δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Τον... ναργιλέ του έκανε ο Ντενκτάς στα Στροβίλια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φωτιές στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο δακτύλιος πνίγει την Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΕΙ: Εισαγωγή με πολλές ευκαιρίες.Νέες ρυθμίσεις Ευθυμίου

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ποιά λιτότητα κύριε Σημίτη;

    ΕΣΤΙΑ: Κλείνουν την Κηφισίας. Ανισόπεδοι κόμβοι στο ύψος του Ψυχικού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χριστοδουλάκης: Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω Χρηματιστηρίου.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κώστα Καραμανλή είσαι ο πρώτος διαπλεκόμενος!

    Η ΧΩΡΑ: Που πήγαινε η κοκαϊνη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πύρινη λαίλαπα απο τα Σκόπια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι μέτοχοι εκτός κυβέρνησης.

    [02] Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Νέα σημαντική ρύθμιση στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ επεξεργάζεται το Υπ. Παιδείας. Ο υποψήφιος θα έχει απεριόριστες ευκαιρίες, αλλά χωρίς δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας. Θα μπορεί να φοιτήσει στη σχολή που αρχικά πέτυχε, αλλά και να ξαναδώσει εξετάσεις για εισαγωγή στη σχολή της πρώτης επιλογής του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``παράταση ... στην αγωνία παίρνουν τόσο οι βετεράνοι όσο και οι νέοι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Οι βάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν τελικά μετά τις 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις των φετινών μετεξεταστέων της Β` Λυκείου και όχι γύρω στις 15 του μήνα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί``.

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ ``στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του νέου συστήματος εξετάσεων στο Λύκειο, συνακόλουθα και των όρων εισαγωγής των υποψηφίων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μπαίνει από αυτή την εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ως γνωστόν, οι ανακοινώσεις του κ. Ευθυμίου δεν πρόκειται να γίνουν νωρίτερα από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, και επομένως, όπως πληροφορείται το ``Κ`` από αρμόδιες πηγές, ``τίποτα από όσα γράφονται δεν είναι το τελικό``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ``έτοιμες στο μέγιστο ποσοστό τους οι βάσεις από το υπουργείο Παιδείας. Ειδικά για τους απόφοιτους (δέσμες), όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και τα στελέχη του υπουργείου περιμένουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των μηχανογραφικών δελτίων των τελειοφοίτων για να προχωρήσουν στην από κοινού ανακοίνωση των βάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση``.

    [03] Διαμάχη κράτους-Εκκλησίας

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι ``συνέχεια στην κόντρα με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων και όχι μόνο, προτίθεται να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Σε δηλώσεις που έκανε στην Ιερουσαλήμ, ο Μακαριότητας τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να μείνει ``χριστιανικό κράτος`` η Ελλάδα``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι ``την βοήθεια της Παναγίας επικαλέσθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τους προσκυνητές του Ι.Ν. του Θεομητορικού Μνήματος της Γεσθημανή στα Ιεροσόλυμα για να φωτίσει τους πολέμιους της Εκκλησίας να αλλάξουν στάση έναντι αυτής. Με αποδέκτες τα μέλη της κυβέρνησης από την Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, υπερασπιζόμενος για μια ακόμη φορά τα Ιερά και τα Οσια της ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας, χθες ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλος έκανε γνωστό ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στα κελεύσματα της νέας Τάξεως Πραγμάτων η οποία ως στόχο έχει την αποορθοδοξοποίηση του ελληνικού κράτους``.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ``από τους Αγίους Τόπους όπου ευρίσκεται για επίσημη επίσκεψη έστειλε τα μηνύματά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τονίζοντας ότι εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι ευρίσκονται στα Ιεροσόλυμα για να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο, τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει τον αγώνα του για την στήριξη της ελληνορθοδόξου παραδόσεως``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι ``ενθαρρυντικά μηνύματα υποστήριξης προς την Εκκλησία της Ελλάδος στέλνουν οι χιλιάδες πιστοί που συρρέουν αυτές τις ημέρες στους Αγίους Τόπους, στην Παλαιστίνη, για να εορτάσουν τη γέννηση της Θεοτόκου, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά είπε ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας χθες, τέταρτη ημέρα της περιοδείας του στου Αγίους Τόπους για ``μηνύματα αιώνιας πιστότητας στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας``.

    [04] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι ``οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απομάκρυνση του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου και την αντικατάστασή του από τον κ. Θ. Ρουσσόπουλο στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ διαψεύδουν τις ελπίδες του κ. Κ. Καραμανλή περί επανόδου της ηρεμίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιλογή την οποία έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μερίδας του φιλικού προς την παράταξη Τύπου, ενώ κάποια από τα σχετικά δημοσιεύματα φθάνουν στο σημείο να συνδέουν το νέο εκπρόσωπο Τύπου με διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά και να τονίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ``.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι ``η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που ο λαός επέλεξε να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και της ανέθεσε σπουδαίο πολιτικό ρόλο. Ο οποίος ούτε στη στείρα κομματική αντιπαράθεση οφείλει να περιορίζεται ούτε στην εσωκομματική αντιπαλότητα και εσωστρέφεια πρέπει να αναλίσκεται. Με θλίψη και σκεπτικισμό παρακολουθούν οι πολίτες αυτού του τόπου τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα, το οποίο υποτίθεται ότι σκοπό έχει να κυβερνήσει τη χώρα, όπως και στο παρελθόν έπραξε, και να διευθύνει τις τύχες της. Αφού βεβαίως πείσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ότι μπορεί να το πράξει``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι ``την αδήριτη ανάγκη να γίνουν κι άλλα ``βήματα`` από τον Κ. Καραμανλή για την εκτόνωση των σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων της Νέας Δημοκρατίας υποδεικνύει το διαμορφωθέν μετά την απομάκρυνση του Α. Σπηλιωτόπουλου σκηνικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ``επόμενη μέρα`` της αλλαγής φρουράς στην εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει ρυθμούς``.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ``με την αλλαγή φρουράς στην ``ηλεκτρική`` θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής φαίνεται πως έκλεισε μια σημαντική εστία εσωκομματικών εντάσεων και τριβών που κορυφώθηκαν μετά την εκλογική ήττα και έθεταν σε κίνδυνο την ίδια τη συνοχή του κόμματος και την αντιπολιτευτική δράση``.

    [05] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ``στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών και πιο συγκεκριμένα στα χαμηλότερα από τη συνεδρίαση της 30ης Απριλίου 1999, απεικονίζοντας πλήρως τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι ``ο ...``κύκλος των χαμένων προσδοκιών`` διευρύνεται ολοένα και περισσότερο στη χρηματιστηριακή αγορά, που μήνες τώρα βιώνει παρακμιακές καταστάσεις. Αν και οι τιμές των μετοχών έχουν καταγράψει κατακόρυφη πτώση, η Σοφοκλέους εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδυναμία να κατοχυρώσει ένα επίπεδο σταθερότητας``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι ``οι μεγάλοι χαμένοι της Σοφοκλέους δεν φαίνεται να είναι μόνο το ευρύ επενδυτικό κοινό, καθώς τον κατάλογο έρχονται να συμπληρώσουν τόσο οι επενδυτικές εταιρείες όσο και οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων. Ο Γενικός Δείκτης κινείται σχεδόν καθημερινά σε αρνητικό έδαφος, γεγονός το οποίο οδηγεί σε ενίσχυση των εκροών στην κατηγορία κυρίως των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ``αρκετό ενδιαφέρον είχε η χρηματιστηριακή εβδομάδα που πέρασε για το Χρηματιστήριο Παραγώγων, αφού η νευρικότητα που παρατηρήθηκε στην πορεία των συμβολαίων και η μεταβλητότητα των υποκείμενων δεικτών, εμφανίστηκε αρκετά υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Χαρακτηριστικό της εβδομάδας, επίσης, ήταν η διαφορετική συμπεριφορά των δύο δεικτών στην τρέχουσα αγορά``.

    [06] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

    ``Την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εντός του 2001 τριών ακόμη επιχειρήσεων, εκτός από τη ΔΕΗ, σχεδιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, όπως λέει σε συνέντευξή του στα ``ΝΕΑ``. Πρόκειται για τη ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και την υπό σύσταση Εταιρεία Βιομηχανικών Ακινήτων. Ο κ. Χριστοδουλάκης μιλάει για την ανάγκη ``επιθετικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας``, με νέες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας``.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 28 August 2000 - 18:14:41 UTC