Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-10-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/10/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ανοδος δολαρίου
  • [03] Διαβαλκανική Σύνοδος
  • [04] Ελληνοτουρκικά
  • [05] Κράτος - Εκκλησία
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Δολάριο-Πετρέλαιο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η άνοδος του δολαρίου, η διαβαλκανική σύνοδος κορυφής και οι σχέσεις εκκλησίας- κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εφιάλτης το δολάριο! Χθες ξεπέρασε τις 414 δραχμές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πόλεμος στο Καστρί. Διαζύγιο με σφοδρή επίθεση της Σοφίας στον Κατσανέβα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Προκαλεί ο Γ. Παπανδρέου. "Δεν έπρεπε να φύγουμε από την άσκηση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέοι με τον Χριστόδουλο. Αποκαλυπτική έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

    Η ΑΥΓΗ: Το μετέωρο βήμα της Διαβαλκανικής. Με τη συμμετοχή Χόλμπρουκ και Σολάνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διαπλοκή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κάνει λόγο για σχέδιο γενικής σπήλωσης. Ανησυχεί τώρα και ο Καραμανλής για την απαξίωση του πολιτικού κόσμου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ευρώ κατρακυλά και μειώνει τα εισοδήματα. Καλπάζει το δολάριο- θα πωλείται σήμερα πάνω από 415 δραχμές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δάνεια και σε "φτωχούς". Ανοίγουν οι πόρτες των τραπεζών για τους χαμηλοεισοδηματίες.

    ΕΘΝΟΣ: Σύνταξη πριν τα 65. Ποιοί προλαβαίνουν -και πώς- τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελα για...σου-ξου-μουξού στον οντά! Μυστικές διαβουλεύσεις ζήτησε ο Ετσεβίτ από τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόκληση Ετσεβίτ μπροστά στον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 67,3% ΝΑΙ στον Χριστόδουλο. Το 56,4% εγκρίνει τη στάση του Αρχιεπισκόπου στα εθνικά θέματα, ενώ βαθαίνει το χάσμα της Εκκλησίας με κυβέρνηση και Πατριαρχείο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανοιξε πάλι τους ασκούς του Αιγαίου. Θεαματικό σαμποτάζ Ετζεβίτ στο διάλογο.

    ΕΣΤΙΑ: Παρακμή χωρίς όρια. Αυτό κατέδειξε το "πόθεν έσχες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεγάλες εκπτώσεις στη μετοχοποίηση. Προωθούνται εσπευσμένα ΑΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ κ.α.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κ. Σημίτης: Αμετακίνητοι στις θέσεις μας...Μυστική διπλωματία εφ όλης της ύλης ζητάει ο Ετζεβίτ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βέτο σε καρτέλ Μινωϊκών-ΑΝΕΚ στο Αιγαίο. Παρέμβαση Παπουτσή για τα σχέδια συγχώνευσης.

    ΝΙΚΗ: Δύο μπλοκ αντίπαλα στα Βαλκάνια. Τι προέκυψε από τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής.

    Νέα Ελλάδα: Τιμητής η διαπλοκή. Αφεντικά και φερέφωνα σε δράση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνα ανθυγιεινά μέτρα για το λαό.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο πρώτος διαπλεκόμενος έχει και...τεχνική εταιρία! Στον Κ. Καραμανλή το 65%.

    Η ΧΩΡΑ: Ε, όχι φτωχός και ο Σημίτης. Ζάπλουτος με όσα δηλώνει είναι ο πρωθυπουργός.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εφιάλτης το δολάριο. Σε ασφυκτικό κλοιό η ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό να "βλέπει" το 3,7%.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Αγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης. Βίος και μαρτύριο.

    [02] Ανοδος δολαρίου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, εν όψει των αλλεπάλληλων και απρόβλεπτων επιπτώσεων με τις οποίες απειλεί την ομαλή οικονομική πορεία της χώρας η ανεξέλεγκτη άνοδος του δολαρίου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που δημιουργείται από τον καλπασμό του δολαρίου, την κατάρρευση του ευρώ και τις υψηλές τιμές του "μαύρου χρυσού" καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της χώρας. Στο fixing η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με τη δραχμή διαμορφώθηκε Χθες στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο των 408,19 δρχ που σημαίνει ότι το δολάριο θα πωλείται σήμερα από τις τράπεζες ακόμα και προς 414,5 δρχ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η κατάρρευσις του ευρώ στις διεθνείς αγορές εκτόξευσε το δολάριο σε νέα επίπεδα ρεκόρ, έναντι της δραχμής. από σήμερα θα πωλήται από τις τράπεζες από 415 έως 417 δρχ, ενώ Χθες στο fixing η ισοτιμία του εθνικού με το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στις 408,19 δρχ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "ακόμη ένα ρεκόρ υψηλότερης τιμής κατέγραψε χθες το δολάριο, καθώς στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος διαμορφώθηκε στις 408,19 δρχ στο fixing έναντι 405,55 δρχ που είχε κλείσει την Τρίτη. Ετσι σήμερα θα πωλείται από τις τράπεζες στις 414,5 δρχ. Η νέα άνοδος ρεκόρ του δολαρίου αυξάνει τις ήδη υπέρμετρες επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τόσο ο κρατικός όσο και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "το ευρώ κατρακύλησε και Χθες στις διεθνείς αγορές (82,49 σέντς η τελευταία τιμή του) συνεπεία του αρνητικού κλίματος που έχουν διαμορφώσει οι πληροφορίες για διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δολάριο έκλεισε Χθες στο fixing στις 408,190 δρχ και θα πωλείται σήμερα πάνω από τις 415 δρχ . Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταμετρεί τις σοβαρές απώλειες στον προϋπολογισμό (οι δαπάνες του οποίου αυξάνονται κατά 250 δις δρχ) στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (το έλλειμμα του οποίου διευρύνεται κατά 500 δις δρχ) και στον πληθωρισμό ( ο οποίος θα ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 3,5%)".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ," στενεύουν τα περιθώρια αντιπληθωριστικών πιέσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, ενώ ο ξέφρενος "καλπασμός" του δολαρίου και του μαύρου χρυσού βάζουν σε δοκιμασία αντοχής την οικονομική σταθερότητα".

    [03] Διαβαλκανική Σύνοδος

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "δύο αντίπαλα μπλοκ έκαναν εμφανή την παρουσία τους στη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε Χθες στα Σκόπια. από τη μία πλευρά ήταν ο άξονας Τουρκίας, Αλβανίας και Κροατίας και από την άλλη Ελλάδα, Σερβία και ΠΓΔΜ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "συγκλίσεις και αποκλίσεις οριζόντιοι και κάθετοι διασταυρούμενοι και συγκρουόμενοι άξονες ανεφύησαν μετά από διεργασίες ετών στο Βαλκανικό τοπίο, στο "θερμοκήπιο" της χθεσινής Διαβαλκανικής Διάσκεψης στα Σκόπια. Σαφέστερος είναι ο κάθετος "άξονας " Βελιγραδίου, Σκοπίων Αθηνών ο οποίος όμως διεμβολίζεται από την καμπύλη Βοσνίας, Τιράνων Αγκυρας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η συμμετοχή του "μίστερ ΚΕΠΠΑ" Χ. Σολάνα, του συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Μπ. Χόμπαχ και του Αμερικανού εκπροσώπου στον ΟΗΕ Ρ. Χόλμπρουκ έδωσε στην πρώτη, από το 1997, διαβαλκανική σύνοδο το χαρακτήρα της (μοναδικής στην Ευρώπη) περιφερειακής οντότητας με την οποία συνδιαλέγονται Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ , χωρίς όμως να διασφαλίσει ανάλογες και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον και τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση των βαλκανικών χωρών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "στη σκιά των γιουγκοσλαβικών εξελίξεων, με την παρουσία του Χαβιέ Σολάνα να υποδηλώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της ΕΕ για τη Βαλκανική, με δύο χώρες που δεν θέλουν να ανήκουν σε αυτή, αλλά και με την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει εκατέρωθεν την αλβανική και την τουρκική, διεξήχθη Χθες η άτυπη Σύνοδος κορυφής των χωρών - μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    [04] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "προκλητική επαναφορά του εφ όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου από τον Μπ. Ετσεβίτ χτες στα Σκόπια, λίγα 24ωρα μετά τις απαράδεκτες προκλήσεις στο Αιγαίο και αμέσως μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Κ .Σημίτη. Να μην υπονομευτεί η προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών , Γ. Παπανδρέου από τις ΗΠΑ".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "θέμα Αιγαίου, που για την Αγκυρα αποτελεί "περίπλοκή θάλασσα", έθεσε και πάλι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ! Σε συνομιλία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη, στα Σκόπια, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνδιάσκεψης που διεξήχθη εκεί Χθες, επανέλαβε τις θέσεις της χώρας του σε ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μίλησε για "μηχανισμούς" που ουσιαστικά συνιστούν "διάλογο" εμφανίζοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις ως υπαρκτά προβλήματα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "αποχαιρετισμός Ετζεβίτ στο διάλογο επί θεμάτων χαμηλής πολιτικής και "τορπίλη" στην εύθραυστη ύφεση που δημιούργησαν οι διαδικασίες προσέγγισης τον τελευταίο χρόνο. Στην ..αναμπουμπούλα παρενέβη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πλασάροντας τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΝΑΤΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "δέκα λεπτά χρειάστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ξετυλίξει όλο το κουβάρι των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ συναντήθηκε Χθες στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής για λίγα λεπτά με τον κ .Σημίτη και παρά την εκδήλωση της δυσφορίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για τη στάση που κράτησε η Αγκυρα στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "DESTINED GLORY" δεν δίστασε να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αξιώσεις της γείτονος όχι απλώς παραμένουν ενεργές, αλλά εκτείνονται και γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "την πάγια θέση της χώρας μας,ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- εκτός του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας- επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν Χθες το απόγευμα οι ηγέτες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίοι μετείχαν στη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής στα Σκόπια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "την εξαιρετικά περιορισμένη δυναμική που μπορεί να έχει η λογική της "επιβεβλημένης προσέγγισης" με την Αγκυρα, στην οποία εμμένει η Αθήνα, ανέδειξε η σύντομη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μπ. Ετσεβίτ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χθες στα Σκόπια".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν στο σχόλιό τους μεταξύ άλλων ότι "άλλο το δίκαιο και άλλο η πράξη; Και ποιά άλλη απόδειξη πως το ΝΑΤΟ καλύπτει την εν αδίκω ευρισκόμενη Τουρκία χρειάζεται...όταν από τη μία, εγγράφως αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί , με βάση τις διεθνείς συνθήκες, τους αεροδιαδρόμους πάνω από τη Λήμνο και την Ικαρία...Και από την άλλη, ανέχεται την αναχαίτιση από τουρκικά μαχητικά ελληνικών βομβαρδιστικών που αυτούς ακριβώς τους αεροδιαδρόμους χρησιμοποίησαν στην τελευταία ΝΑΤΟϊκή άσκηση".

    [05] Κράτος - Εκκλησία

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η...μετά γευμάτων σχέση Εκκλησίας - κράτους δεν είναι και πολύ διαφορετική από την προγενέστερη. Κάθε πλευρά εξακολουθεί να εμμένει στις απόψεις της, αν και είναι εμφανές ότι και οι δύο πλευρές η νέα περίοδος να φαίνεται λιγότερο τρικυμιώδης. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως "το κλίμα έγινε καλύτερο".

    Η Νέα Ελλάδα ισχυρίζεται ότι "έφυγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η σύντομη ημι-επίσημη επίσκεψη του οποίου έφερε τα πάνω κάτω στο εκκλησιαστικό σκηνικό της χώρας μας. από τη μια μία σχέση που περνάει τον τελευταίο καιρό κρίση άρχισε και πάλι να οικοδομείται και από την άλλη μια άλλη, επίσης "προβληματική" σχέση, φαίνεται πως γκρεμίστηκε συθέμελα. Ενώ ο Παναγιότατος με την οικουμενική παρουσία του έγινε αιτία να σπάσει τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο ο πάγος μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έγινε ταυτόχρονα αιτία να εκδηλωθούν από μερίδα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ακραία φιλοπατριαρχικά συναισθήματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της χώρας μας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος "μιλάει" στις καρδιές της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων. Αγόρια και κορίτσια διατρανώνουν , με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου "Μακεδονία" την πίστη τους στο Θεό και τα θαύματα, ζητούν αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών και δεν ...κολάζονται από τη χειροτόνηση γυναικών".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "την πρόθεση της κυβέρνησης να αναγκάσει τον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει ουσιαστικά...μετάνοια για τη στάση της Εκκλησίας στο ζήτημα των ταυτοτήτων έδειξε εμφανώς η επόμενη μέρα των διπλών συναντήσεων πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε Χθες από την Αθήνα και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Ομως όλα τα προβλήματα που προϋπήρχαν της προ εβδομάδος αφίξεώς του εξακολουθούν να υπάρχουν. Ουδέν από αυτά επιλύθηκε. Ούτε τα προβλήματα μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας ούτε αυτά μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οδοστρωτήρας το δολάριο. Ξεπέρασε τις 410 δρχ μετά το κλείσιμο του FIXING".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ασύρματη τηλεφωνία: 24ωρο θρίλερ για τη ΔΕΗ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δραχμή και ευρώ στη μέγκενη του δολαρίου. Επανήλθε το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλυσιδωτές οι εκρήξεις από το μίγμα δολάριο-πετρέλαιο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στη Σοφοκλέους 205 δις. των ασφαλιστικών ταμείων. Σταδιακές τοποθετήσεις από τον Ιανουάριο".

    [07] Δολάριο-Πετρέλαιο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Η ελεύθερη πτώση του ευρώ κάτω από τα 83 σεντ του δολαρίου χθες, με το αμερικανικό νόμισμα να ίπταται γύρω στις 415 δρχ, σε συνδυασμό με την επιμονή του πετρελαίου να κινείται σε επίπεδα πάνω από τα 32 δολάρια το βαρέλι δημιουργεί πλέον εκρηκτικό μίγμα για τις λιανικές πωλήσεις, τις επιχειρήσεις που έχουν δανεισθεί σε δολάρια και γιεν, τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 26 October 2000 - 14:31:30 UTC